Από το «Μεγαλέξανδρο» του Θ. Αγγελόπουλου |
Κεντρική εκδήλωση θα είναι η προβολή των ταινιών που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα τελευταία 25 χρόνια, από την ΠΕΚΚ. Στη διάρκεια των προβολών θα διανεμηθεί μια ειδική έκδοση με αντιπροσωπευτικά κριτικά κείμενα, που επιμελήθηκε η ΠΕΚΚ. Στις 24/5, στη Σχολή Σταυράκου, σκηνοθέτες και κριτικοί θα διδάξουν το μάθημα για τη σχέση του ελληνικού κινηματογράφου με τον κριτικό λόγο.
Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 18/5, 11μ.μ. με συναυλία της Φένιας Παπαδόδημα και του συγκροτήματος «Fine Amor» και θα κλείσουν στις 31/5 με γιορτή στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11).
Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής: «Χάππυ Νταίη» (18/5), «Περιπλάνηση», «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», «Η καγκελόπορτα» (19/5), «Το εργοστάσιο», «Ο Μεγαλέξανδρος» (20/5), «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί», «Τον καιρό των Ελλήνων», «Μπαλαμός» (21/5), «Ρεπό», «Ο έρωτας του Οδυσσέα», «Ρεβάνς» (22/5), «Καρκαλού», «Τόπος», «Παραλλαγές στο ίδιο θέμα» (23/5), «Η φωτογραφία», «Τα παιδιά του Κρόνου», «Πέτρινα χρόνια» (25/5), «Ξένια», «Ολγα Ρόμπαρντς», «Στη σκιά του φόβου» (26/5), «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά», «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε», «Μπάιρον» (27/5), «Λευτέρης Δημακόπουλος», «Τέλος εποχής» (28/5), «Απόντες», «Βασιλική» (29/5), «Από την άκρη της πόλης», «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» (30/5), «Οι γυναίκες σήμερα», «Αγέλαστος πέτρα», «Το σπίτι του Κάιν» (31/5).
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυστρά θα παρουσιαστεί η σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο «Ωρες Βυζαντίου», που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την καθημερινότητα του Βυζαντινού αγρότη, γαιοκτήμονα, τεχνίτη, πολεμιστή, μοναχού, των γυναικών, του λόγιου, του καλλιτέχνη, του κληρικού, του αξιωματούχου και των αυτοκρατόρων.
Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και πρόσφατες ανασκαφές. Στους καταλόγους της έκθεσης περιλαμβάνονται επιστημονικές ερμηνείες και σημερινές προσεγγίσεις στις διάφορες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού που θα παρουσιαστούν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (Αθήνα, τέλη Νοεμβρίου 2001) και στις δύο επιστημονικές ημερίδες (Θεσσαλονίκη, αρχές Νοέμβρη και μέσα του Δεκέμβρη). Η έκθεση θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα διαρκέσει από 10/10/2001 έως 10/1/ 2002. Στο Λευκό Πύργο θα παρουσιαστούν οι «Ωρες της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών» με 900 αντικείμενα και στο Επταπύργιο, ένα οχυρωματικό συγκρότημα της ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, αναπτύσσονται οι «Ωρες της άμυνας των Βυζαντινών».
Στο Μυστρά (3/8/01-10/1/02) ο αρχαιολογικός χώρος, κατάλληλα διαμορφωμένος, θα λειτουργήσει στα πλαίσια της έκθεσης σαν το παράδειγμα υστεροβυζαντινής πόλης, με την τυπική της διαίρεση σε ακρόπολη, άνω και κάτω πόλη. Θα παρουσιαστούν επίσης έγγραφα, με τα οποία αναδύεται η προσπάθεια Βυζαντινών λογίων να διασώσουν τη βυζαντινή πνευματική προσφορά στη Δύση.
Η Αθήνα (10/10/01-10/1/02) συμμετέχει με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου 85 έργα από την Ελλάδα και 35 από το εξωτερικό, σκιαγραφούν το ιδεολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο βυζαντινός πολιτισμός.
Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Μουσείο και Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Φρούριο Επταπυργίου).
«Τουραντό» από το ρουμανικό θέατρο«Μπουλάντρα» |
Τον δεύτερο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό προκηρύσσει η εφημερίδα «Οδός Αρκαδίας». Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με ένα διήγημα ή ποίημα, αδημοσίευτα και με ελεύθερο θέμα. Το διήγημα να μην ξεπερνά τις πέντε δακτυλογραφημένες σελίδες και το ποίημα τους 30 στίχους. Τα έργα υποβάλλονται σε επτά αντίτυπα μόνο με ψευδώνυμο, ενώ τα πραγματικά στοιχεία του δημιουργού εσωκλείονται σε ξεχωριστό φάκελο που θα ανοιχτεί μόνο σε περίπτωση βράβευσης. Τα βραβεία είναι χρηματικά (600.000, 400.000, 200.000 δρχ.) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις συμμετοχές τους από 1/8/2001 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2001 στη διεύθυνση: «Προς την εφημερίδα ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΘ 93,221 00 Τρίπολη» με την ένδειξη «Για το λογοτεχνικό διαγωνισμό». Η βράβευση θα γίνει το πρώτο δίμηνο του 2002. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: (071) 233575 και 227377.
Ο θόρυβος που ξεσήκωσε το βιβλίο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και η ομώνυμη ταινία «κέντρισαν» το ενδιαφέρον της Susie Pugh Tasios, παραγωγού - σκηνοθέτιδας του BBC και ανεξάρτητης παραγωγού στην Ελλάδα από το 1978, η οποία δούλεψε και στην ταινία του Μάντεν.
Ετσι, σε συνεργασία με τον σύζυγό της Ζήκο Τάσιο και την ερευνήτρια Ρέα Αποστολίδη ξεκίνησαν την αναζήτηση για τα πραγματικά γεγονότα, η οποία τους οδήγησε στον γνωστό Ιταλό αντιφασίστα Αμος Παμπαλόνι, καθώς και σε άλλους επιζήσαντες της σφαγής της ιταλικής μεραρχίας Ακουι από τους ναζί.
Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Εσύ είσαι ο λοχαγός Κορέλι;», το οποίο θα παρουσιαστεί για μία και μοναδική προβολή στον κινηματογράφο «Απόλλων», σήμερα, 9 μμ, με ελεύθερη είσοδο. Συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι το BBC και η ΕΡΤ, ενώ η προβολή γίνεται σε συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου και της ΕΡΤ με το εναλλακτικό δίκτυο διανομής «Filmcenter».
Τα 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου (Ταξίλου και Υδάσπου), οργανώνει, σε συνεργασία με την «Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου», «Εβδομάδα Βιβλίου αφιερωμένη στο Βιβλίο του Σχολείου και του Χωριού», από 15/5 - 21/5/2001. Επίσης, η «Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου» οργανώνει εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα στις 25-27 του Μάη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6463.888.
«Βάνη - θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κολχίδος, της χώρας του χρυσόμαλλου δέρατος», είναι το θέμα της διάλεξης του διευθυντή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Γεωργίας, Othar Lordkipanidze που διοργανώνει η Αρχαιολογική Εταιρεία σήμερα, 7 μμ. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.
«Το έντυπο ελληνικό βιβλίο, 15ος-19ος αιώνας» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, από 16-20/5 στους Δελφούς. Θα πάρουν μέρος με ανακοινώσεις 14 ξένοι και 33 Ελληνες ειδικοί, οι οποίοι θα αναφερθούν στο πέρασμα από το χειρόγραφο στο έντυπο, στην ίδρυση των ελληνικών τυπογραφείων στο αναγεννησιακό περιβάλλον, την κατάκτηση της τυπογραφίας από τους Ελληνες κ.ά.
Το «Θέατρο του Νότου» και η ΓΓ Νέας Γενιάς προκηρύσσουν το δεύτερο διαγωνισμό συγγραφής ελληνικού θεατρικού έργου από νέους μέχρι 32 χρόνων. Η προθεσμία υποβολής των έργων θα λήξει στις 15/4/2002. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6468.009, 6442.869 ή με την παραλαβή της προκήρυξης του διαγωνισμού στο θέατρο «Αμόρε» (Πριγκιπονήσων 10, Πολύγωνο).
Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με αφορμή τα 90 χρόνια από το θάνατό του οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Δάφνης αύριο, 7.30 μμ, στο Γ` ΚΑΠΗ Δήμου Δάφνης (πλατεία Χαραυγής). Θα μιλήσει ο συγγραφέας Δ. Κοσμόπουλος. Στις 23/5, η Βιβλιοθήκη διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Αίσθηση γυναίκας - προσέγγιση ζωής», που έγραψαν από κοινού οι συγγραφείς: Κωνσταντίνα Γεργακάκη, Νατάσα Κεσμέτη, Ζέτα Κουντουρή, Αγγελική Σιδηρά, Ντέμη Σταυροπούλου, Κλαίτη Σωτηριάδου.