ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Νέες αυλαίες

«Ο βροχοποιός» στο θέατρο «Μέλι»
«Ο βροχοποιός» στο θέατρο «Μέλι»
Πρεμιέρα, αύριο, του «Βροχοποιού» του Ρίτσαρντ Νας, στο θέατρο «Μέλι», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Νίκος Ιωαννίδης, Γρηγόρης Σταμούλης, Δώρα Χρυσικού, Αγης Εμμανουήλ, Ανδρέας Βαρούχας και Γιώργος Χριστοδούλου.

Πρόκειται για μια αισιόδοξη, αισθηματική κωμωδία που μιλάει για την ελπίδα ότι όλα είναι εφικτά, αν πιστέψουμε στα όνειρά μας και αν βασιστούμε στους εαυτούς μας. Η κωμωδία διαδραματίζεται στις δυτικές περιοχές της Αμερικής, όπου η ανομβρία είναι ανησυχητική. Η βροχή είναι η ελπίδα και το όνειρο των κατοίκων της περιοχής. Και σαν από μηχανής Θεός παρουσιάζεται μπροστά τους ο Αστρολέων, ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει να φέρει βροχή.

  • Ξεκίνησαν στον Εξώστη του θεάτρου «Αμόρε» οι παραστάσεις του «Θεάτρου του Νότου» με το «Push-Up» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, σκηνικά - κοστούμια Ειρήνης Σαριμούτσου. Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Λένα Κιτσοπούλου, Αργύρης Ξάφης, Φάνης Μουρατίδης, Νίκος Χατζόπουλος. Εξι πρόσωπα, που εργάζονται σε μια πολυεθνική εταιρία. Ζουν μόνοι, δεν έχουν προσωπικές σχέσεις, επικοινωνούν μόνον όταν ανταλλάσσουν απόψεις για τη δουλιά τους. Ουσιαστικά δεν επικοινωνούν και δε ζουν. Είναι αποφασισμένοι να γίνουν πρώτοι. Ο συγγραφέας πρώην δημοσιογράφος, νυν δραματουργός με αρκετά βραβεία ήδη στο ενεργητικό του και με την παρουσίαση του «Push-Up» στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας πέρυσι, απεικονίζει τον καριερίστικο κόσμο των επιχειρήσεων με τις στρατηγικές, τις προσδοκίες και τα τιμήματά του, σε τρεις κωμικοτραγικές συγκρούσεις.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Ταξίδι μεγάλης μέρας
μέσα στη νύχτα»
στο «Κάππα»

Το Εθνικό Θέατρο, με την ευκαιρία των τριάντα χρόνων από το θάνατο της Κατίνας Παξινού - μιας από τις κορυφαίες, διεθνώς, ηθοποιούς του 20ού αιώνα και της σπουδαιότερης της Ελλάδας - τιμά τη μνήμη της, παρουσιάζοντας στο θέατρο «Κάππα» το «Ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» του «πατέρα» του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου, Ευγένιου Ο' Νηλ, θυμίζοντας έτσι μια σπουδαία, - μέσα σε όλες τις άλλες σπουδαίες που έκανε - ερμηνεία της Παξινού, στο ρόλο της Μαίρη Τάιρον. Μια ερμηνεία που θα μείνει αξεπέραστη και ανεπανάληπτη, καθώς η Παξινού δεν ήταν μόνο μια σπανιότατη, ιδιοφυής, πληθωρική, πηγαία, αλλά και πολυσύνθετα καλλιεργημένη υποκριτική φύση. Ηταν και θαυμάστρια της δραματουργίας του Ο' Νηλ, φίλη του και γνώστρια της ζωής του και των «τραυμάτων» της. Αριστοτεχνικό δραματουργικό καθρέφτισμα των οικογενειακών και νεανικών «τραυμάτων» του είναι το «Ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», το οποίο ο Ο' Νηλ δεν ήθελε να παιχτεί παρά μόνον είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατό του. Οι λόγοι ήταν ευνόητοι, καθώς σ' αυτό το εξομολογητικό δράμα, το οποίο συνόψιζε αμέτρητα παρόμοια δράματα της αμερικανικής κοινωνίας, αποκάλυπτε όσα «σημάδεψαν» τη νιότη του και επέδρασαν σ' όλη τη ζωή του. Η αισθαντική μητέρα του, Μαίρη Ελεν, «διέφευγε» από τα «κενά» της ζωής της και τα οικογενειακά προβλήματα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο φημισμένος, εγωιστής, τσιγκούνης ηθοποιός πατέρας του, Τζέιμς, νοιαζόταν για το χρήμα του κι όχι για την υγεία, τη μόρφωση, τη ζωή των δύο γιων του. Ο πρωτότοκος, πρόωρα χαμένος, «τραυματικά» κυνικός και αυτοκαταστροφικός αδελφός του, Τζέιμι, «παρηγορούνταν» με πόρνες και ποτό, πάθη στα οποία ώθησε και το δευτερότοκο Ευγένιο (Εντμοντ, στο έργο). Η συμβατική σχέση των γονιών του, οι συγκρουσιακές σχέσεις του αδελφού του με τους γονείς, η διακοπή της πανεπιστημιακής μόρφωσής του, λόγω της τσιγκουνιάς του πατέρα του, ο συγγραφικός πόθος του, η βιοποριστική καταφυγή του σε σαπιοκάραβα, οι ενοχλητικές στον πατέρα του σοσιαλιστικές ιδέες του, η φυματίωση που βασάνισε τη νιότη του και το πιοτό που επιβάρυνε την υγεία του, συμπληρώνουν το δραματικό «τοπίο» του έργου, συνθέτοντας, παράλληλα, το νεανικό «πορτρέτο» του κατοπινά διάσημου συγγραφέα Ο' Νηλ.

Ο Γιάννης Ιορδανίδης έστησε μια παράσταση καθαρού ρεαλισμού, αλλά και ποιητικής διάθεσης. Μια παράσταση, σοβαρή, σεμνή, μετρημένη, καθ' όλα προσεγμένη, η οποία «μνημονεύει», αλλά και στηρίζεται, ακροπατώντας σεβαστικά, στα χνάρια της αξέχαστης σκηνοθεσίας και της ερμηνευτικής καθοδήγησης του Αλέξη Μινωτή (1965). Καθοριστικοί συντελεστές της ποιοτικής παράστασης είναι η θεατρικά ρέουσα, γλωσσικά άμεση και οικεία μετάφραση της Νόνικας Γαληνέα. Το γοητευτικό, ρεαλιστικό σκηνικό του Γιώργου Πάτσα, το οποίο μέσα από το σαλόνι μιας τυπικά αμερικανικής παραμελημένης εξοχικής κατοικίας δημιουργεί την αίσθηση και του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου. Οι διακριτικών «αμερικανικών» ηχοχρωμάτων μουσική του Γιώργου Τσαλαχούρη. Οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Η παράσταση προσφέρει και πολύ καλές ερμηνείες, οι οποίες διαφέρουν, αλλά και δε συνθλίβονται, από τη σύγκρισή τους με τις ερμηνείες των χαρισματικών ηθοποιών της παράστασης του Μινωτή (Παξινού, Μινωτής, Χορν, Χατζηαργύρη, Φυσσούν). Ο Γιώργος Μοσχίδης αναδείχνει ολόπλευρα το δύστροπο, «τσιγκούνη» και στα αισθήματα, όχι όμως από έμφυτη κακότητα, αλλά από ανασφάλεια, χαρακτήρα και τη συντηρητική νοοτροπία του πατέρα. Η Βέρα Ζαβιτσιάνου χαρίζει στο ρόλο της μητέρας τη μεγάλη υποκριτική εμπειρία της, την έμφυτη υπερευαισθησία της και τη σκηνική γοητεία και γλυκύτητά της. Η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου «αναπνέει» όλη την απελπισμένη, αυτοκαταστροφική ψυχολογία και την πικρή ειρωνεία του Τζέιμι. Η παράσταση αποκάλυψε το πολλά υποσχόμενο για απαιτητικούς ρόλους ταλέντο του νέου ηθοποιού Χρήστου Λούλη (Εντμοντ), ο οποίος δε διαθέτει μόνο στέρεα εκφραστικά μέσα, αλλά ευαισθησία, σωστό ένστικτο και προπαντός αίσθηση του μέτρου. Αξιόλογη, αλλά και κάπως «θεατρινίζουσα», είναι και η ερμηνεία της Ανέζας Παπαδοπούλου.


ΘΥΜΕΛΗ

Υποψήφιοι για το Βραβείο Χορν

Την ερχόμενη Δευτέρα (8μμ) θα τιμηθεί η μνήμη του Δημήτρη Χορν, στο θέατρο που φέρει το όνομά του (Αμερικής 10), με την απονομή (για τρίτη χρονιά) του Βραβείου Δημήτρης Χορν, που θεσμοθέτησε στη μνήμη του ηθοποιού ο Σταμάτης Φασουλής.

Το βραβείο απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού, την περασμένη περίοδο, και είναι το μόνο βραβείο με χρηματικό έπαθλο. Ο βραβευμένος πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής ή να έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, το αργότερο πέντε χρόνια πριν από τη βράβευσή του. Το Βραβείο είναι ο χρυσός σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός - ο οποίος, περνάει, κάθε χρόνο, από τον ένα βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.

Οι φετινοί υποψήφιοι για το βραβείο με αλφαβητική σειρά είναι οι: Βασίλης Ανδρέου (Αρμάνδος στο «Αγάπης αγώνας άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου). Θανάσης Δήμου (Τρελαντώνης στον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, ΚΘΒΕ και για τον Τρολ στα «Μάγια του χειμώνα» του Τσαρλς Γουέι, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, «Πόρτα»). Νίκος Καρδώνης (Σκώρος στο «Αγάπης αγώνας άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού). Χρήστος Λούλης (Ερωτόκριτος στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης). Δημήτρης Παπανικολάου (Ολοφέρνης στο «Αγάπης αγώνας άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού).

Την εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο Στ. Φασουλής, θα προλογίσει ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Κ. Γεωργουσόπουλος, θα μιλήσουν Β. Ζουμπουλάκη, Μ. Κοντού, Ξ. Καλογεροπούλου, Κ. Καράντη, Γ. Μοσχίδης, Γ. Μιχαλακόπουλος, Γ. Βαλτινός και οι δύο προηγούμενοι βραβευθέντες Δημήτρης Ημελλος και Αργύρης Ξάφης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ