Η Ελλάδα πληρώνει τα μεγαλύτερα επιτόκια της ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δημόσιο δανείζεται το 2002 με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δρχ. τη μέρα
Στο ιλιγγιώδες ποσόν των 9 δισ. ευρώ (πάνω από 3 τρισ. δρχ.) έφτασε ο φετινός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τη διεθνή χρηματαγορά. Πρόκειται για δυο απανωτά δάνεια, ένα δεκαετούς διάρκειας για 5 δισ. ευρώ στο τέλος του Γενάρη, και ένα πενταετούς διάρκειας για 4 δισ. ευρώ, που υπογράφτηκε προχτές στο Λονδίνο. Με βάση τα παραπάνω δύο δάνεια που συνάφθηκαν το Γενάρη του 2002, προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δραχμές τη μέρα.
Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει τα πιο υψηλά επιτόκια ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, γεγονός που πυροδοτεί το ενδιαφέρον των ρεντιέρηδων του διεθνούς χρηματεμπορίου, ενώ, ξέχωρα από τα επιτόκια, πληρώνει αρκετά δισ. δρχ. πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Συγκεκριμένα, για το 5ετές ομόλογο το επιτόκιο έφτασε στο 4,7% και η επιπλέον προμήθεια σε 0,10% επί της αξίας του δανείου. Για το προηγούμενο δεκαετές δάνειο θα καταβάλλεται επιτόκιο 5,26% ετησίως και η πρόσθετη προμήθεια που δόθηκε εφάπαξ έφτασε σε 0,15%. Το νέο στοιχείο της πρακτικής που ακολουθεί φέτος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάθεση των δανείων σε μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια του εξωτερικού (CSFB, J.P. Morgan, Sao Paolo, Salomon Smith Barney, HSBC, Leahman) ενώ από «ελληνικής» πλευράς συμμετείχαν με πολύ μικρότερα ποσοστά οι τράπεζες Εθνική, Eurobank (του ομίλου Λάτση) και Πειραιώς (του ομίλου Σάλλα).
Ο συνολικός δανεισμός για το 2002 θα εκτιναχτεί στα 29 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερων χρεών. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το παλαιότερο χρέος που θα αποσυρθεί μέσα στο 2002 είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι μεγάλο μέρος του φετινού δανεισμού οφείλεται στην ωρίμανση των πολυετών δανείων που συνάφθηκαν κατά την αλήστου μνήμης εποχή της «σύγκλισης με την ΟΝΕ». Ενας πρόσθετος τρόπος δανεισμού που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι η λεγόμενη τιτλοποίηση μελλοντικών δημοσίων εσόδων, τα οποία θα αναλάβει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Απόφαση περιφερειακής σύσκεψης των ομοσπονδιών ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων
Τα καυτά προβλήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού και η οργάνωση κινητοποιήσεων για την επίλυσή τους, εξετάστηκαν σε ευρεία περιφερειακή σύσκεψη των Ομοσπονδιών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων Βορειοδυτικής Ελλάδας, που έγινε την περασμένη Κυριακή στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ του νομού Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη αυτή, οι Ομοσπονδίες ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων της παραπάνω περιοχής που πήραν μέρος, καθόρισαν την Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2001 «Ημέρα διαμαρτυρίας» των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της περιοχής. Επίσης, κάλεσαν τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίηση με κλείσιμο των επιχειρήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.
Μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο η σύσκεψη διαπίστωσε για το φορολογικό ότι το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα η κυβερνητική πολιτική αντί να αφαιρεί, προσθέτει επιπλέον νέους φόρους για τις μικρές επιχειρήσεις. Το 35% για τους συνεταιρισμούς και το 25% για τις προσωπικές εταιρίες συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια για τη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων, τα διογκούμενα δημοτικά τέλη εντάσσονται στην ίδια πρακτική της φορολογικής αφαίμαξης.
Για την Κοινωνική Ασφάλιση η σύσκεψη κατέληξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία, με παράλληλη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, κατήγγειλαν οι ΕΒΕ, είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η σταδιακή μείωση μέχρι και κατάργηση της κρατικής συμμετοχής, η μείωση της κύριας σύνταξης, η μετατροπή των κρατικών νοσοκομείων σε ΑΕ.
Η σύσκεψη αποφάσισε για την καλύτερη διοργάνωση της κινητοποίησης όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μελών τους, αξιοποιώντας και άλλες μορφές όπως περιοδείες, συσκέψεις, μοίρασμα ανακοινώσεων κ.ά. Αντίστοιχα, οι ομοσπονδίες από κοινού με τους εμπορικούς συλλόγους να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με άλλους φορείς, με στόχο τη συμπαράστασή τους ή και τη συμμετοχή τους.
Αλλαγές στη διοικητική δομή ανακοίνωσε χτες η Γενική Τράπεζα, χωρίς να δοθεί καμιά επίσημη εξήγηση για τους λόγους που ξηλώθηκε η προηγούμενη διοίκηση. Σημειώνεται, πως βασικός μέτοχος της Γενικής, είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας - σ' αυτή τη φάση - τον Γ. Παπαντωνίου
Στη θέση του «αποχωρήσαντος» προέδρου Ι. Μάνου, τοποθετήθηκε ο Α. Χασιώτης μέχρι τώρα υποδιοικητής της ΑΤΕ. Γενικός διευθυντής στη θέση του Γ. Μούργελα αναλαμβάνει ο Γ. Τσαμουργκέλης, μέχρι τώρα διευθύνων σύμβουλος στην «Εθνική Χρηματιστηριακή» και αναπληρωτής γενικός διευθυντής, στη θέση του Σπ. Παντελιά, ο Γ. Κουτσουδάκης μέχρι τώρα σύμβουλος διοίκησης στην ΕΤΕΒΑ.