Eurokinissi |
Συνέχεια «μεταρρυθμίσεων», δημοσιονομική πειθαρχία και «φιλική» πολιτική προς την επιχειρηματικότητα ζητά ο ΣΕΒ με παρέμβασή του |
Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί και με νέα μέτρα, στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και του υπό διαμόρφωση λεγόμενου «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου», το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στις προαπαιτούμενες παρεμβάσεις της τρέχουσας «αξιολόγησης».
Σε αυτό το φόντο, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση από την πλευρά του ΣΕΒ ως προς το ενδοαστικό «δίλημμα» της «καθαρής ή μη εξόδου» από το 3ο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι θεμελιώδους σημασίας». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι βιομήχανοι, «αυτό που προέχει για την οριστική και πετυχημένη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια είναι να μην ατονήσουν επ' ουδενί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης να εφαρμοστεί μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις». Καταλήγοντας, οι εγχώριοι βιομήχανοι επισημαίνουν: «Αν αυτό δεν συμβεί, η οικονομία δεν θα ανακάμψει και η χώρα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με όλους τους κινδύνους που απετράπησαν, με τόσο υψηλό κόστος, τα τελευταία οκτώ χρόνια».
Την ίδια ώρα, η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με την «αναπτυξιακή» πολιτική της «επόμενης μέρας» αναφέρει πως «για να υπάρξει ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα και να διασφαλιστεί ταχεία επάνοδος σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα πρέπει να αυτοδεσμευτεί σε μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που της παρέχει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, διαβεβαίωνε τους «επενδυτές» ότι «θα έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε».
Θυμίζουμε άλλωστε ότι η απόφαση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (22/1), αναφορικά με το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», «επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος».
Η αντιλαϊκή ατζέντα ξεδιπλώνεται σήμερα, στο πλαίσιο των συναντήσεων των εμπλεκόμενων υπουργών με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Εργασιακά και η Κοινωνική Πρόνοια, χρηματοπιστωτικά ζητήματα, η «διαχείριση» των δημόσιων οικονομικών και θέματα δημόσιας διοίκησης.
Την ίδια ώρα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, εγκρίνεται η ανάθεση «καθηκόντων χρηματοοικονομικού συμβούλου» της κυβέρνησης στην «Rothschild», αναφορικά με τα ζητήματα του κρατικού χρέους και τις μελλοντικές εξόδους στις χρηματαγορές.
Μάλιστα, για τις παρεχόμενες «υπηρεσίες», οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018, προβλέπεται «αμοιβή» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 2 Μάρτη, θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπου στις 7 π.μ. θα μιλήσει στο ορυχείο «ΨΑΘΙ», στις 8 π.μ. θα μιλήσει στο χώρο των συνεργείων (ΣΒΟ) στο ορυχείο «ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ» και στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με τη διεύθυνση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μαζικούς λαϊκούς φορείς της Μεγαλόπολης.