ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δύο μήνες προθεσμία

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΜΟΣΧΑ.--

Αντιφατικές έμοιαζαν χτες οι εξελίξεις όσον αφορά την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και προκαλεί διπλωματικές παρεμβάσεις ομαδόν: οι ΗΠΑ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ρωσία και άλλοι παίκτες πίεζαν το Ισλαμαμπάντ να «κάμψει την τρομοκρατία», που ασκούν οι ισλαμικές οργανώσεις που μάχονται για την απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία. Από την άλλη, προσπαθούσαν --και όπως φαίνεται εν πρώτοις κατάφεραν-- να πείσουν το Νέο Δελχί να «αυτοσυγκρατηθεί» και να μην προβεί σε αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τέταρτο πόλεμο της Ιστορίας τους: τον πιο επικίνδυνο, με δεδομένες τις απειλές του Πακιστάν για πυρηνική αποτροπή.

Η διπλωματική υπερένταση στις δύο πρωτεύουσες με την επίσκεψη του επιτρόπου για τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ Πάτεν, και άλλες δύο να επίκεινται: αυτές του Βρετανού ΥπΕξ Στρο σε επείγουσα «πυροσβεστική» αποστολή (η Βρετανία σε προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν; Θου κύριε...)-- και του Αμερικανού ΥφυπΕξ Αρμιτέιτζ, πάντως, δεν έριξε τις πυρετώδεις πολεμικές προετοιμασίες που συνεχίζονται στο Πακιστάν: χτες το Πακιστάν ειδοποίησε την Ινδία ότι θα προβεί σε πυραυλικές δοκιμές τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ έθεσε το στρατό του σε κατάσταση συναγερμού και ανακάλεσε τους 4.000 στρατιώτες του που υπηρετούσαν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Η Ινδία απάντησε ότι «δεν εντυπωσιάστηκε» και έδωσε στο Πακιστάν διορία δύο μηνών να πατάξει τη «διασυνοριακή τρομοκρατία». Το τελεσίγραφο αποτελεί, σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό Βάτζπαϊ, την «τελευταία ευκαιρία» του στρατηγού --αυτοαποκαλούμενου Προέδρου-- Μουσάραφ να συμμορφωθεί προς τις ινδικές απαιτήσεις. Αν δεν το κάνει, υπονόησε ο Βάτζπαϊ, θα αναλάβει δράση ο ινδικός στρατός...

Από τη Μόσχα όπου χτες συνόδευε τον Πρόεδρο Μπους, ο Αμερικανός ΥπΕξ Πάουελ δήλωνε ότι η αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν είναι «πολύ επικίνδυνη», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον θα «κατορθώσει» να αποτρέψει το χειρότερο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Ανάν έκανε από την πλευρά του και νέα παρέμβαση: ο Μουσάραφ πρέπει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ.

Οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις αντάλλαξαν και χτες πυκνά πυρά πυροβολικού στο Κασμίρ με τουλάχιστον έναν πολίτη νεκρό και τρεις τραυματίες. Την ίδια στιγμή στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ καταγράφονταν 2 νεκροί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 26 τις τελευταίες βδομάδες.

Η «θεωρία» ότι οι Ινδοί στρατηγοί ευνοούν μια εισβολή ειδικών δυνάμεων και «χειρουργικά πλήγματα» σε βάσεις αυτονομιστών και παράλληλο ναυτικό αποκλεισμό του Πακιστάν μεταδιδόταν για άλλη μια φορά χτες από το Γαλλικό Πρακτορείο, με το σχόλιο πως ο αριθμητικά υπερδιπλάσιος ινδικός στρατός θα κατέβαλλε την αντίσταση του πακιστανικού, «αναγκάζοντας» τους Πακιστανούς στρατηγούς να κάνουν χρήση πυρηνικών. Ολα αυτά παραμένουν στο επίπεδο της θεωρίας: η μόνη χώρα που έχει κάνει ποτέ χρήση πυρηνικών σε πόλεμο είναι η σημερινή κάτοχος του μεγαλύτερου παγκόσμιου οπλοστασίου και --όλως παραδόξως-- «μεσολαβητής-- στη σημερινή κρίση. Οι ΗΠΑ, βεβαίως.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοένα και περισσότερα τα θύματα στο χώρο δουλιάς...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται παγκοσμίως στον αριθμό των εργαζόμενων που χάνουν τη ζωή τους ή ασθενούν βαριά στους τόπους δουλιάς. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, κάθε χρόνο τουλάχιστον 2.000.000 άνθρωποι αποβιώνουν από δυστυχήματα ή ασθένειες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ακόμη πιο θλιβερά είναι τα στοιχεία που αφορούν την εργασία μικρών παιδιών, καθώς ετησίως πληρώνουν φόρο αίματος 12.000 παιδάκια σε διάφορες γωνιές της υφηλίου εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένες ασθένειες που εκδηλώνονται συνδεόμενες με τους χώρους και τρόπους εργασίας.

Η πρώτη αιτία των περισσότερων θανάτων που συνδέονται με την εργασία, είναι σε ποσοστό 32% ο καρκίνος, που σκοτώνει ετησίως 640.000 εργαζόμενους. Δεύτερη αιτία θανάτου, σε ποσοστό 23%, είναι ασθένειες που αφορούν το κυκλοφορικό σύστημα, έπονται τα εργατικά δυστυχήματα σε ποσοστό 19% και τα μεταδιδόμενα νοσήματα σε ποσοστό 17%. Μόνον ο αμίαντος, αναφέρει η έκθεση της ΠΟΕ, ευθύνεται για το θάνατο 100.000 εργαζομένων!

Επιπλέον, κάπου 270.000.000 άνθρωποι τραυματίζονται κατά τη διάρκεια εργατικών ατυχημάτων, ενώ άλλοι 160.000.000 εργαζόμενοι προσβάλλονται από ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία τους.

«Ο κόσμος έχει ηθικό καθήκον να αναλάβει δράση» είπε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής της ΠΟΕ Χουάν Σομάβια, που πρόσθεσε πως το 80% των εργατικών ατυχημάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερη πρόληψη και πληροφόρηση!

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν ενόψει της έναρξης συνεδρίου για τα εργατικά ατυχήματα και την επικινδυνότητα στους χώρους δουλιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη από αύριο (Κυριακή) έως τις 31 του μήνα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διένεξη για τους πρόσφυγες

Λονδίνο και Παρίσι αναμένεται να πιέσουν την ΕΕ για κατάρτιση «ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής»

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαστάσεις βρετανο-γαλλικής διπλωματικής ρήξης τείνει να λάβει η ύπαρξη του προσφυγικού κέντρου Σανγκάτ, στα όρια της ομώνυμης γαλλικής πόλης, σε ελάχιστη απόσταση από την είσοδο του γιουροτούνελ.

Στο κέντρο, σήμερα, φιλοξενούνται κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί και Κούρδοι πρόσφυγες, περίπου 1.200 άτομα, σε ένα χώρο προορισμένο για 700. Τη διοίκησή του έχει ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός, που έχει καταστήσει σαφές ότι τους προσφέρει «τροφή και κατάλυμα, γιατί αλλιώς θα ήταν στους δρόμους του λιμανιού του Καλαί».

Η εταιρία που διαχειρίζεται το γιουροτούνελ υποστηρίζει ότι εκατοντάδες πρόσφυγες καθημερινά προσπαθούν να περάσουν παρανόμως στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι το πρώτο 6μηνο του 2001 εντοπίστηκαν 18.500 πρόσφυγες προσπαθούντες «λαθραίως» να εισέλθουν στη Βρετανία, ενώ η εταιρία υπολογίζει σε 15 εκατομμύρια λίρες τις 3μηνιαίες απώλειές της από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω των ελέγχων.

Βρετανοί βουλευτές, τον περασμένο Δεκέμβρη, ζήτησαν την παραίτηση του διευθυντή του κέντρου, ως «ανίκανου». Ο Μισέλ Μεριό απάντησε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι δύναμη καταστολής. Ο διευθυντής του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη μεταναστευτική πολιτική και το θέμα του ασύλου. Εμείς βοηθούμε τους πρόσφυγες, δεν τους κρίνουμε».

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με τους κατοίκους της γαλλικής πόλης που κατηγορούν τους πρόσφυγες για την πτώση της τουριστικής κίνησης, ενώ παραπονιούνται για τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας, εντός του κέντρου. Τη δυσαρέσκειά τους, μάλιστα, την καρπώθηκε, στις πρόσφατες προεδρικές, ο Λεπέν.

Ηλύσια Πεδία και Ντάουνινγκ Στριτ ανταλλάσσουν κατηγορίες αποτινάσσοντας, εκατέρωθεν, την ευθύνη για τους δυστυχείς πρόσφυγες. Οι υπουργοί Εσωτερικών, Νικολά Σαρκόζι και Ντέιβιντ Μπλάνκετ, συναντήθηκαν, γι' αυτό το θέμα, μέσα στη βδομάδα, χωρίς, τελικά, να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Σαρκόζι χαρακτήριζε «αντικειμενικό στόχο» το κλείσιμο του κέντρου επισημαίνοντας, όμως, ότι πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα», ενώ ο Μπλάνκετ δέχτηκε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση, όταν φημολογήθηκε ότι συναίνεσε στη μετακίνηση περίπου 1.000 προσφύγων στη Βρετανία για να κλείσει το κέντρο.

Με το θέμα, πλέον, φέρεται να ασχολείται ο πρωθυπουργός που εμφανίζεται αποφασισμένος να το θέσει στη σύνοδο της ΕΕ στη Σεβίλλη, ζητώντας την άμεση κατάρτιση μιας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής. Με την προοπτική συμφωνεί και το Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι το «πρόβλημα των κυμάτων προσφύγων που δέχεται όλη η ΕΕ πρέπει να λυθεί άμεσα». Βέβαια, λόγος δε γίνεται για τους λόγους που οδηγούν τους δυστυχείς μετανάστες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας μάταια μια καλύτερη ζωή.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Ο Αντινόρι επιμένει πως το μωρό - κλώνος έρχεται...

ΡΩΜΗ.--

Ο Σεβερίνο Αντινόρι, ο αμφιλεγόμενος Ιταλός γυναικολόγος που έχει βαλθεί να πετύχει πρώτος την κλωνοποίηση ανθρώπου, επανήλθε στους ισχυρισμούς πως μέσα στο Δεκέμβρη του 2002 έως το Γενάρη του 2003 θα έχει γεννηθεί το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό από βλαστοκύτταρα ενήλικα.

Για πολλοστή φορά, ο Αντινόρι δε διευκρίνισε κανένα στοιχείο από το (κατά τους ισχυρισμούς του) εγχείρημά του, όπως, πχ πού, από ποια γυναίκα και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει αυτή η γέννηση. «Τώρα έχω πληροφόρηση για μία εγκυμοσύνη 11 βδομάδων. Η προβλεπόμενη ημερομηνία γέννησης του μωρού είναι από τον προσεχή Δεκέμβρη μέχρι το Γενάρη», αρκέστηκε να πει στη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ