ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος αμερικανικών προδιαγραφών
  • Η Αγκυρα αρνείται παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την Ιμια στη Χάγη
  • Η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να εξηγήσει το καθεστώς που διέπει τις βραχονησίδες της Ιμιας, μετά την τελευταία κρίση

Η Αγκυρα σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει την Αθήνα στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το πλαίσιο αυτού του διαλόγου έχει ήδη σκιαγραφηθεί από τις "αμερικανικές ιδέες" περί εγκατάστασης Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη για τα αμερικανικά συμφέροντα "εύρυθμη λειτουργία" της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια "έντονη" αμερικανοτουρκική συζήτηση με θέμα το "ελληνοτουρκικό πρόβλημα" και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη διερευνήσει τις τουρκικές προθέσεις, αναζητώντας τη φόρμουλα με την οποία θα επιτευχθεί η συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας, όχι μόνο για το θέμα της Ιμιας, αλλά γενικότερα, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι γνωστό, βασικός παράγοντας είναι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τ. Νάιλς, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η επίσκεψη του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ είναι ουσιαστική, καθώς θα εμφανιστούν στον Ελληνα πρωθυπουργό συγκεκριμένες ιδέες για την προώθηση μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί, καθώς περιγράφει σαφέστατα την άβολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της ανοχής που επιδεικνύουν εταίροι και σύμμαχοι στην επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, πως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του, είναι δυσαρεστημένος από τη σιωπή με την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι αντιμετωπίζει τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπ. Γκάλι, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, θα έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Περιορισμένη η ελληνική κυριαρχία

Στο μεταξύ από την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας η βραχονησίδα Ιμια και τα ερωτηματικά σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή, μετά την τελευταία κρίση. Αφορμή για αυτό, στάθηκε το μικρό κοπάδι που βρίσκεται στη νησίδα και η αδυναμία του Ελληνα βοσκού, στον οποίο ανήκει, να επισκεφτεί τη νησίδα και να φροντίσει τα ζώα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στις χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως όσα ισχυρίζεται ο βοσκός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κανείς δεν τον εμπόδισε να επισκεφτεί και να φροντίσει τα ζώα του. Από την άλλη πλευρά ο βοσκός υποστηρίζει πως όσες φορές επιχείρησε να προσεγγίσει το νησί εμποδίστηκε από τουρκικό περιπολικό πλοίο, όπως ακριβώς έγινε και την περασμένη Παρασκευή. Πρέπει να σημειωθεί πως πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν πλήρως τους ισχυρισμούς του βοσκού και υπογραμμίζουν ότι για την Αγκυρα, μετά την κρίση στις βραχονησίδες της Ιμιας, η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη ως αμφισβητούμενος χώρος.

Από τη νύχτα της κρίσης και έπειτα, η Αγκυρα με λόγια και πράξεις, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να παγιώσει το καθεστώς αμφισβήτησης στην περιοχή με προφανή στόχο να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση ενόψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου, προς τον οποίο επιδιώκει να σύρει την ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία δικαιολογεί τη στάση της βάσει της προφορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ της κρίσης της Ιμιας με την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία υποστηρίζει πως οι βραχονησίδες έχουν ήδη καταγραφεί ως αμφισβητούμενη περιοχή και πως εκκρεμεί μια συζήτηση - της οποίας το πλαίσιο αναζητείται - για τη διευκρίνιση του καθεστώτος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, να συζητήσει την παραπομπή του θέματος της Ιμιας σε Διεθνή Διαιτησία. Η τουρκική άρνηση καταγράφηκε αυτή τη φορά στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνάντηση της Τρόικας με τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ. Η συνάντηση της Τρόικας με την τουρκική πλευρά πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο απειλείται από το "βέτο" της ελληνικής κυβέρνησης, αν η Αγκυρα δεν προβεί τουλάχιστον σε μια δήλωση προθέσεων για παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της Ιμιας εξακολουθεί να πυροδοτεί την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, μάλιστα, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Χτες ο υπουργός Τύπου παραδέχτηκε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης έχει επιδώσει στον πρωθυπουργό επιστολή, στην οποία αναλύει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κρίση της Ιμιας. Ο υπουργός Τύπου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα, υποστήριξε ότι αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο οι υπουργοί να καταθέτουν γραπτώς τις απόψεις τους.

Υποκινητές ... Τζουμάκα!

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι "πολιτικά υποκινούμενες"! Αυτό αποφάνθηκε, προχτές, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας και το δήλωνε, στα σοβαρά, λίγο πριν "πετάξει" για τις Βρυξέλλες. Προχωρώντας, μάλιστα, πιο πέρα, ...ανακάλυψε και το συνήθη ..."δάχτυλο" του ΚΚΕ! Αφού, με ελαφριά συνείδηση ...δήλωνε ότι οι αγρότες "υποκινούνται πολιτικά από ένα χώρο που θέλει να βγει η χώρα μας από την Κοινότητα, που θέλει να καταργήσουμε την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ κλπ."! Τις δηλώσεις αυτές, που σαφή στόχο είχαν την υπονόμευση του ενωτικού αγώνα των αγροτών και τον αποπροσανατολισμό όσων από πρώτο χέρι δε γνωρίζουν τσα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ο υπουργός τις έκανε κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, εξασφαλίζοντας εαυτόν από το σημερινό συλλαλητήριο των ..."υποκινούμενων", οι οποίοι, "ενώπιος ενωπίω", θα έθεταν τα προβλήματά τους στον υπουργό.

Βέβαια, ο Στέφανος Τζουμάκας δεν πρωτοτυπεί στις συκοφαντίες, για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις και υποκινούμενους αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ίδιο έκαναν και οι προκάτοχοί του στο υπουργείο. Το ίδιο επαναλαμβάνουν μονότονα και οι άλλοι, κατά καιρούς, κυβερνητικοί αρμόδιοι, όταν, αντί για λύσεις, επιλέγουν το δρόμο της άρνησης στα δίκαια αιτήματα των κινητοποιούμενων. Με τον ίδιο τρόπο, είχε αντιδράσει και στις αρχές του μήνα και μετά επιχειρούσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του...

Αλλά η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Γεωργίας, δε σταμάει εκεί την προσπάθεια υπονόμευσης των κινητοποιήσεων. Ακολουθώντας την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", επιχείρησε να προβάλει την άποψη πως προβλήματα έχουν, τάχα, μόνον οι κτηνοτρόφοι, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί και οι άλλοι αγρότες - όπως ψευδέστατα υποστήριξε - πήγαν καλά! Σα να "έπεσε από τον ουρανό", ο υπουργός προσποιείται τον ανήξερο για το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, που αντιμετωπίζουν όλοι οι καλλιεργητές με την αδυναμία να καλλιεργήσουν, λόγω των περιορισμών της ΕΕ και τη μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματός τους, που έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Προσποιείται πως δεν ξέρει ότι, για παράδειγμα, με το νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, φέτος, οι παραγωγοί πληρώνονται τιμές μικρότερες κατά 15 - 20% από πέρσι, χάνοντας δεκάδες δισ. δραχμές εισόδημα. Παριστάνει τον ανίδεο για τη δραματική κατάσταση των καπνοπαραγωγών της χώρας.

Η ανοιχτή κυβερνητική πρόκληση, το ψέμα και η αμφισβήτηση της πραγματικής κατάστασης, που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες, είναι ένας από τους κύριους λόγους, που δεν πρόκειται να περάσει η διασπαστική τακτική της κυβέρνησης. Γι' αυτό και δεν περνάει ο λόγος των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Οι αγροτικοί αγώνες θα δυναμώνουν, όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία επεξεργάζεται από κοινού και υιοθετεί - όπως γίνεται χτες και σήμερα με την αναθεώρηση του καθεστώτος για τα οπωροκηπευτικά, το λάδι και το κρασί - στις Βρυξέλλες, ο Στ. Τζουμάκας και η κυβέρνησή του κι έρχονται μετά να επιβάλουν στη χώρα, ενάντια στα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και κόντρα στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων, για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή, για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι: Βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ