Οι Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα), Σπύρος Καβαλιεράτος (ακουστική και κλασική κιθάρα, φλογέρα, τραγούδι), Θοδωρής Κοτονιάς (νέι, κρουστά, τραγούδι), Νίκος Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Μαρία Παπαλεοντίου (τραγούδι), Αρης Ποταμιάνος (μπάσο) και Επίκουρος Τριανταφυλλίδης (βιολί, τραγούδι) δίνουν μορφή, ρυθμό και μελωδία σε πράγματα και καταστάσεις σημερινές, κάνουν τραγούδια, συναισθήματα και ελπίδες, χωρίς να διστάζουν να σαρκάσουν, να καυτηριάσουν πλευρές της ζωής μας. Με ήχους γνώριμους από ηλεκτρικές μπαλάντες, από μικρασιατικά παράπονα, από παραδοσιακά χρώματα, με πάθος και ειλικρίνεια. Σήμερα, μαζί με τα εφτά «Μακρινά Ξαδέρφια», στο «Συρμό», θα εμφανιστεί ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς, ο Ορφέας Περίδης.
Σκηνή από την παράσταση «Αν μια νύχτα το χειμώνα» |
Εργο του Θ. Μήνη |
Εκθεση χειροποίητης μάσκας της Λίας Παπαδοπούλου - Χατζηκυριάκου φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου βίλα Βουγά (Γ. Ζωγράφου 17) του Δήμου Ζωγράφου.
Μικρογλυπτά, κολάζ και χειροποίητα χαρακτικά του παρουσιάζει ο Μ. Νόντα στην έκθεση που εγκαινιάζεται (1/3) στην γκαλερί «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11). Την ίδια μέρα στο art shop εγκαινιάζεται έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών από παπιέ μασέ της Γιώτας Καλαβρυτινού. Και οι δύο θα διαρκέσουν έως τις 26/3.
Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στις αίθουσες τέχνης «Επίπεδα» (Αγίων Αναργύρων 12, Ψυρρή), έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Γραμματικόπουλου. Τίτλος της: «Κατοικημένο χάος». Θα διαρκέσει έως τις 30 του Μάρτη.
Στις ημέρες μας είναι ευρέως διαδεδομένη η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η Σοβιετική Ενωση διαλύθηκε. Στην ΕΣΣΔ και στις χώρες της Ανατολική Ευρώπης έχει επικρατήσει η αστική αντεπανάσταση. Είναι άραγε τόσο αδιέξοδη η κατάσταση της ανθρωπότητας; Είναι τελειωτική η νίκη της κεφαλαιοκρατίας; Υπήρξε άραγε τόσο άγονη η επί δεκαετίες ύπαρξη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη; H απάντηση είναι μία και κατηγορηματική: Οχι. Το γεγονός της αστικής αντεπανάστασης δεν αποδεικνύει ότι ο σοσιαλισμός ηττήθηκε άπαξ και διαπαντός.
Τις καίριες αυτές ερωτήσεις, αλλά και την κατηγορηματική του απάντηση θέτει στο σημείωμά του προς τον Ελληνα αναγνώστη ο Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν στο βιβλίο του «Η Λογική της Ιστορίας» (μετάφραση του επίκουρου καθηγητή Δημήτρη Πατέλη, εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»). Η διερεύνηση μάλιστα της ανθρώπινης ιστορίας - και ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας με όλες τις απόψεις του συγγραφέα - γίνεται υπό το φως της εμπειρίας των πρώτων εγχειρημάτων δημιουργίας σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Στην ΕΣΗΕΑ, σήμερα (7.30μμ) οι εκδόσεις «Βιβλιόραμα» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Γιώργου Σταθάκη «Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ (η ιστορία της αμερικάνικης βοήθειας στην Ελλάδα)».
«Γεωργική εκπαίδευση και ανάπτυξη» τιτλοφορείται η μελέτη του ιστορικού Δημήτρη Παναγιωτόπουλου, που θα παρουσιάσει σήμερα (7μμ) στη Στοά του Βιβλίου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έκδοση «Ελληνικά Γράμματα»).
«Η Αθήνα με τα μάτια των ξένων περιηγητών (15ος - 19ος αιώνας)», είναι το θέμα της ομιλίας της Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (7.30μμ) στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22).
Στο θέατρο «Χυτήριο», από την προχτεσινή Δευτέρα και για επτά ακόμη Δευτέρες, μέχρι τις 25/4 (8.15μμ), θα γίνονται αναγνώσεις της σπουδαίας, ολοκληρωμένης μετάφρασης της ομηρικής «Οδύσσειας» από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαρωνίτη. Η «Οδύσσεια», αποτελεί το θεμέλιο «λίθο» της παγκόσμιας αφηγηματικής τέχνης και τεχνικής, και με τον οργιαστικής δεινότητας μύθο της και την άκρως παραστατική αφηγηματικότητά της, προσφέρει ακροαματική απόλαυση. Κράτηση θέσεων στο 210-3412.313, καθημερινά από τις 5μμ, με συμβολική συνδρομή 15 ευρώ.
Το βιβλίο «Συμπτωματικές οι ομοιότητες» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») του δημοσιογράφου του «Ρ» Θανάση Μπαλοδήμα, παρουσιάζεται σήμερα (8 μμ), στο βιβλιοπωλείο «Η γωνιά του βιβλίου» (Αγ. Φανουρίου και Φαιάκων 1 - 5, Βύρωνας). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Γιάννα Στρεβίνα - και οι δύο συνάδελφοι του συγγραφέα.
Για τέταρτη χρονιά, όλος ο Φλεβάρης είναι μήνας προσφορών (με έκπτωση έως και 40%) των εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (MIET). Στα 28 χρόνια της εκδοτικής του δραστηριότητας, το ΜΙΕΤ έχει εκδώσει περισσότερους από 200 τίτλους με πολλά και πολύ σοβαρά και πραγματικά μορφωτικά θέματα την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τις επιστήμες και όλες τις καλές τέχνες. Οι προσφορές των βιβλίων θα γίνονται και στα δύο βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ: Στη «Στοά του Βιβλίου» στην Αθήνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, Βασ. Ολγας 108.