Για αρκετά χρόνια ακόμη θα αποτελεί «καρμανιόλα», παραδέχτηκε ουσιαστικά στη Βουλή και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος
Eurokinissi |
Ο Θ. Ξανθόπουλος, αν και παραδέχτηκε ότι «είναι πράγματι ντροπή για την Ελλάδα να μην υπάρχει ένας κεντρικός άξονας Αθήνας - Θεσσαλονίκης με τη μορφή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου», δεν μπόρεσε καν να υποσχεθεί κάποια άμεση λύση στο πρόβλημα. Αναφερόμενος στα απαραίτητα έργα του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης είπε ότι «σήμερα το σύνολο των έργων αυτών κατά 75% κατασκευάζεται και το υπόλοιπο έχει σαφές χρονοδιάγραμμα». Ειδικά για τα έργα που αφορούν το πέταλο του Μαλιακού υποστήριξε ότι «κλείνει μέσα στο 2006 η υπόθεση από πλευράς αναθέσεων έργων» και ότι ευελπιστεί τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί «μέχρι το 2008» (σ.σ. υπενθυμίζουμε πάντως ότι μέχρι τώρα έργα έχουν ξεκινήσει μόνο στο 43% του μήκους του δρόμου). Ο Θ. Ξανθόπουλος, τέλος, παραδέχτηκε πως «ως τότε το πρόβλημα παραμένει οξύτατο», δηλώνοντας πως από το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει νέος ασφαλτοτάπητας, διαγράμμιση και στηθαία στο επίμαχο σημείο.
«Είχαμε 530 θύματα μόνο από το 1992», δήλωσε ο Νίκος Γκατζής εστιάζοντας στην οξύτητα του προβλήματος, αλλά και στις οικονομικές του επιπτώσεις επισημαίνοντας ότι ξοδεύονται «τρισεκατομμύρια για έξοδα νοσηλείας και αποκαταστάσεις». Επισήμανε επίσης ότι στο σημείο εκείνο «υπάρχουν 6 χωριά στα οποία για να πάει κανείς πρέπει να στρίψει», καθώς οι είσοδοι και έξοδοι από αυτά παραμένουν «χωρίς σημάνσεις, χωρίς να υπάρχει λωρίδα εισόδου αναμονής».
Οπως τόνισε, «είναι εγκληματικές οι πολιτικές ευθύνες, εξαιτίας των οποίων χάνονται κάθε χρόνο ανθρώπινες ζωές». Παράλληλα, ο Νίκος Γκατζής υπενθύμισε τις συνεχείς εκκλήσεις για περισσότερο από 10 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου να υπάρξει λύση του προβλήματος.
Ξεσηκώνεται μεθαύριο, Πέμπτη 24 Νοέμβρη, η Λήμνος με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η Παναιγαιακή Επιτροπή Λήμνου, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 6 το απόγευμα, για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες.
Εργατικά σωματεία της Λήμνου, μαζί με ναυτεργάτες και την αγροτιά του νησιού, θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και θα διεκδικήσουν τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με σύγχρονα πλοία, που θα εξασφαλίζουν το αξιόπλοο των καραβιών. Κόντρα στη συμβιβαστική λογική του Επαρχιακού Συμβουλίου που ζητά «διάλογο» με τους βουλευτές του νομού και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
«Διαδηλώνουμε την Πέμπτη, γιατί οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τις παραμεθόριες περιοχές είναι τρόπος ζωής. Η σύνδεσή τους με τα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία», τόνισε ο Μ. Καραγιώργης, μέλος της Παναιγαιακής Επιτροπής. «Η πολιτική όμως της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδηγεί στην απομόνωσή τους. Η Παναιγαιακή θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ενάντια στο εφοπλιστικό κέρδος, που δημιουργεί καινούριους εφοπλιστές, με μοναδικό τους στόχο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο. Οι πολιτικές που εξυπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα οδηγήσουν στην απομόνωση των παραμεθόριων νησιών. Καλούμε τον κόσμο να απομονώσει αυτές τις πολιτικές!»
Οι κάτοικοι της Λήμνου διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φτηνά εισιτήρια. Τακτική σύνδεση (χειμώνα - καλοκαίρι) των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Εγκαιρο προγραμματισμό των δρομολογίων των πλοίων και σε ώρες «ανθρώπινες» για το επιβατικό κοινό. Δρομολόγηση πιο σύγχρονου πλοίου της γραμμής Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου. Μείωση του ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, χωρίς αυτό το κόστος να μετακυλιστεί, μέσω επιδοτήσεων ή άλλων τρόπων, στον κρατικό προϋπολογισμό. Μειωμένο εισιτήριο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι ΝΑΤ, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ και φοιτητές). Εξασφάλιση της δουλιάς των ναυτεργατών και βελτίωση των δικαιωμάτων τους. Παραμονή της "Ολυμπιακής" στο Δημόσιο, μείωση των τιμών των εισιτηρίων των αεροπορικών δρομολογίων.
Ανακαλύφθηκε νέος τύπος του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας
Τη χαλάρωση της ενημέρωσης για τον κίνδυνο από το ΕΪΤΖ διαπιστώνουν οι επιστήμονες, τη στιγμή που στη χώρα μας ανακάλυψαν έναν καινούριο τύπο του θανατηφόρου ιού, που μεταδίδεται πιο εύκολα και κάνει, ενδεχομένως, χειρότερη την πρόγνωση για την εξέλιξη της ασθένειας.
Οπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΪΤΖ, ο νέος τύπος του ιού ανακαλύφθηκε το 2004 από εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο συνέδριο. Μεταφέροντας την εμπειρία τους απ' τα νοσοκομεία όπου εργάζονται, οι διευθυντές των αντίστοιχων κλινικών Μ. Λαζανάς (Ερυθρός) και ο Π. Γαργαλιάνος (Κρατικό Αθήνας) υπογράμμισαν ότι το 50% από τα νέα κρούσματα που διαγιγνώσκονται είναι σε βαριά κατάσταση. Αυτό - όπως το ερμήνευσαν οι επιστήμονες - οφείλεται στο γεγονός ότι έχει χαλαρώσει η ενημέρωση και δεν έχει περάσει το μήνυμα ότι κάποιες ομάδες πρέπει να κάνουν το τεστ.
Ωστόσο, επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και στο ΕΪΤΖ, χωρίς την ανάπτυξη ενός Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Ομως, σημείωσαν ότι έχουν εγκαταλειφθεί και ορισμένες πρακτικές που είχαν ακολουθηθεί παλιότερα και ήταν η ενημέρωση των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών με τον εξής τρόπο: Γινόταν επιλογή μιας ομάδας από μαθητές ή γονείς ή καθηγητές και υπήρχε ενημέρωση σ' αυτούς. Ετσι, όσοι μετείχαν στην ομάδα γίνονταν στη συνέχεια «φορείς» της ενημέρωσης.
Από έρευνα που έγινε σε 349 άτομα με ΕΪΤΖ, προκύπτει ότι μόνο το 52% των ασθενών κάνει χρήση και αυτών των λίγων ευεργετικών διατάξεων, φοβούμενοι - κυρίως στην επαρχία - το στίγμα της αρρώστιας τους. Επίσης 87% των ασθενών δήλωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί, αλλά το 34% δε βρίσκει δουλιά.
Την εξαγωγή της λυματολάσπης της Ψυττάλειας σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στο Σουδάν, μελετά η ΕΥΔΑΠ, ως «λύση» στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, προφανώς με τη συναίνεση και της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι ένα ακόμη επικίνδυνο αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας.
Χτες, η ίδια η ΕΥΔΑΠ, σε ανακοίνωσή της, παραδέχεται ότι «για την αντιμετώπιση του κληρονομηθέντος οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας και μέχρι την οριστική λύση της ξήρανσης, εξετάζονται διάφορες ενδιάμεσες λύσεις, μεταξύ αυτών η μεταφορά και αξιοποίηση στο Σουδάν», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η παραγόμενη λυματολάσπη δεν είναι τοξικό προϊόν!
Σημειώνουμε ότι η «λύση» της εξαγωγής της λυματολάσπης δεν έγινε γνωστή από την ΕΥΔΑΠ, αλλά από τη Νομαρχία Πειραιά, όπου η εταιρία EDIL HELLAS SA απευθύνθηκε στις 17 Νοέμβρη, ζητώντας έγκριση για τη μεταφορά της με το πλοίο «Worgd Group - 1», σημαίας Σεντ Βίνσεντ, χωρίς να παρέχει κανένα εχέγγυο. Ειδικότερα, δεν παρείχε καμία πληροφορία: Αν υπάρχει η αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν υπάρχουν ασφαλείς λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ψυττάλεια για την ασφαλή προσέγγιση του πλοίου και φόρτωση της λυματολάσπης. Ποια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει για αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας. Αν η ίδια η εταιρία έχει άδεια για μια τέτοια δουλιά. Και, προ πάντων, αν υπάρχει συμφωνία - διακρατική ή άλλη - με το Σουδάν για την αποδοχή της λυματολάσπης...