Ολα δείχνουν πως εξαιρούνται τελικά τα θρησκευτικά από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Β' και Γ' Λυκείου, απόφαση που οριστικοποιήθηκε κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά την πολυθρύλητη απαντητική επιστολή του υπουργού Παιδείας προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ενημέρωσε ότι εστάλη χτες, αλλά δε δόθηκε στη δημοσιότητα, προκαλώντας έτσι ένα γαϊτανάκι φημών και πληροφοριών για το περιεχόμενό της.
Σύμφωνα με κάποιες απ' αυτές, προερχόμενες από κύκλους της Ιεραρχίας, στην επιστολή τονίζεται ο όγκος των εξεταζόμενων μαθημάτων και η ανάγκη συρρίκνωσής του, υπογραμμίζεται ότι το μάθημα δεν πρόκειται να καταργηθεί, καθώς και ότι θα αποτελεί στο εξής μάθημα ειδικής βαρύτητας για τους υποψήφιους των θεολογικών σχολών. Πολλές απ' αυτές τις πληροφορίες όμως, διαψεύδονταν ως αργά χτες βράδυ από κύκλους του υπουργείου Παιδείας!
Εξίσου φειδωλό ως προς το περιεχόμενο της επιστολής ήταν και το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, που δήλωνε πως «το θέμα είναι συνοδικό» και κατά συνέπεια αν υπάρξει απάντηση στην επιστολή, αυτή δε θα φέρει τη σφραγίδα της Αρχιεπισκοπής, αλλά της Ιεράς Συνόδου.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ιεραρχίας, είναι λίγο - πολύ αναμενόμενη. Η απόφαση της κυβέρνησης θα αξιοποιηθεί δεόντως ως άλλοθι για την όξυνση της διαμάχης. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και τις γνωστοποίησε προ ημερών ο Μητροπολίτης Ανθιμος, με την εξής φράση: «Θα αγωνιστούμε σθεναρά για τη μη εξαίρεση του μαθήματος».
Δε θα μπορούσε να μη σημειωθεί ότι στους κόλπους της Ιεραρχίας δεν επικρατεί σύμπνοια. Αρκετοί είναι οι Μητροπολίτες που εμφανίζονται διαλλακτικοί, υπέρμαχοι της συναίνεσης και ζητούν συμβιβαστική λύση. Είναι αυτοί που διαφωνούν και με την απόφαση για διεξαγωγή άτυπου δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων, το οποίο αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του Σεπτέμβρη και να ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2001.
Ενα δημοψήφισμα που άρχισε ήδη να προκαλεί συγκρούσεις και κατά τόπους. Χτες, η Μητρόπολη Καλαβρύτων με ψήφισμά της καταγγέλλει ότι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εμποδίσουν τη συλλογή υπογραφών, απειλώντας τους πιστούς! «Δε θα ασχοληθούμε με τους ταρτουφισμούς του Μητροπολίτη Αμβρόσιου», ήταν η απάντηση της ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, δηλώνοντας τα θέματα που απασχόλησαν τελευταία την κοινή γνώμη «μπορεί να συζητηθούν σε μια συνάντηση εκπροσώπων της Ιεραρχίας με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Ιεροσόλυμα ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως συζήτησαν για όλα και πως είναι δεδομένες οι απόψεις των δύο πλευρών. Προχτές ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με τον Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς κυρίως σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών. Για προσπάθεια «αποθρησκειοποίησης του κράτους» έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.
Στο μεταξύ αποστάσεις από την επίσημη θέση της ΝΔ για το θέμα των θρησκευτικών, φαίνεται να κρατά ο Γ. Καλός, βουλευτής και υπεύθυνος του τμήματος Παιδείας και Θρησκευμάτων του κόμματος.
Μιλώντας στον Ρ/Σ «Φλας», αντέκρουσε τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο Τύπο ως ταυτόσημες με αυτές της κυβέρνησης για το θέμα, φροντίζοντας να τονίσει πως «η θέση του κόμματος την οποία εκφράζω εγώ ως τομεάρχης παιδείας δεν είναι υπέρ αυτού του συστήματος της μεταρρύθμισης».
Ο Γ. Καλός τάχθηκε υπέρ της παραμονής του μαθήματος στα εξεταζόμενα, επειδή «εκεί πιστεύουμε ότι το μάθημα πρέπει και το κύρος του να κρατήσει και τη διδακτική του ισχύ και λειτουργική»! Αμέσως μετά έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν εφαρμοστεί το σύστημα του δικού μας προγράμματος, τότε τα θρησκευτικά θα εξετάζονται με εσωλυκειακές εξετάσεις στη Β' και Γ' Λυκείου» και πρόσθεσε πως θα αποτελούν βασικό μάθημα για την εισαγωγή στις θεολογικές σχολές.
Λίγο αργότερα στάλθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ δήλωση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, στην οποία τονίζεται: «Το μάθημα των θρησκευτικών είναι σημαντικό και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο εισαγωγής των μαθητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πλην των Θεολογικών Σχολών».
Οι «βελτιωτικές» αλλαγές στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως «πυροσβεστήρας» στους επικείμενους αγώνες του μαθητικού και γενικότερα του εκπαιδευτικού κινήματος, χωρίς όμως να θίγονται τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, ήταν το αντικείμενο της πολύωρης συνάντησης που έγινε προχτές το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου και του υφυπουργού Φ. Πετσάλνικου.
Η μείωση του αριθμού μαθημάτων εξέτασης από 14 σε δέκα τουλάχιστον (αρχές δικαίου, φιλοσοφία, ιστορία τεχνολογιών και επιστημών και θρησκευτικά είναι μερικά από τα μαθήματα που πρόκειται να εξαιρεθούν), οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας, οι «μεγάλες αλλαγές» στο εξεταστικό σύστημα, η περικοπή του εσωτερικού εξεταστικού χρόνου στα λύκεια και η συνολική μείωση των εξετάσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις «παραχωρήσεις - δώρα» που επιφυλάσσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα στους μαθητές.
Είναι φανερό ότι η τακτική ελιγμών που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό εκπαιδευτικών και μαθητών από τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, ενώ εξακολουθεί να μένει ανέπαφος ο πυρήνας της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης». Οπως, προφανές είναι και το γεγονός ότι οι επουσιώδεις αλλαγές που προβάλλει το υπουργείο Παιδείας είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκάλεσαν τα «αποκαλυπτήρια» της μεταρρύθμισης με τον τεράστιο αριθμό απορριπτέων μαθητών. Παρ' όλα αυτά, οι ταξικοί φραγμοί που έχουν επιβληθεί στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να έχουν ήδη εκδιωχθεί βίαια από το Λύκειο, αποτελούν το στόχο της κυβερνητικής πολιτικής και παρέμειναν για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο και με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού σε εκκρεμότητα βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες των ιδρυμάτων στους ιδιώτες. Ενώ προβλήματα θα υπάρχουν - όπως όλα δείχνουν - και στη φετινή διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που πρόκειται να γίνει τέλος Σεπτέμβρη, καθώς οι αδιόριστοι καθηγητές του ΑΣΕΠ και εκπαιδευτικοί, πρόκειται να προβούν σε κινητοποιήσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της περικοπής των θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «συζητήσαμε το εξεταστικό θέμα το οποίο, όπως εξηγήσαμε, δεν περιλαμβάνει με ειδικό τρόπο τα θρησκευτικά, παρά μόνο ως τμήμα των εκπαιδευτικών μας αποφάσεων για ένα ορθολογικό, αποδοτικό και λειτουργικό σύστημα του ενιαίου λυκείου και των εξετάσεών του» και συνέχισε λέγοντας ότι θα αποστείλει επιστολή στον Μακαριότατο.
Τα αποτελέσματα της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ερχόμενης τετραετίας θα γνωστοποιηθούν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει σήμερα το πρωί.
Δοκιμάζει τις αντοχές της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης η Αγκυρα, προβάλλοντας θέσεις και απόψεις οι οποίες φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, καθώς γίνεται σαφές ότι η επίδειξη «καλής θέλησης» προς την Τουρκία πραγματοποιήθηκε δίχως κανένα αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ στο διαδίκτυο, η Ελλάδα όχι μόνο καταπιέζει τη «βλάχικη μειονότητα» αλλά ευθύνεται και για τη σφαγή των Ποντίων! Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», αρκέστηκε να πει ότι θα θέσει το ζήτημα στις επόμενες συναντήσεις που θα έχει με τον Ι. Τζεμ.
Οι απόψεις αυτές, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έρχονται να προστεθούν στα όσα πρόσφατα δημοσίευσε ο Ι. Τζεμ στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα». Προφανής στόχος αυτών των κινήσεων, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η «οικοδόμηση» διαπραγματευτικών θέσεων ενόψει της έναρξης της συζήτησης για τη διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης με την Κοινότητα.
Οπως εξηγούν Ελληνες διπλωμάτες, η Αγκυρα επιχειρεί, δημιουργώντας τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να μεταφέρει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και προσοχή, από τα σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε άλλα πεδία όπου θεωρεί ότι έχει πλεονεκτήματα. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Αγκυρα θα κλιμακώσει την πίεση έτσι ώστε να υποχρεώσει την Αθήνα να αντιδράσει και να εκμεταλλευτεί την ελληνοτουρκική ένταση στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ.