Συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τον ρόλο που οργανώσεις και φορείς Κούρδων εξετάζεται να αναλάβουν ευρύτερα σε διευθετήσεις «αλληλένδετες» σε όλη τη Μέση Ανατολή, μετά και από την απόφαση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να αυτοδιαλυθεί και να παραδώσει τα όπλα. Ο καταδικασμένος σε ισόβια ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε νέο του μήνυμα ανέφερε ότι οι εξελίξεις που πυροδοτούν οι αποφάσεις του ΡΚΚ «συνεπάγονται μείζονα αλλαγή παραδείγματος» και πρόσθεσε ότι «η τουρκοκουρδική σχέση είναι σαν σχέση μεταξύ αδελφών που έχει διαρραγεί. Οι αδελφοί και οι αδελφές συγκρούονται, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν ο ένας χωρίς τους άλλους». Ζήτησε να υπάρχει «νέα συμφωνία βασισμένη στην έννοια της αδελφοσύνης» υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να εξαλείψουμε, τη μια μετά την άλλη, όλες τις παγίδες και τα ναρκοπέδια που εμποδίζουν τη σχέση (...) πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δρόμους και τις γέφυρες που υπέστησαν ζημιές».
Η νέα του δήλωση έγινε μετά από μία ακόμα επίσκεψη που έκανε στις φυλακές της νήσου Ιμραλί αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, με επικεφαλής την βουλευτή του Περβίν Μπουλντάν, αλλά και το μέχρι πρόσφατα ανώτατο στέλεχός του Σερέ Σουρεγιά Εντέρ (που κατέληξε στις 3 Μάη, περίπου δύο βδομάδες αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή).
Στο μεταξύ, τα μέλη της ηγεσίας του DEM, Τουντσέρ Μπακιρχάν, Τιουλέι Χατιμογκιουλάρι, Γκιολιστάν Κιλίτς Κοτσιγκίτ και Σεζάι Τεμελι, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζεται σειρά συναντήσεων τις επόμενες μέρες με άλλα κόμματα προβάλλοντας την «ανάγκη εκδημοκρατισμού».
Τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί με το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA - ιδρύθηκε από στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ που αποχώρησαν από αυτό), το ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας (SP) και το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό CHP.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε χτες επίσημες επαφές στη Σερβία, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε και τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Η Σερβία αποδίδει ειδική σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία. Η Τουρκία, με τη μεγάλη της επιρροή, είναι κρίσιμος παράγοντας για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Σέρβος ηγέτης που δήλωσε πεπεισμένος για «την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεών μας, που διακρίνονται από τον εντατικό πολιτικό διάλογο και περιεκτική συνεργασία, από την οικονομία μέχρι την Ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση».
Αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ «διατηρούν εξαιρετικά πιστωτικά πλεονεκτήματα, όπως το μέγεθος, η ανθεκτικότητα και ο δυναμισμός της οικονομίας τους, και ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».
Αντιδρώντας, σε ανάρτησή του στο «Χ» ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Στίβεν Τσανγκ είπε για τον οικονομολόγο του οίκου «Moody's», Μαρκ Ζάντι (συνεργάτη του Μπ. Ομπάμα και της Χ. Κλίντον), ότι «κανένας δεν παίρνει την ανάλυσή του στα σοβαρά. Εχει αποδειχθεί ότι κάνει λάθος ξανά και ξανά».
Θυμίζουμε ότι ο οίκος «Fitch» είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο AA+ το 2023, επικαλούμενος τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις με αφορμή το όριο δανεισμού. Ο δε «Standard and Poor's» ήταν ο πρώτος που το είχε υποβαθμίσει, το 2011, στη βαθμίδα AA+, όπου και το διατηρεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπεύθυνα πολιτικά μέτρα για τη σταθερότητα των διεθνών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συστημάτων και τη προστασία των επενδυτικών συμφερόντων».
Σημειωτέον, σοβαρές επιφυλάξεις για την αμερικανική οικονομία είναι έτοιμος να διατυπώσει και ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης «Scope», που σε έκθεσή του φέρεται να εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα φτάσει στο 133% του ΑΕΠ της χώρας, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για τη Γαλλία (122%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (111%), ενώ οι πληρωμές τόκων θα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 12% των εσόδων, τουλάχιστον το διπλάσιο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Στο μεταξύ, με φόντο και παρασκηνιακές διεργασίες που «τρέχουν» για την επίσημη συνέχιση των συνομιλιών ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με μια πιθανή διμερή εμπορική συμφωνία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο της ενθρόνισης του νέου Πάπα.
«Η Ευρώπη είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, φυσικά όμως έχουμε κάποιες διαφωνίες σε θέματα όπως το εμπόριο», δήλωσε ο Βανς. Εξέφρασε δε την ελπίδα να γίνει η «αρχή μακροπρόθεσμων εμπορικών διαπραγματεύσεων και μακροπρόθεσμων εμπορικών προνομίων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».
Σε δηλώσεις της η Μελόνι είπε πως «ξέρουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε πολλά θέματα, ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, και γνωρίζουμε ειδικότερα τη βασική σημασία των σχέσεων Ευρώπης - ΗΠΑ, για μια Δύση που θέλει να διατηρήσει την ενότητά της και να είναι ακόμα σε θέση να χαράξει την πορεία πλεύσης».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να άρει τη νομική προστασία έναντι περίπου 350.000 υπηκόων Βενεζουέλας κάνοντας πιθανή την απέλασή τους. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε επίσημα πως ο 82χρονος τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, που έχει εξαπλωθεί στα οστά.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο Κρίστιαν Ντυρ είναι ο νέος αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) μετά το συνέδριό τους. Η νέα ηγεσία υποσχέθηκε καινούργιο ξεκίνημα και ανάκαμψη από τη συντριβή του με 4,3% στις τελευταίες εκλογές, μένοντας εκτός βουλής.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, διόρισε χτες τον Καμίλ αλ Ταΐμπ Ιντρίς στη θέση του πρωθυπουργού μίας «μεταβατικής» κυβέρνησης για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο του 2023, που κόστισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε πάνω από 13 εκατομμύρια εντός Σουδάν και τέσσερα εκατομμύρια άλλους σε γειτονικές χώρες, ενώ το 50% των 50 εκατομμυρίων Σουδανών πεινά.
Διευρύνονται οι αντιπαραθέσεις στο σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) στη Βολιβία, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου φέτος. Πολύ έντονη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρώην, δύο φορές Πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και τον νυν πρόεδρο Λουίς Αρτσε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Πάντως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας απέκλεισε την περασμένη Πέμπτη τον πρώην Πρόεδρο Εβο Μοράλες γιατί η επανεκλογή του Προέδρου είτε είναι συνεχής, για περισσότερες από δύο θητείες, είτε ασυνεχής, είναι αντισυνταγματική. Από την πλευρά του, ο Μοράλες, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του στο Χ, ερμηνεύει το Σύνταγμα ότι «δεν απαγορεύει την ασυνεχή επανεκλογή».
Επίσης υποστηρικτές του Μοράλες πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την Κοτσαμπάμπα έως την Λα Πας, για να δηλώσουν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Πάντως το Σαββατοκύριακο, σε συνεδρίαση της ηγεσίας του ΜAS με την σύμφωνη γνώμη και του Αρτσε αποφασίστηκε να είναι υποψήφιοι του κόμματος ο νυν υπουργός Επικρατείας Εντουάρντο Ντε Καστίγιο, ως υποψήφιος πρόεδρος και ο βουλευτής Μιλάν Μπέρνα και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Αγροτών, ως υποψήφιος αντιπρόεδρος.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Γερουσίας Αντρόνικο Ροντρίγκες, 37 χρονών, προερχόμενος και αυτός από το ΜAS, συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας των καλλιεργητών φύλλων κόκας από την Κοτσαμπάμπα με σπουδές Πολιτικών Επιστημών και μεταπτυχιακό δίπλωμα, δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος με τη λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία (Alianza Popular).
Χωρίς να έχει απόλυτη πλειοψηφία
Η «κεντροδεξιά» Δημοκρατική Συμμαχία κατέγραψε νέα εκλογική νίκη την Κυριακή, κερδίζοντας τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, τις τρίτες μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς όμως να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.
Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, η Δημοκρατική Συμμαχία (AD) έλαβε το 32,7% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PS) το 23,4% και το ακροδεξιό Σέγκα 22,6%.
Χωρίς να λογαριάζονται τα τέσσερα βασικά υποσύνολα των ψήφων της πορτογαλικής διασποράς, καθώς τα αποτελέσματα σε αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, το κυβερνών κόμμα θα λάβει 89 έδρες από το σύνολο των 230 της πορτογαλικής εθνικής αντιπροσωπείας - πολύ λιγότερες από τις 116 που χρειάζονται για απόλυτη πλειοψηφία.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης της AD, Λουίς Μοντενέγκρο, δεσμεύτηκε να «διευρύνει τις επενδύσεις» και να «εξασφαλίσει την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Νούνο Σάντος, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη δεύτερη θέση του κόμματός του, το οποίο έχασε τόσες έδρες που βρέθηκε σχεδόν ισόπαλο με το Σέγκα.
Ο ηγέτης του Σέγκα, Αντρέ Βεντούρα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ιστορικό», καθώς «σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας» των δύο παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων στην Πορτογαλία.
Η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία (IL) έλαβε 5,5% και 9 έδρες.
Το «οικολογικό» κόμμα LIVRE έλαβε 4,2% και 6 έδρες.
Ο συνασπισμός CDU του Πορτογαλικού ΚΚ (PCP) με τους Πράσινους έλαβε 3% και 3 έδρες (από 3,2% και 4 έδρες), συνεχίζοντας στα πιο χαμηλά ποσοστά της σύγχρονης ιστορίας του μετά τη στήριξη στις αστικές κυβερνήσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Αλλα μικρότερα κόμματα έλαβαν από 1 έδρα.