Μεγάλη χαμένη η Ελλάδα από την αναθεώρηση της ΚΑΠ
Μπορεί η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ήταν άτυπη, όμως τα αποτελέσματά της προσφέρουν καλό υλικό για τη συναγωγή ορισμένων κρίσιμων συμπερασμάτων. Το θέμα της Συνόδου ήταν η "Ατζέντα 2000", δηλαδή οι κατευθυντήριες γραμμές για την ΕΕ στο σύνολό της, αλλά και για κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά στην κρίσιμη επταετία 2000 - 2006.
Στη Σύνοδο της Βόννης οι "εταίροι" ένιωσαν για μια ακόμη φορά τη λογική της ισχύος που διαθέτει η προεδρεύουσα Γερμανία. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του, οι περισσότεροι των οποίων είναι και "σύντροφοί" του, ότι "το τσεκ των επιταγών τελείωσε". Αυτό είναι το σύνθημα της γερμανικής Προεδρίας που επιδιώκει να μειώσει τη συνεισφορά της στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αυξάνοντας όμως τα κέρδη της.
Αφού για ένα διάστημα η κυβέρνηση της Γερμανίας έπαιξε τη "γάτα με το ποντίκι" με την κυβέρνηση της Γαλλίας, προτείνοντας την "επανεθνικοποίηση" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κατέληξε στην πρόταση του "παγώματος των δαπανών". Υπενθυμίζουμε ότι με την "επανεθνικοποίηση", ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων για την αγροτική πολιτική θα έπρεπε να δίνεται πλέον απ' τους κρατικούς προϋπολογισμούς και όχι απ' τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τα κράτη - μέλη που έχουν ένα ισχυρό αγροτικό τομέα. Ετσι εκτός της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ένα σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Γαλλία, ημεγαλύτερη αγροτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο τελικός διακανονισμός που επιβεβαιώθηκε στη Βόννη προβλέπει το πάγωμα των δαπανών στα επίπεδα του 1999. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι επιλέχθηκε αντί να κοπεί το κεφάλι του Προϋπολογισμού, να κοπούν τα πόδια του. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι με την "επανεθνικοποίηση" θα πλήττονταν τασυγκεκριμένα κράτη - μέλη, ενώ με το πάγωμα των δαπανών θα χτυπηθούν προϊόντα και μέσω αυτών οι χώρες που τα παράγουν. Ετσι δίνεται η δυνατότητα στη Γαλλία να προστατεύσει τα προϊόντα της και το σύνολο της ζημιάς να μεταφερθεί στα μεσογειακά προϊόντα. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα ήταν η μεγάλη χαμένη απ' την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Και ενώ όλοι γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στη χώρα μας, ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει στη Βόννη ότι "οι δαπάνες για την ΚΑΠ είναι πολύ υψηλές", μια δήλωση που συνιστά αποδοχή του γερμανικού επιχειρήματος για μείωση των δαπανών. Ο Κ. Σημίτης συμπλήρωσε μάλιστα ότι το θέμα είναι πού θα γίνουν οι περικοπές ενώ γνωρίζει ότι στο κρεβάτι του Προκρούστη της ΚΑΠ έχουν τοποθετηθεί όλες σχεδόν οι παραδοσιακές καλλιέργειες της χώρας μας.
Τώρα πια και μέχρι τη Σύνοδο του Βερολίνου (24 - 25 Μάρτη) η συζήτηση θα γίνεται κατά αγροτικό προϊόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις φτωχότερες και μικρότερες χώρες - μέλη της ΕΕ.
Ομως το πάγωμα των δαπανών θα έχει άλλη μια επίπτωση που θα αφορά στα Διαρθρωτικά Ταμεία, το "πακέτο Σαντέρ". Το περιεχόμενο αυτού του πακέτου, στο οποίο είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της πολιτικής της η κυβέρνηση, συρρικνώνεται δραματικά αφού και το κονδύλι θα είναι μικρότερο και οι δικαιούχοι θα αυξηθούν με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια του "πακέτου Σαντέρ" δεν είναι δώρο της ΕΕ στην Ελλάδα αλλά ένα μικρό μέρος αυτών που η χώρα χάνει στις δοσοληψίες της με τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ μέσω και του εμπορικού ισοζυγίου.
Κατά τα άλλα και όσον αφορά τη Σύνοδο της Βόννης, σημειώνουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εγγραφεί το θέμα Οτσαλάν στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Μια προσπάθεια που είχε σαν αποτέλεσμα, την απόλυτη αδιαφορία των "εταίρων" που διακηρύσσουν ότι γι' αυτούς το θέμα έκλεισε με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας.
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στις δύο Κούρδισσες συνεργάτριες του Οτσαλάν
Σε μια νέα, άνευ προηγουμένου, θρασύτατη παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, προέβησαν χτες οι ΗΠΑ, εκφράζοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ξεκάθαρη - χωρίς μισόλογα - αντίθεσή τους στην απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στις δύο Κούρδισσες συνεργάτριες του συλληφθέντος ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
"Καταστήσαμε σαφές ότι έχουμε ουσιαστική διαφωνία με τον πρόσφατο χειρισμό από την ελληνική κυβέρνηση της υπόθεσης Οτσαλάν, αλλά και την όποια συμπάθεια μπορεί να έχει για την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ", τόνισε αργά προχτές το βράδυ (ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα) αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξουσιοδοτημένος να ανακοινώσει την επίσημη θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν το δικαίωμα καμίας κυβέρνησης να υποστηρίζει την επέκταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, που αποτελεί στόχο που υιοθετούν και οι ΗΠΑ. Εξέφρασε, όμως, "τη λύπη των ΗΠΑ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει πολιτικό άσυλο σε στενούς συνεργάτες του Οτσαλάν".
Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Μετανάστευσης Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί το συντομότερο δυνατόν αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Τουρκία, με στόχο να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της δίκης του Αμ. Οτσαλάν.Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία στην Τουρκία αποφάσισε να στείλει και η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει και το ΚΚΕ.
Ο Σάββας Καλεντερίδης, ταγματάρχης της ΕΥΠ ως την Παρασκευή και σήμερα πλέον του Στρατού, προσήλθε προχτές τη νύχτα με απόλυτη μυστικότητα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση Οτσαλάν. Η κατάθεσή του κράτησε ως τα ξημερώματα του Σαββάτου και αφορούσε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες μεταφέρθηκε ο Κούρδος ηγέτης στο Ναϊρόμπι, παρέμεινε επί 12 μέρες στην πρεσβευτική κατοικία και, τελικά, έπεσε στα χέρια των ξένων πρακτόρων που τον οδήγησαν στην Κωνσταντινούπολη. Το επόμενο τριήμερο, ο Σ. Καλεντερίδης πιθανόν να κληθεί εκ νέου από τους αρμόδιους εισαγγελείς, για να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με άλλους ουσιώδεις μάρτυρες, όπως είναι ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλας.
Στους υπό εξέταση μάρτυρες περιλαμβάνονται και άλλοι ακόμα υπάλληλοι της ΕΥΠ, που είχαν μεταβεί στην Κένυα, καθώς και οι τρεις Κούρδισσες, συνοδοί του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά,ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση μεταφοράς του Α. Οτσαλάν από την Αγ. Πετρούπολη στην Αθήνα στις 29 Γενάρη. Ο ίδιος, πάντως, μετά την κατάθεσή του την περασμένη Τρίτη στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη,είχε δηλώσει ότι προτίθεται να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να μην ενοχοποιηθεί μόνο ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος Αντ. Ναξάκης για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Τα πραγματικά γεγονότα, με μαρτυρίες αγωνιστών που έζησαν τα αιματηρά επεισόδια στον ΑΕΤΟ Μακρονήσου πριν από 51 χρόνια,όπου εκτελέστηκαν 300 κρατούμενοι στο Α Τάγμα, αποκαλύπτει ο "902 Αριστερά FM", στην εκπομπή του σήμερα Κυριακή 28/2 από τις 2.00 - 4.00 μμ.