"... όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"
"Απούλητοι περιμένουν ακόμα στις αποθήκες του Χαβαρίου 200 τόνοι σταφίδας από την περυσινή σοδειά. Η τιμή που δίνει η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας είναι 160 δρχ. το κιλό και μ' αυτή μάλλον θα "κλείσει", αφού σε λίγο καιρό οι αποθήκες θ' ανοίξουν για τη νέα παραγωγή". Και να σκεφτεί κανείς ότι η σταφίδα στο σούπερ - μάρκετ πουλιέται σε πενταπλάσια και εξαπλάσια τιμή, ως είδος πολυτελείας.
"Ενα γυμνάσιο της Ηλείας πρέπει να διαγραφεί από τον εκπαιδευτικό της χάρτη! Μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και των εξετάσεων "νέου τύπου" 230 μαθητές και μαθήτριες από τους 1.315 του νομού μας, που φοίτησαν στην Α Λυκείου τη χρονιά αυτή απορρίπτονται". Και πιο κάτω συνεχίζει ο συντάκτης. "Στα υψηλά ποσοστά των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο πριν ολοκληρώσουν τη γυμνασιακή τους εκπαίδευση, έρχονται να προστεθούν οι 230 "αποτυχόντες", η πλειοψηφία των οποίων ασφαλώς δε θα επιχειρήσει να επαναλάβει την τάξη".
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δήλωση του Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ηλιδας "Στην 7η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οριστικοποιήθηκε η ουσιαστική απένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηλιδας, από τις πιστώσεις του 2ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης", παρά το γεγονός ότι η "Εταιρεία παραχώρησε έγκαιρα στο υπουργείο Πολιτισμού, το οικόπεδο ανέγερσης 30 στρεμμάτων καθώς και τη μελέτη του έργου. Δεν υπάρχουν πλέον για κανέναν δικαιολογίες γι' αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη...".
Για την αντιγραφή
Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το αίτημα των εργαζομένων να μη μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία μεταφέρουν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτηση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Το ζήτημα του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το οποίο εισπράττει τα διόδια και βρίσκεται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση, προς όφελος μερικών μεγαλοεργολάβων και ξένων και ντόπιων τραπεζών, θέτουν, με δύο Ερωτήσεις τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, βουλευτές του ΚΚΕ. Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ρ", οι μεγάλες τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα οδικά έργα με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης, απαιτούν από την κυβέρνηση να τους δώσει προκαταβολικά τις εισπράξεις από τα διόδια, πριν καλά - καλά αρχίσει η δημοπράτηση των έργων! Ζητούν, με άλλα λόγια, να τους δώσει προκαταβολικά η κυβέρνηση τα κονδύλια, με τα οποία θα ...αυτοχρηματοδοτήσουν - υποτίθεται - τα οδικά έργα. Να εφαρμόσουν, δηλαδή, το σύστημα της ..."τζάμπα αυτοχρηματοδότησης"!
Οπως αναφέρεται στην πρώτη Ερώτηση, το ΤΕΟ είναι ΝΠΔΔ, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Τα έσοδα μόνο από τις εισπράξεις χρηστών των εθνικών δρόμων κυμαίνονται πάνω από 50 δισ. δρχ. το χρόνο, με τις κυκλοφοριακές συνδέσεις 70 δισ. δρχ., με προοπτική να υπερβούν σύντομα τα 100 δισ. δρχ. "Παρότι είναι ένα Ταμείο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και τα έσοδά του διατίθενται για έργα συντήρησης των εθνικών οδών - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δόθηκε στους εργαζόμενους σχέδιο νόμου και υπήρξαν και διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο, από όπου προκύπτει η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπεί το Ταμείο σε Ανώνυμη Εταιρία". Μια τέτοια εξέλιξη - τονίζουν οι βουλευτές - βρίσκει αντίθετους και τους εργαζόμενους στο Ταμείο, που έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να την αποτρέψουν.
Το ΤΕΟ, επισημαίνεται στη δεύτερη Ερώτηση, απασχολεί 400 μόνιμους και 250 περίπου συμβασιούχους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό επιβεβαιώνεται, τόσο από αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων στα οποία αυτοί προσέφυγαν (ασφαλιστικά μέτρα), όσο και από την απάντηση του ΑΣΕΠ της 17/7/95 σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε το Σωματείο των Εργαζομένων. Οι συμβασιούχοι απασχολούνται στο ΤΕΟ, ορισμένοι από το 1991, άλλοι από το 1994 και κάποιοι άλλοι από το 1995, με διακεκομμένες συμβάσεις έως το 1996 και από 8/1/97 έως σήμερα συνεχόμενα.
"Οπως είναι γνωστό - τονίζουν οι βουλευτές - ο Ν. 2190 μιλάει ρητά για εποχιακό προσωπικό, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, ενώ αίτημα του Σωματείου τους είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε μόνιμες ή αορίστου χρόνου".
Τις εισπράξεις των διοδίων έχουν βάλει "στο μάτι" τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους!
Από το 1991, 250 υπάλληλοι του ΤΕΟ εργάζονται ως ...έκτακτοι, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες