ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Μαστίγιο» στο λαό, «καρότο» στο κεφάλαιο για την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων»

Το «σύνθημα» για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου αναμένεται να δώσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Eurokinissi

Το «σύνθημα» για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου αναμένεται να δώσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας
Τη μετάθεση της απόφασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό προανήγγειλε, ουσιαστικά, χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η αναμενόμενη αναβολή συνδέεται με «εκκρεμότητες» του 2ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», όπου δεσπόζει η διάλυση της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, και δίνει το «σήμα» για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων που θα περάσει η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση. Επιβεβαιώνει έτσι και πάλι τη μόνιμη «μεταμνημονιακή» εποπτεία στην οποία βρίσκονται οι λαϊκές ανάγκες.

«Θεωρώ πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα υπάρξει απόφαση» (εκταμίευσης), υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, «υπενθύμισε» και τις γενικότερες «υποχρεώσεις» που προβλέπονται από τη συμφωνία κυβέρνησης και «θεσμών», λέγοντας ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που κρίνουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και ακόμη πως η «αύξηση» του κατώτατου μισθού μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη» για τη μείωση της ανεργίας.

O αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, «εκτός και αν υπάρξουν πάρα, πάρα πολύ ισχυρές ενδείξεις πολύ σημαντικής προόδου στα ανοικτά θέματα».

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει για τα κυριότερα πορίσματα της 2ης αποστολής ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα» και, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης καθώς και των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων, όπως συμφωνήθηκαν από το Γιούρογκρουπ τον Ιούνιο του 2018».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η «έκθεση αξιολόγησης» που έχει ετοιμάσει η πλευρά του ΔΝΤ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα και βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με την έκθεση της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, σημείωσε πως η απόφαση επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προφανώς θα αποφασίσει για το θέμα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δανειστές της.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φρ. Κουτεντάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορικά με την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, υπογράμμισε ότι «μία ενδεχόμενη αστοχία στην έγκριση εκταμίευσης, αφενός θα στερήσει το Δημόσιο από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αφετέρου θα στείλει ένα πολύ κακό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας στις αγορές». Επιπλέον, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε: «Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες και προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις (...) Θα πάρει καιρό».

Επίφοβη και αναιμική η ανάκαμψη

Στο μεταξύ, στο 1,9% (έναντι πρόβλεψης 2,1% στον κρατικό προϋπολογισμό) διαμορφώθηκε στο 12μηνο του 2018 ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, ενώ παρά και την ιδιαίτερα χαμηλή βάση εκκίνησης, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαιώνουν την τάση επιβράδυνσης στο 4ο τρίμηνο του έτους, κατ' αντιστοιχία με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Στο δ' τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση (σύγκριση με δ' τρίμηνο του 2017) η ανάκαμψη περιορίστηκε στο 1,6%, ενώ σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του ίδιου έτους (2018) καταγράφεται οριακή υποχώρηση 0,1%.

Η αξία των εξαγωγών (σε όρους όγκου) σε σχέση με το 2017 ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,7%, εξέλιξη που οφείλεται στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παράμετρος αποτέλεσε τον κύριο τροφοδότη της ανάκαμψης. Παράλληλα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 4,2%, δηλαδή με ρυθμό χαμηλότερο σε σχέση με τις εξαγωγές.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (σε ετήσια βάση) εμφανίζουν ενίσχυση 1,8%.

Την ίδια ώρα, τα συνολικά στοιχεία της Γιούροστατ για την Ευρωζώνη εμφανίζουν ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2018 στο 1,8% από 2,4% το 2017, που αποτέλεσε και το «ταβάνι» της τελευταίας περιόδου.

Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Γιούροστατ. Συγκεκριμένα, από 2,4% στο α' τρίμηνο του 2018, διαμορφώθηκε σε 2,2% (β' τρίμηνο), 1,8% (γ' τρίμηνο) και 1,4% (δ' τρίμηνο).

«Χαλαρή» νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, προχώρησε σε αναπροσαρμογές στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής, με νέα σειρά «τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης», των τραπεζικών ομίλων, προκειμένου αυτές να διοχετευθούν στη συνέχεια σε ισχυρές επιχειρήσεις. Οι εν λόγω πράξεις φτηνής χρηματοδότησης θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019 και θα κρατήσουν μέχρι τον Μάρτη του 2021, προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να συμβάλουν στη διατήρηση των ευνοϊκών όρων χορήγησης τραπεζικών δανείων και στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», για να θωρακίσουν παραπέρα την καπιταλιστική κερδοφορία.

Παράλληλα, τα βασικά επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα σημερινά (ιστορικά χαμηλά ακόμη και αρνητικά) επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019 (αντί για το καλοκαίρι του 2019 που προβλεπόταν σε προηγούμενες αποφάσεις) και σε κάθε περίπτωση «για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο», κατά την πάγια διατύπωση της ΕΚΤ.

Στις δηλώσεις του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Ολα τα μέτρα έρχονται ως αποτέλεσμα των οικονομικών στοιχείων. Οι σημερινές μας αποφάσεις ακολουθούν τις σημαντικά καθοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού», προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν ομόφωνες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ