ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Σε δυο δίκες την ίδια μέρα οι υπεύθυνοι της εφημερίδας μας!

Με δεύτερο κλητήριο θέσπισμα προσάγονται ο διευθυντής και ο εκδότης του «Ριζοσπάστη» σε δεύτερη δίκη, την ίδια ημερομηνία - 10 Οχτώβρη 2000 - για διαφορετικά δημοσιεύματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της πολιτικής δίωξης του ΚΚΕ και του δημοσιογραφικού οργάνου της Κεντρικής του Επιτροπής, του «Ριζοσπάστη». Ηδη μαζί με το πρώτο έφθασε στο «Ρ» και δεύτερο κλητήριο θέσπισμα, με το οποίο προσάγονται σε δίκη ο διευθυντής της εφημερίδας Δ. Κουτσούμπας και ο εκδότης Στ. Λουκάς την ίδια ημερομηνία που και το πρώτο κλητήριο θέσπισμα ανέφερε. Πρόκειται δηλαδή για δύο δίκες που θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία (10 Οχτώβρη του 2000).

Ετσι, ενώ στο πρώτο κλητήριο θέσπισμα (ο «Ρ» το δημοσίευσε ολόκληρο στο φύλλο του Σαββάτου, 12 Αυγούστου, 2000) το «έγκλημα» για το οποίο κατηγορούνται αναφερόταν σε δημοσιεύματα της 11/12/99 και 17/12/99, το δεύτερο αναφέρεται σε δημοσιεύματα της εφημερίδας μας στις 22/12/99, 31/12/99, 4/1/2000, 5/1/2000 και 8/1/2000.

Αναλυτικότερα το δεύτερο κλητήριο θέσπισμα καλεί τους ανωτέρω «για να δικαστούν ως υπαίτιοι ότι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι α) Δημήτριος Κουτσούμπας και β) Στέφανος Λουκάς, στην Αθήνα στις 22-12-199, 31-12-1999, 4-1-2000, 5-1-2000, 6-1-2000 και 8-1-2000, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ισχυρίστηκαν και διέδωσαν διά του τύπου ως οργάνου, δηλαδή διά της καταχωρήσεως σε έντυπο προϊόν τυπογραφίας, διανομής και πωλήσεως του εντύπου αυτού ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον ψευδή γεγονότα, τα οποία μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του γνωρίζοντας ότι τα γεγονότα αυτά ήταν ψευδή.

Συγκεκριμένα, τυγχάνοντες ο μεν πρώτος (Δημήτριος Κουτσούμπας) διευθυντής της ημερησίας εφημερίδας με τον τίτλο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», η οποία εκδίδεται στην Αθήνα και κυκλοφορεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και ο δε δεύτερος (Στέφανος Λουκάς) εκδότης αυτής και με τις ιδιότητές τους αυτές καταχώρησαν δημοσιεύματα, στα οποία ανέφεραν περί του εγκαλούντος Ευαγγέλου Γιαννόπουλου ψευδώς και δη:

1) στο φύλλο της 22/12/1999 με τίτλο «ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και υπότιτλο «Νέα προκλητική και αντιδημοκρατική ενέργεια Γιαννόπουλου!», ότι: «Μήνυση κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, κατά του «Ριζοσπάστη», ενώ προειδοποιεί για κατάθεση αγωγής με χρηματική αποζημίωσή του 500 εκατομμυρίων!, μόνο και μόνο γιατί ο «Ριζοσπάστης» ενημερώνει υπεύθυνα για τις εξελίξεις και τη διεξαγωγή της δίκης, την οποία έχει προκαλέσει ο ίδιος ενάντια στον Θ. Κατριβάνο, σχετικά με την πραγματική δράση του κατά την περίοδο της Κατοχής. Με τη νέα αυτή προκλητική δίωξη κατά της εφημερίδας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, εκτός των άλλων, τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, της πολιτικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού, καθώς και του δημοκρατικού δικαιώματός της άσκησης πολιτικής κριτικής».

2) στο φύλλο της 31/12/1999 με τίτλο «Δίκη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ» και με υπότιτλο «Ενοχή ζήτησε ο εισαγγελέας», ότι: «Την ενοχή του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεοδώρου Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, με το ελαφρυντικό ότι «οδηγήθηκε στην πράξη του αυτή από την ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη», πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, παρά το πλήθος των αποκαλυπτικών στοιχείων, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο».

3) στο φύλλο της 4/1/2000 με τίτλο «Πρωθυπουργική η ευθύνη για το ύφος και ήθος Γιαννόπουλου!», ότι: «Ο τρόπος διεξαγωγής της πολύκροτης δίκης Γιαννόπουλου - Κατριβάνου, με τον μηνυτή, πολιτικό προϊστάμενο των δικαστών, υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχία στην κοινή γνώμη της χώρας μας. Σήμερα γίνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου. Μέγα θέμα ηθικής τάξης εγείρεται για την κατάσταση αυτή και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας που ανέχεται και υποθάλπει το ύφος και ήθος του Γιαννόπουλου».

4) στο φύλλο της 5/1/2000 με τίτλο «ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ» και με υπότιτλο «Μύθος» η αντίσταση κατά των Γερμανών του υπουργού Δικαιοσύνης», ότι: «Συντριπτικά στοιχεία, που καταρρίπτουν το "μύθο" της συμμετοχής του Ε. Γιαννόπουλου στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο 1941-'44, κατέθεσαν κατά την αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ αποδείχτηκε ότι συνεργάστηκε με τις κατοχικές κυβερνήσεις, εντασσόμενος και υπηρετώντας στις στρατιωτικές υπηρεσίες τους, διεκδικώντας και παίρνοντας βαθμούς και σύνταξη, την περίοδο ακριβώς που το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ολόκληρος ο ελληνικός λαός πολεμούσαν τους κατακτητές».

5) στο φύλλο της 6/1/2000 με τίτλο «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΧΟΣ» και με υπότιτλο «Η σκοπιμότητα καταδίκασε τον Θόδωρο Κατριβάνο», ότι: «Παρά τα αποκαλυπτικά και συντριπτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, στη διάρκεια της πολυήμερης δίκης - χτες, οι συνήγοροι του Θ. Κατριβάνου απέδειξαν πως ακόμη και οι συντάξεις που έβγαλε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος είναι παράνομες - οι δικαστές αποφάσισαν την καταδίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά σε συνολική ποινή 15 μηνών» και

6) στο φύλλο της 8/1/2000 με τίτλο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ» και με υπότιτλο «Αδικη και μεροληπτική η απόφαση, εκθέτει κυβέρνηση και υπουργό Δικαιοσύνης», ότι: «Η απόφαση του δικαστηρίου σε καμιά περίπτωση δε δικαιώνει τον Ε. Γιαννόπουλο. Θέματα, όπως η συμμετοχή ή μη συμμετοχή στην ΕΑΜική Αντίσταση κρίνονται από την ιστορία και από τη λαϊκή συνείδηση και όχι με δικαστικές αποφάσεις. Από αυτή την άποψη ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει κριθεί, όπως αποδείχτηκε και σε όλη τη διαδικασία της δίκης. Ας μη νομίζει ο υβριστής υπουργός ότι μπορεί να καλύπτεται πίσω από την ασυλία του, να απειλεί και να μηνύει τους πάντες. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν του παρέχει τέτοια ασυλία», ισχυρίστηκαν και διέδωσαν με τον τρόπο αυτό τα προαναφερθέντα ψευδή για τον εγκαλούντα Ευάγγελο Γιαννόπουλο γεγονότα, ενώπιον των αναγνωστών της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», γνωρίζοντας την αναλήθεια των γεγονότων αυτών, τα οποία πράγματι μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του εγκαλούντα Ευάγγελου Γιαννόπουλου».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ωρα για διαπραγματεύσεις

«Πριν τις συνομιλίες της 12ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε Ντενκτάς και Αγκυρα ότι το απαραίτητο στάδιο προετοιμασίας έχει τελειώσει και είναι ώρα για διαπραγματεύσεις τώρα».

Αυτό διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με επιστολή που απέστειλε ως απάντηση στην τελευταία δήλωση του Κ. Ανάν, με την οποία εκφράζεται η ελπίδα να βρεθούν τρόποι για γεφύρωση των θέσεων των δυο ηγετών και να επιτευχθεί πρόοδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, όπως την αποκάλυψε χτες ο τηλεοπτικός σταθμός «Μέγα» Κύπρου, ο Γλ. Κληρίδης επισημαίνει ότι δε διαφαίνεται προοπτική για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στον πέμπτο γύρο, που αρχίζει στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου, για δυο κυρίως λόγους:

α. Ο Ντενκτάς επιμένει στη θέση για συνομοσπονδία και πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών.

β. Ο Ντενκτάς δεν αποδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται μέσα στις παραμέτρους των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλεί να αποχωρήσει από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αν γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε έννοιες που περιέχονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ομοσπονδία, κοινότητες, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια κλπ.

«Ο Ραούφ Ντενκτάς, τονίζει η επιστολή, θα συνεχίσει να λέει ότι δεν προετοιμάστηκε το έδαφος για συνομιλίες και το λεκτικό της δήλωσής σας για "προετοιμασία του εδάφους στις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου" θεωρώ ότι ήταν ολοκληρωτικά λάθος».

Ο Γλ. Κληρίδης επισημαίνει στο ΓΓ του ΟΗΕ: «παρά το γεγονός πως η θέση μας είναι ότι η λύση θα πρέπει να είναι μέσα στις παραμέτρους που καθόρισαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έχουμε αρνηθεί να διαπραγματευτούμε, αναμένοντας τον κ. Ντενκτάς να αποδεχτεί τις απόψεις μας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η τελευταία δήλωση του Κόφι Ανάν δεν είναι ικανοποιητική και ικανή να κάνει τον Ρ. Ντενκτάς να διαπραγματευτεί.

Στο μεταξύ η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» κατηγορεί τον Ραούφ Ντενκτάς ότι προσέρχεται στις συνομιλίες με κακές προθέσεις και πως με την πολιτική που ακολουθεί, ουσιαστικά αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» κατηγορεί, επίσης, τον κατοχικό ηγέτη, ότι, με την απειλή της ενοποίησης των κατεχόμενων με την Τουρκία, οδηγεί το Κυπριακό σε νέα αδιέξοδα.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, προσφέρει επιχειρήματα στους Ελληνοκυπρίους, ενώ αντίθετα, φέρνει σε δύσκολη θέση τους Τουρκοκυπρίους στα μάτια του κόσμου.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους μαχητές του ΔΣΕ

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους μαχητές της Λευτεριάς που, για τρία χρόνια (1946-1949) από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έδωσαν τη μάχη για την Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία, συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στον «Πύργο» της Κοτύλης (Καστοριά), θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τα ιδανικά των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης και της πάλης του ΔΣΕ παραμένουν επίκαιρα και αποτελούν οδηγό για τη δράση του λαού μας μέχρι σήμερα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων που προωθούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαική Ενωση στα Βαλκάνια και στη χώρα μας με την συνεργασία και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», τονίζεται στο κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ