Καταγγελίες ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις
Ορους για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα - οι οποίες συνδέονται με ευρύτερες διεργασίες εντός και εκτός Τουρκίας - θέτουν τα στελέχη του κουρδικού ΡΚΚ, με φόντο την απόφασή του για αυτοδιάλυση και αφοπλισμό, όπως αποτυπώνει και συνέντευξη του στελέχους του PKK, Ζάγκρος Χιουά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αναμένουμε από το τουρκικό κράτος τροποποιήσεις στους όρους απομόνωσης στο νησί - φυλακή Ιμραλί και χορήγηση στον ηγέτη (σ.σ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν) ελεύθερων και ασφαλών συνθηκών εργασίας ώστε να είναι σε θέση να διευθύνει τη διαδικασία», ανέφερε ο Χιουά, χαρακτηρίζοντας τον Οτσαλάν «επικεφαλής διαπραγματευτή μας».
Με φόντο δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης Οτσαλάν (τουλάχιστον προς το παρόν), το PKK καταγγέλλει ότι «μέχρι στιγμής το τουρκικό κράτος δεν έχει προσφέρει καμία εγγύηση ή μέτρο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας», αλλά και ότι «η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπως σημείωσε ο Ζάγκρος Χιουά. «Μέχρι σήμερα, βομβαρδισμοί και πυρά πυροβολικού εξακολουθούν να στοχεύουν τις θέσεις μας», είπε.
Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι οι αποφάσεις που ανακοίνωσε το PKK μετά το πρόσφατο συνέδριό του προχωρούν, αλλά «αν το τουρκικό κράτος θέλει ειλικρινά και σοβαρά την ειρήνευση, θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε τα μέλη του PKK να ενταχθούν σε μία δημοκρατική κοινωνία».
«Μία πραγματική ειρήνη απαιτεί ενσωμάτωση και όχι εξορία», επισήμανε, απορρίπτοντας την προοπτική της εξορίας για την ηγεσία του ΡΚΚ.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σιμσέκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, στην Ντόχα, πρόβαλε τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τις αποφάσεις που έλαβε το ΡΚΚ, λέγοντας ότι «τις τελευταίες 5 δεκαετίες έχουμε δαπανήσει σχεδόν 1,8 τρισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Εξήγησε ότι αυτά τα χρήματα δεν αφορούν μόνο στρατιωτικούς εξοπλισμούς και «αμυντικές δαπάνες», αλλά και απώλειες οικονομικών ευκαιριών και επενδύσεων, που δεν τελεσφόρησαν λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.
Την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε η Τουρκία, με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν να κάνει λόγο για 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με τα οποία - όπως υποστήριξε - «θα καλύψουμε τις ανάγκες σε φυσικό αέριο των τουρκικών νοικοκυριών για 3,5 χρόνια».
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι γεωτρήσεις αφορούσαν το σημείο «Goktepe-3», που είχαν ξεκινήσει στις 27 Μάρτη με το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Η αξία του κοιτάσματος εκτιμάται περίπου στα 30 δισ. δολάρια ενώ η επιχείρηση έφτασε σε βάθος 3.500 μέτρων.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας, χωρίς παύση, χωρίς ανάπαυση, χωρίς σημασία στην κριτική ή τα εμπόδια, μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας για μια πλήρως ενεργειακά ανεξάρτητη Τουρκία».
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η Τουρκία παράγει ημερησίως 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Sakarya», επίσης στη Μαύρη Θάλασσα, με τις ενεργειακές ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας να αυξάνονται, αλλά και ενώ «φουντώνουν» σχέδια για τον ρόλο της Τουρκίας ως κόμβου - εμπορικού και εφοδιαστικού - μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Σήμερα, η Τουρκία καλύπτει μέσω εισαγωγών (κυρίως από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν) πάνω από το 90% των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο, που φτάνουν ετησίως τα 50 δισ. κ.μ.