Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,εγκαινιάζοντας τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της Λέσχης Κινηματογράφου και σε συνεργασία με την ΕΡΤ - 3,διοργανώνει για τους φίλους του κινηματογράφου κύκλο διαλέξεων με τρεις θεματικές ενότητες: "Η ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου", "Αναδρομή στον ελληνικό κινηματογράφο" και "Η κοινωνική διάσταση του κινηματογράφου".Ο Τομέας Πολιτισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προχώρησε στη διαμόρφωση του προγράμματος του κύκλου διαλέξεων, με βάση τις προτάσεις των υπευθύνων της λέσχης, που συζήτησαν με τους φίλους της λέσχης μέσα από ένα ερωτηματολόγιο.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από τις 29 Απρίλη έως 17 Μάη,στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32, 7ος όροφος) από τις 8 μμ. Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στους υπεύθυνους της λέσχης, καθημερινά 9πμ - 2μμ και 6.30 - 9μμ. (τηλ. 270.328 και 270.803).
Αναλυτικά στις τρεις ενότητες συμπεριλαμβάνονται τα εξής θέματα: "Η γέννηση του κινηματογράφου": αναδρομή στις εφευρέσεις που οδήγησαν στον κινηματογράφο, αναφορά στους πρωτοπόρους και ο σημαντικός τους ρόλος στη μετέπειτα εξέλιξη του κινηματογράφου, προβολή των δέκα πρώτων ταινιών των αδελφών Λιμιέρ, δημιουργία κινηματογραφικών εταιρειών και το σύστημα εκμετάλλευσης, καθώς και ένας μεγάλος κύκλος παρουσίασης δημιουργών που δρομολόγησαν νέες πορείες και τάσεις.
"Αναδρομή στον ελληνικό κινηματογράφο": Η γέννηση του ελληνικού κινηματογράφου, η προπολεμική περίοδος, η μεταπολεμική περίοδος - Φίνος φιλμ, σύγχρονος κινηματογράφος, αξιόλογοι Ελληνες δημιουργοί, ταινίες μικρού μήκους - μια διαφορετική τέχνη στον κινηματογράφο και ιστορία του Φεστιβάλ Δράμας, αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
"Κοινωνική διάσταση του κινηματογράφου και νέες απαιτήσεις": Ευρώπη - Αμερική - δύο διαφορετικοί κόσμοι - δύο διαφορετικές κινηματογραφίες, ο κινηματογράφος του άλλου κόσμου, το θέατρο στον κινηματογράφο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, ο ρόλος της κριτικής. Το πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με προβολές και αποσπάσματα ταινιών.
Το αθηναϊκό κοινό μπορεί να δει αξιόλογες ταινίες, που έχουν μείνει έξω από το δίκτυο διανομής στις αίθουσες και να ξαναδεί ορισμένες στην πλήρη και αποκαταστημένη μορφή τους. Οι ταινίες (που θα παρουσιαστούν με ελληνικούς υπότιτλους) είναι: "Aniki Bobo" (Πορτογαλία, 27/4, 7μμ). "Το γόνατο της Κλαίρης" (Γαλλία, 27/4, 9μμ). "Τοπίο στην ομίχλη" (Ελλάδα, 27/4, 11μμ). "SchacKo Klak" (Λουξεμβούργο, 28/4, 7μμ). "Βιριδιάνα" (Ισπανία, 28/4, 9μμ). "Το παιχνίδι του Περέιρα" (Ιταλία, 28/4, 11μμ). "Καλωσόρισες Μίστερ Μάρσαλ" (Ισπανία, 29/4, 8μμ). "Μία παρτίδα σκάκι" (Βέλγιο, 29/4, 10μμ). "Τρόποι για να ζεις" (Γερμανία, 30/4, 8μμ). "Πελέ ο κατακτητής" (Δανία, 30/4, 10μμ). "Το πηγάδι" (Φινλανδία, 1/5, 8μμ). "Σένσο" (Ιταλία, 1/5, 10μμ). "Μια Κυριακή στην εξοχή" (Γαλλία, 2/5, 8μμ). "Ταξίδι ενοχής" (Ιρλανδία, 2/5, 10μμ).
Τελειώνουν σήμερα οι "Αγώνες Μαθητικού Θεάτρου",που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν".Οι μαθητικές παραστάσεις (στο θέατρο του Αρσακείου Ψυχικού) άρχισαν με τη συμμετοχή της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ("Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Σαίξπηρ), του 6ου Λυκείου Ιλίου ("Βεγγέρα" του Καπετανάκη) και του 2ου Λυκείου Αγ. Αναργύρων ("Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα" του Λόρκα). Χτες έδωσαν παραστάσεις: Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα ("Γενικός γραμματέας" Καπετανάκη), Κολέγιο Αθηνών ("Αρχοντοχωριάτης" Μολιέρου) και τα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης ("Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" Σαίξπηρ).
Οι αγώνες θα συνεχιστούν σήμερα με συμμετοχή τεσσάρων σχολείων και θα λήξουν με τελετή απονομής των βραβείων "Κ. Κουν" και "Μ. Μερκούρη" (12μ) στο θέατρο Αρσακείου και στις 6μμ με συζήτηση καθηγητών και θεατρολόγων από ευρωπαϊκές χώρες και με θέμα "Το θέατρο στο σχολείο".Αύριο, τέλος, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή όλων των συμμετεχόντων σχολείων στο θέατρο Επιδαύρου.
Το δρώμενο παρουσιάζει ο Γιώργος Ζαρμπ, με ζωντανή μουσική για δύο κιθάρες. Οι Λεωνίδας Κανάρης και Βόισλαβ Ιβάνοβιτς θα παρουσιάσουν μελωδικά- ρυθμικά κομμάτια Ελλήνων και Βαλκάνιων συνθετών.
Αμέσως μετά, οι φιγούρες του Καραγκιόζη θα ταξιδέψουν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Ενας ταλαντούχος νεαρός πιανίστας, ο Απόστολος Παληός,θα δώσει ρεσιτάλ αύριο, στις 8μμ, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Το πρόγραμμα που θα ερμηνεύσει περιλαμβάνει έργα των Μπετόβεν, Μπραμς, Λιστ και Προκόβιεφ. Η βραδιά, με ελεύθερη είσοδο, εντάσσεται στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.
Αύριο, επίσης, στις 8μμ, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αγίου Στεφάνου θα πραγματοποιηθεί το ρεσιτάλ της νεαρής πιανίστα Ευαγγελίας Βασιλέλη με έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Σοπέν και Προκόβιεφ. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ο καθηγητής της, Ούβε Μάτσκε,θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο του Μπαχ BWW 1052.
Τους "Λογοτεχνικούς δρόμους των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας" ανιχνεύει το "Αετοπούλειο" Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, με προσκαλεσμένο αυτή τη Δευτέρα, στις 8.30μμ, το μεγαλύτερο θεατρικό συγγραφέα της νέας Γιουγκοσλαβίας, Ντούσαν Κοβάσεβιτς.Με αυτό το στρογγυλό τραπέζι ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων "Ανίχνευση διά του λόγου". Εκτός από τον Σέρβο συγγραφέα, θα συμμετέχουν ο Παύλος Μάτεσις, η μεταφράστρια Γκάγκα Ρόσιτς, οι εκδότριες Μάνια Καραϊτίδη και Αμφιτρίτη Σαραφιανού και ο επίκουρος καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννης Μότσιος, που θα συντονίσει τη συζήτηση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Με το έργο του Βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Στόρεϊ "Η επέτειος", από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατσινίου, εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου (Μ. Ασίας 24 και Παπαναστασίου). Σε μια επαρχιακή πόλη, τρεις γιοι επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι για την επέτειο των σαράντα χρόνων του γάμου των γονιών τους. Οι μνήμες και τα φαντάσματα του παρελθόντος αναστατώνουν τις εύθραυστες ισορροπίες της τωρινής ζωής τους και αποκαλύπτουν τις ψεύτικες αξίες και τη ματαιοδοξία που παγιδεύουν τη ζωή.
Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη,η σκηνοθεσία τουΤάκη Τζαμαργιά,τα σκηνικά της Κωνσταντίνας Κατρακάζου,τα κοστούμια τηςΕύης Αγγελοπούλου,η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν: Γιώργος Ανδρεαδάκης, Γιάννης Μιχαλακούκος, Χρήστος Σβαρνάς, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Γιώργος Καλόξυλος, Μαρία Φραγκάτου, Κώστας Ζωγραφόπουλος.Παραστάσεις καθημερινά, εκτός Τρίτης, μέχρι 8/5.
Στο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου στο Πόζναν της Πολωνίας (22 - 28/4) συμμετέχει η πολυβραβευμένη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού".Ο σκηνοθέτης προσκλήθηκε από το φεστιβάλ να παραστεί στις προβολές της ταινίας του και να μιλήσει στο κοινό τους γι' αυτήν. Μια ακόμη βραβευμένη ταινία μας (στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας), που έλαβε μέρος σε ξένα φεστιβάλ και αγοράστηκε από το γαλλικό κανάλι "PLUS", προσκλήθηκε σε ξένο φεστιβάλ. Λέμε για την ταινία του Κώστα Μαχαίρα "Μικρές μέρες",που συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν στη Γερμανία (24 - 29/4).
Στις 10 του Μάη, βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία "Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο", της Φωτεινής Σισκοπούλου.Το σενάριο, που φέρει την υπογραφή της σκηνοθέτιδας και του Πρόδρομου Σαββίδη, αποτελεί ελεύθερη απόδοση της ιδέας του διηγήματος του Σ. Δημητρίου "Ο Λεηλάτης".Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μηνάς Χατζησάββας, Δήμητρα Χατούπη, Ακης Σακελλαρίου, Κατερίνα Χέλμη, Ρομπέρτο Σάντι, Γιώργος Κώνστας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Πάνος Σακελλαρόπουλος.Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Λευτέρη Παυλόπουλου,η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου,τα σκηνικά της Γιούλας Ζωιοπούλου και τα κοστούμια της Μάρως Σεϊρλή.