«Ο βροχοποιός» στο θέατρο «Μέλι» |
Πρόκειται για μια αισιόδοξη, αισθηματική κωμωδία που μιλάει για την ελπίδα ότι όλα είναι εφικτά, αν πιστέψουμε στα όνειρά μας και αν βασιστούμε στους εαυτούς μας. Η κωμωδία διαδραματίζεται στις δυτικές περιοχές της Αμερικής, όπου η ανομβρία είναι ανησυχητική. Η βροχή είναι η ελπίδα και το όνειρο των κατοίκων της περιοχής. Και σαν από μηχανής Θεός παρουσιάζεται μπροστά τους ο Αστρολέων, ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει να φέρει βροχή.
Ο Γιάννης Ιορδανίδης έστησε μια παράσταση καθαρού ρεαλισμού, αλλά και ποιητικής διάθεσης. Μια παράσταση, σοβαρή, σεμνή, μετρημένη, καθ' όλα προσεγμένη, η οποία «μνημονεύει», αλλά και στηρίζεται, ακροπατώντας σεβαστικά, στα χνάρια της αξέχαστης σκηνοθεσίας και της ερμηνευτικής καθοδήγησης του Αλέξη Μινωτή (1965). Καθοριστικοί συντελεστές της ποιοτικής παράστασης είναι η θεατρικά ρέουσα, γλωσσικά άμεση και οικεία μετάφραση της Νόνικας Γαληνέα. Το γοητευτικό, ρεαλιστικό σκηνικό του Γιώργου Πάτσα, το οποίο μέσα από το σαλόνι μιας τυπικά αμερικανικής παραμελημένης εξοχικής κατοικίας δημιουργεί την αίσθηση και του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου. Οι διακριτικών «αμερικανικών» ηχοχρωμάτων μουσική του Γιώργου Τσαλαχούρη. Οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Η παράσταση προσφέρει και πολύ καλές ερμηνείες, οι οποίες διαφέρουν, αλλά και δε συνθλίβονται, από τη σύγκρισή τους με τις ερμηνείες των χαρισματικών ηθοποιών της παράστασης του Μινωτή (Παξινού, Μινωτής, Χορν, Χατζηαργύρη, Φυσσούν). Ο Γιώργος Μοσχίδης αναδείχνει ολόπλευρα το δύστροπο, «τσιγκούνη» και στα αισθήματα, όχι όμως από έμφυτη κακότητα, αλλά από ανασφάλεια, χαρακτήρα και τη συντηρητική νοοτροπία του πατέρα. Η Βέρα Ζαβιτσιάνου χαρίζει στο ρόλο της μητέρας τη μεγάλη υποκριτική εμπειρία της, την έμφυτη υπερευαισθησία της και τη σκηνική γοητεία και γλυκύτητά της. Η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου «αναπνέει» όλη την απελπισμένη, αυτοκαταστροφική ψυχολογία και την πικρή ειρωνεία του Τζέιμι. Η παράσταση αποκάλυψε το πολλά υποσχόμενο για απαιτητικούς ρόλους ταλέντο του νέου ηθοποιού Χρήστου Λούλη (Εντμοντ), ο οποίος δε διαθέτει μόνο στέρεα εκφραστικά μέσα, αλλά ευαισθησία, σωστό ένστικτο και προπαντός αίσθηση του μέτρου. Αξιόλογη, αλλά και κάπως «θεατρινίζουσα», είναι και η ερμηνεία της Ανέζας Παπαδοπούλου.
Την ερχόμενη Δευτέρα (8μμ) θα τιμηθεί η μνήμη του Δημήτρη Χορν, στο θέατρο που φέρει το όνομά του (Αμερικής 10), με την απονομή (για τρίτη χρονιά) του Βραβείου Δημήτρης Χορν, που θεσμοθέτησε στη μνήμη του ηθοποιού ο Σταμάτης Φασουλής.
Το βραβείο απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού, την περασμένη περίοδο, και είναι το μόνο βραβείο με χρηματικό έπαθλο. Ο βραβευμένος πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής ή να έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, το αργότερο πέντε χρόνια πριν από τη βράβευσή του. Το Βραβείο είναι ο χρυσός σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός - ο οποίος, περνάει, κάθε χρόνο, από τον ένα βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.
Οι φετινοί υποψήφιοι για το βραβείο με αλφαβητική σειρά είναι οι: Βασίλης Ανδρέου (Αρμάνδος στο «Αγάπης αγώνας άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου). Θανάσης Δήμου (Τρελαντώνης στον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, ΚΘΒΕ και για τον Τρολ στα «Μάγια του χειμώνα» του Τσαρλς Γουέι, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, «Πόρτα»). Νίκος Καρδώνης (Σκώρος στο «Αγάπης αγώνας άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού). Χρήστος Λούλης (Ερωτόκριτος στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης). Δημήτρης Παπανικολάου (Ολοφέρνης στο «Αγάπης αγώνας άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού).
Την εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο Στ. Φασουλής, θα προλογίσει ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Κ. Γεωργουσόπουλος, θα μιλήσουν Β. Ζουμπουλάκη, Μ. Κοντού, Ξ. Καλογεροπούλου, Κ. Καράντη, Γ. Μοσχίδης, Γ. Μιχαλακόπουλος, Γ. Βαλτινός και οι δύο προηγούμενοι βραβευθέντες Δημήτρης Ημελλος και Αργύρης Ξάφης.