ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Αυξάνει μέχρι και 100% τους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ

Σε «στρατηγικούς» τομείς όπως οι ημιαγωγοί, τα κρίσιμα ορυκτά, η ηλεκτροκίνηση κ.ά.

Το βάθος του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας επιβεβαιώνουν και οι νέες, τεράστιες, μέχρι και 100% αυξήσεις σε δασμούς εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, στο όνομα της αντιμετώπισης «αθέμιτων πρακτικών», επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χτες ότι θα επιβάλει νέα αύξηση, συνολικού ύψους 18 δισ. δολαρίων, σε τελωνειακούς δασμούς για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και αφορούν σχεδόν 10 βιομηχανικούς «στρατηγικούς» τομείς, όπως αυτούς των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι δασμοί θα αυξηθούν από 25% μέχρι και 100%.

Ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση υποστήριξε ότι οι δασμοί αποσκοπούν να «εξαλείψουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, είτε αφορούν τη μεταφορά τεχνολογίας είτε την πνευματική ιδιοκτησία ή την καινοτομία».

Στα ηλεκτρικά οχήματα οι δασμοί τετραπλασιάζονται, ενώ σε τομείς που αφορούν προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου αυξάνονται από 7,5% σε 25%. Εκείνοι που σχετίζονται με ημιαγωγούς αυξάνονται από 25% σε 50% και στο εξής θα εφαρμόζονται επίσης στα ηλιακά πάνελ και σε ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Η διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας του Λευκού Οίκου, Λάελ Μπράιναρντ, κατηγόρησε την Κίνα ότι «χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της εις βάρος των άλλων» και ότι «λόγω των αθέμιτων πρακτικών της, θα διαθέτει ικανότητα παραγωγής ηλιακών πάνελ που θα είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερη της αναμενόμενης παγκόσμιας ζήτησης βραχυπρόθεσμα».

Ακολούθησε το σχόλιο του πρώην Προέδρου και εκ νέου υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, ο οποίος υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι «επειδή η Κίνα τρώει το φαΐ μας αυτή τη στιγμή... Πρέπει (οι αμερικανικές αρχές) να το κάνουν για πολύ περισσότερα προϊόντα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα...».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, είπε ότι «η Κίνα εξακολουθεί να αντιτίθεται στις μονομερείς αυξήσεις δασμών κατά παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».

Το δε κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η επιβολή των δασμών «θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας» και κάλεσε τις ΗΠΑ να «αναιρέσουν αμέσως τις λαθεμένες αποφάσεις τους» και να ακυρώσουν τους δασμούς.

Αύριο ξεκινούν οι επίσημες επαφές Πούτιν στο Πεκίνο

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και την πολύμορφη ενίσχυση των σχέσεων Πεκίνου και Μόσχας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο την κινεζική πρωτεύουσα για επίσημες επαφές.

Κατά την επίσκεψή του ο Ρώσος Πρόεδρος θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για την Ουκρανία και τη συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου στους τομείς της Ενέργειας και του εμπορίου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γ. Ουσακόφ.

Ο Πούτιν θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον νέο υπουργό Αμυνας, Αντρέι Μπελαούσοφ, τον ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας (και μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας) Σ. Σόιγκου, τον υπουργό Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, και την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, ο επιχειρηματίας Ολεγκ Ντεριπάσκα, ο επικεφαλής της τράπεζας VTB, Αντρέι Κόστιν, ο επικεφαλής της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Novatek», Λεονίντ Μίχελσον.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της ρωσικής Ανω Βουλής ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι «το δίδυμο Μόσχας και Πεκίνου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο εξισορρόπησης στις παγκόσμιες υποθέσεις» και χαρακτηρίζοντας την Κίνα «ηγέτη της παγκόσμιας ανάπτυξης» είπε ότι αυτό «δεν αρέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, μαζί με τους δορυφόρους τους, έχουν "πείσει" την υπόλοιπη Δύση δογματικά ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν σε κανέναν να είναι ισχυρότερος και με μεγαλύτερη επιρροή από την Ουάσιγκτον».

Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε οι ηγέτες όσον αφορά τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης, δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι οι μόνες που θέλουν να μεταρρυθμίσουν το διεθνές σύστημα, να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που θα αντικατοπτρίζει το πραγματικό βάρος των κρατών και των ενώσεών τους».

Απανωτές αφίξεις ξένων διπλωματών στο Βελιγράδι

Στη σερβική πρωτεύουσα και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, που εξέφρασε κατανόηση για τις «δυσκολίες» της εξωτερικής πολιτικής του Βούτσιτς

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ και ο Σέρβος Πρόεδρος

Copyright 2024 The Associated

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ και ο Σέρβος Πρόεδρος
Νέες συστάσεις στη σερβική ηγεσία απευθύνει η ΕΕ για «περαιτέρω ευθυγράμμιση» με την εξωτερική πολιτική της, με φόντο τις αυξημένες δυσκολίες που εμφανίζει η διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εκτιμήσεις που δεν παύουν στα ευρωενωσιακά επιτελεία για την ανάγκη να ανακοπεί η διείσδυση Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή.

Τις επαφές του στο Βελιγράδι συνέχισε και χτες ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Ολιβερ Βαρχέλι, ο οποίος τόνισε και τα παραπάνω σε συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιμένοντας ότι «σε πέντε χρόνια» είναι «απολύτως εφικτή» η είσοδος νέων χωρών της περιοχής στην ΕΕ, αφού «η πόρτα είναι ανοιχτή» και «η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη». Από τη μεριά του ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024, αποφεύγοντας να θίξει το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - τις οποίες το Βελιγράδι επιμένει να μην υιοθετεί - και αναφέροντας γενικά ότι η κυβέρνησή του «δεν αγωνίζεται παρά μόνο για το καλό της Σερβίας».

Στο Βελιγράδι και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Στο Βελιγράδι συνέχισε χτες επίσημες επαφές όμως και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον Βούτσιτς. Τον Κουλέμπα συνοδεύει μάλιστα η σύζυγος του Ουκρανού Προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, που είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί σε κοινή εκδήλωση με την σύζυγο του Σέρβου Προέδρου, Ταμάρα Βούτσιτς.

Σε συνέντευξή του ο Κουλέμπα δήλωσε «πεπεισμένος ότι χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία η Ευρώπη θα παραμείνει ένα ημιτελές έργο», και κάλεσε τις Βρυξέλλες «να μην παίζουν παιχνίδια με την ένταξη των χωρών των περιοχών μας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, αλλά να γίνει πράξη αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Επέμεινε ότι «όλοι πρέπει να είμαστε γρήγοροι, όχι μόνο για χάρη των χωρών μας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι η ύπαρξη οποιωνδήποτε γκρίζων ζωνών, όπως δείχνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγεί μόνο σε ένα πράγμα: Σε αυξημένες προκλήσεις και απειλές για την Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τις διαφορετικές επιλογές που κάνει το Βελιγράδι από αυτές των «Δυτικών» του συμμάχων στην εξωτερική πολιτική, είπε: «Κατανοώ τις δυσκολίες που έχει η σερβική εξωτερική πολιτική», αλλά «οι δύο χώρες μας αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν πραγματικά και να κατανοήσουν η μία τις θέσεις της άλλης. Κατά την άφιξή μου εδώ άκουσα ήδη πλήθος σχολίων για τη φιλορωσική Σερβία και μερικοί άνθρωποι μου είπαν ότι αυτή είναι μια τέτοια ευκαιρία για την Ουκρανία, να γίνει ορατή, επειδή οι Σέρβοι είναι φιλορώσοι. Δεν νομίζω ότι οι Σέρβοι είναι κατά της Ουκρανίας. Νομίζω ότι η Ρωσία επενδύει τεράστιους πόρους για να πείσει τους Σέρβους ότι πρέπει να είναι εναντίον των Ουκρανών...».

  • Στα Βαλκάνια περιοδεύει και η υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας των ΗΠΑ, Λιζ Αλεν, από τις 12 Μάη, και μέχρι τις 20 Μάη έχει προγραμματίσει επαφές σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σχέδιο «εξοικονόμησης» δημόσιων δαπανών, δηλαδή μέτρα λιτότητας, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση, στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού (τον Απρίλη έφτασε στο 70% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) και ενώ το κεφάλαιο αναζητά ολόπλευρα εφόδια για να κυριαρχήσει στην αναμέτρηση με αντιπάλους, στη στενή «γειτονιά» και όχι μόνο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ισχυρίστηκε ότι «προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε το ακριβό κόστος διαβίωσης», χαρακτηρίζοντας τον «μονοψήφιο πληθωρισμό» απαραίτητο «για μία βιώσιμη ανάπτυξη» και αναγγέλλοντας περικοπές «για το σύνολο του δημόσιου τομέα», που σε μεγάλο μέρος τους θα αποτελέσουν κορμό νομοσχεδίων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης, περιορίζεται η αγορά ή η ενοικίαση κάθε νέου οχήματος στον δημόσιο τομέα εκτός - όπως είπε - «υποχρεωτικών αναγκών». Θα ανασταλεί η ανέγερση ή η αγορά δημόσιων κτιρίων για (αρχικά) μία τριετία, κάνοντας λόγο αόριστα για εξαιρέσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές. Το σχέδιο για την «τιθάσευση των δαπανών» περιλαμβάνει ακόμα μείωση κατά 10% των δημόσιων προϋπολογισμών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και κατά 15% για επενδύσεις.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τα μέσα Απρίλη, το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού.

ΣΟΥΔΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις στο βόρειο Νταρφούρ

Ανάφλεξη με σφοδρές μάχες καταγράφεται από την Παρασκευή στο Σουδάν, σε περιοχές του βόρειου Νταρφούρ, 13 μήνες από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του Προέδρου της χώρας, στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, και στις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης» με επικεφαλής τον Μοχάμαντ Ντάγκαλο.

Οι συγκρούσεις στην Αλφασίρ προκάλεσαν τουλάχιστον 27 νεκρούς και 130 τραυματίες και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι κατέκλυσαν το κρατικό νοσοκομείο της πόλης, το οποίο έχει τεράστιες ελλείψεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον δύο παιδιά και ένας νοσοκόμος.

Το απόγευμα της Κυριακής, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, που έχει καταληφθεί από τους παραστρατιωτικούς σχεδόν από την αρχή του πολέμου.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
Γαλλική απόφαση για κλείσιμο του αεροδρομίου μετά από «ταραχές»

Να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Νουμεά, αποφάσισε η Γαλλική Υπατη Αρμοστεία στη Νέα Καληδονία, μετά από «ταραχές» που - όπως είπε - ξεκίνησαν προχτές, στην υπερπόντια αυτή κτήση της Γαλλίας, στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό.

Μάλιστα, ο ύπατος αρμοστής, Λουί Λεφράν, ανακοίνωσε ότι απαγορεύθηκε και η κυκλοφορία στην πόλη, μιλώντας για «πυρά εναντίον των χωροφυλάκων με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, καραμπίνες για κυνήγι μεγάλων ζώων» και απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε και η τοπική κυβέρνηση, που ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε λόγος δυσαρέσκειας, απογοήτευσης ή θυμού δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υπονόμευση ή την καταστροφή αυτών που η χώρα μπόρεσε να οικοδομήσει επί δεκαετίες και την υποθήκευση του μέλλοντος».

Θυμίζουμε ότι το 2021 εκλέχτηκε για πρώτη φορά επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης αυτόχθων ηγέτης από τη φυλή των Κανάκ.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν μεταξύ άλλων σε σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να φέρει αλλαγές στο Σύνταγμα της Νέας Καληδονίας που φέρεται να διευκολύνουν μεθοδεύσεις σε εκλογικά αποτελέσματα - γι' αυτό και αντιδρούν ιδιαίτερα δυνάμεις που ζητούν την ανεξαρτησία της νήσου. Μέσα στον Μάη αρχικά είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις συνελεύσεις και το λεγόμενο «Εδαφικό Κογκρέσο» της Νέας Καληδονίας, αλλά τελικά αυτές αναβλήθηκαν για το τέλος της χρονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ