ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προκαλούν οι Βρετανοί

 

Ενα από τα γδαρμένα και ακρωτηριασμένα από τους Βρετανούς γλυπτά του Παρθενώνα
Ενα από τα γδαρμένα και ακρωτηριασμένα από τους Βρετανούς γλυπτά του Παρθενώνα
Ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης και ο έμμεσος πλην σαφής χλευασμός της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του Βρετανικού Μουσείου για τη «Συντήρηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», χαρακτήρισε τη διήμερη διεθνή συνάντηση. Ο αποπροσανατολισμός συνίσταται στην προσπάθεια του επιμελητή των ελληνικών αρχαιοτήτων, Ιαν Τζέκινς, να αντεπιτεθεί, μεταθέτοντας τη συζήτηση στην κατάσταση διατήρησης των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ο χλευασμός στην προκλητική απόφαση του Μουσείου να «δεξιωθεί» τους συνέδρους στην αίθουσα των γλυπτών. Γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ελληνικής επιτροπής και του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, πριν ακόμα οι Ελληνες επιστήμονες παρουσιάσουν το πόρισμα από την εξέταση των γλυπτών, ο Ιαν Τζέκινς, δίχως να το έχει δει - όπως είπε - ισχυρίστηκε ότι «το 80% της πατίνας των Μαρμάρων είχε καταστραφεί πριν τα φέρει ο Ελγιν στο Λονδίνο» (!) και «μόνο ένα 10% οφείλεται στον καθαρισμό των χρόνων 1938-39» (!!!). Και συνέχισε αντεπιτιθέμενος, ουσιαστικά αμυνόμενος, λέγοντας: «Δύο από τα τελειότερα γλυπτά εξακολουθούν να σαπίζουν σήμερα στον Παρθενώνα». Αναφερόταν στις δύο μετόπες, στη βόρεια και νότια πλευρά, για τις οποίες βέβαια στέλεχος των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη είπε: «Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν, αφού πάνω τους υπάρχουν βαρύτατα αρχιτεκτονικά μέλη. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται στη θέση τους, στο μνημείο, και για συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται στο Μουσείο».

Στην πραγματικότητα οι Βρετανοί προσπάθησαν να εξωθήσουν τη συζήτηση σε γενικότερα θέματα συντήρησης μαρμάρου και εμμέσως να καλυφθούν οι βλαβερές επεμβάσεις που έκαναν στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Γι' αυτό μίλησαν για ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα (αποσιωπώντας τη ρύπανση στο Λονδίνο), διαπράττοντας στην πραγματικότητα μία πρωτοφανή ασέβεια προς τις αρχές της διεπιστημονικής συνεργασίας: Εάν το συνέδριο είχε αυτό το γενικό χαρακτήρα, τότε θα ανταλλάσσονταν απόψεις και μέθοδοι προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και όχι βέλη και κατηγορίες.

Το θέμα όμως ήταν τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο και η κατάστασή στην οποία περιήλθαν όχι από μία άτυχη επέμβαση, με σκοπό τον καθαρισμό και την προστασία, αλλά από μία προγραμματισμένη επέμβαση, με σκοπό τη λεύκανση και τον εντυπωσιασμό κατ' εντολήν όχι του Μουσείου, αλλά ενός πάμπλουτου εμπόρου τέχνης.

Το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρουσιάστηκε προχθές. Σύμφωνα με αυτό «η έκταση της επέμβασης τη δεκαετία του '30 είναι υπολογίσιμη και η φθορά μη αναστρέψιμη. Σε όλα τα γλυπτά έγινε επέμβαση, η επέμβαση στην πατίνα είναι ολοκληρωτική». Ενώ η χημικός μηχανικός Εύη Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η αφαίρεση της πατίνας συμπαρασύρει και μάρμαρο», προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Συντήρησης Α. Οντι, οι καθαρισμοί, σε μικρότερη έκταση, συνεχίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του '60.

Στο μεταξύ ο καθηγητής Θ. Σκουλικίδης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι « το μέγεθος της φθοράς διαπιστώθηκε επίσης με χρωματόμετρο, αλλά και με συγκρίσεις, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν αντίγραφα όλων των γλυπτών από το 1830-40».

Ακόμα κι αν αυτό που ξεκίνησε ως επιστημονικό συνέδριο υποβιβάστηκε στο επίπεδο των βρετανικών επιθέσεων, η ουσία της διεκδίκησης και οι νομικές της πλευρές παραμένουν ίδιες. Τα Μάρμαρα είναι κλεμμένα και γι' αυτό πρέπει να επιστραφούν. Και σ' αυτό το επίπεδο, το κρισιμότερο της διεκδίκησης, υπάρχουν όχι μόνο οι διεθνείς συμβάσεις και η ηθική πλευρά, αλλά και συγκεκριμένα έγγραφα που αποκαλύπτουν πώς, πόσους και με πόσα χρήματα δωροδόκησε ο Ελγιν, προκειμένου να επιλέξει και να αρπάξει τα γλυπτά που ήθελε εκείνος.

Συνέδριο με εξαγγελίες

Στη χθεσινή έναρξη του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη κατήγγειλε ότι «τελικά το συνέδριο οργανώθηκε με πολιτικάντικο τρόπο, ενώ η βρετανική πλευρά κατέφυγε σε επιθέσεις». Εξέφρασε όμως αισιοδοξία για την τελική έκβαση του θέματος και εξήρε τις ενέργειες της ΠΟΣΥΠΠΟ.

Η χθεσινή ημέρα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας αφιερώθηκε στα Μάρμαρα και ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γ. Τσακοπιάκος, ανακοίνωσε ότι ήδη με το φυλλάδιο που κυκλοφορεί στην είσοδο της Ακρόπολης έχουν συγκεντρωθεί 300 χιλιάδες υπογραφές υπέρ της επιστροφής.

Στο συνέδριο της ΠΟΣΥΠΠΟ η υπουργός έκανε και προεκλογικού τύπου εξαγγελίες... Παραδεχόμενη ότι ο Οργανισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες, ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χρόνου «θα» κατατεθεί σχέδιο Αρχαιολογικού Νόμου, με το οποίο «ελπίζει» σε αύξηση του προσωπικού με νέες προσλήψεις. Μίλησε επίσης και για ένταξη του Κέντρου Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο Γ` ΚΠΣ, για ανάγκη «οργάνωση της εκπαίδευσης των συντηρητών» και συνέδεσε το θέμα της υποδομής στον τομέα της συντήρησης με τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αρχεία ελληνικού λόγου και βιβλίου

 

Δυο πολύ χρήσιμα για κάθε μελετητή, ιστορικό της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και του ελληνικού βιβλίου, ηλεκτρονικά αρχεία παρουσίασε χθες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με ομιλητές τους Κυριάκο Ντελόπουλο και Μάνο Χαριτάτο. Τα αρχεία αυτά, προσιτά στον κάθε χρήστη μέσω του «Ελληνικού Βιβλιοχώρου» στο κόμβο του Ε.ΚΕ.ΒΙ στο Ιντερνετ (http//book.culture.gr, e-mail:ekevi(culture.gr), είναι καρπός ενός δίχρονου προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), το οποίο διέθεσε για το σκοπό αυτό δύο πλούσια αρχειακά σύνολά του.

Το ένα αρχείο τιτλοφορείται «Hλεκτρονικό Ιστορικό Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών», στο οποίο έχουν καταγραφεί (το αρχείο προοπτικά επιδέχεται συμπληρώσεις νέων στοιχείων, διορθώσεις παραλείψεων, κλπ.) 500 περίπου Ελληνες λογοτέχνες του 19ου αιώνα μέχρι και τη «δεύτερη» λεγόμενη μεταπολεμική γενιά, δηλαδή οι λογοτέχνες που γεννήθηκαν από το 1847 μέχρι το 1935. Το αρχείο δεν καταγράφει τους λογοτέχνες αξιολογικά, αλλά με βάση το χρόνο γέννησής τους και παραθέτει, εκτός από το όνομα και το ψευδώνυμό τους (αν υπήρξε), χειρόγραφό τους, σύντομο βιογραφικό και φωτογραφία τους, το είδος του λόγου που καλλιέργησαν (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο κ.ο.κ.), τα κινήματα της εποχής τους (νεοελληνικός Διαφωτισμός, επαναστατική λογοτεχνία, Επτανησιακή Σχολή, Γενιά του 1880, Γενιά του 1930, Μεσοπόλεμος, Μεταπολεμική λογοτεχνία).

Το δεύτερο αρχείο, που παρουσιάζει και εικαστικό ενδιαφέρον λόγω των εικονιζόμενων παλιών και νεότερων βιβλίων, τιτλοφορείται «Ηλεκτρονικό Ιστορικό αρχείο Επιχειρήσεων Βιβλίου» και καταγράφει την ελάχιστα γνωστή ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων και κλάδων που ασχολήθηκαν με το βιβλίο από τον 15ο (αρχής γενομένης από τους Ελληνες τυπογράφους της Βενετίας) έως τον 20ό αιώνα. Το αρχείο περιέχει 1.489 τυπογραφεία, 435 εκδοτικούς οίκους και εκδότες, 283 βιβλιοπωλεία, 228 λιθογραφεία, 224 βιβλιοδετεία, 30 χρωμολιθογραφεία, 14 στοιχειοχυτήρια, 9 φωτοτσιγκογραφεία, 8 χρωμοτυπογραφεία, 7 τσιγκογραφεία, κ.ά. Το αρχείο παρουσιάζει το ιστορικό, τις ονομασίες και επωνυμίες, τη διεύθυνση, τα χρόνια λειτουργία και την κατηγορία κάθε επιχείρησης. Ακόμα διαφημίσεις, καταλόγους, εκδόσεις, σελίδες τίτλου, εξώφυλλα βιβλίων, τιμολόγια, τιτλότυπους, μέχρι και το χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιούσαν.

Εργαστήρι Βαλκάνιων συγγραφέων

 

Ξεκινούν αύριο (6μμ) και ολοκληρώνονται το Σάββατο οι εργασίες του Εργαστηρίου Βαλκάνιων Πεζογράφων, που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.Στο εργαστήρι συμμετέχουν οι Φάτος Κονγκόλι και Βίριον Γκράτσι (Αλβανία), Αντον Ντόντσεφ και Βλάντο Νταβέροφ (Βουλγαρία), Τάσκο Γκεοργκιέφσκι και Μέτο Γιοβανόφσκι(ΠΓΔΜ), Εουτζέν Ουρικάρου και Ντάμιαν Νεκούλα (Ρουμανία), Ντάβιντ Αλμπαχάρι (Σερβία) και Νεντίμ Γκιουρσέλ και Φεριντέ Τσιτσέκογλου (Τουρκία). Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι: Ρέα Γαλανάκη, Κώστας Μουρσελάς, Τηλέμαχος Κώτσιας και Βασίλης Γκουρογιάννης.

Βραβεία «Θεατρομανίας»

 

Βραβεία προέκυψαν από το διαγωνισμό «Θεατρομανία», που διοργάνωσε πέρσι το περιοδικό «Αθηνόραμα». Τα «Θεατρικά Βραβεία 1999» απονεμήθηκαν προχθές στο θέατρο «Χώρα». Στις 16 βδομάδες της «Θεατρομανίας», οι θεατρόφιλοι αναγνώστες του περιοδικού παρακολούθησαν αρκετές παραστάσεις και ψήφισαν την καλύτερη παράσταση, σκηνοθεσία, ερμηνεία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική.

Η παράσταση «Η νύχτα της κουκουβάγιας» κέρδισε σχεδόν όλα τα πρώτα βραβεία (παράστασης, σκηνοθεσίας και ερμηνείας στον Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά - κοστούμια στον Γιώργο Πάτσα, μουσικής στον Νίκο Κυπουργό). Το 1ο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ράνια Οικονομίδου για τον «Γυάλινο κόσμο». Το 2ο Βραβείο παράστασης, σκηνοθεσίας στον Δημήτρη Μαυρίκιο, ανδρικής ερμηνείας στονΝίκο Κουρή, γυναικείας ερμηνείας στηνΑγγελική Παπαθεμελή, σκηνικών - κοστουμιών στηνΛίλη Πεζανού, μουσικής στονΝίκο Κηπουργό δόθηκαν στην παράσταση του «Γυάλινου κόσμου». Η παράσταση «Ο κλήρος του μεσημεριού» κέρδισε το 3ο βραβείο παράστασης, ανδρικής ερμηνείας (Στέλιος Μάινας), κοστουμιών (Λίλη Πεζανού) και μουσικής (Κωνσταντίνος Βήτας). Το 3ο βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Σταμάτη Φασουλή για το «ΑRΤ», το 3ο γυναικείας ερμηνείας στην Μαρία Σκουλά για τη «Νύχτα της κουκουβάγιας», το 3ο σκηνογραφίας στον Γιάννη Μετζικώφ για τη «Μεγάλη Μαγεία».

Λογοτεχνία και εκπαίδευση

 

Διήμερο σεμινάριο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τους εκπαιδευτικούς, με θέμα τη διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου στη μέση εκπαίδευση θα γίνει στη Σπάρτη, αύριο και το Σάββατο, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ιδέες και λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη, με σκοπό την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των παιδιών για τη λογοτεχνία.

Στις διήμερες εργασίες θα μιλήσουν φιλόλογοι, καθηγητές πανεπιστημίων και κριτικοί λογοτεχνίας για θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα της διδασκαλίας του λογοτεχνικού έργου. Θα καταθέσουν εμπειρίες από ανάλογες προσπάθειες στο εξωτερικό, ενώ στη λήξη του διημέρου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μιας έρευνας του ΕΚΕΒΙ για την ταυτότητα του μαθητή - αναγνώστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ