Ανοιχτή σύνδεση της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους με την «πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή» από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, ενόψει των σημερινών επαφών του στην Αθήνα
Την «πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή» βάζει η πλευρά των ΗΠΑ στο τραπέζι των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, με τα οποία συνδέεται και η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους |
Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, ο οποίος ενόψει των σημερινών συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τόνισε: «Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή αυτή είναι η σωστή κίνηση, και επειδή είναι μία πολύ καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μία θέση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».
Μιλώντας στους «Financial Times», ο Τζ. Λιου αξιοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία, λέγοντας πως κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε η τελευταία να λειτουργήσει ως «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει στο να έρθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.
Ταυτόχρονα, κάλεσε την ελληνική πολιτική ηγεσία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.
Ουσιαστικά, η θέση των ΗΠΑ σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η διαχείριση του κρατικού χρέους παραμένει η ίδια, στη γραμμή που έχει υποδείξει η πλευρά του ΔΝΤ: «Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Brexit, λέγοντας πως «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να εξετάσουν την υπόθεση με ρεαλιστικό, ευέλικτο και φιλικό τρόπο».
Αναφορικά, τέλος, με το ζήτημα των αναταράξεων σε ιταλικές τράπεζες, ανέφερε: «Ορισμένα από τα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν πρέπει να διογκώνεται η σημασία των προβλημάτων του ιταλικού τραπεζικού τομέα. «Το μέγεθος των τραπεζών και το μέγεθος της ζημίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ανάλογο με αυτό των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες το 2007 και το 2008» τόνισε.
Ο Τζ. Λιου θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, καθώς και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιου «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».
Βέβαια, όπως γίνεται σαφές και από τις προαναφερθείσες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και ζητήματα διακρατικής συνεργασίας, στο φόντο και των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία.
Ο Τζ. Λιου θα μεταβεί στη συνέχεια στην Κίνα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20.
Δύο ξένες επενδύσεις, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην κατασκευή και εκμετάλλευση «σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων» εντάχθηκαν από τη διυπουργική επιτροπή στη διαδικασία των «στρατηγικών επενδύσεων».
Με βάση και τον νέο «αναπτυξιακό νόμο», τα υπαγόμενα επιχειρηματικά σχέδια της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων ταχείας αδειοδότησης (fast track), μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, ενώ προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, καθώς και το σύνολο των υπόλοιπων απαλλαγών και προνομίων που προβλέπει ο «αναπτυξιακός νόμος».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, πρόκειται για επενδύσεις αραβικών και ρωσικών συμφερόντων, για ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και παραθεριστική κατοικία. Το πρώτο συγκρότημα είναι στην Εύβοια (Δήμος Καρύστου) και το δεύτερο στην Κρήτη (Δήμος Αγ. Νικολάου).
Στην τελική ευθεία περνάει το ζήτημα των νέων διοικήσεων που θα αναλάβουν το «τιμόνι» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, καθώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μέσω των δανείων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, φιγουράρει στους μεγαλομετόχους των 4 «συστημικών» τραπεζών. Το συγκεκριμένο ζήτημα, με φόντο βέβαια τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων που αυτή συνεπάγεται, τροφοδότησε την επιχειρηματική διαπάλη, μεγαλομετόχων και άλλων «παικτών», ακόμη και στο εσωτερικό των τραπεζικών ομίλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, γνωστοποίησε χτες την απόφασή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε «ομόφωνα» να του αναθέσει τον τίτλο του «επίτιμου Προέδρου».
Ο Μ. Σάλλας σε ανακοίνωση του τόνισε: «Εχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα, ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το ΔΣ της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts» (διεθνών εμπειρογνωμόνων).
Το ΔΣ εξέλεξε την καθηγήτρια, Χ. Απαλαγάκη, προσωρινή πρόεδρο μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου.