ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2025
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Υποστελεχωμένες και χωρίς μέσα οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας

Με τεράστιες ελλείψεις ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδος

Από την τελευταία φωτιά στην περιοχή της Κερατέας
Από την τελευταία φωτιά στην περιοχή της Κερατέας
Η απουσία ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και η έλλειψη μέσων αναδείχθηκαν από την απάντηση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Χαβατζάς, ανέδειξε ότι παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση, πανελλαδικά, καταστροφικών πυρκαγιών. «Η "καύσιμη ύλη", που κάθε χρόνο μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, είναι εδώ και απειλεί τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Τα δάση δεν προστατεύονται από τα αποσπασματικά και πανάκριβα έργα των όποιων καθαρισμών τμημάτων δασών είναι σε εξέλιξη, χωρίς σχεδιασμό, με πρόχειρες ή και ανύπαρκτες μελέτες που δεν καλύπτουν ούτε καν το 3% των συνολικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, που πρέπει όχι μόνο απλά να καθαριστούν, αλλά να διαχειριστούν με βάση τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, ο οποίος δεν υπάρχει για κανένα δάσος της χώρας.

Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ως συμβολή στην προστασία και τον καθαρισμό των δασών η πολιτική εκχώρησης της διαχείρισης των δασών σε επιχειρηματίες, που θα μπορούν και με κρατική επιχορήγηση να κόβουν και να απομακρύνουν από το δάσος κάθε είδους δασική βλάστηση, για τη μετατροπή της κυρίως σε πέλετ ή για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και τη δημιουργία αγοράς βιομάζας.

Τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Συνεχίζεται η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή.

Ακόμα και σε αυτά τα πλαίσια, όμως, παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση προωθεί την υποκατάσταση της ευθύνης της Πολιτικής Προστασίας μέσω της παραχώρησης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ και αντίστοιχα αρμοδιοτήτων δασοπροστασίας στις Περιφέρειες και την Τοπική Διοίκηση, χωρίς να διασφαλίζει καμιά προϋπόθεση, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη». Επίσης «μεταφέρει την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών που κινδυνεύουν από πυρκαγιά στους πολίτες, κρύβοντας τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους για την κακή κατάσταση της πυροπροστασίας των δασών, αλλά και για τον χωροταξικό σχεδιασμό που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις».

Εξάλλου, σχολίασε τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο αρμόδιο υπουργείο και του υπουργού στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των οποίων δόθηκαν διάφορες διαβεβαιώσεις για στελέχωση της ΠΥ με προσωπικό και μέσα, λέγοντας ότι πρόκειται περισσότερο για μια προσπάθεια εντυπωσιασμού. Αφού «η έλλειψη μόνιμου προσωπικού είναι τεράστια και όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν 4 διαφορετικές σχέσεις εργασίας των πυροσβεστών. Και μάλιστα, όταν οι εποχικοί διεκδικούν μονιμοποίηση, πολλές φορές εισπράττουν και το "χάδι" των ΜΑΤ. Σε κάθε περίπτωση εποχικοί και μόνιμοι πυροσβέστες υπολείπονται των πραγματικών αναγκών που αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο, όσο συσσωρεύονται οι αιτίες των πυρκαγιών και κυρίως τα τεράστια κενά στην πρόληψη».

Και επειδή τα μηνύματα φέτος μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, αφού μόνο μέσα στον Μάρτη έχουν ήδη εκδηλωθεί πανελλαδικά πάνω από 1.350 πυρκαγιές, κάλεσε «η αντιπυρική περίοδος που ξεκινάει αύριο, πρέπει κατά τη γνώμη μας να βρει τον λαό οργανωμένο και σε ετοιμότητα να υπερασπίσει τα δάση και το βιος του, δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις του για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας».

Η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Αηδονά, απαντώντας στην ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αρκέστηκε να αναφέρει ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει συνολικά 21 υπαλλήλους, οι οποίοι κατανέμονται από 1, 2, 3 στις Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκη 7, Ημαθία 2, Κιλκίς 2, Πέλλα 3, Πιερία 3, Σέρρες 2, Χαλκιδική 1). Ανέφερε ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει υδροφόρες και αυτές τις εξασφαλίζει μέσω των εργολάβων, για τους οποίους πολλές φορές η πληρωμή γίνεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Τα κονδύλια που διατέθηκαν για τη μίσθωση μηχανημάτων έργου για τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, μόνο κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο ήταν 1.711.000.

  • Επίσης τα ζητήματα της αντιπυρικής θωράκισης και της μετεγκατάσταης των καζανιών του θανάτου στο Πέραμα θέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εξακολουθεί η δυσοσμία στον Εύοσμο

Το πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, που εξακολουθεί να είναι έντονο και σχεδόν καθημερινό, εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας των ΕΛΠΕ, έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη αθωωτική απόφαση που αφορούσε στελέχη των ΕΛΠΕ σε σχέση με ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας παραμένει και ακόμα τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα για τα οποία είχαν δεσμευθεί εδώ και 6 χρόνια.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δυσοσμία που προέρχεται από τα ΕΛΠΕ «έχει διερευνηθεί και τεκμηριωθεί επαρκώς από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και από επιστημονικούς φορείς, με κύριο το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Η αποσπασματική και με καθυστέρηση υλοποίηση ορισμένων περιβαλλοντικών έργων αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τον ενεργειακό όμιλο κάτω από την πίεση και των επιστημονικών αποδείξεων της έκθεσης του ΑΠΘ αλλά και των κινητοποιήσεων των κατοίκων αποτελούν την καλύτερη ομολογία ενοχής της ευθύνης των ΕΛΠΕ για το πρόβλημα».

Ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο της δυσοσμίας εξακολουθεί να παραμένει, ότι μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά έργα για τα οποία είχαν δεσμευθεί τα ΕΛΠΕ και ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Μαΐου, αναμένονται τα αποτελέσματα των καινούργιων μετρήσεων που έχει κάνει το ΑΠΘ. Πρότεινε δε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, «έχοντας πλέον και τη νέα έκθεση του ΑΠΘ. Να δούμε πόσα από τα έργα που είχαν δεσμευθεί τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρωθεί, πόσα εκκρεμούν και αν αυτά που έγιναν συνεισέφεραν στη μείωση ή όχι της δυσοσμίας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στυγνός εκβιασμός το δίλημμα «ασφάλεια ή πολιτισμός»!

Απαιτεί να μη διαταραχθεί η λειτουργία του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου

Να διαθέσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της αστυνομίας στη Νέα Κίο χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του Μορφωτικού Συλλόγου της περιοχής στο κτίριο όπου στεγάζεται επί 45 χρόνια, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Αποτελεί στυγνό εκβιασμό το δίλημμα "ασφάλεια ή πολιτισμός" που θέτουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η δημοτική αρχή Αργους - Μυκηνών, προκειμένου να διχάσουν τον λαό της Νέας Κίου, βάζοντας το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να έχουν οι πολίτες απέναντι στην αναγκαιότητα της ύπαρξης και δράσης ενός ζωντανού κυττάρου πολιτισμού της περιοχής. Επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την πραγματική ανάγκη των κατοίκων της Νέας Κίου να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους για να υποχωρήσουν από άλλες ανάγκες τους, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους».

Τονίζει ακόμα ότι «η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, γιατί μεγάλες μάζες οδηγούνται στην εξαθλίωση. Η εγκληματικότητα δηλαδή σε διάφορες περιοχές, όπως και στη Νέα Κίο, δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αποτελεί κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος και συνδέεται με κυκλώματα που είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό. Δεν οφείλεται στην ιθαγένεια, στη φυλή, στο χρώμα, στο θρήσκευμα, αλλά στο γεγονός ότι τα κυκλώματα του εγκλήματος στρατολογούν κόσμο αξιοποιώντας την αυξανόμενη και διευρυνόμενη περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Παράλληλα απαντά στην προβοκάτσια σε βάρος του Κόμματος η οποία εξελίχθηκε τοπικά: «Ξεκαθαρίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν εναντιώνεται σε καμία περίπτωση στην εγκατάσταση και στέγαση υπηρεσιών της αστυνομίας στη Νέα Κίο. Προβοκατόρικα δημοσιεύματα ενάντια στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, για να δημιουργήσουν αντιΚΚΕ αντανακλαστικά, θα πέσουν στο κενό. Η ίδια η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η διεκδίκηση ζωής με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαϊκών στρωμάτων, θα τα καταρρίψει. Και, φυσικά, το ΚΚΕ θα συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στον δίκαιο αγώνα του λαού, των κατοίκων της Νέας Κίου, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μορφωτικού Συλλόγου στο κτίριο όπου στεγάζεται για 45 και πλέον έτη».

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα

Ενημέρωση για όλες τις παρεμβάσεις και ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή Αγρινίου μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με Ερώτηση - τοποθέτησή της κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ποια μέτρα έχει πάρει, ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και τι προτίθεται να κάνει ενόψει της αντιπυρικής περιόδου;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στη δημοτική αρχή ο Τίμος Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και συνέχισε:

«Ελπίζουμε η υποχρέωσή της να μην εξαντληθεί σε μια σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη διάθεση μιας υδροφόρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ενημέρωση των συνδημοτών μας για τη νομική υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους και την είσπραξη προστίμων για όσους δεν "συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις".

Ρωτάμε: Τι έχει κάνει η δημοτική αρχή και τι έχει γίνει για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων, τον καθαρισμό δασών και κυρίως των αστικών και περιαστικών αλσών και δασυλλίων, τη συντήρηση και λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών, τη λειτουργία πυροφυλακίων, τη συνεργασία με εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας;

Ελπίζουμε η απάντηση της δημοτικής αρχής να μην καλυφθεί πίσω από την πενιχρότητα των κονδυλίων που δίδονται για την Πολιτική Προστασία από την κυβέρνηση, που όντως έτσι είναι: Για φέτος δίνεται το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ σε 332 δήμους, που μπορεί να είναι προσαυξημένο κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024, αλλά είναι λιγότερο σε αντιστοιχία των 4 ευρώ κατ' άτομο.

Γι' αυτό, πάνω απ' όλα ερωτάται η δημοτική αρχή αν επιτέλους προτίθεται να έρθει σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, που θεωρεί τις ανάγκες μας "κόστος" και αποτελεί προσάναμμα των καταστροφικών πυρκαγιών, για να μην έχουν την "τύχη" οι συνδημότες μας κάποια στιγμή να γίνουν δέκτες μηνύματος "βάλτε το στα πόδια" από το 112, στο οποίο η κυβέρνηση με περίσσια ευκολία καταφεύγει για να εξαντλήσει τις υποχρεώσεις της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ