ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος διαμεσολαβητής από τον ΟΗΕ

- Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Νεοζηλανδή Αν Ερκας πρόκειται να αντικαταστήσει τον Γκ. Φεϊσέλ - Να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Χόλμπρουκ προσπαθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Κάρλος,αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του Κ. Ανάν για το Κυπριακό, που έκανε σε απευθείας μετάδοση του CNN από την Καμπάλα, όπου βρίσκεται.

Σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Κ. Ανάν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δέκα χώρες έχουν διορίσει ειδικούς αντιπροσώπους για να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ για το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του Ρ. Χόλμπρουκ και του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

"Υπάρχουν μερικές δυσκολίες, επισήμανε, καθώς ο κ. Ντενκτάς επέβαλε ορισμένους όρους, ζητεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Πρόεδρο Κληρίδη πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων της αποστρατιωτικοποίησης και συνταγματικών θεμάτων.

Ελπίζεται ότι τα μέρη, ιδιαίτερα ο κ. Ντενκτάς, θα επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών".

Ο ΓΓ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διορίσει έναν νέο αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο στην Κύπρο. Ανακοίνωσε μάλιστα σχετικά ότι η Νεοζηλανδή Αν Ερκας θα αντικαταστήσει τον Γκ. Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διορισμού της Αν Ερκας θα έχει ολοκληρωθεί μάλλον την ερχόμενη βδομάδα.

Σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών με τις δυο κοινότητες, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν να δουν έναν ακόμη συναγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξέταση αυτών των προβλημάτων και ελπίζεται ότι θα εξευρεθεί τελικά τρόπος να μην προχωρήσει η ανάπτυξη νέων εξοπλισμών στην περιοχή. Ελπίζαμε, είπε, ότι αν προχωρούσε η διαδικασία ειρήνευσης με τον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με προοπτικές επιτυχίας στο όχι πολύ απώτερο μέλλον, θα ήταν ένα καλό κίνητρο για να πειστεί ο κ. Κληρίδης να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη των πυραύλων "S-300".

Προσπαθούν να τα "μαζέψουν" οι Αμερικανοί

Η πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Κύπρο δεν έχει αλλάξει, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ,απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου, αλλά και του προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σε μια καταφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν απ' αυτές, ο Τζιμ Φόλεϊ τόνισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει μεταβληθεί, απλά ο Ρ. Χόλμπρουκ περιέγραψε την "ντε φάκτο κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό και δεν έδωσε την εντύπωση για οποιαδήποτε αλλαγή στις άριστες σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι όντως η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζουμε, ούτε έδωσε καμία επίσημη υπόσταση στην τουρκοκυπριακή οντότητα στο βορρά".

Ο Τζ. Φόλεϊ διευκρίνισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι "οι πρέσβεις Χόλμπρουκ και Μίλερ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την αποκαλούμενη ΤΔΒΚ. Ομως, λόγω του ότι είχε προσκληθεί και από τις δύο πλευρές για να προσπαθήσει να επαναρχίσει μια διαδικασία διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, η απάντηση του πρέσβη Χόλμπρουκ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη χώρα είχε σκοπό να προωθήσει την προσπάθειά μας. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα καινούριο εδώ".

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης,συναντήθηκε προχτές το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Ο Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε ότι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Απογοήτευση, όπως είπε, την οποία συμμερίστηκε και ο ίδιος.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι "εμείς υποστηρίζουμε το πλαίσιο και την πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στηριζόμενοι στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές του διεθνούς οργανισμού. Η βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σχήματα διαχωριστικά ή διχοτομικά, που οδηγούν σε οιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

Σε ερώτηση, ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Ντ. Κόρντοβεζ, ο Γ. Κρανιδιώτης απάντησε:

"Δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί. Μας είπε ότι θα συζητήσει με τον ΓΓ. Ενημέρωσε, εξάλλου, χτες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις και φαντάζομαι σύντομα θα διαμορφώσουν μια άποψη για τις περαιτέρω κινήσεις. Η άποψη η δική μας είναι ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να επαναληφθεί προς όλες τις πλευρές ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό είναι μια επείγουσα υπόθεση. Το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία να στηρίζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή".

Ο Γ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι δεν έχει υπόψη του αν υπάρχει συνέχεια της ονομαζόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η φάση αυτή, πρόσθεσε, έχει περατωθεί.

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Μαίνεται ο πόλεμος για τα δισ.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται αυτή τη βδομάδα η συνέχεια του πολέμου των διαπλεκομένων συμφερόντων, που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στην ελληνική κοινωνία, δείχνοντας, σ' όλη του τη μεγαλοπρέπεια, τον "όμορφο, ηθικό κόσμο" του καπιταλιστικού συστήματος. Η προμετωπίδα της διαμάχης αυτής - το "Ξυστό" - φαίνεται να καταλήγει υπέρ συμφερόντων Κόκκαλη, ενώ το "ψητό" της ψηφιακής, συνδρομητικής τηλεόρασης, αναμφίβολα, θα απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα.

Οπως αναφέρει, σε αποκλειστικές του πληροφορίες, ο χτεσινός "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ", το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, όταν διέρρευσε σε στενό κύκλο ότι ο ΟΤΕ υπέγραψε Μνημόνιο Συμφωνίας με την "Multichoice Internasional Holding" (MIH), με βάση το οποίο θα αγοράσει το 15% της επιχείρησης. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μέτοχοι της εγχώριας "Multichoice Med." είναι η "Nethold" (51%), η "Τηλέτυπος" (42%), δηλαδή οι εκδότες Χ. Λαμπράκης, Γ. Μπόμπολας, Χ. Τεγόπουλος, Α. Αλαφούζος και Β. Βαρδινογιάννης, καθώς και η κυπριακών συμφερόντων "Lumiere" (7%).

Μόλις επιβεβαιώθηκε η παραπάνω υπογραφή, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρης δέχτηκε σοβαρές πιέσεις από τους Σ. Κόκκαλη και Μ. Κυριακού, γιατί απέτυχε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για την εξασφάλιση και της δικής τους συμμετοχής στο ψηφιακό σχήμα. Φοβούμενος, λοιπόν, ο Χ. Τεγόπουλος, βασικός μεσολαβητής για τη συμφωνία ΜΙΗ - ΟΤΕ, πιθανή αποτυχία του όλου σχεδίου της NOYA - μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν - προσέφυγε στην Κομισιόν κατά πάντων (κυβέρνηση, ΟΤΕ, INTRAKOM, Κυριακού) και έτσι ήρθε το θέμα στο προσκήνιο.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της "Τηλέτυπος", που έχει συνδέσει την πορεία της μετοχής με τη δράση των πέντε εταίρων - εκδοτών. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, οι υπόλοιποι εκδότες έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τον Χ. Τεγόπουλο στην επίθεσή του κατά της κυβέρνησης. Η τελική "εισήγηση" πάντως - πάντα κατά τον "ΕΠΕΝΔΥΤΗ" - αναφέρει ότι το ψηφιακό μπουκέτο "NOYA" μπορεί να εκπέμψει με βεβαιότητα σε τρεις βδομάδες από την Κροατία, όπου θα μεταφερθούν οι δορυφορικές εγκαταστάσεις, που σήμερα είναι συνδεδεμένες στο σταθμό του ΟΤΕ στη Νεμέα, αφού δηλωθούν πρώτα και εφόσον ναυαγήσει η προσπάθειά τους για την άδεια.

Για τον Μ. Κυριακού, λέγεται ότι έχει επαφή με την "General Electric" που της ανήκει ο δορυφόρος "Σείριος", δε φαίνεται όμως να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και κυρίως αν θα προχωρήσει στη συγκρότηση δεύτερου ψηφιακού φορέα συνδρομητικής τηλεόρασης με ή χωρίς τον Σ. Κόκκαλη.Στις δεσμεύσεις του δανείου που έλαβε ο ΑΝΤΕΝΝΑ από τη Citibank (100 εκατ. δολάρια) αναφέρεται - όπως λέγεται - και επένδυση στην ψηφιακή τηλεόραση.

"Στόχοι" υψηλού κόστους

Η πρόσφατη εμφάνιση του Ρ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο δεν ήταν ούτε αποτυχημένη ούτε χωρίς αποτελέσματα, όπως, είτε αφελώς είτε λόγω σκοπιμοτήτων, κάποιοι σε Αθήνα και Λευκωσία διαδίδουν.

Το "κρατούμενο" από την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ είναι ήδη δεδομένο για κάθε "προσεκτικό" παρατηρητή και δεν είναι τίποτε λιγότερο από την αμερικανική επιδίωξη να αναβαθμίσει το status του ψευδοκράτους και την εξίσωσή του με την κυπριακή κυβέρνηση. Η "ρεαλιστική" προσέγγιση του Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Γλ. Κληρίδης δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκύπριους στο βόρειο τμήμα του νησιού, περιγράφει την de facto αναγνώριση της διχοτόμησης από την Ουάσιγκτον και σκιαγραφεί την κατεύθυνση της αμερικανικής διπλωματίας και προς την de jure αποδοχή των τετελεσμένων από το 1974 στην Κύπρο

Αυτό είναι το δεδομένο από την επίσκεψη του "μερικώς απασχολούμενου με το Κυπριακό" - όπως ο ίδιος έχει δηλώσει - Ρ. Χόλμπρουκ, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις διπλωματικές υπηρεσίες Ελλάδας και Κύπρου, καθώς οι αμερικανικές επιδιώξεις αποτελούν τον καταλύτη των εξελίξεων.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, μια προσεκτική ανάγνωση της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί: Πρώτον, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την "αυτόνομη" εμφάνισή του στη διεθνή σκηνή και, δεύτερον, τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα διαπλέξουν κατά άρρηκτο τρόπο τις διαδικασίες αντιμετώπισης των Ελληνοτουρκικών με το Κυπριακό. Προφανώς, και στις δύο διαδικασίες, η αμερικανική διπλωματία επιφυλάσσει για τον εαυτό της τον πρώτο ρόλο.

Για την υλοποίηση των σαφέστατων στόχων της, η αμερικανική διπλωματία μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις και κλιμακώνει την πίεση προς την Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο πως η εμφάνιση του Χόλμπρουκ στην Κύπρο συνέπεσε με την επανεμφάνιση των τουρκικών θεωριών περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, με την προβολή αμφισβητήσεων ακόμη και για κατοικημένα νησιά στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως η έναρξη της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ συνοδεύτηκε με ένα νέο αμερικανοτουρκικό μπαράζ κατηγοριών προς την Αθήνα για συνεργασία με την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ. Προφανής στόχος αυτών των προσπαθειών για τη δημιουργία έντασης στα Ελληνοτουρκικά, είναι, όπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες, η δημιουργία εδάφους για την άσκηση πίεσης προς την Αθήνα. Πίεση για να "εκλογικεύσει" τη στάση της, αναφορικά με την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων (με την άρση ενδεχομένως του βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία), για να αναλάβει το απαιτούμενο κόστος σχετικά με την προώθηση της αμερικανικής (διχοτομικής) λύσης για το Κυπριακό και για να αποδεχτεί μια "διευθέτηση" των προβλημάτων στο Αιγαίο.

Ολα αυτά, που εύλογα ερμηνεύονται σαν εκβιασμός, αποκτούν σήμερα ιδιαίτερη σημασία και νόημα, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη έχει περιγράψει ως πρώτο στόχο της πολιτικής της την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Θα έχει προφανώς ενδιαφέρον να δούμε ποιες από τις παραπάνω απαιτήσεις είναι διατεθειμένη ή θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, προκειμένου να πετύχει το στόχο της.

Δ. Μ.

Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή, 17 Μάη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στα πλαίσια των 80 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο κινηματοθέατρο "ΟΛΥΜΠΙΟΝ" στην πλατεία Αριστοτέλους.

Περιοδεία στο Ν. Ιωαννίνων

Κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ μαζί με το βουλευτή του Κόμματος Αποστόλη Τασούλα πραγματοποιεί, σήμερα Κυριακή, περιοδεία στα χωριά του Πέρα Καλαμά, Δεσποτικό, Αετόπετρα, Βροσούλα και Ριζό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ