Την ίδια στιγμή, ανακοινώνεται ότι σε ...3 με 4 μήνες θα ανακοινωθεί το επίσημο πόρισμα για την ανάφλεξη του καλωδίου της γέφυρας, προκαλώντας ερωτήματα για συγκάλυψη αστοχίας
ICON |
Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από τις 4 Απρίλη, ενώ οι αυξήσεις - φωτιά στα διόδια κατά 43% που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα για το υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο θα ισχύσουν από τις 10 Απρίλη.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα:
Για να «χρυσώσουν το χάπι», ανακοίνωσαν επίσης πως θα ισχύσουν διάφορες κάρτες διελεύσεων, σύμφωνα με τις οποίες, αν ξεπερνά κανείς τις 10 διελεύσεις το μήνα, θα έχει πιο χαμηλό κόμιστρο.
Στις δικαιολογίες που επικαλέστηκαν για την αύξηση των διοδίων, πέρα από την αναμενόμενη και κλασική πια καραμέλα «λόγω αύξησης του ΦΠΑ», έκαναν λόγο και για τις δυνατότητες που τους παρέχει η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που έχουν υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία μπορούν να αυξάνουν την τιμή κατά το δοκούν.
Οπως τόνισε προκλητικότατα ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Γιάννης Φρέρης, «η συγκεκριμένη αύξηση είναι μέσα στα πλαίσια των συμβατικών μας δυνατοτήτων και θα είναι η πρώτη και η τελευταία για το έτος 2005», προσθέτοντας, όμως, ότι «είναι στην ευχέρειά μας, σύμφωνα πάντα με τις συμβατικές μας δυνατότητες, για κάθε έτος να προχωρούμε και δύο φορές σε αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων»! Στη συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, παραβρέθηκε και ο Θανάσης Κουλουμπής, γγ των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος αρκέστηκε στο να επικροτήσει τα προαναφερθέντα...
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που τα ακριβή αίτια για την ανάφλεξη του «καλωδίου» στήριξης της γέφυρας, που έγινε στις 27 Γενάρη, παραμένουν ακόμη άγνωστα και το επίσημο πόρισμα ακόμη «μαγειρεύεται»! Οι υπεύθυνοι της εταιρίας δήλωσαν ότι αυτό θα είναι έτοιμο σε τρεις με τέσσερις μήνες, αλλά παρ' όλα αυτά ισχυρίστηκαν ότι η ζημιά προκλήθηκε από κεραυνό. Η μεγάλη καθυστέρηση, που παρατηρείται για την εξαγωγή του επίσημου πορίσματος, γεννά πολλά ερωτήματα, ως προς την πραγματική αλήθεια για τα αίτια κοπής του συρματόσχοινου της γέφυρας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι επιχειρείται να συγκαλυφτούν αστοχίες και κακοτεχνίες.
Τέλος, παρουσιάστηκε και μια έρευνα που διενήργησε η ίδια η εταιρία σε δείγμα 1.542 οδηγών - χρηστών της γέφυρας από Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, την περίοδο 29/11/2004 - 12/12/2004, κατά την οποία το μόνο που απέφυγαν να ρωτήσουν οι υπεύθυνοι ήταν, αν το κόμιστρο των διοδίων το θεωρούν ακριβό. Η απάντηση προφανώς είναι εκ των προτέρων γνωστή και δε ...συμφέρει.
Με έκτακτα συμβούλια και συναντήσεις επιχειρεί η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να «καλμάρει» την αγανάκτηση που υπάρχει σε δημάρχους και αιρετούς για τα άδεια ταμεία.
Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να συγκαλέσει, την ερχόμενη βδομάδα, ειδική συνεδρίαση για τα οικονομικά του θεσμού και την «τρύπα» των 270 εκατ. ευρώ που διαπιστώνεται για το τρέχον έτος στα ταμεία των δήμων και να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, όπου θα επαναφέρει τα αιτήματά της και συγκεκριμένα: Την αύξηση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία επιβαρύνεται κατά 120 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες της πολιτικής προστασίας και τη συντήρηση των σχολείων. Την πλήρη κάλυψη των δαπανών από την υλοποίηση της μερικής απασχόλησης και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ειδικά για το θέμα αυτό, η ΚΕΔΚΕ εκφράζει ανησυχίες ότι με τη μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων, θα προκύψει πρόσθετη δαπάνη, ύψους 150 εκατ. ευρώ, καθώς θα πρέπει να τους αποδώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές πέντε χρόνων. Για το θέμα αυτό, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή για ακύρωση των διαδικασιών μονιμοποίησης των συμβασιούχων, αν οι δαπάνες που προκύπτουν δεν καλυφθούν από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες της ΚΕΔΚΕ για την άσχημη εξέλιξη που έχουν λάβει τα οικονομικά των δήμων είναι τεράστιες, ενώ οι κάθε φορά δήθεν αποφάσεις της για διεκδίκηση λύσεων μένουν στο κενό. Πρόκειται απλά για διαμαρτυρίες και αποφάσεις που στόχο έχουν να κατευνάσουν τις όποιες αντιδράσεις προέρχονται από το χώρο των αιρετών ή να υπηρετήσουν ένα «αντιπολιτευτικό» απέναντι στην κυβέρνηση προφίλ. Βέβαια, η στάση αυτή της ΚΕΔΚΕ είναι συνεπής με τη μέχρι τώρα πορεία της, που θεωρεί αναχρονιστική αντίληψη τη διεκδίκηση μιας γενναίας αύξησης της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν οι δήμοι και «πλασάρει» ως λύση τη δυνατότητα από αυτούς να μπορούν να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.
Εως και τις 26 Απρίλη θα μπορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ) να προμηθεύονται τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΑ, ενώ οι παλιές ισχύουν μέχρι τις 30 Απρίλη. Η διάθεση των καρτών γίνεται από τα ΚΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους που είναι κάτοικοι της Νομαρχίας Αθηνών, θα μπορούν να τις προμηθεύονται, από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, στις εξής διευθύνσεις: Κηφισίας 125, στους Αμπελόκηπους. Μεσογείων 459, στην Αγία Παρασκευή. Μαρμαρά 26 και Κωνσταντινουπόλεως, στο Αιγάλεω. Θησέως 273 και Σόλωνος, στην Καλλιθέα.
«Τα γεγονότα διαφορετικά τα περιέγραψε στην προανακριτική του κατάθεση το 1994 και διαφορετικά σε μας το 2002», είπε χτες για τον Ανδρέα Κορωναίο ο υπαστυνόμος Α΄ της Αντιτρομοκρατικής Παναγιώτης Αρναουτίδης, επιβεβαιώνοντας την προχτεσινή κατάθεση του αστυνόμου Β΄ της ίδιας υπηρεσίας Δημήτρη Δάβαλου, σχετικά με τις βασικές αντιφάσεις του μάρτυρα που υποστηρίζει ότι είδε το 1994 τον Γιάννη Σερίφη να πυροδοτεί με τηλεκοντρόλ το μηχανισμό που ανατίναξε στον Περισσό λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Ανδρέας Κορωναίος είχε πει στην προανακριτική του κατάθεση το 1994 ότι το γεγονός της έκρηξης το είχε μάθει το μεσημέρι από την τηλεόραση, ενώ στην άτυπη κουβέντα που είχε στην Αντιτρομοκρατική το 2002 είπε ότι ήταν παρών. «Δεν μπορώ να καταλήξω πότε ο Κορωναίος λέει αλήθεια, αλλά προβληματίζομαι» είπε ο Παν. Αρναουτίδης, καλούμενος να εκτιμήσει την αξιοπιστία του Κορωναίου.
Πολυκατοικίες θέλει να χτίσει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας στα 50 στρέμματα που περιβάλλουν το ναό της Αγίας Βαρβάρας και πάνω από 50 χρόνια αποτελεί τόπο αναψυχής, πρασίνου και περιπάτου για τους κατοίκους. Πρόκειται για έκταση του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Αποστολική Διακονία και αποφάσισε να αξιοποιήσει σε βάρος των αναγκών των κατοίκων, χτίζοντας πολυκατοικίες με αντιπαροχή.
Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων, φορέων και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο προχωρά σε μία πρώτη αντίδραση, με τη διοργάνωση, την Τετάρτη, 6 Απρίλη, παλλαϊκής συγκέντρωσης, με σύνθημα «όσο πράσινο απέμεινε πρέπει πάση θυσία να σωθεί». Με σχετική απόφασή του, στο μεταξύ, ο δήμος καλεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Αποστολικής Διακονίας, να ανακαλέσει τις αποφάσεις της. Επίσης καλεί κυβέρνηση, κόμματα, και συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.