Είμαστε σε
νέο Μεσαίωνα
Με έχει εντυπωσιάσει αυτές τις μέρες το ότι ακούω να λέγεται, δίπλα μου, και να σχολιάζεται η τεράστια κοινωνική ανισότητα. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, ελάχιστους, και η εξάπλωση της φτώχειας και της αδικίας, σε ολόκληρους, τεράστιους λαούς.
Δεν μπορεί παρά να έχετε ακούσει να συζητείται με κατάπληξη, συνήθως συγκλονιστική, αν όχι και οδυνηρή, η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ. Μεταφέρω προχείρως μια τέτοια συζήτηση.
- Το διάβασες αυτό; Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συγκεντρώνουν περιουσία μεγαλύτερη από το εισόδημα των τριάντα πέντε φτωχότερων χωρών του κόσμου, όπου κατοικούν εξακόσια εκατομμύρια άνθρωποι!
- Για φαντάσου!
- Δε χρειάζεται να το φανταστείς. Τι να σου κάνει η φαντασία, όταν μιλάει η πραγματικότητα;
- Σωστά! Πού πάμε;
Προς Μεσαίωνα πάμε, απαντούν, όπως είπα, μερικοί ειδικοί. Αλλά η πραγματικότητα βοά και η κοινή, απλή σκέψη το αντιλαμβάνεται πλήρως: Δεν πάμε. Είμαστε σε Μεσαίωνα. Και ο νους μας επιχειρεί τη σύγκριση εκείνου του παλιού Μεσαίωνα και του σημερινού.
Οι φεουδάρχες ήταν οι ιδιοκτήτες της γης. Και είχαν τους δουλοπάροικους, να τη δουλεύουν. Τους άφηναν ένα μικρό μέρος της απόδοσης του μόχθου των, ίσα για να ζουν και κρατούσαν, προς όφελός τους, το μεγάλο μέρος της παραγωγής, για να γλεντάνε τη ζωή τους και ν' απολαμβάνουν όλες τις τέρψεις της τότε εποχής.
- Για σκεφθείτε, ρε παιδιά! Δούκες και πρίγκιπες είχαν χτήματα, τόσο μεγάλα, όση είναι η Πελοπόννησος!
- Μόνο; Και βάλε! Υπήρχαν χτήματα πολύ μεγαλύτερα, γιατί η Ρωσία είναι απέραντη.
- Εκατό οικογένειες "ευγενών" - άκου... "ευγενών" - κατείχαν όλη την αχανή χώρα. Και είχαν τους δουλοπάροικους να τη δουλεύουν. Και δεν τους επέτρεπαν να μετακινηθούν. Αν κανείς επιχειρούσε να φύγει, συλλαμβανόταν από την τσαρική αστυνομία και υποχρεωνόταν να επιστρέψει στον τόπο της ισόβιας σκλαβιάς του!
Αυτά συζητούσαμε τότε. Και τώρα κάνουμε τη σύγκριση με το σημερινό Μεσαίωνα της πλουτοκρατίας. Εμείς, οι απλοί άνθρωποι. Και βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο. Ανθρωποι, απελπισμένοι, από τη φτώχεια που τους δέρνει στον τόπο τους και από την εκμετάλλευση που υφίστανται, φεύγουν και επιχειρούν να καταφύγουν σε χώρες που ευημερούν, για να ζήσουν σαν άνθρωποι. Αλλά οι εξουσιαστές σ' αυτές τις χώρες δεν τους το επιτρέπουν. Τους εμποδίζουν.
Αμ' δε θα πεθάνουν! Οπως δεν πέθαναν οι μουζίκοι της τσαρικής Ρωσίας, αλλά είδαν ν' ανατέλλει και γι' αυτούς η φωτεινή αυγή μιας ανθρώπινης ζωής.
Το ίδιο θα συμβεί και με τους σημερινούς μουζίκους, τους σκλάβους της παγκοσμιοποιημένης "νέας τάξης", αυτής του πλούτου, της αδικίας, της διαφθοράς και της βαρβαρότητας. Θα ιδούν κι αυτοί, οι απόκληροι και καταδυναστευόμενοι, θα ιδούν, με τους αγώνες τους, που όλο θα οργανώνονται και θα εντείνονται, θα ιδούν, επαναλαμβάνω, ν' ανατέλλει για την τάξη τους, την αριθμούσα δισεκατομμύρια πλασμάτων, ν' ανατέλλει η φωτεινή αυγή μιας νέας ζωής...
Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ
Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν την απορριπτική απόφαση του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πολεοδομία, νομάρχης και περιφερειάρχης, σχετικά με την επέκταση μιας από τις πιο ρυπογόνες και επικίνδυνες βιομηχανίες στην περιοχή Χαλκίδας - Βαθέος Αυλίδας, της χημικής βιομηχανίας "ΙΝΤΕΡΚΕΜ - ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ".
Αυτό καταγγέλλει ο Οικολογικός Σύλλογος "Περιβαλλοντική Δράση" Βαθέος Αυλίδας και ο Δήμος Αυλίδας. Την προσφυγή στο ΣτΕ είχε κάνει η πρώην Κοινότητα Βαθέος Αυλίδας κατά της συγκεκριμένης βιομηχανίας, στις 12.11.98 και η αίτηση συζητήθηκε στις 2.6.99 στο ΣτΕ, που εξέδωσε την 2500/1999 απόφαση με το εξής δικαιολογητικό: "Δέχεται την κρινόμενη αίτηση. Ακυρώνει την υπ' αριθμ. 64388/24 -12-1998 κοινή απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Απορρίπτει την παρέμβαση... ".
Βέβαια, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες και η κυβέρνηση (διά του διορισμένου περιφερειάρχη), αλλά και τα υπουργεία "ποιούν τη νήσσαν", γιατί να κάνει "κράτει" ο Τουρκοαμερικανός Τόμρακ ή Τομρακσίογλου,ιδιοκτήτης της "ΙΝΤΕΡΚΕΜ" και να σταματήσει τις εργασίες που κοντεύουν να ολοκληρωθούν, αφού έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο;
Η "ΙΝΤΕΡΚΕΜ" ζητούσε, σύμφωνα με την "προέγκριση χωροθέτησης" την επέκταση του κτιρίου (παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκης έτοιμων προϊόντων, αίθουσα προσωπικού) και τον εκσυγχρονισμό επτά αντιδραστήρων, έξι μπλέντερ, ενός ατμολέβητα υγραερίου και δώδεκα δεξαμενών αποθήκευσης πρώτων υλών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, ζητά, στον ίδιο χώρο που επανειλημμένα έχει επεκτείνει με μπαζώματα του αιγιαλού (παράνομα ή όχι το γνωρίζουν οι υπηρεσίες), να προσθέσει τα παραπάνω!
Δικαιολογημένα, λοιπόν, το Ε τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση της πρώην Κοινότητας Βαθέος Αυλίδας για να προφυλάξει την περιοχή και τους κατοίκους από μια "βραδυφλεγή βόμβα" που υπάρχει έξω από την πόρτα τους, καθώς και την υγεία τους από τις συνεχείς και έντονες δυσοσμίες από επικίνδυνα τοξικά υλικά που χρησιμοποιεί η βιομηχανία. Φαίνεται, όμως, ότι ο εν λόγω βιομήχανος έχει "μπάρμπα στην Κορώνη"... (Παλιότερα είχε γίνει και παρέμβαση στην κυβέρνηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, Μάικλ Σωτήρχου, για να υλοποιηθούν κάποιες κερδοφόρες αιτιάσεις του ιδιοκτήτη της "ΙΝΤΕΡΚΕΜ").
Ετσι, σήμερα η "ΙΝΤΕΡΚΕΜ", που αποτελεί μια από τις πέντε πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (οι άλλες είναι τα "Τσιμέντα Χαλκίδας", η "Χέηστ", τα Ναυπηγεία και ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Χαλκίδας), με σημαντική συμμετοχή στη ρύπανση του Νοτίου Ευβοϊκού και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με επιστημονική - ερευνητική μελέτη, τυγχάνει της "ασυλίας" της κυβέρνησης και των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτή η χρόνια κατάσταση, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Οικολογικός Σύλλογος Αυλίδας "Περιβαλλοντική Δράση" και ο Δήμος Αυλίδας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά και ζητάνε, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τζέλας και ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχ. Κυρίτσης,την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Χαλκίδας. Χαρακτηριστικά δήλωσαν ότι η ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προξένησε εντύπωση και στον εισηγητή του θέματος στο Ε τμήμα του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, η μελέτη σε έντεκα ημέρες (!) εγκρίθηκε από τη νομαρχιακή επιτροπή της ΝΑ Εύβοιας, την Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εννοείται αφού διαβάστηκε, έγιναν παρατηρήσεις, διορθώσεις και άλλα... Η όχι;
Γ. Π.
Ο χώρος εγκατάστασης των νέων δεξαμενών. Εγκαταστάσεις που χτίστηκαν μετά το παράνομο μπάζωμα του αιγιαλού. Η Ιντερκέμ ίσως ζητήσει και τη θάλασσα...