ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
Κινήσεις «στρατηγικής»

Σε αγώνα «σκάκι» λόγω της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, με τον διευθυντή του μουσείου Γκεττί στις 16/5 στην Αθήνα, παραπέμπουν οι τελευταίες εξελίξεις από τις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα και την Πάρο, οι οποίες μπορεί και να είναι... μία και ενιαία.

Στις 5/5 στο Λονδίνο συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, αστυνόμος Α΄ Γ. Γληγόρης, ο αξιωματικός της Ιντερπόλ, κ. Μάρκου και οι επικεφαλής του βρετανικού Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Το εν λόγω τμήμα έχει μεγάλη σχετική τράπεζα πληροφοριών, αφού το Λονδίνο θεωρείται κόμβος στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Οι Ελληνες αξιωματικοί ενημερώθηκαν και από τη μορφωτική σύμβουλο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Βάνα Σολομωνίδη, η οποία έχει ασχοληθεί από το 2002 με το θέμα του διεθνούς λαθρεμπορίου ελληνικών αρχαιοτήτων.

Η αμερικανική πλευρά «απαντά» σε αυτές τις κινήσεις των ελληνικών αρχών με δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οποία θεωρεί ότι οι έρευνες της ελληνικής αστυνομίας στη βίλα της πρώην εφόρου αρχαιοτήτων του μουσείου «Γκεττί» στην Πάρο, νυν υπόδικου στην Ιταλία, Μάριον Τρου, αποτελούν «άσκηση πίεσης» προς το «Γκεττί» για την επιστροφή των τεσσάρων κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Απώλεια για την πανεπιστημιακή κοινότητα

Πέθανε σε ηλικία 55 χρόνων ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος

Δυσαναπλήρωτο κενό για την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα Γράμματα αποτελεί ο χαμός του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Αφησε την τελευταία του πνοή στα 55 του χρόνια, στο γραφείο του, στο Ρέθυμνο. Οταν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ήταν πλέον αργά και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και αργότερα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είχε συγγράψει άρθρα, μελέτες και ένα βιβλίο πάνω στην Πολιτική Επιστήμη. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ανέπτυξε δράση στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του οποίου ήταν στέλεχος και τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση.

«ΔΙΚΗ 17 Ν»
Συνεχίστηκε η εξέταση μαρτύρων

Με την εξέταση μαρτύρων από την υπόθεση της επίθεσης κατά του Ε. Παπαδημητρίου, συνεχίστηκε χτες στο πενταμελές Εφετείο η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν». Η Κ. Βλάχου κατέθεσε πως είδε δυο άτομα που κατέβηκαν από φορτηγάκι, κατόπιν πλησίασαν τον Ε. Παπαδημητρίου, που το 1992 ήταν βουλευτής της ΝΔ, και ο οδηγός τον πυροβόλησε στα πόδια.

Ο άλλος μάρτυρας, ο Γ. Βουτζαλής, επέμενε πως αναγνώρισε τους Δ. Κουφοντίνα και Β. Τζωρτζάτο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, η συνήγορος υπεράσπισης Γ. Κούρτοβικ διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι οι ερωτήσεις της έδρας ήταν τέτοιες που τον βοηθούσαν να επιβεβαιώσει όσα είχε ισχυριστεί πρωτόδικα.

Στο πρώτο διάλειμμα της διαδικασίας, 12 ξένοι σύνεδροι που συμμετείχαν στις εργασίες του 4ου Κοινωνικού Φόρουμ, συνοδευόμενοι από μέλη των Κινήσεων Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους, συζήτησαν με τους κατηγορούμενους για τις συνθήκες κράτησής τους και για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης. Στο τέλος της συνεδρίασης, ανοίχτηκε πανό που έγραφε: «Οχι στις δίκες σκοπιμότητας».

Τα αντηλιακά παρέχουν προστασία όταν επιλέγονται με βάση τον τύπο του δέρματος, και χρησιμοποιούνται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος (15 - 19 Μάη). Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, ο δείκτης προστασίας σε κάθε αντηλιακό προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία Β η οποία ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις τα αντηλιακά δεν περιέχουν φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία Α με την οποία σχετίζεται ο καρκίνος του δέρματος. Πάντα, επισημάνθηκε, πρέπει να επιλέγονται αντηλιακά που περιέχουν φίλτρα και για τα δύο είδη ακτινοβολίας, ενώ αποδεικνύεται χρήσιμη συμβουλή του δερματολόγου.

Το αντιηλιακό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα από όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Η έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με την εμφάνιση δερματικών καρκίνων, με πιο επικίνδυνο το μελάνωμα. Μόνο στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» καταγράφονται κάθε χρόνο 200 - 300 νέα περιστατικά μελανώματος.

«Εφυγε» ο Παναγιώτης Βλάχος

Εφυγε το περασμένο Σάββατο 6.5.2006 και κηδεύτηκε προχτές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Ανω Εξάνθεια Λευκάδας, ο αγωνιστής, παλαίμαχος δημοσιογράφος Παναγιώτης Βλάχος, δημοσιογράφος του «Ρ» από το 1974 μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ο Παναγιώτης Βλάχος γεννήθηκε το 1923. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, άρχισε να εργάζεται ως διορθωτής και επιμελητής ύλης σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες («Καθημερινή», «Εμπρός», «Ελ. Λόγος», «Αθηναϊκή», «Αυγή», «Εστία», «Δημοκρατική Αλλαγή»), ως το 1967. Με τη μεταπολίτευση εργάστηκε στο «Ριζοσπάστη» μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στη διάρκεια της δικτατορίας, εργάστηκε κυρίως σε περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Εκανε επιμέλεια ύλης σε δεκάδες βιβλία στους εκδοτικούς Οίκους: ΦΥΤΡΑΚΗ, ΕΛΛΕΝΙΟΥΣ, ΓΡΗΓΟΡΗ, ΒΛΑΣΣΗ, ΑΛΚΑΙΟΝ, ΠΑΠΑΖΗΣΗ κ.ά. Εγραψε, επίσης, θεατρικά έργα, σενάρια και διηγήματα.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν συνάδελφο που υπηρέτησε με συνέπεια τη δημοσιογραφία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ