ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, εξαπλώνονται οι «αβεβαιότητες»

Η «μεταναστευτική κρίση» προβάλλεται ως επιπλέον παράγοντας για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης»

Την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, ως έναν επιπλέον παράγοντα για τη γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, προβάλλει η πλευρά της ΕΕ, προκειμένου να αμβλυνθεί το «κλίμα αβεβαιότητας». Την ίδια ώρα, ανοίγει η συζήτηση και για το «κόστος» που επιφέρει στους κρατικούς προϋπολογισμούς η διαχείριση του Προσφυγικού, σε συνδυασμό, βέβαια, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Οπως τόνισε χτες χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, «η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση», προκειμένου, όπως είπε, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αξιολόγηση» προχωράει σε όλους τους τομείς, αναφέροντας συγκεκριμένα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τη λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τον «εκσυχρονισμό» της κρατικής διοίκησης.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού στην Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «αξιοσημείωτη πρόοδος», προσθέτοντας ότι «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα».

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη στην ΕΕ

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικές για τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, που εκδηλώνονται στην ΕΕ, είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της G-20 στη Σαγκάη, επισημαίνει πως η ΕΕ δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, εστιάζοντας στους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

-- Οτι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, «ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο», καθώς «ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε ατυχήματα», απορρίπτοντας προτάσεις για τη διοχέτευση περισσότερων φθηνών κεφαλαίων από κεντρικές τράπεζες. «Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες οικονομικές συνθήκες», υπογράμμισε.

-- «Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει και επιτέλους να το εφαρμόσουμε», συνεχίζει, εκτοξεύοντας βέλη σε προσπάθειες που θέτουν υπό αμφισβήτηση τους κανόνες για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας, είτε μέσω των κρατικών πακέτων διάσωσης, είτε με «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων και άλλων, όπως υποστηρίζει η γερμανική πλευρά και ισχύει από το Γενάρη φέτος, με βάση την υπάρχουσα Οδηγία.

-- Δείχνοντας και προς την πλευρά της Βρετανίας, ο Β. Σόιμπλε τονίζει: «Κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της "Lehman" είναι η αιτία της νέας αστάθειας». Συμπληρώνοντας επισημαίνει: «Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές»...

Ολα τα παραπάνω σηματοδοτούν τις αυξημένες «αβεβαιότητες» γύρω από την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας φουρνιάς καταρρεύσεων και διασώσεων, σε μια εξέλιξη που οξύνει τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς.

Να σημειωθεί ότι τα χαμηλά επιτόκια που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχουν παρενέργειες στην κερδοφορία των τραπεζών. Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα ελέγξει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια, πέρα από αυτά που διοχετεύει η ΕΚΤ και εν μέσω των αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται στις «αναδυόμενες αγορές» και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία. Το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης της ΕΒΑ προβλέπει πτώση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 1,2% το 2016 και 1,3% το 2017. Σε αντίθεση με προηγούμενες ασκήσεις, οι τράπεζες δεν καλούνται να υπερβούν μια ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση για να περάσουν. Οι ρυθμιστικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να λάβουν δράση εφόσον χρειαστεί.

Μνημόνια διαρκείας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αμέσως μετά τις «αποκαλύψεις» για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ, υποστήριξε πως «θα κάνουμε ό,τι αναφέρεται στη συμφωνία του καλοκαιριού και τίποτα παραπάνω».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, με βάση τη «συμφωνία του καλοκαιριού» (δηλαδή το μνημόνιο με την Ευρωζώνη), αποτιμά τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο μέχρι το 2018, σε ποσά που φτάνουν μέχρι τα 9 δισ. ευρώ.

Και βέβαια στην ίδια ρότα συμπλέει και η Κομισιόν, η οποία μέσω της πρόσφατης έκθεσης με τις «Χειμερινές Προβλέψεις», κάνει ανοιχτά λόγο για πρόσθετα μέτρα τόσο για το 2016, όσο και για το 2017...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, παραβρέθηκε χτες σε συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και του Bruno Wenn, προέδρου της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), που αποτελεί το βραχίονα της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Ειδική σημασία έχει το γεγονός ότι γεγονός ότι η DEG, δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες και νέες βιομηχανικές χώρες.

«Υπολογισμοί» για το «προσφυγικό κόστος»

Στα περίπου 500 εκατ. ευρώ για το 2015, υπολογίζεται σύμφωνα με υπολογισμούς της συγκυβέρνησης, το κόστος διαχείρισης του Προσφυγικού στην Ελλάδα, ενώ σε σχετικά πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμάται ότι το «κόστος» για το 2016 θα φτάσει σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο της «συζήτησης» είναι η διάθεση τυχόν πρόσθετων ενισχύσεων από τα ταμεία της ΕΕ, με το εν λόγω ποσό, για την ώρα, να διαμορφώνεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2020.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
«Μνημόνιο» για το νότιο διάδρομο

«Μνημόνιο συναντίληψης» υπεγράφη χτες στη Ρώμη, μεταξύ διοικήσεων της ρωσικής Gazprom, της ιταλικής Edison και της ΔΕΠΑ ΑΕ, για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Η τελετή για την υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση μεταξύ του Α. Μίλερ, διευθύνοντα συμβούλου της Gazprom και της Φεντερίκα Γκουίντι, υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, ενώ στην τελετή παραβρέθηκε ο Γ. Τσίπρας, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί ουσιαστικά «δήλωση προθέσεων» από τα συμβαλλόμενα μέρη, για το ενδιαφέρον τους να δημιουργηθεί η λεγόμενη «νότια διαδρομή» για το ρωσικό φυσικό αέριο «μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών» στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Συγκέντρωση στο Περιστέρι

Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 29/2, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1), με θέμα «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με το ΚΚΕ, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό».

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο SBC

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα Πέμπτη, στο δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα, στο οικονομικό κανάλι SBC στις 19.00. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί και από το Δίκτυο Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ