Εληξε χθες το 8ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Πυθαγόρειο της Σάμου, όπου προβλήθηκαν 39 ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ισραήλ).
Οι προβολές «λήξης» της διοργάνωσης ήταν: «Αγάπη, η Κρήτη τον Αύγουστο» του Μαθιού Γιαμαλάκη, «Μαζί με τα συνδικάτα» (1ο επεισόδιο από τη σειρά «Τα όνειρα που γίνανε ζωή») του Διονύση Γρηγοράτου, το video art «Day-Dream-City-Boy» του Χρήστου Κανάκη, «Luchino Visconti» του Carlo Lizzani, «Θα βγάλω φτερά» της Αννέτας Παπαθανασίου, το «τρέιλερ» του Νίκου Αλευρά για την ταινία του «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση», «Η τέχνη του να ζεις» του Dr Amir Har-Gil από τον Netanya Academic College (Ισραήλ).
Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Τα παράλληλα μονοπάτια» (Κύπρος/ Τουρκία) σε σκηνοθεσία Πανίκου Χρύσανθου και Ντερβίς Ζαΐμ. Η ταινία αναφέρεται στις δολοφονίες αμάχων, γυναικών και παιδιών, που έγιναν στη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή.
Θέμα του έργου μια κοινωνία κουρασμένη, κορεσμένη, βαρυφορτωμένη με όλα τα περιττά στολίδια της παρακμής της. Μια κοινωνία κοσμικών που χαριεντίζονται, ερωτεύονται, φλερτάρουν, συνάπτουν σχέσεις και τις διαλύουν εν ριπή οφθαλμού. Η μετάφραση είναι του Ανδρέα Στάικου, η σκηνοθεσία του Νίκο Καμτσή, τα σκηνικά - κοστούμια της Μίκας Πανάγου και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Μίνα Αδαμάκη, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Χρύσανθος Παύλου, Αννα Ελεφάντη, Κωνσταντίνος Δανίκας, κ.ά.
«Το όνειρο/ Κέρκυρα» |
Σοβαρότατες ζημιές κατά τη μεταφορά του (!) υπέστη το ένα από τα δύο αγάλματα που αποκαλύφθηκαν την περασμένη βδομάδα στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στην Κρήτη, όπου ανασκάπτει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.
Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου και άλλες πληροφορίες, το σκοινί με το οποίο ήταν δεμένο το άγαλμα για να τοποθετηθεί σε φορτηγό και να μεταφερθεί σε αποθήκη δεν άντεξε το βάρος και έσπασε! Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το άγαλμα της Ηρας, το οποίο, αν και βρέθηκε ακέφαλο, ωστόσο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απώλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άγαλμα θρυμματίστηκε σχεδόν και είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η αποκατάστασή του.
Αριστα διατηρημένο ήταν και το άλλο άγαλμα, αυτό της θεάς Αθηνάς. Και τα δύο ήταν σμιλεμένα σε λευκό μάρμαρο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κοσμούσαν ένα μέρος του θεάτρου και πιθανότατα από σεισμό έπεσαν μέσα στο κοίλο τμήμα της ορχήστρας.
Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ζημιά έγινε «κατά την εκφόρτωση στις αποθήκες του αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας», χωρίς όμως να λέει για ποιο από τα δύο αγάλματα γίνεται λόγος. Προσθέτει ότι η ΚΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων «ενημέρωσε για το συμβάν» την περασμένη Παρασκευή, οπότε ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «έδωσε εντολή στο διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Em. Greco, να διακόψει αμέσως την ανασκαφή, πράγμα και το οποίο έκανε».
Το ΥΠΠΟ «έχει κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης της όλης υπόθεσης», δηλαδή θα διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση και «θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται για την αποκατάσταση με τη μέθοδο της συγκόλλησης των τμημάτων του αγάλματος από ειδικούς συντηρητές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής και θα προβεί και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη ζημιά του μνημείου».
Με το διαγωνισμό των νέων δημιουργών και ερμηνευτών ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Χτες, ανακοινώθηκε η σύνθεση της εννιαμελούς Ειδικής Καλλιτεχνικής Επιτροπής αυτής της πρώτης διαγωνιστικής βραδιάς, η οποία θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα σε ποσοστό 40%. Την απαρτίζουν οι: Γιώργος Ανδρέου, Φίλιππος Γράψας, Γιάννης Κότσιρας, Μίμης Πλέσσας, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μαρία Χούκλη, Γιάννης Σπάθας και Στέφανος Τσιτσόπουλος. Το υπόλοιπο 60% θα διαμορφωθεί με ψηφοφορία του κοινού, μέσω της διαδικασίας του televoting και την αποστολή μηνυμάτων SMS. Την πρώτη βραδιά θα δοθούν τρία βραβεία, τα οποία θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο (20, 10 και 5 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα), ενώ το πρώτο τραγούδι θα «διαγωνιστεί» και τη δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ (9/10), μαζί με τα 11 τραγούδια των καταξιωμένων δημιουργών. Ανακοινώθηκε επίσης, ότι ο ΟΑΣΘ θα παρέχει τη δωρεάν μετακίνηση του κοινού που επιθυμεί να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ.
Τη Σαβίνα Γιαννάτου επέλεξε να βραβεύσει φέτος το Ιδρυμα «Maria Carta» της Σαρδηνίας «για την αναβίωση και επανεκτέλεση με σύγχρονο τρόπο παραδοσιακών τραγουδιών από την περιοχή της Μεσογείου». Η βράβευση της ελληνίδας ερμηνεύτριας θα γίνει σήμερα στο Siligo της Σαρδηνίας.