Στο «φόντο» της σχεδιαζόμενης μετατροπής των σημαντικότερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ - όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού - και της απόσπασής τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανοίγοντας, ουσιαστικά, το δρόμο για ιδιωτικοποίησή τους, θα «γιορταστεί» και στην Ελλάδα η Διεθνής Μέρα Μουσείου στις 18 Μάη.
Το σύνθημα «Μουσεία - Γέφυρες Πολιτισμών» που επέλεξε για το φετινό γιορτασμό το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλει «να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία» και να «στείλει» το «μήνυμα», «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη».
Πώς θα γίνουν όλα αυτά, με την «εισβολή» των «χορηγών» στη διαχείριση των μουσείων; είναι μάλλον ρητορικό ερώτημα. Πάντως στις 18 Μάη η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Εξάλλου, πολλές εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα μέχρι τις 23/5. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τα φετινά τιμώμενα Μουσεία να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη) και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη). Η κεντρική εκδήλωση του ελληνικού τμήματος του ICOM θα γίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στις 18/5.
Από τους μονολόγους και τις ερωτοαπαντήσεις σε κείμενα του ηθοποιού Νίκου Ζώκα, με «πρωταγωνιστή» τον «πρόεδρο» του ΣΕΒ, «παρέλασαν» οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και οι «δορυφόροι» τους, οι πολιτικοί απολογητές και διαχειριστές του συστήματος. Με το καρότο και το μαστίγιο, όλοι μαζί έσερναν τους εργαζόμενους δεξιά και αριστερά, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του ΣΕΒ. Η σύντομη παράσταση έκλεισε με την απαγγελία στίχων του Μπρεχτ.
Πριν το δρώμενο οι ηθοποιοί Μαρία Συριανού και Ελενα Βουμβάκη απήγγειλαν αποσπάσματα από τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου.
Οι πάντες κρίνονται όχι από «προθέσεις», αλλά από την πολιτική που υπηρετούν. Αυτό φαίνεται και από το τι δήλωναν οι νέες ηγεσίες του Φεστιβάλ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όταν αναλάμβαναν καθήκοντα.
Ο «καυγάς», λοιπόν, δεν αγγίζει την ουσία, προς τέρψιν φυσικά της κυβέρνησης.
- «Νεφέλη»: Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Χειμωνιάτικο παραμύθι» (αλληγορική κωμωδία, με δραματικά στοιχεία, σε νέα, έξοχη, έμμετρη μετάφραση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χατζόπουλου).
- Γαβριηλίδης: Πέτρος Μάρκαρης «Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων» (επίκαιρο μυθιστόρημα για την Αθήνα των Ελλήνων «Ευρωπαίων» και των χιλιάδων Βαλκάνιων μεταναστών). Αμαλία Μεγαπάνου «Σιμώνη» (ιστορικό μυθιστόρημα για την αρχαία Μακεδονία του Φιλίππου). Στη σειρά «Εκ νέου» κυκλοφόρησαν: «Ομηρος Πέλλας» (Μια παρουσίαση από τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλον) (ανθολογία διηγημάτων του Ομηρου Πέλλα, με εισαγωγή του ανθολόγου). «Αλέξανδρος Μπάρας (Μια παρουσίαση από τον Γιώργο Βέη)» (ανθολογία ποιημάτων, διηγημάτων, μεταφράσεων ποιημάτων μεγάλων ξένων ποιητών από τον Αλ. Μπάρα, με εισαγωγή και επίμετρο του ανθολόγου). «Λεωνίδας Παυλίδης (Μια παρουσίαση από την Κρήνη Παυλίδου)» (ανθολογία ποιημάτων του Λ. Παυλίδη, με εισαγωγή, βιογραφικό σημείωμα και επίμετρο από την ανθολόγο - κόρη του ποιητή). Διομήδης Βλάχος, Αντίστροφη πορεία» (ποιητική συλλογή). Γιολάντα Πέγκλη «Ας σταθούμε εδώ» (ποιητική συλλογή). Γιώργος Γεωργούσης» Γραμμική γραφή ΙΔ'» (ποιητική συλλογή). Στάθης Λειβαδάς «Οι αντιστίξεις της σελήνης» (ποιητική συλλογή). Βασίλης Αρφάνης «Απόκρεω» (ποιητική συλλογή), Βασίλης Ντόκος «Οι καλύτερες προθέσεις» (ποιητική συλλογή). Ισαάκ Σούσης «Κλίνατε επ' άπειρον» (ποιήματα). Αιμιλία Παπαβασιλείου «Στο μαύρο καθρέφτη» (ποιητική συλλογή).
- «Μεταίχμιο»: Χένρι Μίλερ «Ο κολοσσός του Μαρουσιού (Οι πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα)» (μετάφραση Ιωάννα Καρατζαφέρη. Πρόλογος του Αλέξανδρου Αργυρίου. Εντυπώσεις του Αμερικανού συγγραφέα από την παραμονή του στην Ελλάδα το 1939 και τις συναντήσεις του με τους Κατσίμπαλη, Σεφέρη, Αντωνίου, Χατζηκυριάκο, Τσάτσο). Μανόλης Πρατικάκης «Ποιήματα (1970 - 1984)» (συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2003 γιατρού Μ. Πρατικάκη). Θανάσης Βαλτινός «Ορθωκωστά» (επανέκδοση του βιβλίου που αφορά στον εμφύλιο). Bob Dylan «Η ζωή μου» (ημερολόγιο του 2005, με βιογραφικά στοιχεία του Αμερικανού τραγουδοποιού). Τζέιμς Ελρόι «Ρέκβιεμ για τον Μπράουν» (μετάφραση - επίμετρο Ικαρος Μπαμπασάκης, αστυνομικό μυθιστόρημα).
- «University Studio Press»: Τομισλάβ Οσμανλί «Ματζέστικ» (μετάφραση Κ. Κατσάνος, θεατρικό έργο, με θέμα τον πόλεμο και τη βία στα σημερινά Βαλκάνια). Αγάπη Μποσίνη «Η κραυγή της λίμνης» (μυθιστόρημα). Παντελής Αθανασίου «Ανατομία της νύχτας» (διηγήματα).
- ΥΠΕΠΘ - Πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία»: «Χτίζοντας γέφυρες («Εμείς» και οι «άλλοι» στην ίδια πόλη)» (Τα υλικά του προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία», το οποίο υλοποιήθηκε από Γενάρη έως Σεπτέμβρη του 2003, σε συνεργασία με το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου).
- «Κέδρος»: Τζον Ελρέι «Ο χαλίφης» (μετάφραση Μαίρη Περαντάκου - Κουκ, ιστορικο-πολιτισμικό μυθιστόρημα για τον ισλαμικό κόσμο). Ο Οσκαρ Ουάιλντ «Ο εγωιστής γίγαντας» (διασκευή και στίχοι Μαρίας Μπουράνη, εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου, μουσική Νίκος Ξανθούλης. Παιδικό βιβλίο, συνοδευόμενο με CD, με μουσική του Ν. Ξανθούλη). Ερα Μουλάκη «Η παλέτα των συναισθημάτων» (εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου, παραμύθι).
- Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο» (μετάφραση Αρης Λασκαράτος). Ο συγγραφέας, γιος Εβραίων Αυστριακών μεταναστών στις ΗΠΑ, στο βιβλίο αυτό διηγείται πώς και γιατί επηρεάστηκε από το έργο του Μαρξ).
- «Πολίτης» (μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης, τεύχη 125, 126, 127, 128).
- «Πολιτιστική Εννεάδα» (πολιτιστικό περιοδικό του ΑΣΔΑ και των 10 δήμων της Δυτικής Αθήνας, τεύχος 17).
- «Νεότητα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» (τριμηνιαίο περιοδικό του Ερυθρού Σταυρού).
Εκδηλώσεις για το παιδικό βιβλίο, με τον καθηγητή και εικονογράφο βιβλίων Διονύση Βαλάση και τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ζωή Βαλάση, θα γίνουν σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα, στο Α' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, με διοργανωτή τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την υποστήριξη των Συμβούλων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας.
Σήμερα ο Διονύσης Βαλάσης θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρά και «μεγάλα» παιδιά, «Γραφή και Γλώσσα» με χρήση οπτικοακουστικού υλικού και αύριο η Ζωή Βαλάση θα συναντηθεί και θα μιλήσει κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε γονείς και κοινό, με θέμα το «Μικρό ταξίδι στην ιστορία της λογοτεχνίας και των βιβλίων για παιδιά» με προβολή διαφανειών, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.
Τη Δευτέρα η Ζωή Βαλάση θα μιλήσει και θα συνεργαστεί με τα παιδιά μέσα στις σχολικές τάξεις τους.
To βιβλίο της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Μάνααα...» παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 14 Μάη (7 μ.μ.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Εκδήλωση, για το ίδιο βιβλίο θα γίνει αύριο Κυριακή 15 Μάη (7 μ.μ.) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, με διοργανωτές το Σύλλογο Γυναικών Φλώρινας, το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Στην παρουσίαση στη Φλώρινα θα παραβρεθεί και η συγγραφέας του βιβλίου.