Συνελήφθησαν ο αρχιεπίσκοπος Μπ. Γκαλστανιάν και συνεργάτες του, με την κατηγορία ότι είχαν «στρατολογήσει» πρώην στρατιωτικούς και αστυνομικούς
«Απόπειρα πραξικοπήματος» στην Αρμενία για την ανατροπή της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Πασινιάν, σε μία ακόμα εξέλιξη που φέρνει ξανά στην επιφάνεια την οξυμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση «Δύσης» - Ρωσίας και άλλων «παικτών» στον Νότιο Καύκασο, όπου «διασταυρώνονται» ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης», η υπογραφή της οποίας «σκοντάφτει» σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια για δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, ενώ η κυβέρνηση της Αρμενίας προχωρά σε «στροφή» από τη Ρωσία προς τη «Δύση».
«Οι πράκτορες των δυνάμεων της τάξης απέτρεψαν ένα σκοτεινό, μεγάλης κλίμακας σχέδιο του "εγκληματία ολιγάρχη κληρικού" να αποσταθεροποιήσει τη Δημοκρατία της Αρμενίας και να καταλάβει την εξουσία», δήλωσε ο Πασινιάν.
Σύμφωνα με την επιτροπή έρευνας της Αρμενίας, ο αρχιεπίσκοπος Μπ. Γκαλστανιάν εμπλέκεται σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος.
Πέρσι ο Γκαλστανιάν είχε τεθεί επικεφαλής ενός κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο κατηγορούσε τον Πασινιάν ότι εκχώρησε εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εν μέρει τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε έναν πόλεμο το φθινόπωρο του 2020. Τον Σεπτέμβρη του 2023, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση - αστραπή, το Καραμπάχ πέρασε πλήρως στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ τον θύλακα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι.
Σύμφωνα με την επιτροπή έρευνας, ο Γκαλστανιάν «με την προηγούμενη συγκατάθεση αρκετών μελών του κινήματος απέκτησε τα μέσα και τα εργαλεία που ήταν απαραίτητα για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών και την κατάληψη της εξουσίας».
Ερευνες βρίσκονται «σε εξέλιξη» στα σπίτια του αρχιεπισκόπου και περίπου 30 συνεργατών του, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο Γκαλστανιάν και συνεργάτες του είχαν στρατολογήσει πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως πρώην στρατιώτες και αστυνομικούς, για να μπλοκάρουν δρόμους, να παραλύουν την κυκλοφορία, να υποκινούν βία και να διακόπτουν το διαδίκτυο με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας.
Ο βουλευτής Γκ. Ντανιελιάν, στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου, κατήγγειλε μιλώντας σε δημοσιογράφους τις ενέργειες των κρατικών αρχών, τις οποίες χαρακτήρισε αντάξιες ενός «δικτατορικού καθεστώτος» και απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του κληρικού.
Την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία συνέλαβε μέλη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων κάποια που ανήκουν στο κίνημα του αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα που ο Πασινιάν πραγματοποιούσε ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία.
Οι σχέσεις του Πασινιάν με την ισχυρή ηγεσία της Αρμένικης Αποστολικής Εκκλησίας, στην οποία ανήκει ο Γκαλστανιάν, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Στις αρχές Ιουνίου ο Αρμένιος πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους πιστούς της εκκλησίας αυτής να ανατρέψουν τον επικεφαλής της, τον Γκαρεγκίν Β', ο οποίος τον επέκρινε επανειλημμένα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση στο Καραμπάχ.
Από την πλευρά του ο Γκαρεγκίν Β' ζήτησε την παραίτηση του Πασινιάν μετά τις στρατιωτικές ήττες της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν.
Την περασμένη βδομάδα, ο Ρωσο-Αρμένιος δισεκατομμυριούχος Σ. Καραπετιάν συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκανε δημόσιες εκκλήσεις για κατάληψη της εξουσίας, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεξάγει εκστρατεία κατά της εκκλησίας και δήλωσε ότι θα ενεργήσει «με τον δικό του τρόπο» για να την σταματήσει.
Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ότι «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Αρμενίας» και πως η Ρωσία «ενδιαφέρεται για την τήρηση του νόμου και της τάξης στη χώρα» στον βαθμό που θα διασφαλίζεται ότι «η Αρμενία παραμένει ευημερούσα, σταθερή και φιλική απέναντι στη Ρωσία».
Ο ίδιος υπενθύμισε την ετοιμότητα της Μόσχας να «διευκολύνει» την υπογραφή της συνθήκης «ειρήνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Στο επίκεντρο η ενίσχυση της «αποτρεπτικής ισχύος» του ΝΑΤΟ
AFP or licensors |
Οι ηγέτες ΗΠΑ και Τουρκίας σε «οικογενειακό πλάνο» από τη Σύνοδο στη Χάγη |
Με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και παζαριών, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, με τον Ερντογάν να εκφράζει «την ικανοποίησή του για την εκεχειρία που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», «χάρη στις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ» (όπως έκρινε σκόπιμο να σημειώσει), και να εύχεται «να είναι μόνιμη», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας.
Επίσης, ενώ φουντώνουν σύνθετες διεργασίες για τον ρόλο της Τουρκίας στην αναμέτρηση της «Δύσης» με τη Ρωσία και την Κίνα, ο Ερντογάν «τόνισε τη σημασία του διαλόγου για τον τερματισμό το συντομότερο της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και την ειρηνική επίλυση του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», σύμφωνα πάντα με την Αγκυρα.
Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να υποστηρίξει πως «οι δύο χώρες έχουν ευρεία δυναμική σε διάφορους τομείς, ιδίως αυτούς της Ενέργειας και των επενδύσεων», χωρίς να παραλείψει να επιμείνει ότι «η προώθηση της συνεργασίας κυρίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου για συνολικό όγκο (σ.σ. διμερών) εμπορικών συναλλαγών 100 δισ. δολαρίων».
Σημειωτέον, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία «οι δύο ηγέτες, ως κορυφαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επέστησαν την προσοχή στη σημασία των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της συμμαχίας».
Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση, ενώ στην επίσημη τουρκική ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά σε παζάρια που αναμενόταν να απασχολήσουν τη συνάντηση, όπως η επιδίωξη της Αγκυρας για επανένταξη στο πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών μαχητικών F-35.
Μεταξύ άλλων επαφών ο Ερντογάν συνάντησε και τον Γερμανό καγκελάριο Φρ. Μερτς, ο οποίος αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ευχαρίστησε τον Τούρκο ηγέτη «για την πρόθεση της Τουρκίας να διαδραματίσει έναν κατάλληλο διαμεσολαβητικό ρόλο και να προσφέρει την Κωνσταντινούπολη ή την Αγκυρα ως τόπους διεξαγωγής τέτοιων συνομιλιών».
Οπως είπε ο Μερτς, ζήτησε «από τον Πρόεδρο Ερντογάν να επηρεάσει από την πλευρά του τη Ρωσία και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Στη συνάντηση με τον Μερτς αναμενόταν να συζητηθεί και η «επιφύλαξη» του Βερολίνου για την προμήθεια της Αγκυρας με αεροσκάφη Eurofighters, αλλά δεν έγινε γνωστό κάτι παραπάνω.
Να σημειωθεί πάντως ότι τον τελευταίο καιρό μια σειρά «ανησυχίες» για την προμήθεια της Τουρκίας με ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα «αίρονται», στο φόντο και νέων εκτιμήσεων για τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Αγκυρα για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ο Ερντογάν συνάντησε ακόμα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους.
«Εξαιρετικά σημαντική» και «παράδειγμα για άλλες χώρες» χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, τη συμφωνία υπέγραψαν πέρυσι οι ΗΠΑ με τον Παναμά για πτήσεις χρηματοδοτούμενες από την Ουάσιγκτον για την απέλαση - «επαναπατρισμό» μεταναστών που πέρασαν «παράνομα» στην παναμαϊκή επικράτεια μέσω της ζούγκλας του Νταριέν (στα σύνορα με την Κολομβία).
Στη διάρκεια επίσκεψής της στον Παναμά, η Νόεμ είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από διατεθειμένες να βοηθήσουν και να μοιραστούν το κόστος», αναφερόμενη σε επιχειρήσεις απέλασης δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να επιταχύνει, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία».
Ολα αυτά ενώ ειδικά απέναντι στην κυβέρνηση του Παναμά η Ουάσιγκτον εντείνει τους τελευταίους μήνες πιέσεις για τους όρους «ανάσχεσης» της κινεζικής «επιρροής».
ΗΠΑ και Παναμάς υπέγραψαν τον περσινό Ιούλη συμφωνία με την οποία οι πρώτες δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν με τουλάχιστον 6 εκατ. δολάρια πτήσεις που θα οργάνωναν οι αρχές του Παναμά για την απέλαση μεταναστών που εισέρχονταν «παράτυπα» στο έδαφός τους μέσω της ζούγκλας του Νταριέν.
Η Νόεμ κάλεσε σε υπογραφή κι άλλων «τέτοιων συμφωνιών», ενώ ήδη με την περσινή συμφωνία έχουν οργανωθεί 53 πτήσεις για την απέλαση πάνω από 2.300 κυνηγημένων από τη φτώχεια, την πείνα και μια σειρά άλλα βάσανα που τους κάνουν να αφήνουν τις πατρίδες τους.
Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες συμφωνίες έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ η Κόστα Ρίκα και η Γουατεμάλα.
«Ανατροπή» χαρακτηρίστηκε η επικράτηση του 33χρονου Ζόχραν Μαμντάνι, προερχόμενου από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών, στις προκριματικές εκλογές του κόμματος για την ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου της Νέας Υόρκης, έναντι του πιο «κεντρώου» 67χρονου Αντριου Κουόμο, πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Ο Μαμντάνι, που δηλώνει «προοδευτικός και μουσουλμάνος», αρχικά εμφανιζόταν να υπολείπεται του Κουόμο μέχρι και 30 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, εξελέγη με τη στήριξη των Δημοκρατικών αλλά ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητος».
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι, από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ διαμαρτύρονταν για τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και τη σαρωτική ακρίβεια που εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Κενυατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως από αστυνομικά πυρά χτες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 400 άλλοι. Οι διαδηλώσεις έγιναν και με αφορμή την πρώτη επέτειο από περσινές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Γ. Ρούτο, στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες διαδηλωτές.
ΠΑΡΙΣΙ.-- «Εχω αποδεχτεί την υπόθεση ότι δεν θα μπορώ να κατέβω (σ.σ. στις επόμενες προεδρικές εκλογές). Ο Ζορντάν έχει αποδεχτεί την πιθανότητα να αναλάβει τη σκυτάλη. Του ζήτησα η ίδια να σκεφτεί και να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε σε συνέντευξή της η ηγέτιδα της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) Μαρίν Λεπέν, αναφερόμενη στον νυν πρόεδρο του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι η Λεπέν καταδικάστηκε στα τέλη Μαρτίου σε 5ετή ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, για κατάχρηση χρημάτων του Ευρωκοινοβουλίου.