ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις ευρωεκλογές

Μέχρι τις 3 Μάρτη οι αιτήσεις όσων ετεροδημοτών θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν έχουν γραφτεί - ούτε σε προηγούμενες εκλογές - στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Motion Team

Στις προσεχείς ευρωεκλογές ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι γεννήθηκαν το 1991.

- Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στο τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, χωρίς να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια.

- Οσοι από αυτούς θέλουν να αλλάξουν και να ψηφίσουν στο τόπο τωρινής διαμονής τους, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 3 του Μάρτη.

- Οσοι θέλουν για πρώτη φορά να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 3 του Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές. Κατά συνέπεια, και οι εκλογείς, που αν και γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών, δεν ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2007 επειδή δεν κάλυπταν την παραπάνω προϋπόθεση, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, εφόσον βέβαια εξακολουθούν να είναι γραμμένοι σε καταλόγους ετεροδημοτών. Κι αυτό γιατί η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2004 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2009) και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

H ίδια προθεσμία, δηλαδή η 3η Μάρτη, ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και επιθυμούν να ψηφίσουν στη χώρα μας. Αρκεί να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου διαμονής τους, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι Ελληνες κάτοικοι των λοιπών κρατών - μελών της ΕΕ ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους, εφόσον υποβάλουν αίτηση στα ελληνικά προξενεία έως τις 31 του Μάρτη.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι, με βάση κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο κάθε κράτους, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος - μέλος μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας τους, στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψήφιους της χώρας διαμονής τους. Οι Ελληνες εκλογείς κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ υποβάλλουν σχετική αίτηση, στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως κοινοτικοί εκλογείς, υπέρ δηλαδή των υποψήφιων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια των συζητήσεων επί του περιουσιακού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η συνέχεια της συζήτησης επί του περιουσιακού ήταν το θέμα και της χτεσινής συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στη «νεκρή ζώνη», παρουσία και του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ενώ η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη 5 Μάρτη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες είχαν μία εκτενή συζήτηση αναφορικά με τα κριτήρια επί του περιουσιακού, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο που θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντησή τους, ξεκινώντας παράλληλα την ανταλλαγή απόψεων στις αρχές που θα διέπουν τη συζήτηση και τις παραμέτρους υπό τις οποίες αυτή θα συνεχιστεί. Οπως δήλωσε ο Τ. Ζεριχούν, μετά από αυτό, θα αποφασίσουν κατά πόσον αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα φόρα, στο πλαίσιο των συνομιλιών, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί. Μετά από τη συνάντηση της 5ης Μάρτη, Χριστόφιας και Ταλάτ θα αρχίσουν τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χτες δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αύριο Παρασκευή 27 Φλεβάρη ο Κύπριος Πρόεδρος συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο με θέμα την πορεία των συνομιλιών.

Στο μεταξύ η Τουρκία εξακολουθεί να βάλλει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με κάθε ευκαιρία. Σε χτεσινά δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», με τίτλο «Τα ενεργειακά παζαρέματα των Ελληνοκυπρίων», διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι η Κύπρος έχει προβάλει ορισμένες απαιτήσεις προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, βάσει των οποίων «με μια άκρως διπλωματική γλώσσα ζήτησαν από την ΕΕ χρήματα για τις ενεργειακές επενδύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον "ελληνοκυπριακό τομέα"». Βάσει του δημοσιεύματος, «οι Ελληνοκύπριοι ζητούν τώρα η οικονομική αυτή ενίσχυση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αφού τα χρήματα, τα οποία εισηγήθηκε η ΕΕ, ήταν λίγα», προσθέτοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι δε συνέδεσαν το θέμα της απαίτησης χρημάτων με το κεφάλαιο της ενέργειας. Ομως, με ύφος το οποίο υποδήλωνε "όποιος καταλάβει, κατάλαβε", ζήτησαν χρήματα από την ΕΕ».

Στην Κύπρο ο Ντ. Σπέκχαρντ

Το Κυπριακό, κυρίως σε σχέση με την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν χτες ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Μ. Καρογιάν τόνισε ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων. Υπογράμμισε ότι το κλειδί για την εξεύρεση λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης από τουρκικής πλευράς για την προώθηση λύσης.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Μ. Καρογιάν σημείωσε ότι η Κύπρος στήριξε την ενταξιακή της πορεία, αλλά θα πρέπει η χώρα αυτή να συμμορφωθεί και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της Ενωσης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών, αξιών και σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Πλήρης στήριξη από τις ΗΠΑ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Να υπάρξει σεβασμός στο δίκαιο, στην υπόθεση Εργκένεγκον, ζήτησε με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρεν, συνδέοντας έμμεσα το ζήτημα της δίκης με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τη δίκη και να προβαίνει στις ίδιες επισημάνσεις». Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ και υπουργός Προεδρίας της χώρας, Εγκμέν Μπαγίς, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζέιμς Τζέφρις, εξέφρασε την «προσδοκία» του ότι η αμερικανική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί και κατά την προεδρία Ομπάμα. Οπως δήλωσε ο Ε. Μπαγίς οι ΗΠΑ απέδιδαν πάντοτε μεγάλη σημασία στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και της παρείχαν πλήρη υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο πρέσβης των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι «η Τουρκία, μια δημοκρατική και κοσμική χώρα, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ» και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη Δύση, σημειώνοντας ότι το μέλλον της Τουρκίας έχει σημασία για τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ