Το αντίτιμο των εντυπώσεων είναι ...ψήφοι, το δόγμα της Ρηγίλλης
Με μαζική κλιμάκωση ψηφοθηρικών εντυπώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει τους αγρότες στο γαλάζιο «δισάκι», ενόψει ευρωεκλογών. Χτες, διά στόματος πρωθυπουργού ξαναεξαγγέλθηκε από τα κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας πως επίκειται ρύθμιση για τα πανωτόκια. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πλειοδότησε στη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών στους φτωχομεσαίους αγρότες, υποστηρίζοντας με έμφαση πως «ο αγρότης γνωρίζει πια ότι δεν κινδυνεύει να χάσει το χωράφι του, το σπίτι του σε πλειστηριασμό». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε παραπλανητικά πως «στις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, στις Βρυξέλλες, διεκδικήσαμε, διαπραγματευτήκαμε και διασφαλίσαμε το μέλλον των παραγωγών και των προϊόντων μας». Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χτες την ΑΤΕ, για να απαγγείλει ο ίδιος τα προεκλογικά διαφημιστικά σποτ της ΝΔ, μπας και ...τσιμπήσουν καλύτερα οι αγρότες.
Δυστυχώς, όμως, πίσω από τέτοιες δηλώσεις και επικοινωνιακά κόλπα, κρύβεται το μαύρο μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών, ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής και των αντιαγροτικών αποφάσεων που στηρίζει, με χέρια και με πόδια, η ΝΔ. Ενα μέλλον που υποθήκευσε πέρσι τον Ιούνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και ξαναϋποθήκευσε τον Απρίλη η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφιση των νέων κοινών οργανώσεων αγοράς για βαμβάκι καπνό και λάδι. Και μπορεί η ΝΔ να διαλαλεί ότι ...πάγωσαν 2.700 πλειστηριασμοί, αλλά δε λέει για πόσο και τι θα γίνει μετά την υποτιθέμενη τραπεζική ρύθμιση, που θα ανακοινωθεί κατόπιν των ευρωεκλογών... Γιατί τουλάχιστον 74.000 περίπου μικρομεσαίοι αγρότες κινδυνεύουν με άμεσο πλειστηριασμό της περιουσίας τους. Οι αγρότες αυτοί, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, έφτασαν να χρωστάνε 1,4 δισ. ευρώ (477 δισ. δρχ.) και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, περισσότεροι από 350.000 αγρότες δεν καταφέρνουν να πληρώνουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους και η ΑΤΕ δεν τους θεωρεί καλούς πελάτες...
Το ζήτημα, όμως, μετά τα όσα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, για βαμβάκι, καπνό και λάδι τον Απρίλη και για κτηνοτροφία, δημητριακά κ.ά. πέρσι τον Ιούνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πώς θα καταφέρουν να αυξήσουν το εισόδημά τους οι υπερχρεωμένοι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και να τους περισσέψουν λεφτά για να πληρώσουν τις όποιες τραπεζικές ρυθμίσεις; Και πώς θα γίνει να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, όταν η στήριξη της γεωργίας μειώνεται, οι επιδοτήσεις κόβονται και οι εμποροβιομήχανοι ποδοπατούν ασύδοτοι τις τιμές παραγωγού; Μήπως, για παράδειγμα, στον καπνό, με τιμή 8 λεπτά/ κιλό που δίνουν οι καπνέμποροι, ή μήπως μετά τη μείωση της επιδότησης κατά 50% από το 2010; Κι όσον αφορά στα μεσογειακά προϊόντα τίθεται κι ένα ερώτημα ακόμα: Τι σόι καλύτερη διαπραγμάτευση έκανε η ΝΔ, σε μια ΚΑΠ, που ως στόχο έχει τη συρρίκνωση του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής;!
«Το σχέδιο για την προστασία του καταναλωτή αποδίδει», υποστηρίζει - μιλώντας σοβαρά - ο υπουργός Ανάπτυξης
Πέτροβας Σπύρος |
Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, αφού εδώ και μια βδομάδα οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου έχουν πέσει σημαντικά (περί το 10-12%), ενώ στη χώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης, μείωσαν την τιμή μόλις... ένα - ενάμισι λεπτό το λίτρο. Βεβαίως, ο υπουργός που δεν έχασε την ευκαιρία να παραστήσει ότι αποδίδει η κυβερνητική πολιτική, δεν εξήγησε γιατί η μείωση στη λιανική τιμή είναι τόσο μικρή, ενώ με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5-6 λεπτά. Για το θέμα, υποτίθεται ότι υπήρξε... δέσμευση των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχουν, μέχρι αύριο Παρασκευή οι συνολικές μειώσεις στην τελική τιμή να ανέρχονται στα περίπου 5 λεπτά ανά λίτρο.
Ακάθεκτος ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε επίσης ότι «η αύξηση των ελέγχων, η ουσιαστική ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού και οι άλλες μας παρεμβάσεις αποδίδουν, και τις προσεχείς μέρες θα φανούν τα αποτελέσματα στις τιμές της βενζίνης». Ετσι απλά είναι κατά την κυβέρνηση τα πράγματα. Στενάζει ο λαός από την ακρίβεια και την ασυδοσία των ιδιωτικών μονοπωλίων και αυτή επαίρεται ότι προστατεύει τον καταναλωτή!
Και επειδή όλα στα στοιχεία το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στην κερδοσκοπία των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας, χτες η περιβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 218.000 ευρώ ή 3% επί του ετήσιου τζίρου τους, σε 8 πρατήρια της Αρτας επειδή διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν στην ίδια τιμή! Αυτό στην... ελεύθερη αγορά λέγεται «εναρμονισμένη πρακτική» και τιμωρείται.
Την ανάγκη για «Αντίσταση, Απειθαρχία, Ανυπακοή και Ανατροπή των αποφάσεων της ΕΕ, που στόχο έχουν την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς και την εξαφάνιση της μικρομεσαίας αγροτιάς», σημειώνει η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ). Και απευθυνόμενη ειδικότερα στον αγροτικό κόσμο της χώρας τον καλεί «να αντισταθεί στον ευρωμονόδρομο αυτό και να απορρίψει την πολιτική της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και τους εκφραστές τους».
Σε σχετικό ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση σημειώνει πως «η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο για Καπνό, Βαμβάκι, Ελαιόλαδο επιβεβαιώνει τους φόβους τόσο των Γεωτεχνικών όσο και του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, για την αντιαγροτική κατεύθυνση των κανονισμών αυτών και συνολικά της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.
Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις αναπότρεπτα οδηγούν στη μείωση του εισοδήματος και της απασχόλησης και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι νέοι κανονισμοί όχι μόνο δε δίνουν λύση, αλλά μεγαλώνουν τη μεταβατική περίοδο, αποδέχονται τις χαμηλές ποσοστώσεις και τις μειωμένες επιδοτήσεις, αποσυνδεμένες μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή, ώστε οι τρεις βασικές καλλιέργειες της χώρας μας (βαμβάκι, λάδι, καπνός) να συρρικνωθούν δραστικά και να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους. Ταυτόχρονα, ευνοεί προκλητικά τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές τροφίμων».
Πάνω από 5.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στους Δήμους Νίκαιας και Κιλελέρ Λάρισας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπέστησαν μεγάλες ζημιές, έως και ολοκληρωτικές σε πολλά, από τη σφοδρή βροχή και το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, σιτηρών, αλλά και δέντρων.
Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και ιδιαίτερα αυτοί που χάνουν τη σοδειά της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επανασπορά των χωραφιών ή να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) επισημαίνει ότι «χρειάζεται άμεσα να γίνουν εκτιμήσεις και να καταγραφούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε ν' αποδοθούν οι αποζημιώσεις με βάση την πραγματική καταστροφή». Ταυτόχρονα υπενθυμίζει στην κυβέρνηση πως «οι αποζημιώσεις από την επανασπορά του βαμβακιού θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τη ζημιά στη μειωμένη απόδοση που θα έχουν όσα χωράφια έχουν επανασπαρεί».
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους πληγέντες αγρότες να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα για κάθε αρνητική εξέλιξη στα ζητήματα αποζημιώσεων από μέρους της κυβέρνησης.