Επίσκεψη του Στρατή Κόρακα, βουλευτή του ΚΚΕ, στο ΚΕΑ Αραξου και στην 116 Πτέρυγα Μάχης
Τα στρατιωτικά εργοστάσια επισκευών επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο και πρέπει να στηριχτεί η λειτουργία τους και να ενισχυθεί το προσωπικό τους, καθώς με την απρόσκοπτη λειτουργία τους εξοικονομούνται τεράστια ποσά για το κράτος.Αυτό ήταν το συμπέρασμα της χτεσινής επίσκεψης του Στρατή Κόρακα,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στο ΚΕΑ Αραξου και στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο.
Ο Στρατής Κόρακας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Κώστα Μπάτσικα,επισκέφθηκε χτες το Εργοστάσιο Μέσων Μεταφορών και Επιγείου Εξοπλισμού στον Αραξο και συζήτησε με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων. Το ΚΕΑ, που ξεκίνησε το 1977 και ουσιαστικά λειτουργεί από το 1984, απασχολεί σήμερα 294 άτομα, από τα οποία τα 169 ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό. Εχει τέσσερις γραμμές παραγωγής: α) Οπλων (Ραϊμένταλ), β) επιγείων αεροπορίας (μεταλλάκτες), γ) οχημάτων αεροπορίας (λεωφορεία κλπ.). Υπάρχει ακόμη σχέδιο λειτουργίας μονάδας επιμεταλλώσεων, η οποία είναι έτοιμη να λειτουργήσει αν ρυθμιστεί το θέμα της ανακύκλωσης των αποβλήτων. Υπολογίζεται πως με μια στοιχειώδη λειτουργία της η μονάδα θα απασχολήσει τουλάχιστον 20 επιπλέον εργαζόμενους. Επισημάνθηκε το οξύ πρόβλημα που προκύπτει με τα ανταλλακτικά, καθώς πολλά από αυτά δεν μπορούν να βρεθούν και καλύπτονται από συνεργεία ή από τις κατασκευάστριες εταιρίες, ενώ αρκετά που δεν μπορούν να βρεθούν κατασκευάζονται από τους τεχνίτες. Αναφέρθηκε ακόμα η πιθανότητα (που κατά τα φαινόμενα σύντομα θα γίνει πραγματικότητα) να εκχωρηθούν τμήματα σε ιδιώτες, όπως αυτό της φανοποιίας. Αιτία είναι η έλλειψη φανοποιών καθώς τα κονδύλια του ΥΕΘΑ δε δικαιολογούν την πρόσληψη νέων, δικαιολογούν όμως την κατ' αποκοπή ανάθεση εργασίας, πολύ ακριβότερης και αμφιβόλου ποιότητας, στους ιδιώτες, ενώ μέρος των ελλείψεων θα καλυφθεί από Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ).
Το Σωματείο έθεσε το οξύτατο πρόβλημα των προσλήψεων, δίνοντας έμφαση στην εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του παραγόμενου έργου. Σημειώθηκε πως ενώ στο ΥΕΘΑ υπάρχουν 16.000 κενές θέσεις εργασίας, μειώνονται συνεχώς οι θέσεις του πολιτικού προσωπικού. Αιτία του κακού, κατά το Σωματείο, αποτελεί το "στρατιωτικό κατεστημένο του ΥΕΘΑ, το οποίο ερμηνεύει τους νόμους με βάση τα δικά του συμφέροντα". Αναφέρθηκαν στο μισθολογικό, τονίζοντας πως το πολιτικό προσωπικό των εργοστασίων είναι από τουςχειρότερα αμειβόμενους στο δημόσιο, προσθέτοντας ότι δε δόθηκαν τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και επικινδυνότητας. Ζήτησαν να μην καταργηθεί η θέση του ειδικού γραμματέα του ΥΕΘΑ που είναι υπεύθυνος για το πολιτικό προσωπικό και αξίωσαν αποδοχές ανάλογα με την εργασία τους και κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των προηγούμενων ετών. Τέλος, τονίστηκε πως η έλλειψη θέσεων δεν μπορεί να καλύπτεται από τους ΕΠΥ, μια που αυτοί δεν έχουν εξειδίκευση και εκπαιδεύονται από το πολιτικό προσωπικό.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ ξεναγήθηκε από τον διοικητή και τους συνδικαλιστές στους χώρους δουλιάς, όπου διαπίστωσε "ιδίοις όμμασι" την καταπληκτική δουλιά που γίνεται στο ΚΕΑ, βλέποντας παλιά και σε κακή κατάσταση οχήματα να "γίνονται βίδες" και να μετατρέπονται σε πολυτελή "καινούρια" με ελάχιστο κόστος. Αναφέρθηκε πως το κόστος επισκευής κυμαίνεται στα 5 - 7 εκατομμύρια δρχ., ενώ η αγορά τους κοστίζει 30 - 50 εκατομμύρια, γεγονός που είναι ο καλύτερος μάρτυρας της χρησιμότητας των εργοστασίων αυτών. Βέβαια, το προσωπικό που στ' αλήθεια "κάνει θαύματα" αμείβεται ελάχιστα συγκριτικά με το έργο, όπως το σύνολο του πολιτικού προσωπικού μάς έλεγε.
Επόμενος σταθμός του Στρ. Κόρακα ήταν η 116 Πτέρυγα Μάχης, όπου ο βουλευτής του Κόμματος συναντήθηκε με τον διοικητή και το Σωματείο Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που είναι περίπου 150 σε σύνολο 1.000 ατόμων επισκευάζουν κυρίως αεροπλάνα τύπου Α7. Αναφέρθηκαν κι αυτοί σε προβλήματα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά. Μίλησαν για πενιχρά επιδόματα, τη στιγμή που "οι στρατιωτικοί παίρνουν μεγάλα ποσά χρησιμοποιώντας εικονικά φύλλα πορείας", και ζήτησαν να συνταξιοδοτούνται σε μικρότερο χρόνο από τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους καθώς η δουλιά τους είναι πιο βαριά. Στο σημείο αυτό ανέφεραν πως η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δε στηρίζει το αίτημά τους για μικρότερο όριο ηλικίας στη συνταξιοδότηση. Αναφερόμενοι στα αλλοπρόσαλλα ποσά των δαπανών, σημείωσαν πως "ένα μηχάνημα που κοστίζει 500.000 αγορά, αν επισκευαστεί στο εξωτερικό κοστίζει το 30% - 50% της αξίας του, ενώ στη βάση το κόστος είναι περίπου το 5%".
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως επισκέφθηκε τα εργοστάσια ως φίλος και σύμμαχος, εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δουλιά που γίνεται, η οποία εξοικονομεί δισεκατομμύρια στο κράτος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των εργοστασίων και κυρίως του πολιτικού προσωπικού που είναι η ψυχή τους και τόνισε πως χρειάζεται πίεση στο ΥΕΘΑ για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων. Τόνισε πως, πέρα από τη δεδομένη στήριξη του ΚΚΕ στη Βουλή, απαιτείται ο ενωμένος αγώνας τους που θα φέρει αποτελέσματα και τους κάλεσε να δημιουργήσουν συντονιστικές επιτροπές με συναδέλφους τους από άλλα εργοστάσια για την προώθηση των κοινών τους στόχων.
To πόρισμα της τρίτης ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης για τον άτυχο λοχία Σπ. Ρωμιόπουλο έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος.Κατά την εκτίμηση του υπουργού, οι έξι ιατροδικαστές αντιφάσκουν, εφόσον δε λένε ότι υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά ούτε αποκλείουν το έγκλημα. Ο ίδιος έχει συνταχθεί από την αρχή με την άποψη ότι ο λοχίας δολοφονήθηκε. Η διαλεύκανση της υπόθεσης ανατίθεται ολοκληρωτικά πλέον στον ανακριτή.
Οι ιατροδικαστές Δ. Ψαρούλης, Εμμ. Μιχαλοδημητράκης, Θ. Βουγουκλάκης, Δημοσθ. Μπούκης, Μ. Γεωργιάδης και Ι. Στειακάκης,που διενήργησαν την τρίτη νεκροψία και νεκροτομή, συμπεραίνουν: "Ο χρόνος θανάτου του λοχία δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί, ούτε μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι οι κακώσεις που υπάρχουν στο πτώμα συμπίπτουν με την ώρα του θανάτου. Οι προθανάτιες κακώσεις αυτές καθεαυτές δεν προκαλούν τον θάνατο. Ο μηχανισμός δημιουργίας της μόνης κάκωσης που παρατηρείται στα γεννητικά όργανα είναι δυνατό να οφείλεται στην εφαρμογή μιας μικροδύναμης. Με βάση τα ευρήματα, δεν είναι δυνατό να τεκμηριωθεί ότι ο θάνατος μπορεί να οφείλεται σε ασφυκτικό μηχανισμό, με τη συμπίεση του τραχήλου, όπως συμβαίνει στον τυπικό στραγγαλισμό με τα χέρια ή με κάποιο είδος βρόχου. Ωστόσο, περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία θάνατοι με απλή συμπίεση σημείων του τραχήλου, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε αντικειμενικά να αποκλείσουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τέλος, ας σημειωθεί ότι το οξύ πνευμονικό οίδημα ανευρίσκεται σε πληθώρα βίαιων ή και παθολογικών καταστάσεων και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση αιτία θανάτου".
Υπενθυμίζεται ότι η ιατροδικαστής Α. Ζαγγελίδου,που είχε κάνει την πρώτη νεκροψία - νεκροτομή στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είχε αποφανθεί ότι ο θάνατος του Σπ. Ρωμιόπουλου προήλθε από οξύ πνευμονικό οίδημα, ενώ οι ιατροδικαστές Φιλ. Κουτσάφτης, Ε. Νόνας,καθώς και ο πρώην προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Π. Γιαμαρέλλος,τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Ρωμιόπουλου, αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα στραγγαλισμού.