Πλήρης ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον
Παράδοση των μοναδικών ελεύθερων δημόσιων χώρων, των ακτών, των παραλιών και του αιγιαλού του Λεκανοπεδίου στην άγρια εκμετάλλευση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό ουσιαστικά προβλέπει το νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το οποίο οριστικοποίησε χτες η Διυπουργική Επιτροπή. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Σχεδιασμός, Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Εκτέλεση Ολυμπιακών Εργων και Αλλες Διατάξεις" και, όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί για επεξεργασία και συζήτηση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο αυτό "εκτελεί στα πέντε βήματα" το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο τροποποιείται ριζικά με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον της πρωτεύουσας. Μάλιστα, με πρόσχημα την έγκαιρη εκτέλεση των έργων, καθιερώνονται "ειδικές" διαδικασίες για τη χωροθέτηση και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να παρακαμφθεί τόσο ο δημόσιος διάλογος, όσο και ο "σκόπελος" της γνωμάτευσης περί Συνταγματικότητας ή όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ολες οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης θα τις εκμεταλλευτούν στυγνά μετά την εκτέλεση των αγώνων, προσθέτοντας μάλιστα και όποιες χρήσεις αυτοί κρίνουν ότι είναι πιο κερδοφόρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις είχε διοχετεύσει ένα πρώτο σχέδιο του νομοθετήματος σε μια εφημερίδα, ενώ χτες το "απάλυνε" από ορισμένες εξοργιστικές διατάξεις ώστε να πέσει στα πιο"μαλακά". Για παράδειγμα μειώνει κάπως τους συντελεστές δόμησης στις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ εξαιρεί από τις μεταολυμπιακές χρήσεις τα καζίνο, τα κέντρα διασκέδασης, τα γκολφ, τις κατοικίες και τα ξενοδοχεία, χρήσεις που όμως άνετα μπορούν να καθοριστούν με την πρώτη ευκαιρία, καθώς οι περιοχές αυτές έχουν ήδη προγραφεί και θα έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι λειτουργούν φυσικά με άξονα το κέρδος. Αλλωστε παραμένουν ακόμη αρκετές ασυμβίβαστες χρήσεις που επιτρέπονται, όπως τα συνεδριακά κέντρα, οι μαρίνες κλπ.
Με το νομοσχέδιο χαρακτηρίζονται ως πόλοι υπερτοπικής σημασίας οι περιοχές του Φαληρικού Ορμου και Φαλήρου,Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας,Σταδίου Καραϊσκάκη,Μαρκόπουλου,Αγίου Κοσμά,ΟΑΚΑ,Βεϊκου στο Γαλάτσι,Γουδιού,Ριζαρίου και Σχοινιά,ενώ ως υπερτοπικοί πόλοι χαρακτηρίζονται οι περιοχές Ελληνικό,Δραπετσώνα,Ασπρόπυργος,Σχιστό,Κορυδαλλός και Ρέντη,όπου θα γίνουν "υποστηρικτικές αθλητικές εγκαταστάσεις". Ενδεικτικό πάντως παράδειγμα για το τι επιφυλάσσεται σ' αυτές τις περιοχές και για την κοροϊδία της κυβέρνησης, αποτελεί ο υγροβιότοπος του Σχοινιά όπου θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο. Εκεί λοιπόν το νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι όχι μόνο δε θα καταστραφεί ο υγροβιότοπος, αλλά θα δημιουργηθεί "υπερτοπικός πόλος με στόχο την προστασία, διατήρηση, προβολή και αναβάθμιση των οικολογικών χαρακτηριστικών και φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής"!!
Προκλητική ομολογία του υφυπουργού Γεωργίας: "Δεν έχει σημαντική οικολογική σημασία"!..
Αλλο ένα "φιλέτο" πράσινου - η περιοχή "Καλάνια", που αποτελεί την "καρδιά" του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού - εκποιείται σε οργανωμένα συμφέροντα, με τις ευλογίες του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο φροντίζει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τροποποίηση και έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, που θα ανοίξει το δρόμο στους οικοπεδοφάγους. Το πρόσχημα, πρωτοφανές και ασύλληπτο: Η περιοχή δεν έχει οικολογική αξία!!!
Απόδειξη για όλα αυτά; "Για την περιοχή Καλάνια που περιλαμβάνει δεκάδες συνεχόμενες ιδιόκτητες εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα (σ.σ. εννοεί τις υπάρχουσες βίλες) που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Δελφών, και οι οποίες, αν και περιλαμβάνονται εντός των ορίων - στο άκρο - του υφιστάμενου πυρήνα του Δρυμού, ουδέποτε απαλλοτριώθηκαν υπέρ του δημοσίου, θέτουμε υπόψη τα εξής: Σύμφωνα με την πρόταση του εγκεκριμένου Διαχειριστικού Σχεδίου, στο οποίο στηρίχτηκε η τροποποίηση των ορίων του Δρυμού, με το προωθούμενο ΠΔ, στην περιοχή Καλάνια προτείνεται η εξαίρεση των ιδιόκτητων αυτών αγροτικών εκτάσεων από τον πυρήνα, που άλλωστε δεν έχουν και σημαντική οικολογική σημασία...". Αυτή είναι η προκλητική απάντηση, που έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Π. Φούντας - σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών Γ. Καρατζαφέρη και Σπ. Δανέλη πριν λίγο καιρό στη Βουλή. Και μ' αυτές τις συνοπτικές διαδικασίες η περιοχή των Καλανίων, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, οδηγείται στην οικοπεδοποίηση και τη μετατροπή της σε τουριστική ζώνη προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Η προώθηση νέου ΠΔ, με το οποίο θα τροποποιηθούν τα όρια του πυρήνα και θα καθοριστεί εκ νέου η περιφερειακή ζώνη του Δρυμού, αποδεικνύεται ότι μοναδικό στόχο έχει τη νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων παρανομιών, την κατάργηση του Εθνικού Δρυμού - ξεκινώντας από τα Καλάνια, η οποία ανήκει στον πυρήνα του Δρυμού από το 1938 - για την εξυπηρέτηση των οικοπεδοφάγων, (όπως έγραφε ο "Ρ" στις 5 Μάρτη 1999, στο ρεπορτάζ με τίτλο "Βιλίτσες στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού").
Υπενθυμίζεται ότι και ο δασάρχης Αμφισσας Γ. Κατσαρέλης,απαντώντας σε καταγγελίες του "Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας", με το υπ' αρ. 507/18.2.99 έγγραφό του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Μεριμνήσαμε και εξαιρέθηκε η όλη έκταση από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού στο νέο καθορισμό ορίων αυτού που έχει γίνει και έχει εγκριθεί ήδη. Απλώς, δεν έχει εκδοθεί ακόμη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού"...
"Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και την τελευταία πιθαμή του Εθνικού Δρυμού", δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Ομιλος και εκφράζει το φόβο για το γεγονός ότι "η πολιτεία αρχίζει πλέον, μετά την εκποίηση του "φιλέτου" στις παραλιακές ζώνες, να ανακαλύπτει και να εκποιεί τα "φιλέτα" στους ορεινούς όγκους ακόμα και μέσα σε Εθνικούς Δρυμούς". Παράλληλα, ζητάει από τις αρμόδιες αρχές, την άμεση κατεδάφιση όλων των κατοικιών που έχουν κτιστεί παράνομα, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, στον πυρήνα του Δρυμού.
Ο Ομιλος καταγγέλλει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές (Εισαγγελία, Πολεοδομία, Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια) ότι "με την αδιαφορία και την ανοχή ενθάρρυναν το κτίσιμο των κατοικιών, κατά παράβαση του νόμου, ο οποίος ορίζει την περιοχή σαν "ζώνη απολύτου προστασίας".Και καλεί τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,να μην υπογράψει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, αλλά - αντίθετα - να επεκτείνει τα όρια του Δρυμού και να συμπεριλάβει σε αυτόν τις κορυφές του Παρνασσού Λιάκουρα και Γεροντόβραχο.
Σε ένα ατέρμονο παζάρι με τη διοίκηση του ΟΤΕ έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ομως, στην πραγματικότητα, έχουν μπει στην "προκρούστεια κλίνη" των εργοδοτικών επιδιώξεων όλα τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις.
Στο όνομα κάποιων αμφίβολων δραχμικών αποτελεσμάτων, η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ δε διστάζει, στη λογική του πακέτου, να "διαπραγματεύεται" ως ανταλλάγματα, την κατάργηση του οχτάωρου, τον Γ. Κ. Π., το νέο αξιολόγιο (εφαρμογή της κλίμακας Gauss), ενώ η φιλοσοφία του νέου μισθολογίου προβλέπει το διαχωρισμό των εργαζομένων σε 11 μισθολογικές κατηγορίες. Απώτερος στόχος είναι η εξατομίκευση της αμοιβής, η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, η σταθεροποίηση σε όσο γίνεται πιο χαμηλά επίπεδα των μισθών για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ενώ στον αντίποδα, πριμοδοτείται μια μικρή κάστα στελεχών και νομιμοποιείται η υιοθέτηση πελατειακών σχέσεων στη διαμόρφωση ακόμα και αυτής της αμοιβής του κάθε εργαζόμενου.
Οπως σχολιάζουν συνδικαλιστικά στελέχη, η τακτική της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, χαρακτηρίζεται από μια απαράδεκτη συνδιαλλαγή με τη Διοίκηση. Συμψηφίζονται και μπαίνουν στο παζάρι, σοβαρές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών επιχειρείται για άλλη μια φορά η παγίδευσή τους με υποσχέσεις περί υπέρογκων αυξήσεων και αποσιωπάται και το κορυφαίο πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης. Οσον αφορά το νέο μισθολόγιο, υπογραμμίζουν ότι μπορεί να φαίνεται πως διεκδικούνται προσωρινά κάποιες αυξήσεις, αλλά η διάσπαση του μισθολογίου ανοίγει το δρόμο στην εφαρμογή συστήματος αμοιβής με βάση το είδος του έργου, την αξία της θέσης και το αποτέλεσμα, όπως η διοίκηση θα το ορίζει. Αναφέρουν, μάλιστα, πως το γεγονός ότι η διοίκηση έχει προϋπολογίσει για το 1999, 232 δισεκατομμύρια ως μισθολογικό κόστος έναντι 226 του 1998, δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης, αλλά και το μέγεθος της συνδιαλλαγής που κρύβεται κάτω από το πλαίσιο των "διεκδικήσεων" της πλειοψηφίας.
Τέλος υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά γίνονται μακριά από τους εργαζόμενους, έξω από κάθε διαδικασία συσπείρωσης, ταξικής σκόπευσης και διεκδίκησης, κάτι που εκ των πραγμάτων προδιαγράφει αρνητικά αποτελέσματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, για το σύνολο των εργασιακών σχέσεων.
Μελετητές, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ, των δήμων και της Τροχαίας καλούνται να λογοδοτήσουν για τα τροχαία
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ποινικών ευθυνών για τις κακοτεχνίες στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Η εισαγγελική παραγγελία δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η έρευνα και οι ευθύνες να αποδοθούν: Στους μελετητές που εκπόνησαν τις λανθασμένες μελέτες, στους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενέκριναν και υλοποίησαν τις σχετικές μελέτες και τέλος σε παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ, των δήμων και της Τροχαίας, οι οποίοι αν και ασκούν εποπτεία, εντούτοις αδιαφόρησαν και δεν υλοποίησαν τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.Επίσης, οι προκαταρκτικές εξετάσεις θα πρέπει να επεκταθούν, σύμφωνα με την παραγγελία, σε ολόκληρη τη χώρα.
Η προκαταρκτική έρευνα διατάχτηκε μετά από δύο μελέτες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις οποίες εντοπίζονται συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα. Με βάση τα πορίσματα των μελετών του Πολυτεχνείου, εκτός από τις ευθύνες των οδηγών, οι αιτίες των ατυχημάτων αποδίδονται σε κακή σηματοδότηση, αδικαιολόγητο άνοιγμα ή κλείσιμο των νησίδων στους δρόμους, λανθάνουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παραβίαση σηματοδότη κλπ.
Ειδικότερα, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ επισημαίνει πέντε σημεία καρμανιόλες, με βάση έρευνα κατά το χρονικό διάστημα 1992-1996.