"Περιβάλλον και δημόσια έργα - έννοιες αντίπαλες"; Στο βασικό αυτό ερώτημα επικεντρώνεται το 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κοινότητα Σκάλας Ναυπακτίας.
Στο ερώτημα έχουν κληθεί να απαντήσουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κοινωνικών φορέων, αλλά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πάντως, δίνουν το στίγμα τους από την ίδια την ανακοίνωση - προαναγγελία του συνεδρίου τους, όπου τονίζουν πως "ήδη τα δείγματα γραφής έχουν δοθεί και είναι αποθαρρυντικά: Υποβάθμιση του αστικού χώρου, ρύπανση, κατασπατάληση φυσικών πόρων με μονόπλευρη επιδίωξη του πρόσκαιρου κέρδους, εξαφάνιση - οριστική - σπάνιων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας, αρνητική εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου κλπ.".
"Η όλη καθόλου αισιόδοξα διαγραφόμενη προοπτική, αποκτά πρόσθετες παραμέτρους δυσκολίας - τονίζει η Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η σχεδόν ανεξέλεγκτη δράση της αγοράς συμπαρασύρουν διαδικασίες και θεσμούς που θα μπορούσαν, μέσα από την επιθυμητή εύρυθμη λειτουργία τους, να εξασφαλίσουν, αφ' ενός, το κοινωνικό αγαθό Ποιότητα Περιβάλλοντος και αφ' ετέρου, τα αυτονόητα Δικαιώματα της Φύσης".
"Η ιδιωτικοποίηση των πάντων - καταλήγει η Ομοσπονδία - ασφαλώς έχει πλέον καταδειχτεί, δεν αποτελεί πανάκεια και προφανώς αξίζουν μία σοβαρότερη αντιμετώπιση, τόσο ο ζωντανός και γόνιμος ρόλος των εργαζομένων, ιδιαίτερα μάλιστα στο δημόσιο τομέα, όσο φυσικά και των ίδιων των πολιτών, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από δημοκρατικούς συμμετοχικούς θεσμούς ή μέσω των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων".
Οι ίδια η Ομοσπονδία ωστόσο θεωρεί ότι στο συνέδριό της θα επικρατήσει καρποφόρος προβληματισμός και θα δοθούν δημιουργικές απαντήσεις στο ερώτημα που θέτει.
Να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία έχει στη δύναμή της 30 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα και εκπροσωπεί περίπου 10.000 εργαζόμενους όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από το υπουργείο.
Τον αγαπημένο μας παππού
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΧΕΛΗ - ΜΙΧΕΛΙΔΗ ("Καίμης", "Ασιάτης")
ετών 89
κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 28 Μαϊου 1998 και ώρα 15.30 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του Α' Νεκροταφείου Αθηνών.
Τα εγγόνια: Αλέξης και Γιολάντα Φραγκιάδη, Μαριλένα Φραγκιάδη και Γιώργος Τετράδης.
Ο δισέγγονος: Μάρκος Τετράδης.
Οι λοιποί συγγενείς.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ενωση Αξιωματικών Αττικής ανέδειξαν οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις σχολές της αστυνομίας από την Κυριακή μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Σε σύνολο 1.950 εγγεγραμμένων αξιωματικών, από το βαθμό του υποστρατήγου μέχρι και του ανθυπαστυνόμου, ψήφισαν 1.360. Το μεγάλο ποσοστό της αποχής (30%) αποδίδεται κυρίως στα αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας (αθλητικές εκδηλώσεις, εργατικές κινητοποιήσεις, επίσκεψη βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας κλπ.).
Ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Καμαρινόπουλος συγκέντρωσε τους περισσότερους (354) σταυρούς και επανεκλέχτηκε. Τα υπόλοιπα μέλη του νέου ΔΣ είναι οι Α. Βασιλάρας (238), Γ. Κανέλλος (223), Σ. Γεωργίου (219), Ευστ. Μητρόπουλος (209), Κ. Κύρου (207), Κ. Στεφανής (188), Π. Ανδρικόπουλος (177), Κ. Σκλαβούνος (175), Δ. Πατσιούρης (173), Σ. Φώτης (171), Γ. Νικολόπουλος (165) και Α. Κατερινόπουλος (168).
Με κεντρικό σύνθημα "όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία" ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" της περιοχής πραγματοποιούν ημερίδα ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Στην ημερίδα, που θα γίνει αύριο, στις 6.30 μμ, στην πλατεία Θυμαρακίων στα Κ. Πατήσια, θα μιλήσουν η Ζωή Σώκου, υπεύθυνη της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ και η δικηγόρος Χαρά Μαρούλη, υπεύθυνη τμήματος κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας της Διεθνούς Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Επίσης θα παρευρεθούν σύλλογοι αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Τέλος, θα υπάρξει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνική μουσική και τραγούδια καθώς και μουσική από το "Πολυεθνικό" συγκρότημα των χωρών που θα πάρουν μέρος στην ημερίδα.
Πέθανε χτες σε ηλικία 78 χρόνων ο ζωγράφος, σκιτσογράφος και σκηνογράφος Μίνως Αργυράκης. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1920, ήρθε στην Αθήνα πρόσφυγας με την οικογένειά του, το 1922. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και ακολούθησε ελεύθερες σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής. Η ζωγραφική και τα σκίτσα του, όπως και τα σκηνικά του, έχουν τις ρίζες τους στη λαϊκή και την απλοϊκή (νάιβ) τέχνη. Μέσα από τις γραμμές και τα χρώματά τους αναδύεται πηγαίο το χιούμορ, το οποίο συνδυάζεται με το σαρκασμό που εκδηλώνεται σε διάφορους τύπους. Από το 1953 δούλεψε σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού ως σκιτσογράφος. Ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία και το 1964 ίδρυσε μαζί τον Γ. Τσαρούχη και τον Ευγ. Σπαθάρη το πρωτοποριακό θέατρο "Κιβωτός της ΑΜΥ", στην Πλάκα. Επίσης εικονογράφησε βιβλία.
- Η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει αύριο 28 - 6 - 98 στον Αγιο Παντελεήμονα Κατερίνης Ν. Πιερίας.