ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απειλεί να στείλει «χωρίς καθυστέρηση» στρατό στο Μανμπίτζ

Από τις χτεσινές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στη Δαμασκό
Από τις χτεσινές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν μέσω Συρίας, δημιουργώντας συνθήκες για νέα κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, έπειτα από δύο (από τα ξημερώματα της Κυριακής) ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε «ιρανικούς στόχους» στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και τα περίχωρα, με αποτέλεσμα (κατά ορισμένες πληροφορίες) το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις Σύροι στρατιωτικοί. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε η ρίψη ιρανικών ρουκετών στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ είχε προηγηθεί η επιτυχής κατάρριψη σχεδόν όλων των ισραηλινών πυραύλων στην πρώτη αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Ο Ιρανός πτέραρχος, αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αζίζ Νασιρζαντέχ, δήλωσε ότι η χώρα του ανυπομονεί να πολεμήσει το Ισραήλ και «να το εξαλείψει από Γης», τονίζοντας πως οι νέοι Ιρανοί αεροπόροι «είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ανυπομονούν να αντιμετωπίσουν το σιωνιστικό καθεστώς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τη μεριά του, απείλησε με στρατιωτική πυγμή την Τεχεράνη, λέγοντας ότι «όποιος προσπαθεί να μας βλάψει, θα τους βλάψουμε εμείς, και όποιος απειλήσει να μας καταστρέψει θα φέρει την ευθύνη» για ό,τι ακολουθήσει.

Μπροστά σε αυτήν την όξυνση Ισραήλ - Ιράν, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σύστησε αποφυγή κινήσεων και ανακοινώσεων που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία εμποδίζοντας τις όποιες προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη βάση της Απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νέα επίθεση σε περίπολο Αμερικανών...

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε παράλληλα και στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, όπου για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες σημειώθηκε επίθεση σε βάρος αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου, αυτήν τη φορά σε περιοχή της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσακε με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Κούρδων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 2 Αμερικανών στρατιωτών. Η επίθεση έγινε από αυτόχειρα τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» που εμβόλισε την περίπολο με ΙΧ αυτοκίνητο.

Πριν από τη νέα επίθεση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, απείλησε τους Κούρδους των δυνάμεων YPG με νέα χερσαία επέμβαση ανατολικά του Ευφράτη ποταμού «και αλλού», δηλώνοντας έτοιμος, μετά την «αποχώρηση» των Αμερικανών στρατιωτικών, «να πάρει τον έλεγχο της ασφάλειας στο Μανμπίτζ χωρίς καθυστέρηση», για να το ξαναδώσει τάχα «στους αληθινούς οικοδεσπότες».

Πριν την επίθεση ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στην Αγκυρα, αντιτάχθηκε στην απόφαση του Προέδρου Τραμπ για «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, πριν ηττηθούν οι τρομοκράτες. Επιπλέον ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον «διεθνή συνασπισμό» κατά του ΙΚ, ε.α. στρατηγός Μπρετ Μαγκούργκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν σχέδιο» όσον αφορά τη Συρία, παρότι τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διαταγή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές επισκίασαν την πρώτη συνάντηση που είχαν χτες στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν. Ο Λαβρόφ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Πέντερσεν για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τη σύγκληση της λεγόμενης Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, τη δημιουργία συνθηκών για τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων και στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πλαίσιο της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Την Κυριακή πάντως, σε εκτενές ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την πραγματοποίηση της διήμερης Οικονομικής Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό, έγινε έκκληση για την ενίσχυση προσπαθειών (οικονομικών και πολιτικών) με στόχο την επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες τους, ενώ το «φιλέτο» της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Συρίας από πλούσιες αραβικές χώρες έδωσε λαβή για νέες κόντρες μεταξύ των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα

Την περασμένη Παρασκευή καταγράφηκε νέο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, δύο και πλέον χρόνια από το πρώτο κρούσμα και ενώ οι αρμόδιες αρχές κωλυσιεργούν απαράδεκτα στη διερεύνηση της υπόθεσης. Η δημόσια καταγγελία του ΚΚΕ για το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό έγινε την 1/12/2016. Με αφορμή αυτήν την καταγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα. Το ΚΚΕ έκανε ό,τι ζητήθηκε ώστε να προχωρήσει άμεσα η έρευνα, ενώ ήδη στις 9/12/2016 κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ωστόσο, η «κατεπείγουσα» έρευνα «από την αρχή βάδισε με ρυθμούς "χελώνας"», όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης» στις 8/1/2019.

* * *

Λίγους μήνες αργότερα, στις 5/4/2017, σημειώθηκε νέο κρούσμα τηλεφωνικών παρεμβάσεων στην έδρα της ΚΕ, το οποίο επίσης καταγγέλθηκε άμεσα. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που διεξήγαγε έλεγχο για την καταγγελία του πρώτου κρούσματος των συνακροάσεων, στην έκθεσή της κατέγραφε σημαντικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τέτοιο στοιχείο αποτελεί και η ύπαρξη κλήσεων μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό, καθώς και η ύπαρξη κλήσεων χωρίς απόκρυψη, για τις οποίες θα μπορούσε εύκολα και η ΑΔΑΕ να βρει σε ποιον ανήκουν. Εχουμε τονίσει επίσης ότι αν τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα από το εξωτερικό και μέσω σταθερού δικτύου έχουν υποστεί παραποίηση προέλευσης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνακροάσεις δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά κέντρο με αναβαθμισμένη τεχνογνωσία και μέσα... Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα: Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αξιοποίησαν τα συγκεκριμένα ευρήματα ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι; Χαρακτηριστικό εξάλλου της προσπάθειας να ερευνηθεί η υπόθεση μόνο «για τα μάτια του κόσμου» και να μπει άρον άρον στο αρχείο είναι το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ επανειλημμένα ζητούσε από τις αρμόδιες αρχές να της σταλούν τα πορίσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, τα οποία τελικά πήρε στα χέρια της σχεδόν δύο χρόνια μετά. Παρότι όμως τα πήρε, δεν προχώρησε σε βάθος την έρευνα, με τον ισχυρισμό ότι δεν προκύπτει τίποτα καινούργιο!

* * *

Και ενώ μια σειρά από στοιχεία από τους ελέγχους ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για τη βαθύτερη διερεύνηση της υπόθεσης, με πράξη της αρμόδιας εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 6/11/2017 η δικογραφία όδευε για το αρχείο. Χρειάστηκαν επανειλημμένες διαμαρτυρίες, δημόσιες καταγγελίες, παρεμβάσεις του Κόμματος και υπόμνημά του στην Εισαγγελική Αρχή στις 8/3/2018, ώστε η υπόθεση τελικά να μην αρχειοθετηθεί. Πράγματι, η Εισαγγελία Εφετών «επέστρεψε» την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για επανεξέταση και περαιτέρω έρευνα. Από εκεί φαίνεται να στάλθηκε για προκαταρκτική εξέταση στη ΓΑΔΑ, και στη συνέχεια να επέστρεψε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος τη χειρίζεται. Και ενώ το ΚΚΕ συνεχίζει να ζητάει απαντήσεις, μεταξύ άλλων και με την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, στις 18/1/2019 εμφανίζεται το νέο κρούσμα συνακροάσεων με τρίτους στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, μεταξύ άλλων και με άλλο πολιτικό κόμμα. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τη μία αρχή στην άλλη, και με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι καταλήγουν πως «είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων». Στην πραγματικότητα, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι. Αυτό πρέπει να γίνει έστω και τώρα. Το γαϊτανάκι ευθυνών πρέπει να σταματήσει.

* * *

Δεν χωρά αμφιβολία πως είναι απαράδεκτη η βραδύτητα και κωλυσιεργία ορισμένων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών όλα αυτά τα χρόνια, αναφορικά με τα σοβαρά και επικίνδυνα κρούσματα σε βάρος του ΚΚΕ. Είναι άνευ προηγουμένου η καθυστέρηση στις έρευνες για την εξαγωγή πορίσματος και τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας, την αποκάλυψη και δίωξη όσων βρίσκονται πίσω από τις λεγόμενες «συνακροάσεις», δηλαδή υποκλοπές. Βαθιά προβληματική είναι και η αποσιώπηση και υποβάθμιση των καταγγελιών του ΚΚΕ από την κυβέρνηση και άλλους που «κόπτονται» για τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο που το ζήτημα των υποκλοπών αφορά ευρύτερα το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού. Και τα ερωτήματα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά περιμένουν άμεσα απαντήσεις...


Κ. Πασ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ