ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Απαντούν με συντονισμό της δράσης τους εναντίον του ΝΑΤΟ

  Το κοινό ανακοινωθέν των αντιπροσώπων από τις βαλκανικές χώρες που πήραν μέρος στη διήμερη συνάντηση που φιλοξένησε το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Με μια απόφαση - «σταθμό» στην ιστορία των φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών - αντιΝΑΤΟικών κινημάτων των Βαλκανίων, έκλεισαν οι εργασίες της διήμερης συνάντησης βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων που φιλοξένησε το ΚΚΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Δεκάδες αντιπροσωπείες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, των οποίων καταγράφηκε η κοινή ανησυχία για το μέλλον τις περιοχής από τις συνεχείς επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ως επιτακτική την ανάγκη του συντονισμού της δράσης, αποφάσισαν ομόφωνα τη συγκρότηση «Βαλκανικού αντιΝΑΤΟικού Κέντρου», το οποίο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Κέντρου θα είναι η άμεση αλληλοενημέρωση και η υποστήριξη των κοινών πρωτοβουλιών. Πρώτος μεγάλος σταθμός στη λειτουργία του θα είναι οι τριήμερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Μάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση αυτή των αντιπροσώπων των κομμάτων και κινημάτων της Βαλκανικής ήταν μια απόφαση συνέπειας απέναντι στις ανησυχίες και τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, αλλά κυρίως απέναντι στις αγωνιστικές φιλειρηνικές αντιΝΑΤΟικές διαθέσεις των λαών στις χώρες προέλευσής τους. Λαοί που, σύμφωνα και με την εμπειρία που κατέθεσαν, αντιτάχθηκαν στον ΝΑΤΟικό πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, απέδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στο γιουγκοσλαβικό λαό και διατρανώνουν ακόμα και σήμερα την επιθυμία τους για αποτίναξη του ΝΑΤΟικού ζυγού από τα Βαλκάνια.

Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στη συνάντηση συνοψίζεται η προβληματική που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των εργασιών της και περιλαμβάνονται οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, 19 κόμματα, κινήματα και οργανώσεις από την Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία συναντήθηκαν στις 18 και 19.11.2000 στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα της συνάντησης ήταν: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις".

Οι μετέχοντες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις που ανεξάρτητα από άλλες διαφορές ανησυχούν και αντιστέκονται στην πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις επιλογές της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των φορέων που τις υλοποιούν. Από τη Θεσσαλονίκη χαιρετίζουν τους πολύμορφους αγώνες σε πολλές βαλκανικές χώρες.

Διαπίστωσαν ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα αυτή έχουν εντείνει την αστάθεια και τις αποσχιστικές ενέργειες, δυνάμωσαν τον αυταρχισμό και την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των εργαζομένων.

Διαπιστώνουν ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής εντείνεται.

Θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ με το νέο δόγμα του, με την επέκτασή του προς την Ανατολή και τη Μεσόγειο, με τη δημιουργία των δυνάμεων ταχείας επέμβασης και τους λεγόμενους "ανθρωπιστικούς" πολέμους επιχειρεί να αποτρέψει τους λαούς να επιλέγουν ελεύθερα την πορεία της εξέλιξής τους. Ανατρέπει το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρότερου.

Με την κλιμάκωση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και την πολύμορφη δράση του μέσω του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" (PFP) και άλλων δραστηριοτήτων επιδιώκεται η προσαρμογή όλων των βασικών τομέων στις επιλογές αυτές.

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε ένας πλούσιος διάλογος κι ανταλλάχτηκαν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις γύρω από το θέμα, όπως και εμπειρίες από τη δράση των κινημάτων. Οι μετέχοντες συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους για την ειρήνη και τη φιλία των βαλκανικών λαών, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών κύκλων να αντιπαραθέσουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλο.

Οι μετέχοντες θα αγωνιστούν:

- Να μην ενταχτούν νέες χώρες της Βαλκανικής στο ΝΑΤΟ, να αποσυρθούν από αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία και τελικά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

- Να φύγουν από Ελλάδα - Τουρκία και να μην επεκταθούν σε άλλες χώρες της Βαλκανικής αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις και πυρηνικά όπλα.

- Να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το Κόσσοβο, τη Βοσνία και άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

- Να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Βαλκανικής.

- Να αποζημιωθεί η Γιουγκοσλαβία και οι άλλες χώρες που υπέστησαν ζημιές από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

- Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στο κυνήγι των εξοπλισμών, ενάντια στην αγορά νέων όπλων, που κυρίως γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, σε βάρος των αναγκών για κοινωνικούς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες για να μην αλλάξουν τα σύνορα και οι μειονότητες να γίνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Η μόνη προοπτική για τους βαλκανικούς λαούς και την ειρήνη είναι η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των χωρών, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Οι μετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες και συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους και τη δράση άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων με κοινές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, θεματικές συναντήσεις. Συμφώνησαν στην ανάγκη τακτικών συναντήσεων των δυνάμεων της αντιΝΑΤΟικής διαβαλκανικής συμμαχίας.

Οι μετέχοντες κάνουν έκκληση στις φιλειρηνικές οργανώσεις της Ευρώπης να συνεχίσουν να διοργανώνουν διεθνή δικαστήρια για την καταδίκη από τους λαούς των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Αποδέχτηκαν την πρόταση να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το Μάρτη του 2001 ένα 3ήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την 2η επέτειο τουπολέμου τουΝΑΤΟ.

Αποφάσισαν τη συγκρότηση του "Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου" με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και την υποστήριξη των κοινών πρωτοβουλιών.

Στην ιστορική αυτή συνάντηση συμμετείχαν:

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

- Κόμμα των Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας

- Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος

- Κόμμα Εκογκλασνόστ, Βουλγαρία

- Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ»

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

- Πολιτική Λέσχη Ομοσπονδία «Ανοιχτό Φόρουμ», Βουλγαρία

- Κίνηση για την Ουδετερότητα, Βουλγαρία

- Κίνημα στρατηγών και αξιωματικών στο Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Γιουγκοσλαβία

- Δημοκρατικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), Ελλάδα

- Κομμουνιστική Ανανέωση, Ελλάδα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)

- Συμβούλιο για την Ειρήνη, Ρουμανία

- Ειρηνιστές του Σιμπίου, Ρουμανία

- Ενωση Αντιφασιστών Αγωνιστών, Ρουμανία

- Κόμμα Εργασίας, Τουρκία

- Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία, Τουρκία

- Κουρδική Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση

Με μηνύματά τους υποστήριξαν τους στόχους της συνάντησης το Κομμουνιστικό ΚόμμαΜακεδονίας από την ΠΔΓΜ, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και η ΕνωσηΑντιφασιστών Γιουγκοσλαβίας που για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν».

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν

Με παρεμβάσεις τους στη συνάντηση συνέβαλαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της Κίνησης Νομικών για την Ειρήνη, της ΕΕΔΥΕΘεσσαλονίκης, ο καθηγητής Γ. Τσιλιγκαρίδης.

Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτισαν οι:

- Κώστας Παπαδόπουλος, Νομάρχης Θεσσαλονίκης

- Σωτήρης Καπετανόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου

- Μιχάλης Μοσχονάς, Δήμαρχος του Αγιου Παύλου

- Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

- Βενιαμίν Καρακωστανόγλου, Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

- Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

- Κώστας Δρούτσας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης

- Σωτήρης Κωστόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ

- Σοφία Αδαμίδου, εκπρόσωπος της ΟΓΕ

- Χάρης Κούτσουρας, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ

- Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

Αύριο η συγκέντρωση για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

«Η δραστηριότητα και η ανάπτυξη αγώνων μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας, με την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, με τη δημοκρατία στους τόπους δουλιάς, με τη φαλκίδευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση, καθώς και με το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το ρατσισμό και την ξενοφοβία». Αυτά υπογραμμίζει με χτεσινή της ανακοίνωση η ομάδα πρωτοβουλίας, που αύριο Πέμπτη πραγματοποιεί ανοιχτή συγκέντρωση για τη συγκρότηση «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το βράδυ στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30). Στην ιδρυτική συγκέντρωση θα συμμετάσχουν προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας μας, συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σήμερα απειλούνται», τονίζουν τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας. «Στην κοινή αυτή προσπάθεια σάς καλούμε να συμβάλετε για την επιτυχία των σκοπών μας».

Μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας είναι οι: Κώστας Διάκος, Αλέκα Ζορμπαλά, Δημήτρης Καλτσώνης, Γιάννα Κούρτοβικ, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ηλίας Νικολόπουλος, Χάρης Παπαμάργαρης, Τάκης Παππάς, Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Σταυρόπουλος, Αλέξης Τσώλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ