Ερώτηση του ΚΚΕ
Τα παραπάνω τονίζονται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα προς τον υπουργό Πολιτισμού, στην οποία σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινωνία της Μαγνησίας, «με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης».
Οι βουλευτές προσθέτουν: «Ηταν γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των πιστώσεων για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης ήταν η 22/3/2005. Ομως, το υπουργείο έδειξε απαράδεκτη αδιαφορία και καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, παρότι γνώριζε ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να χαθεί η δυνατότητα απόκτησης του σημαντικού αυτού ακινήτου από το δημόσιο - Μουσείο Βόλου». Σημειώνουν επίσης: «Είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου η αγωνία και το αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της Μαγνησίας για την απόκτηση της συγκεκριμένης έκτασης για τις ανάγκες λειτουργίας και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που είναι σήμερα ένα από τα σημεία αναφοράς του νομού».
Ρωτούν, τέλος, γιατί δεν καταβλήθηκαν οι πιστώσεις για την απαλλοτρίωση και αν σκοπεύει το ΥΠΠΟ να τις καταβάλει.
Θυμίζουμε ότι το ΥΠΠΟ, υπό την πίεση δημοσιευμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση (22/3) αναφέροντας ότι «θα προβούμε στις απαραίτητες διαδικασίες για την αγορά του ακινήτου αυτού». Επανήλθε δε μερικές μέρες αργότερα δηλώνοντας ότι «έχει ήδη υπάρξει η μέριμνα, ώστε να επαναπροκηρυχτεί ο χώρος και να πραγματοποιηθεί η απαλλοτρίωση». Απαλλοτρίωση, που ακόμη αναμένεται...
Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή κατατέθηκε ήδη το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, παρά τις «διαβεβαιώσεις» περί «διαλόγου» της ηγεσίας του υπουργείου στους ενδιαφερόμενους φορείς και ενώ ένας από αυτούς - ο πλέον ενδιαφερόμενος - ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), διοργανώνει σήμερα ημερίδα με θέμα, ακριβώς, τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα, σε μία ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση ανακοινώθηκε στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ή αντικατάστασή τους.
Ως είθισται, η μορφή (στην προκειμένη περίπτωση ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός) πηγαίνει «παρέα» με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο προωθεί την υπαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Με τον προωθούμενο Οργανισμό, οι ιδιώτες δεν μπαίνουν πια από το «παράθυρο» στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά από την «πόρτα» ή μάλλον τις πόρτες μεγάλων και σημαντικών μουσείων της χώρας, τα οποία αποσπώνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη εξάρτησή τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Επιπλέον, εντάσσει τις αρχαιότητες στους «αναπτυξιακούς στόχους της χώρας», οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική της Λισαβόνας για την «ανταγωνιστικότητα» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Σε διοικητικό επίπεδο όλα αυτά «συνοψίζονται» με την πολυδιάσπαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την ίδρυση πλήθους συμβουλίων και νέων υπηρεσιών με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σε ορισμένα από τα οποία θα μετέχουν και ιδιώτες κ.ά, για τα οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή του και ο ΣΕΑ.
Οσον αφορά στα μέλη του ΚΑΣ, έμαθαν ότι αποχωρούν, αφότου ολοκληρώθηκε η προχτεσινή συνεδρίαση του οργάνου! Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο γγ του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλος. Πρόκειται για ένα, ακόμη, δείγμα της πολιτικής απαξίωσης των φορέων και του επιστημονικού δυναμικού του υπουργείου, απαξίωση που εκφράστηκε μέχρι τώρα με πολλούς τρόπους, λ.χ. με τις μαζικές απολύσεις των συμβασιούχων του, με τον τρόπο που λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις στο ΚΑΣ (στο οποίο βέβαια αναλογούν σοβαρές ευθύνες), αλλά και με το σχέδιο του Οργανισμού.
Μάγια Μόργκενστερν - Βλαντιμίρ Ιβανόφ, στη Λυσιστράτη» |
«Ενα σπουδαίο έργο του 20ού αιώνα, που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, καυτηριάζοντας την κοινωνία που είναι ανίκανη να δεχτεί οποιαδήποτε διαφορετικότητα», αποτελεί για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, Λουκά Καρυτινό, η όπερα «Πίτερ Γκράιμς» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, που ανεβαίνει την Κυριακή (17/4) σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση από την ΕΛΣ. Το έργο - το πρώτο λυρικό του σπουδαίου Βρετανού συνθέτη - βασίζεται στο ποίημα του Τζορτζ Κραμπ «Η κοινότητα». Το λιμπρέτο του Μόνταγκιου Σλάτερ επικεντρώνεται στη σκοτεινή φιγούρα του ψαρά Πίτερ Γκράιμς και στη σχέση του με τους συντοπίτες του, στο ασφυκτικό περιβάλλον ενός χωριού ψαράδων στην ανατολική ακτή της Βρετανίας, στα 1830. Ο απόμακρος, σχεδόν μισάνθρωπος ψαράς, ύποπτος για την κακοποίηση και το θάνατο των δύο παραγιών του, κατά την κακόβουλη μικρή κοινωνία, καταδικάζεται άκριτα και οδηγείται στην αυτοκτονία. Εγκαινιάζοντας ένα είδος «ηθικού» λυρικού θεάτρου, ο Μπρίτεν μέσα από το έργο του επικρίνει τον παραλογισμό της κλειστής κοινωνίας, που στιγματίζει και συνθλίβει το διαφορετικό άτομο.
Η όπερα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Αλκη Μπαλτά, σκηνοθεσία Πολ Καράν (υλοποίηση σκηνοθεσίας Κάθριν Ολσον), σκηνικά -κοστούμια Σέρτζιο ντ' Ορμο. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βαγγέλης Χατζησίμος, Αλθέα Παπούλια, Γιάννης Γιαννίσης, Ινές Ζήκου, Ελπινίκη Ζερβού, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Πέτρος Μαγουλάς, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη κ.ά. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 20, 22, 24/4.
Περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα θα πραγματοποιήσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (22-27/4), υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Στις 22/4 θα δώσει συναυλία στο Μεσολόγγι, με έργα Μπετόβεν. Ακολουθούν συναυλίες σε Αγρίνιο (23/4), Κέρκυρα (25-26/4) και Γιάννενα (27/4).