ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρηματοδότηση των περιφερειών για έργα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού

Συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Να χρηματοδοτηθούν άμεσα όλες εκείνες οι δραστηριότητες των περιφερειών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα ή αντιμετωπίζουν έργα που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, ζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες είναι αντίστοιχα με αυτά των δήμων, αφού έχουν ήδη περικοπεί 50 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική επιχορήγηση και τους θεσμοθετημένους πόρους, με αποτέλεσμα να μη γίνονται μια σειρά από αναγκαία έργα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Ανεξάρτητα από τη θέση που κρατήσαμε στη Βουλή όταν γινόταν ο νέος θεσμός, σήμερα είμαστε αποφασισμένοι κυρίως στηρίζοντας και τοπικές κινητοποιήσεις και γενικότερες, να διεκδικήσουμε για όσες αρμοδιότητες έχουν περάσει στην περιφέρεια να δοθούν τα χρήματα από όλες τις πηγές χρηματοδότησης που είχαν υποσχεθεί και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όσοι υποστήριξαν αυτήν την αρχιτεκτονική, ας πούμε, του νέου θεσμού.

Κυρίως να χρηματοδοτηθούν όλες εκείνες οι δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό κοινωνικά προβλήματα, ή αντιμετωπίζουν έργα που είναι πραγματικά τοπικά και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, δουλειάς, διαβίωσης γενικότερα των εργαζομένων. Διαφωνούμε ριζικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να αποδώσει τα χρήματα τα οποία έχει ψηφίσει, αν θέλετε, και στον προϋπολογισμό, πάντα στο βωμό τού να πληρώσουν οι πολλοί τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν οι λίγοι».

Μεγάλες περικοπές

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες, είναι παρόμοια με αυτά των δήμων. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση έχει σαν επίπτωση να μην προχωρούν έργα στους τομείς της διαχείρισης απορριμάτων, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έργα που αφορούν τη φωτεινή σηματοδότηση και το οδικό δίκτυο... Από την πλευρά τους, οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ελάχιστο των υποχρεώσεών τους με τη χρηματοδότηση των 2,4 δισ. ευρώ που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2012.

Θυμίζουμε ότι η τότε κυβέρνηση μιλούσε για 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης κρίνεται ανεπαρκές για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Ετσι, είναι στον αέρα η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για το οποίο πήρε παράταση η λειτουργία του, χωρίς να έχει ωστόσο διευκρινιστεί το ποσό της χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν 876 δημοτικές δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετούν 70.000 ανθρώπους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 3.500. Επιπλέον, υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα με τους απλήρωτους εργαζόμενους σε δήμους και περιφέρειες, αφού παρατηρούνται καθυστερήσεις πολλών μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Τραγική είναι η κατάσταση και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς η χρηματοδότηση μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ μειώνεται από 175 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2011 - 2012 σε 125 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 - 2013. Τα δε Κέντρα Πρόληψης της εξάρτησης υποχρηματοδοτούνται, καθώς τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Ο Γ. Σγουρός

Μιλώντας μετά τη συνάντηση εκ μέρους του προεδρείου της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αφού ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα και δήλωσε πως συμφωνεί με την τοποθέτησή της, σημείωσε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Εμείς προσπαθούμε ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης του δευτέρου βαθμού να δώσουμε λύση στον πολίτη. Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Κυρίως σε οικονομικό επίπεδο όπου άλλα προγραμματίσαμε και άλλα γίνονται.

Εμείς αυτά δεν θα τα αφήσουμε αναπάντητα και την ευχαριστούμε (σ.σ. την Αλέκα Παπαρήγα) γιατί ξεκινάει μια ουσιαστική συνεργασία. Δεν είναι μια επίσκεψη επικοινωνιακή, είναι επίσκεψη συνειδητή από όλα τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών για να βάλουμε τέλος σε έναν κατήφορο ο οποίος πλήττει τον πολίτη. Εκεί λοιπόν θα μας βρουν όλοι απέναντί τους, σωστά, χωρίς πυροτεχνήματα».


Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους ομολογιούχους

Να καλυφθεί πλήρως ό,τι τους «κούρεψαν» ζητάει το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου είχε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ι. Μαρινόπουλος, ανέπτυξε τα προβλήματα των ομολογιούχων, τονίζοντας ότι στην πράξη έγινε βίαιη δήμευση περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων που τα είχαν εμπιστευτεί στη χώρα τους και διατύπωσε ορισμένες προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, με τη διαδικασία δανείου μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τη στήριξη του ΚΚΕ στους μικροομολογιούχους, που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαταθέτες, οι οποίοι επέλεξαν τα κρατικά ομόλογα ως μέσο αποταμίευσης.

Στην πραγματικότητα το «κούρεμα» αυτών των κρατικών ομολόγων αποτελεί αναδιανομή των πενιχρών αποταμιεύσεων λαϊκών στρωμάτων προς όφελος των ομίλων, που είναι και οι μοναδικοί ωφελημένοι από το κρατικό χρέος, που κέρδισαν δεκάδες δισ. ευρώ όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο ως δανειστές, όσο και ως μοναδικοί τελικοί ωφελημένοι από τους πακτωλούς χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγών που προκάλεσαν το κρατικό χρέος.

Για τους μικροομολογιούχους, για τοποθετήσεις φυσικών προσώπων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέχρι 100.000 ευρώ το ΚΚΕ απαιτεί να καλυφθεί ό,τι τους «κούρεψαν», να αποκατασταθεί δηλαδή το κεφάλαιο της κατάθεσης. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις του στη Βουλή και θα στηρίξει σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι «μικροομολογιούχοι», ακόμα και σύμφωνα με την αντίληψη τόσο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, όσο και της συγκυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου, θεωρούνται οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων, που διαθέτουν τίτλους στα όρια των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή μέχρι 100.000 ευρώ.

Με βάση δηλώσεις που είχαν γίνει επανειλημμένα, από τους υπουργούς Οικονομικών, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα αποτελούσαν ξεχωριστή κατηγορία σε σχέση με εκείνα των νομικών προσώπων, επειδή δεν αποτελούσαν αντικείμενο επένδυσης ή ρίσκου για την αποκόμιση μεγάλου κέρδους και με αυτή την έννοια δε θα συμπεριλαμβάνονταν στα ομόλογα που «κουρεύτηκαν».

Οι διαβεβαιώσεις αυτές καθησύχασαν τους «μικροομολογιούχους», οι οποίοι ενώ θα μπορούσαν να είχαν απαλλαγεί πριν το «κούρεμα» από τους τίτλους αυτούς, επωμιζόμενοι σαφώς κάποια ζημιά, τους κράτησαν μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να χάσουν τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής, στο όνομα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Για κάθε ομόλογο 1.000 ευρώ, οι ομολογιούχοι αυτοί έχασαν τα 530, ενώ τα 470 καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούν να τα εισπράξουν μετά από 30 χρόνια!

Ομολογιούχοι με ομόλογα μέχρι 100.000 ευρώ είναι περίπου 12.000 άτομα που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα (πρώην) ονομαστικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που είχαν καταθέσει είτε το εφάπαξ, είτε τις αποταμιεύσεις τους σε τίτλους του Δημοσίου.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ