Νέα ερμαϊκή στήλη (1ος π. Χ. αι.), που εικονίζει τον κωμωδιογράφο Εύπολι (440 - 411 π. Χ.) αποκάλυψαν οι ανασκαφές της Γ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής,όπου θα κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ.
Ο Εύπολις - το όνομα φέρει δρόμος κοντά στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως - υπήρξε σύγχρονος του Αριστοφάνη και έγραψε 14 κωμωδίες.Κανένα έργο του δε σώζεται ακέραιο, παρότι κέρδισε εφτά νίκες στα Διονύσια και τα Λήναια, ενώ την πρώτη του κωμωδία την έγραψε σε ηλικία 17 ετών.
Το εύρημα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως ακριβώς και η ερμαϊκή στήλη ίδιας εποχής, που είχε βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση πριν λίγους μήνες και απεικόνιζε το φιλόσοφο Χρύσιππο.
Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές στη Βουλή υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε δύο - τρεις μήνες. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις δύο στήλες, αποκαλύφθηκαν μία ρωμαϊκή δεξαμενή, που μεταφέρθηκε και λείψανα κτιρίων και οδών που σώζονται σε κακή κατάσταση, αλλά παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής.
Ο νεολιθικός θησαυρός,προϊόν αρχαιοκαπηλίας, με τα 54 χρυσά αντικείμενα, επρόκειτο να μεταφερθεί τον Οκτώβρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον "Δημόκριτο" για ειδικές αναλύσεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί η γνησιότητά του, ύστερα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πέντε μήνες αργότερα ο θησαυρός δε μεταφέρθηκε και το θέμα επανήλθε στο ΚΑΣ, ύστερα από έγγραφες διαμαρτυρίες που είχε υποβάλει η μέχρι πριν λίγες μέρες διευθύντρια του ΕΑΜ, Αικ. Δημακοπούλου.Η κ. Δημακοπούλου σε σχετικό έγγραφο διατύπωνε επιφυλάξεις για την ασφάλεια των αντικειμένων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον "Δημόκριτο" και πρότεινε να γίνει διαδοχική μεταφορά των αντικειμένων.
Πάντως το ΚΑΣ επέμεινε στην προηγούμενη απόφασή του, συμπληρώνοντας ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει με συνοδεία αρχαιολόγου και συντηρητή.
Κείμενο του καραγκιοζοπαίχτη Γιώργου Μαμάη για το θάνατο του αγωνιστή καραγκιοζοπαίχτη "Ορέστη"
Από τον καραγκιοζοπαίχτη Γιώργο Μαμάη, πήραμε το παρακάτω συγκινητικό κείμενό του για το θάνατο ενός ομοτέχνου του και αγωνιστή από την Πάτρα και το δημοσιεύουμε σε ένδειξη και σεβασμού στη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών και τιμής στους αγωνιζόμενους και με αυτήν δημιουργούς της.
"Πριν από λίγες μέρες, η Πάτρα αποχαιρέτησε, για πάντα, ένα εκλεκτό τέκνο της, ένα σεμνό λαϊκό καλλιτέχνη και αγωνιστή. Τον καραγκιοζοπαίχτη Ανέστη Βακάλογλου,ή "Ορέστη".Εναν από τους τελευταίους μεγάλους του είδους. Η ζωή του όλη, που καλύπτει τα τρία τελευταία τέταρτα του αιώνα μας, είναι η ιστορία των φτωχών και καταφρονεμένων της χώρας μας, του περήφανου λαού της, αλλά και των αφανών λαϊκών καλλιτεχνών.
Μικρό σχεδόν, τον ξεριζώνει ο φλογοστρόβιλος της μικρασιατικής καταστροφής από τη γη που γεννήθηκε. Ερχεται στην Ελλάδα προσφυγάκι και καταλήγει στην Πάτρα, όπου έμεινε και στέριωσε ως το θάνατό του. Νέος, με ανησυχίες και ταλέντο, δεν άργησε να βρει το δρόμο του μέσα στη "Μέκκα" του Θεάτρου Σκιών, που είναι η αχαϊκή πρωτεύουσα. Ευτυχής συγκυρία, έγινε βοηθός του μεγάλου Θεοδωρέλλου,μέχρι το 1938. Μετά φτιάχνει δικό του θίασο και αρχίζει την "ωραία και δύσκολη περιπέτεια",όπως έγραψε ο ίδιος.
Σε λίγο καιρό και παρά το νεαρό της ηλικίας του, θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος, ίσως, καραγκιοζοπαίχτης, κυρίως στα παραδοσιακά έργα.Παίζει ηρωικά έργα με θαυμαστή πληρότητα και ιστορική συνέπεια. Οι φιγούρες του είναι αληθινά κομψοτεχνήματα και τις κινεί με δεξιοτεχνία. Λένε ότι δεν υπήρξε άνθρωπος, ποτέ, που να μην ξελιγώθηκε στα γέλια, βλέποντας ή ακούγοντας τις κωμωδίες του. Γυρίζει όλη την Ελλάδα, σκορπίζοντας πάντα το γέλιο, το δάκρυ και τον προβληματισμό στο κοινό. Μα, και ο ίδιος, όντας καλός και ευαίσθητος δέκτης των προβλημάτων του κοσμάκη, στενοχωριόταν βαθύτατα, όταν έβλεπε φτώχεια, αρρώστους, ανέργους στο συνοικισμό που έμενε, στα Προσφυγικά της Πάτρας.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται. Οταν αργότερα, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σκλαβώνεται η πατρίδα απ' το φασισμό, βγαίνει από τους πρώτους στο Βουνό, ακούγοντας τη φωνή της συνείδησής του. Φοράει την τιμημένη στολή των παλικαριών του ΕΛΑΣ και πολεμάει με το όπλο στο χέρι το φασισμό, ντόπιο και ξένο, ως το τέλος,όπως έλεγε με περηφάνια. Φυσικά, μετά τον πόλεμο, το κράτος των φυγάδων, των ριψάσπιδων και των υπολειμμάτων των Μπουραντάδων, του επιφύλαξαν τη γνωστή μεταχείριση, όπως σε τόσες χιλιάδες αγωνιστές: Προπηλακισμούς, ακόμη και απόπειρες φόνου από εγκάθετους τραμπούκους, γιατί έπαιζε πάντα με συνέπεια το δύσκολο αυτό είδος λαϊκού θεάτρου.
Δυστυχώς, όμως, και το κράτος των "εκσυγχρονιστών" δεν του φέρθηκε καλύτερα. Τελευταία, άρρωστος βαριά, έσβησε χωρίς την πολυδιαφημισμένη σύνταξη των λαϊκών καλλιτεχνών.
Ο καλλιτέχνης και λαϊκός αγωνιστής "Ορέστης" (ήταν το όνομά του στον ΕΛΑΣ), με μέγεθος αρετής, είναι για μας υποθήκη, που μας βοηθάει να χτίσουμε την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, με φωτεινό μέλλον και πολιτισμό για το λαό.Μακάρι η πολιτεία να σκύψει, έστω και τώρα, και να μαζέψει ό,τι ο εκλιπών άφησε. Εργα, φιγούρες, σημειώσεις, κ.ά. και να τα στεγάσει σε ένα μουσείο λαϊκού πολιτισμού, πριν γίνουν λεία διαφόρων. Να γίνουν όλα αυτά τα εργαλεία του Ορέστη και τόσων άλλων λαϊκών καλλιτεχνών, κτήμα του λαού μας, από τον οποίο εμπνεύστηκε και στον οποίο δικαιωματικά ανήκουν".
Γιώργος ΜΑΜΑΗΣ
Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ολα είναι δρόμος",που εκπροσωπεί επίσημα την Ελλάδα στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου (12-23 του Φλεβάρη), θα προβληθεί, στις 19 του Φλεβάρη (7.30μμ), στη μεγάλη σάλα του σινεμά "Ντελφί". Η ταινία άρεσε ιδιαίτερα στην επιτροπή επιλογής του φεστιβάλ, που την ξεχώρισε για το διαγωνισμό και το Forum - τα δύο μεγάλα προγράμματα του φεστιβάλ. Ο Παντελής Βούλγαρης είναι γνωστός και αγαπητός στο Βερολίνο, καθώς πέντε από τις προηγούμενες ταινίες του έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο μεγάλο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στο φεστιβάλ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει φέτος μια αξιόλογη παρουσία, αφού, εκτός από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη,θα παρουσιάσει σε ιδιωτικές προβολές, στα πλαίσια της Διεθνούς Κινηματογραφικής Αγοράς, 14 ακόμη ταινίες παραγωγής 1997,όπου επιλεγμένοι προσκεκλημένοι του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πρόσφατη ελληνική παραγωγή και να κάνουν τις επιλογές τους.
Παράλληλα, στο χώρο του φεστιβάλ, θα λειτουργήσει ελληνικό περίπτερο,μαζί με άλλα 15 ευρωπαϊκών χωρών. Οι Ελληνες εκπρόσωποι, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών για κάθε βοήθεια και πληροφορία. Θα οργανώσουν εκδηλώσεις και θα δραστηριοποιηθούν για την καλλιτεχνική και εμπορική προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Λογοτεχνών,Πάνος Παναγιωτούνης και Φίλιππος Μαυρογιώργης, αντίστοιχα, καλούν τους λογοτέχνες αύριο στην κοπή της πίτας της. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).
Στην επαρχία μεταφέρει το "Ξενοδοχείο" του ο Διονύσης Σαββόπουλος,μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεών του στο "Μετρό". Σήμερα θα εμφανιστεί στο "Ολντ Τάουν" του Βόλου, το Σάββατο στο "Μύλο" της Λάρισας, την Κυριακή στο "Εκκοκιστήριο" στις Σέρρες και τη Δευτέρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Από τις 18/2 θα παρουσιάζει την παράσταση στη Θεσσαλονίκη.
Πέθανε, προχτές, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός Γιώργος Βρασιβανόπουλος,μετά από μακρά ασθένεια και η κηδεία του γίνεται, σήμερα, από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, στις 3 μ.μ.
Ο Γιώργος Βρασιβανόπουλος σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1950. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε στο "Θέατρο Κυβέλης",στο ρόλο του Φερδινάνδο στον "Εγκμοντ" του Γκαίτε, με την "Ελληνική Σκηνή" του Δημήτρη Ροντήρη.Από το 1968 - 1987 ασχολείται με μεταφράσεις ξένων κινηματογραφικών ταινιών. Επαιξε σε περισσότερες από τριάντα ταινίες, ενώ κάποιες από αυτές βασίστηκαν σε δικά του σενάρια "Κατηγορώ την κοινωνία", "Πληγωμένα νιάτα", κ.ά. Τελευταία του εμφάνιση ήταν στο σίριαλ "Ο ήχος της σιωπής" (1993). Υπήρξε σύμβουλος του ΣΕΗ και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ηθοποιών και αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών.
Το έργο της Λουίζ Πέιτζ "Σαλόνικα" ανεβαίνει, αύριο, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,σε μετάφραση Τάκη Καλφόπουλου,σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη,σκηνικά - κοστούμια Φίλιππου Παπαγεωργίου,μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη.Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Νέλλη Αγγελίδου, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Νίκας, Μάριος Ιορδάνου.
Σε μια αμμουδιά της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, πέντε Αγγλοι βρίσκονται στους ιστούς μιας παράξενης και γοητευτικής ιστορίας. Στο καθοριστικό και ιδιότυπο αυτό παιχνίδι πραγματικότητας και φαντασίας, όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, αναδύεται με τρόπο ποιητικό και ταυτόχρονα οικείο και καθημερινό μια πολύμορφη σύνθεση της πραγματικότητας. "Το "Σαλόνικα" - είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Ιορδανίδης - έχει επιβληθεί σαν ένα από τα έργα του σύγχρονου αγγλικού δραματολογίου με διεθνή καριέρα στην Ευρώπη, την Αμερική και Αυστραλία. Η γραφή της Πέιτζ, μέσα από μια αφοπλιστική λιτότητα, είναι έμπειρη και δεξιοτεχνική. Γράφει με πλούσια φαντασία και έμπνευση. Το έργο με ζωντανό διάλογο, λεπτό χιούμορ, ρίχνει μια ευθύβολη ματιά σε επίκαιρα θέματα. Ο μύθος με δραματικά και κωμικά επεισόδια ασχολείται με ανθρώπινες σχέσεις και θέματα όπως το πάθος, ο έρωτας, ο θάνατος, η φθορά, η ελευθερία, η μοναξιά".