Το αίσιο τέλος δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να συμμετάσχει ενεργά στην επιχείρηση διάσωσης, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας σταθμών διάσωσης στα νησιά
Eurokinissi |
Οι επιβάτες του «Jet 1» αποβιβάζονται στη Σαντορίνη |
Το 40μετρο περίπου σκάφος, κατασκευασμένο από αλουμίνιο, παρά το γεγονός ότι επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βρέθηκε να θαλασσοδέρνεται μεσοπέλαγα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή 163 επιβατών και 11 ναυτεργατών. Οι λιμενικές αρχές της Σαντορίνης, έχοντας στα συρτάρια τους το ...τροποποιημένο από τον υπουργό των εφοπλιστών, Γ. Ανωμερίτη, Προεδρικό Διάταγμα 417, που από τη ρητή απαγόρευση απόπλου, που προέβλεπε κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, τώρα έχει γίνει «λάστιχο», επέτρεψαν την αναχώρηση του «JET 1» για Ηράκλειο, αν και γνώριζαν ότι εκείνη τη στιγμή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 7 - 8 μποφόρ. Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση Τύπου, που εξέδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. στο οποίο αναφέρει: «Το πλοίο επιστρέφει Θήρα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και εισροής υδάτων στο πρωραίο στεγανό (fore peak)». Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση επιστροφής του πλοίου στη Σαντορίνη αναβλήθηκε από το φόβο ότι θα αυξανόταν η εισροή.
Επιπλέον οι 174 άνθρωποι στη δύσκολη στιγμή βοηθήθηκαν αποκλειστικά και μόνον από παραπλέοντα πλοία, στοιχείο που έρχεται να αναδείξει, 3 χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» που στοίχισε τη ζωή σε 80 επιβάτες, τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην υπόθεση της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Οσον αφορά στην ίδια την αξιοπλοΐα του σκάφους, το οποίο κατασκευάστηκε το 1995 σε ναυπηγείο της Νορβηγίας, ακόμα στο φως δεν έχουν έρθει συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πλοιοκτήτες του είναι οι αδελφοί Μάριος και Αντώνης Ηλιόπουλοι, οι οποίοι ήταν πλοιοκτήτες και του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που στις 3 Σεπτέμβρη 1994, από την κακοσυντήρηση και τη σαπίλα, βούλιαξε αύτανδρο καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού καταπίνοντας 24 ναυτεργάτες. Βούλιαξε, έχοντας στα συρτάρια του τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» και τις αρμόδιες ελληνικές αρχές...
Την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να συμμετάσχει ενεργά στην επιχείρηση διάσωσης επιβεβαίωσε και ο υπουργός, στη διάρκεια της χτεσινής του συνέντευξης Τύπου, λέγοντας για τους πλοιάρχους των παραπλεόντων πλοίων ότι: «Χαίρομαι γιατί φθάσανε όλοι και με το συντονισμό το δικό τους και τη βοήθεια τη δική τους όπως είπα όχι μόνο διασώθηκαν (σ.σ. οι επιβάτες), αλλά κι ουδείς έπαθε κάτι ή τραυματίστηκε». Βέβαια, ο υπουργός αρνήθηκε ότι υπήρχε κακοκαιρία... Ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γνωστή θέση των ναυτεργατών και των νησιωτών για τη δημιουργία σταθμών διάσωσης στα νησιά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό, αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας: «Συνεχώς εμπλουτίζεται το Λιμενικό Σώμα με νέα μέσα. Ηδη, υπάρχουν 235 σκάφη κάθε τύπου και μεγέθους στο Λιμενικό Σώμα» και πρόσθεσε ότι χτίζονται και νέα.
ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με κοινό δελτίο Τύπου, επισημαίνουν τις παραβιάσεις και των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΕΝ και την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών και των αιτιών από τον Γ. Ανωμερίτη. Τονίζουν ότι «ο υπουργός ΕΝ Γ. Ανωμερίτης εμφανίζεται ανήξερος για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, όταν δίνεται άδεια απόπλου από τις λιμενικές αρχές σε πλοία, παραβιάζοντας τους πιο στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Εμφανίζεται ότι αγνοεί υπουργικές αποφάσεις που έχει εκδώσει ο ίδιος, αλλά και οι προκάτοχοί του με σκοπό να υπηρετούν το εφοπλιστικό κέρδος σε βάρος των ναυτεργατών, των επιβατών και του κοινωνικού συνόλου».
Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου
Στον αυταρχισμό κατά των εργαζομένων αντί για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, προχωράει η κυβέρνηση.
Με αφορμή πρόσφατα κρούσματα εντατικοποίησης και εξώδικα της διοίκησης της ΕΑΣ ως απάντηση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση, αλλά χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ε. Στρατάκης παρουσίασε μια εικόνα «μαγική» και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας έχει βελτιωθεί ο χρόνος των δρομολογίων, αναβαθμίστηκε ο στόλος των λεωφορείων και τηρείται το ωράριο εργασίας. Οσο δε, για τις δικαστικές αποφάσεις κατά των εργαζομένων, είπε ότι αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης, ενώ για την εντατικοποίηση ανέφερε ότι όλες οι διαδικασίες σχετικά με το ωράριο και τα διαλείμματα αποφασίζονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν κινητοποιήσεις τις οποίες σταματάει η διοίκηση με προσφυγή στα δικαστήρια, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα τον αυταρχισμό της. «Η λογική, είπε, που επιβάλατε στη διορισμένη από εσάς διοίκηση, είναι εκσυγχρονισμός με συμπίεση του εργατικού κόστους. Δε δίνετε τα απαραίτητα χρήματα στην εταιρία και τους αναγκάζετε να πάνε σε δανεισμό, με προοπτική να υπονομευτεί και δεν ξέρω ποιον τρόπο θα βρείτε να ιδιωτικοποιήσετε όλη αυτή τη λειτουργία». Ως αποτέλεσμα της μη λύσης των προβλημάτων, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι η εντατικοποίηση, η κατάργηση των ωραρίων, η μη εφαρμογή των διαλειμμάτων. Συμπληρωματικά σε αυτά έρχεται και ο αυταρχισμός και είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο βουλευτής, ότι «τιμωρήθηκε συνδικαλιστής της παράταξής μας, ο Ι. Μιχαηλίδης, να πάει στην άλλη άκρη της Αθήνας επειδή είναι συνδικαλιστής».
Αυστηρότερα τα μέτρα των αρχών στο Τορόντο του Καναδά...
ΓΕΝΕΥΗ - ΠΕΚΙΝΟ.-
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας «έσβησε» χτες τη Σιγκαπούρη από τη μαύρη λίστα των χωρών που πλήττονται από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. «Από την αρχή, οι χειρισμοί της Σιγκαπούρης στην επιδημία του συνδρόμου SARS ήταν υποδειγματική... Αυτό είναι μία νίκη που μπορεί να εμπνεύσει και άλλους και να μας γεμίσει αισιοδοξία το γεγονός πως τα κρούσματα του συνδρόμου μπορεί, με τα κατάλληλα μέτρα, να περιοριστούν παντού», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΟΥ, αρμόδιος για τις μεταδοτικές ασθένειες, δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν.
Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει πως η ΠΟΥ δε συνιστά πλέον τη διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών ελέγχων στους επιβάτες διεθνών πτήσεων. Οι αρχές της Σιγκαπούρης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, ωστόσο προτίμησαν να εμφανιστούν επιφυλακτικές, φωτογραφίζοντας την περίπτωση επανεμφάνισης της νόσου στον Καναδά.
Στο Τορόντο οι αρχές φαίνεται πως αυξάνουν τα προληπτικά μέτρα, καθώς μέσα σε ένα 48ωρο ο αριθμός των ανθρώπων που τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό (καραντίνα) αυξήθηκε κατά 2.000 φθάνοντας τους 7.000.
Στην ηπειρωτική Κίνα, η καθοδική πορεία της νόσου παραμένει σταθερή. Στο Πεκίνο, χτες, αναφέρθηκε ο θάνατος ενός ασθενούς και επτά νέα κρούσματα. Στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, ενώ οι αρχές φάνηκαν να προσανατολίζονται στη χρηματική επιβράβευση όσων πολιτών καταμαρτυρούν στις αρχές συμπολίτες τους ...που δεν τηρούν αυστηρά τους προσωπικούς και δημόσιους κανονισμούς υγιεινής!
Στην Ταϊβάν, μετά από μέρες, η πορεία της νόσου μοιάζει να παρουσιάζει και εκεί ύφεση, καθώς χτες αναφέρθηκαν μόνον επτά νέα κρούσματα μόλυνσης ασθενών από τους κορονο-ιούς που προκαλούν το σύνδρομο. Συνολικώς, οι νεκροί ανέρχονται σε 755 και τα κρούσματα σε 8.300.