ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ολοταχώς προς τη "Λουφτχάνσα"

Ετοιμη για την τελική υποχώρηση στον εκβιασμό των Γερμανών της "Χόχτιφ", που επιδιώκουν να γίνουν ο ισχυρός συνέταιρος της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", με αντάλλαγμα τη μετεγκατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα στα Σπάτα, εμφανίζεται η κυβέρνηση και έδωσε ήδη εντολές στη διοίκηση της ΟΑ να αναζητήσει "στρατηγικό επενδυτή".

Το σενάριο αυτό, που αποκάλυψε ο "Ρ" από τον περασμένο Ιούλη, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν και δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδυάσει τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα με το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει από καιρό οι Γερμανοί να γίνουν συνέταιροι της ΟΑ, είπε ότι ήδη η διοίκηση της ΟΑ έχει αρχίσει τις πρώτες επαφές με τη γερμανική αεροπορική εταιρία "Λουφτχάνσα".

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δείχνουν την κυβέρνηση να εκχωρεί ουσιαστικά τον εθνικό αερομεταφορέα στους Γερμανούς "συνεταίρους" προκειμένου να μη δαπανηθούν τα 118 δισ. που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα.

Οι διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει με τους Γερμανούς της "Χόχτιφ" και της "Λουφτχάνσα" αποσκοπούν στο να αναλάβουν οι ξένοι τη διαχείριση των έργων, που οι ίδιοι υπερτιμολογούν ήδη πάνω ακόμη και από τα 118 δισ. δραχμές, με επιπλέον αντάλλαγμα να "πατήσουν πόδι στην ΟΑ".

Η επικίνδυνη - για το στρατηγικό αυτό τομέα των αερομεταφορών - εξέλιξη δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, που εκφράστηκε κατά πρώτον με την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση για τα Σπάτα και συνεχίζει να εκδηλώνεται με την ανοχή της στο γεγονός ότι η "Χόχτιφ" αναθέτει πλέον τα έργα σε Ελληνες υπεργολάβους με τιμές οκτώ και δέκα φορές μικρότερες από αυτές τις οποίες εισπράττει από το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, η "Χόχτιφ", με επιστολή, που απέστειλε πρόσφατα προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών - Επικοινωνιών, ζητούσε την αναθεώρηση της σύμβασης, ώστε να γίνουν πρόσθετα έργα αύξησης της δυναμικότητας του νέου αεροδρομίου, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 200 δισ. δραχμές!

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και διοίκηση, για να δικαιολογήσουν τα καταστροφικά τους σχέδια για τον εθνικό αερομεταφορέα και την κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, επιχειρούν να εμφανίσουν "μαύρη" την εικόνα της εταιρίας, συνεχίζοντας σε επίπεδο προπαγάνδας την απαξίωση της εταιρίας. Λένε ότι την περίοδο της "εξυγίανσης", δεν αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ, αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 40% οι δαπάνες μισθοδοσίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό της ΟΑ μειώθηκε κατά 1.860 άτομα, ενώ, αντίθετα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 35,3%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που κυβέρνηση και διοίκηση μιλούν για την ανάγκη περιορισμού του λειτουργικού κόστους της ΟΑ σε 30 δισ. δραχμές το χρόνο, η ζημιά που έχει υποστεί η "Ολυμπιακή Αεροπορία" από τις αρχές Φλεβάρη, που άρχισαν οι καθημερινές ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων, λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού και αεροσκαφών, υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Προς νέα δραματική μείωση αγροτικού εισοδήματος...

Ομολογίες Τζουμάκα κατά τη χτεσινή πρώτη συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" για τις αγροτικές τιμές φετινής περιόδου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Πρωθυπουργικές (...) ευθύνες επικαλέστηκε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας για να δικαιολογήσει το καταστρεπτικό "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων της εμπορικής περιόδου 1998/1999, που συζητήθηκε χτες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, η "συζήτηση ήταν υποβαθμισμένη" μεταξύ των 15 υπουργών Γεωργίας, γεγονός που οφείλεται "στη συμφωνία του περασμένου Νοέμβρη για τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενόψει της διεύρυνσης ("Ατζέντα 2000"), συμφωνία που επικυρώθηκε από τους δεκαπέντε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τον περασμένο Δεκέμβρη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου".Αλλά αν το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών είναι φέτος... προμελετημένο και στις προτάσεις της Κομισιόν, που είναι το "μεγάλο αφεντικό" της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής, έχουν προσυμφωνήσει και οι δεκαπέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον υπουργό, ούτε σε σχέση με τις φαρμακερές προτάσεις της Κομισιόν για τον καπνό και το λάδι.Σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ Καπνού, ο Στ. Τζουμάκας, αφού επανέλαβε και χτες τις... απόψεις του για "απαράδεκτη πρόταση" και "δοκιμασία για μια ιστορική καλλιέργεια", αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη διπλωματική μοναξιά του στο Συμβούλιο, ομολογώντας ευθαρσώς ότι "η Ισπανία επέλεξε να υπερασπιστεί το λάδι της", άρα δεν έγινε κατορθωτή καμιά συμμαχία των μεσογειακών κρατών - μελών για τα δυο βασικά προϊόντα. Και αυτό αποτελεί ένα βασικό σημείο, αφού για επιμέρους προϊόντα, υπάρχει τεράστια ευθύνη κυβέρνησης και υπουργείου Γεωργίας,που είναι ανίκανοι να βρουν κάποιους συμμάχους εντός του Συμβουλίου Υπουργών, ώστε να επιτύχουν έστω και επιμέρους τροποποιήσεις των αξιωματικά αντιαγροτικών προτάσεων της Κομισιόν. Πάντως, η συζήτηση στο Συμβούλιο για τον καπνό θα γινόταν αργά χτες βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Σήμερα, επίσης, θα δοθεί και η απάντηση της Κομισιόν στο επιμέρους ελληνικό αίτημα για χρήση του δικαιώματος της ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων ελαιολάδου μόνο από πέντε Οργανώσεις Παραγωγών (τέσσερις στη Σητεία και μία στο Παλιό Καβάλας), αφού σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα "ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δε θέλουν τις Οργανώσεις Παραγωγών και χωρίς αυτές δεν μπορούμε να έχουμε ιδιωτική αποθεματοποίηση λαδιού"!

Κατά τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Στ. Τζουμάκας και οι ομόλογοί του έκαναν μια "πρώτη", αλλά ενδεικτική συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" της Κομισιόν. Οπως κάθε χρονιά, η συζήτηση αρχίζει τέτοια εποχή με αναθεματισμούς... εκ του ασφαλούς του υπουργού Γεωργίας και τελειώνει Ιούνη ή Ιούλη με την πανηγυρική επικύρωση,χωρίς τροπολογίες των φαρμακερών προτάσεων της Κομισιόν. Ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε χτες ότι "το πακέτο τιμών είναι απαράδεκτο και δεν το δεχόμαστε", ότι φέτος "προβλέπεται μείωση δαπανών για την αγροτική πολιτική της τάξης των 3-4 δισ. ECU, και απώλεια του αγροτικού εισοδήματος 8-10% από τους πόρους"!

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί αν τον Ιούνη θα καταψηφίσει στο σύνολο το "μαύρο πακέτο" κι ενώ είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι ακόμη και τα επιμέρους αιτήματα για απευθείας επιδότηση στην ντομάτα και τα ροδάκινα, αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα κατά 150.000 τόνους και άρση της απαγόρευσης φύτευσης αμπελιών για κρασιά ανωτέρας ποιότητας, θα απορριφθούν όπως πάντα...

ΟΣΥΠΑ
Χρειάζεται πραγματικά αγωνιστική ρότα

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και των εργαζομένων σ' αυτή, άρχισαν οι εργασίες του 6ου τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ).

Οι εργασίες θα λήξουν αύριο, με την εκλογή νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία και την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Αξιοσημείωτο της πρώτης μέρας του Συνεδρίου είναι η απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της ΝΔ, που αν και κλήθηκαν δεν παραβρέθηκαν. Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών προφασίστηκε "φόρτο εργασίας", αλλά μέσω του διοικητή της ΥΠΑ Διον. Καλόφωνου έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της υπηρεσίας, επειδή με την υπάρχουσα μορφή "δεν πάει άλλο"!

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασ. Αλεβιζόπουλος,για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε "σκληρός" στα λόγια κατά της κυβέρνησης και των σχεδίων της για τη διάλυση της ΥΠΑ και κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών σε άμεσο διάλογο. Αν η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της για την ΥΠΑ, προειδοποίησε ότι η στάση της ΟΣΥΠΑ θα γίνει σκληρή και από τον άλλο μήνα θα υπάρξουν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, ενώ η εκπρόσωπος της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από τη Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα) Σούλα Ακζώτη κατήγγειλε την αδρανή στάση που τήρησε και εξακολουθεί να τηρεί η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και τόνισε ότι θα καταψηφίσει τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης, επειδή καταστρατήγησε τις ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων, για αγωνιστική διεκδίκηση του αιτήματος για τη διατήρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ. Ο διοικητής της ΥΠΑ είπε ότι ακόμα δεν έχει παρθεί τελική απόφαση για το νέο νομικό καθεστώς της υπηρεσίας και επανέλαβε τα γνωστά περί "αγκυλώσεων" και "οργανωτικών δυσλειτουργιών" της ΥΠΑ με το υπάρχον καθεστώς, για να δικαιολογήσει έτσι την επιχειρούμενη αλλαγή της νομικής μορφής της υπηρεσίας.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος,εκ μέρους του ΚΚΕ, επανέλαβε την πάγια θέση του Κόμματος, που βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις των εργαζομένων, για ενιαία και 100% δημόσια ΥΠΑ, αποκλειστικά αρμόδια για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των πολιτικών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου και του υπό κατασκευή αεροδρομίου των Σπάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντίστασης των εργαζομένων, για να αποτραπούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στις αερομεταφορές, που προωθεί η κυβέρνηση.

Κατά των κυβερνητικών σχεδιών για την ΥΠΑ εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλας και ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΝ αναφέρθηκε γενικώς κατά των "άκρατων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων" στη λειτουργία της ΥΠΑ και ισχυρίστηκε ότι η λύση βρίσκεται σε έναν "καλόπιστο διάλογο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ