ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα για το καταλυτικό νέφος

Ανύπαρκτοι οι μηχανισμοί ελέγχου για τους φθαρμένους καταλύτες, αλλά και το πρόγραμμα για την ανακύκλωσή τους

Τις επικίνδυνες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία από τις υψηλές τιμές του βενζολίου και των άλλων αρωματικών πολυποίκιλων υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα της Αττικής, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

"Οπως φαίνεται από τα στοιχεία έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας, που παρουσίασαν στις 29.1.98 ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Νομαρχία Αθηνών, η συγκέντρωση βενζολίου στην Αθήνα είναι διπλάσια από τα επιτρεπτά όρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας", τονίζει ο Μπ. Αγγουράκης. "Η ρυπογόνος αυτή ουσία όπως και άλλες, που παρουσιάζουν επίσης υψηλές τιμές στις περιοχές του Νέου Κόσμου, του Μεταξουργείου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στις περιοχές κάτω από τη Λεωφόρο Λιοσίων, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία", συνεχίζει η Επίκαιρη Ερώτηση.

Ο κομμουνιστής βουλευτής ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ: "Με δεδομένο ότι οι ουσίες αυτές συνδέονται κυρίως με τους καταλύτες αυτοκινήτων, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την έγκυρη εγκατάσταση και ανακύκλωση των καταλυτικών, των οποίων σύντομα λήγει η διάρκεια ζωής και σε ποιες πρακτικές ενέργειες θα προβεί για την άμεση μείωση των τιμών των ρύπων, τουλάχιστο στο επίπεδο που προβλέπει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας;".

Αξιόπιστα στοιχεία

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει αξιόπιστα τα στοιχεία σχετικά με τις υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου στον ατμοσφαιρικό αέρα του Λεκανοπεδίου, ενώ αναφέρει ότι "πρόκειται για αξιόπιστες παρατηρήσεις που προέρχονται από μελέτες αναμφισβήτητου επιστημονικού κύρους, του Πανεπιστημίου Αθηνών".

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η αύξηση του εισπνεόμενου βενζολίου σε τόσο υψηλά επίπεδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνιστά πραγματικό παράγοντα κινδύνου για όσους εκτίθενται σ' αυτήν. Τέλος, με αφορμή τις μετρήσεις βενζολίου, ο ΙΣΑ καλεί κάθε αρμόδια αρχή να λάβει ιδιαίτερα μέτρα για περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γενικά, αλλά και από το βενζόλιο ειδικότερα.

Αμήχανο το ΥΠΕΧΩΔΕ

Αμήχανη, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια είχε επισημανθεί από τους ειδικούς το σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργούν οι εκπεμπόμενοι πολυποίκιλοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες στη δημόσια υγεία. Επίσης ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη των αρμοδίων, γιατί από καιρό, ενώ είχε επισημανθεί το πρόβλημα της μη αντικατάστασης των φθαρμένων καταλυτών και της ανακύκλωσής τους, το όλο πρόγραμμα δεν προχωρά και οι μηχανισμοί ελέγχου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ειδική ομάδα του ΕΜΠ, μόνο 10.000 καταλύτες έχουν αντικατασταθεί μέχρι τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη, οι οποίοι αν και είναι φθαρμένοι δεν αντικαθίστανται και ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελετητική ομάδα προτείνει να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών βενζολίου, την αντικατάσταση των φθαρμένων καταλυτών και τη χορήγηση ειδικού σήματος, που να δείχνει τη διάρκεια ζωής του καταλύτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσανατολίζεται και τη διαδικασία αυτή να αναλάβουν ιδιώτες!..

Ανακαλύψαμε λοιπόν και το βενζόλιο. Τις αιτίες του όμως;

Επάνω στην ώρα ήρθε η ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθήνας και της Νομαρχίας Αθήνας, για τα υψηλά επίπεδα βενζολίου στην αθηναϊκή ατμόσφαιρα (τετραπλάσια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το ιδιαίτερα επικίνδυνο αυτό στοιχείο της βενζίνης, παράγεται από τα καταλυτικά αυτοκίνητα εν γένει, αλλά και από τους κακοσυντηρημένους καταλύτες τους, όμως το βασικό αίτιο δεν είναι η κακή συντήρηση, αλλά η απαράδεκτη χρήση του ΙΧ στην πόλη και η εγκληματική υποβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Θυμίζουμε ότι κάθε μετακινούμενος με ΙΧ καταναλώνει 7-10 φορές περισσότερη ενέργεια - και παράγει ανάλογα περισσότερους ρύπους - από εκείνον που μετακινείται με ΜΜΜ.

Η ανακοίνωση αυτή, ελπίζουμε ότι θα διαλύσει και τις τελευταίες αμφιβολίες στους καλόπιστους εκείνους που έχουν πιστέψει τις εξαγγελίες του "Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας", των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έκαναν από πενταετίας ήδη ημερίδες και νόμους για την επιβολή των καταλυτικών, καθώς και τις αναίσχυντες θριαμβολογίες της Επιτροπής Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004.

***

Από την αρχή της επιβολής των καταλυτικών αυτοκινήτων, πλήθος επιστημόνων είχε επισημάνει ότι τα καταλυτικά μας απαλλάσσουν μεν από το μόλυβδο της σούπερ βενζίνης, αλλά μας φορτώνουν το εξίσου - ή και χειρότερο - βενζόλιο, και ότι τα καταλυτικά ήταν μια καλή ευκαιρία να πλουτίσουν ξανά οι βιομηχανίες αυτοκινήτων. Η λύση ήταν αλλαγή της βενζίνης σε απλούστερες συνθέσεις χωρίς μόλυβδο και χωρίς βενζόλιο.

Δεύτερο, είχε επισημανθεί άπειρες φορές ότι η λύση στο κυκλοφοριακό και το νέφος δεν είναι η αλλαγή της τεχνολογίας του οχήματος, αλλά η ριζική αλλαγή της μεταφορικής πολιτικής που έπρεπε να μειώσει στο ελάχιστο τη χρήση του ΙΧ σε όφελος των ΜΜΜ και ιδίως εκείνων με υψηλή μεταφορική ικανότητα, δηλαδή σταθερής τροχιάς, μετρό και κυρίως τραμ.

Είναι γνωστό το ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ατμόσφαιρα με τέσσερις φορές μικρότερη περιεκτικότητα σε βενζόλιο, δεν οφείλεται μόνο στην καλή λειτουργία των καταλυτών των οχημάτων τους, αλλά κυρίως στο ότι οι μετακινήσεις στις πόλεις αυτές γίνονται με μετρό και τραμ και όχι με ΙΧ. Είναι άλλωστε γνωστό, τα εκατοντάδες χιλιόμετρα γραμμών τραμ, μετρό και προαστιακού τρένου που έχουν οι πόλεις αυτές σε σχέση με την Αθήνα που μόλις έχει 24 χιλιόμετρα τώρα και κατασκευάζει άλλα 18, και αυτό είναι όλο.

***

Τέλος, θα πρέπει να τονιστούν για μια ακόμη φορά οι κατά συρροήν ψευδολογίες του φακέλου Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004, σύμφωνα με τις μελέτες του οποίου, η ατμόσφαιρα των Αθηνών θα καθαρίσει το 2004, αν και θα έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των οχηματοχιλιομέτρων!!! Για να εξαχθεί το απαράδεκτο αυτό "επιστημονικό" συμπέρασμα, βρέθηκαν δυστυχώς καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι οποίοι εκτελέσανε "επιστημονική" μελέτη, στην οποία δε μέτρησαν ούτε το διοξείδιο του άνθρακα, ο οποίος είναι ο τελικός και βασικός ρύπος, με το αχαρακτήριστο "επιχείρημα" ότι είναι παγκόσμιος ρύπος αλλά όχι... αστικός (!!!) και σε παραπέρα ερώτησή μου γιατί δε μέτρησαν και το βενζόλιο, απάντησαν απλά ότι δεν προλάβαιναν και ότι οι προδιαγραφές της ανάθεσης της μελέτης δεν το ζητούσαν (σ.σ. Από την ημερίδα του ΤΕΕ για την Ολυμπιάδα του 2004, της 7ης Οκτώβρη 1997 και το διήμερο συνέδριο για το ίδιο θέμα στις 22 και 23 Γενάρη 1998). Θαυμάστε ακαδημαϊκή δεοντολογία και επιστημονική συνέπεια...

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

καθηγητής Πολεοδομίας

του ΕΜ Πολυτεχνείου

Σεισμός στο Μαραθώνα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.49 χτες το πρωί, με επίκεντρο τα παράλια του Ευβοϊκού κόλπου, ανατολικά του Μαραθώνα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ζημιές.

Οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει "δώσει" στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και γι' αυτό το λόγο καθησύχασαν τους κατοίκους της περιοχής.

Αλλαγή πινακίδων

Την αλλαγή πληροφοριακών πινακίδων ή την τοποθέτηση καινούριων σε 1.289 οδικούς κόμβους 88 δήμων και 46 κοινοτήτων της Αττικής, ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός του 1998 και αναμένεται να επεκταθεί στα πολεοδομικά συγκροτήματα Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι νέες πινακίδες θα είναι πλήρως ανακλαστικές και θα έχουν τρία χρώματα (μπλε όσες θα δείχνουν την κατεύθυνση, καφέ όσες θα δείχνουν αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, γκρι για τη σήμανση εργοστασιακών και εργοταξιακών χώρων).

Προκαταρκτική για το σίδηρο του μετρό

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας όσον αφορά το σίδηρο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή έργων του μετρό. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής σήμερα της ΝΔ Γ. Σούρλας,ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη αν ο σίδηρος ελέγχεται για ραδιενέργεια, εφόσον προέρχεται από περιοχές της Βουλγαρίας που είχαν πληγεί από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ο Κ. Λαλιώτης απάντησε ότι απ' όσο γνωρίζει δε διενεργείται τέτοιος έλεγχος.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή τα παραπάνω, παράγγειλε στην Ασφάλεια να διερευνήσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών Σούρλα και αν προκύψει ότι δε διενεργείται ο συγκεκριμένος έλεγχος, να γίνει πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς επιστήμονες του "Δημόκριτου", ώστε να διαπιστωθεί αν ο εισαγόμενος σίδηρος είναι ραδιενεργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ