ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αφαιρούσαν ανθρώπινα όργανα «κρυφά»

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που φιλοξένησε η σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet» προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο, μόνο που, όπως φαίνεται, οι παράνομες αφαιρέσεις οργάνων αφορούσαν και Ισραηλινούς πολίτες

Αποδεικνύεται ότι ο ισραηλινός στρατός εκμεταλλευόταν και τα ανθρώπινα όργανα των θυμάτων του
Αποδεικνύεται ότι ο ισραηλινός στρατός εκμεταλλευόταν και τα ανθρώπινα όργανα των θυμάτων του
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των καταγγελιών περί συλλογής ανθρωπίνων οργάνων, χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών των νεκρών, από ισραηλινές υπηρεσίες, με την παρέμβαση του στρατού. Οι καταγγελίες είχαν δυναμικά επανέλθει στην επιφάνεια, στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ο δημοσιογράφος Ντόναλντ Μπόστομ κατέγραφε στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet» σειρά μαρτυριών Παλαιστινίων, αλλά και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στον ΟΗΕ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι Παλαιστίνιοι εξαφανίζονταν από το σημείο που έπεφταν νεκροί και «επιστρέφονταν» στις οικογένειές τους μετά από περίπου πέντε μέρες με εμφανή σημάδια στη σορό τους ότι έχουν υποστεί νεκροτομή, χωρίς να έχει δοθεί σχετική άδεια. Το δημοσίευμα προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Σουηδίας και Ισραήλ.

Τώρα, πλέον, όμως, τρεις περίπου μήνες αργότερα, το «αλ Τζαζίρα» φιλοξενεί συνέντευξη Ισραηλινού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, ο Γιεχούντα Χις, γιατρός, πρώην επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου, Αμπού Καμπίρ, το οποίο είναι η μοναδική υπηρεσία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη με δικαίωμα πραγματοποίησης νεκροτομής σε όσους πεθαίνουν από μη φυσικά αίτια και υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώνει ότι το Ινστιτούτο, κατά τη δεκαετία του '90, συνέλεγε ανθρώπινα όργανα, κυρίως κερατοειδείς χιτώνες, οστά, δέρμα και καρδιακές βαλβίδες, όχι μόνο από Παλαιστινίους, αλλά και από Ισραηλινούς και από ξένους εργάτες.

Ο Χις υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια «κατεξοχήν ανεπίσημη» διαδικασία, που γινόταν χωρίς να ενημερωθούν οι συγγενείς των νεκρών. Τις περισσότερες φορές τα πάντα κανονίζονταν από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος και αναλάμβανε τη μεταφορά των σορών, κυρίως, των Παλαιστινίων. Τα όργανα που αφαιρούνταν χρησιμοποιούνταν σε μεταμοσχεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός από το δέρμα, που φυλασσόταν σε ειδική «τράπεζα» του στρατού και προοριζόταν για την αντιμετώπιση τραυματισμένων στρατιωτών.

Τα παραπάνω ο Χις ομολόγησε, και καταγράφηκαν υπό τη μορφή συνέντευξης, στην καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Νάνσι Σέπερ - Χιουγκς, το 2000, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του Ινστιτούτου. Ο Χις απομακρύνθηκε από τη θέση του, το 2005, με την κατηγορία ακριβώς ότι «κακοδιαχειρίστηκε ανθρώπινα όργανα», όμως απαλλάχθηκε και παραμένει ο βασικός παθολόγος του Ινστιτούτου. Το 2005 είχε, σχεδόν, ξεκάθαρα και πάλι ομολογήσει την προαναφερόμενη διαδικασία, μιλώντας για αφαίρεση οργάνων από 125 σορούς.

Συζητήσεις για Σαλίτ

Πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα ανταλλάξει την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Γάζα από το 2006, με περίπου 1.000 Παλαιστινίους κρατουμένους, πιθανότατα μεταξύ αυτών και του σημαίνοντος στέλεχους της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, φαίνεται ότι βρίσκονται η «Χαμάς» (που κρατά τον Σαλίτ) και η ισραηλινή κυβέρνηση. Το 7μελές υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συζήτησε για τέταρτη φορά το ζήτημα, την Κυριακή, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνομίλησε με τους γονείς του Σαλίτ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η ένταση και η σκανδαλολογία

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Παρουσιάστηκε το Σάββατο από τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, στο κοινοβούλιο της χώρας η λίστα των υπουργών που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, να χαιρετίζει το διορισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σε δηλώσεις του ο Α. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «ανανεώνουν και ενισχύουν τις δεσμεύσεις τους και θα συνεχίσουν να βοηθούν το Αφγανιστάν και τη νέα του κυβέρνηση, κυρίως για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών και για την ανάληψη μεγαλύτερης υπευθυνότητας από το κράτος στο στόχο της πάταξης της διαφθοράς», ενώ η Αυστρία κατηγορεί τις ΗΠΑ για σκληρές πιέσεις προκειμένου να συνεισφέρει περισσότερες δυνάμεις στα κατοχικά στρατεύματα του Αφγανιστάν, με την Ουάσιγκτον να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Στο Αφγανιστάν εξακολουθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς χτες, σε οδομαχίες που πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Πακτίς, δύο φερόμενοι ως αντάρτες των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν, με τις κατοχικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν νέα επίθεση σε πολυσύχναστη αγορά.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Πακιστάν υπό τον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι αναζητά συμμάχους στους κόλπους της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξομαλυνθεί η εναντίον της πολεμική που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναιρέσει το προεδρικό διάταγμα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, το οποίο έδινε ασυλία στον πρόεδρο της χώρας και ακόμα 8.000 προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, που ενέχονταν σε σκάνδαλα και κατηγορούνται για διαφθορά.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Εποικοδομητικές» συνομιλίες Χαρίρι - Ασαντ

Επίθεση ενόπλων στο βόρειο Λίβανο κατά Σύρων εργατών λίγο μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με την κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας και βελτίωσης των διμερών σχέσεων ολοκληρώθηκε, την Κυριακή το βράδυ, η διήμερη ιστορική επίσκεψη του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι στη συριακή πρωτεύουσα. Το θετικό κλίμα ήρθε ν' αμαυρώσει, λίγες ώρες αργότερα, επίθεση αγνώστων έξω από την Τρίπολη του Λιβάνου κατά λεωφορείου που μετέφερε Σύρους εργάτες.

Η επίθεση σημειώθηκε χτες το πρωί και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκε ένας 17χρονος εργάτης ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί από τα πυρά των αγνώστων. Οι λιβανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Χαρίρι επέστρεφε από τη Δαμασκό, στην πρώτη του επίσκεψη εκεί μετά τη δολοφονία του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, το Φεβρουάριο του 2005, η οποία αποδόθηκε, και από τον ίδιο, σε συριακό «δάκτυλο». Την τελευταία διετία, μετά από την ισραηλινή εισβολή του 2006 και αφού οι συρο-λιβανικές σχέσεις πέρασαν μία από τις χειρότερες φάσεις τους που χαρακτηρίστηκε και από την αποχώρηση, υπό ιμπεριαλιστική πίεση, των συριακών στρατευμάτων από τη γείτονα χώρα, οι δύο πρωτεύουσες έχουν έρθει πιο κοντά, με τη γαλλική διπλωματία να παίζει ενεργό ρόλο.

Οι Χαρίρι και Μπάσαρ αλ Ασαντ συζήτησαν για «όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» σε «θετικό και εποικοδομητικό κλίμα» επιδιώκοντας να θεμελιώσουν «μια σχέση στη βάση αρχών και όχι προσωπικών σχέσεων». Σε συνέντευξη Τύπου, ο Χαρίρι υποστήριξε ότι «μπορούν και οι δύο χώρες να πάρουν μαθήματα από το παρελθόν». Αναλόγου περιεχομένου και η επίσημη συριακή ανακοίνωση. Και οι δύο πλευρές, προσεκτικά, απέφυγαν το ζήτημα του διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι, όπου φέρονται να εμπλέκονται και ορισμένοι Σύροι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι πλέον «είναι αρμοδιότητα της διεθνούς κοινότητας».

ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Αποκλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τεταμένα πλην συγκρατημένα παραμένουν τα πνεύματα στην ιρανο-ιρακινή νότια μεθόριο με επίκεντρο τη διεκδικούμενη, εκατέρωθεν, περιοχή όπου βρίσκεται το πετρελαϊκό κοίτασμα Φακάχ, με, κατά προσέγγιση, αποθέματα 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.Την Κυριακή, αποχώρησαν από την πετρελαιοπηγή νούμερο 4, που είχε καταληφθεί την Παρασκευή το απόγευμα, τα ιρανικά στρατεύματα, τα οποία, όμως, δεν επανήλθαν στις θέσεις που κατείχαν μέχρι την Παρασκευή, αλλά παραμένουν ακροβολισμένα πολύ κοντά στην πετρελαιοπηγή.

Παρά την παρουσία τους, στην πετρελαιοπηγή μετέβησαν άμεσα οι Ιρακινοί εργαζόμενοι, καθώς και μηχανικοί, ενώ τα ιρακινά στρατεύματα παρέμειναν σε απόσταση, όπως είχαν πράξει από την πρώτη στιγμή. Η κατάσταση, αν και πιο ήρεμη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «αποκλιμακωμένη».

Η απόσυρση των ιρανικών στρατευμάτων έγινε λίγες ώρες μετά την πολύωρη τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Η ιρακινή πλευρά επιμένει ότι η πετρελαιοπηγή τής ανήκει και ότι το Ιράν έχει δικαίωμα σε άλλες πετρελαιοπηγές του κοιτάσματος. Η ιρανική πλευρά, από την άλλη, μιλά για «παρεξήγηση» που θα λυθεί ειρηνικά, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή τής ανήκει αλλά τη διεκδικεί η Βαγδάτη. Με αφορμή, πάντως, το συγκεκριμένο περιστατικό, Βαγδάτη - Τεχεράνη συμφώνησαν ν' αρχίσουν, με το νέο χρόνο, συστηματικές επαφές για την τελική οριοθέτηση της συγκεκριμένης συνοριακής γραμμής.

Η συγκεκριμένη εμπλοκή προκάλεσε ελαφρά άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, που ήρθε να ενταθεί μετά από την ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι σταματά προσωρινά η ροή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ προς τον τουρκικό τερματικό σταθμό Τσεϊχάν, μετά από δολιοφθορά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του αγωγού. Ιρακινοί ειδικοί εκτιμούν το μέγεθος της ζημιάς, ενώ δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τελικά καταλήχθηκε η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Πετρελαίου και της κοινοπραξίας της μαλαισιανής «Petronas» και της ιαπωνικής «Japex» για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Garraff, στο νότιο Ιράκ, με αποθέματα 863 εκατομμύρια βαρέλια. Η κοινοπραξία υπέγραψε 20ετή συμφωνία και συμφώνησε σε αμοιβή 1,49 δολάρια το βαρέλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ