Στα πρόθυρα πλήρους πολέμου, μετά τις ινδικές πυραυλικές επιθέσεις και τις σφοδρές «ανταλλαγές» πυρών πυροβολικού
2025 The Associated Press. All |
Ινδός τραυματίας από ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο μεταφέρεται στο νοσοκομείο |
Μέχρι χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας, Πακιστάν και Ινδία έκαναν λόγο αντίστοιχα για 31 και 15 νεκρούς, αντίστοιχα, καθώς και για 57 και 43 τραυματίες.
Η ραγδαία ανάφλεξη στη μεθόριο των δύο χωρών, με επίκεντρο την πολύχρονη διαμάχη για τον έλεγχο της περιοχής του Κασμίρ, έρχεται σε μια περίοδο έντονης ιμπεριαλιστικής «κούρσας» για την κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, περιπλέκεται και οξύνεται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, καθώς στην περιοχή των δύο χωρών «συναντιούνται» μεταξύ άλλων κομβικά ανταγωνιστικά σχέδια των αντίπαλων στρατοπέδων, όπως ο υπό διαμόρφωση «Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης» (IMEC) και οι κινεζικοί «Δρόμοι του Μεταξιού» (BRI).
2025 The Associated Press. All |
Συντρίμμια στην πακιστανική πόλη Μαρίντκε, που επλήγη από ινδικό πύραυλο |
Αναφέροντας ότι «δεν χτυπήθηκαν πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις», η Ινδία ισχυρίστηκε ότι αυτό «αντικατοπτρίζει τη μη κλιμακούμενη προσέγγιση» που διαθέτει, αλλά και «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά» της «να θέσει τους δράστες προ των ευθυνών τους, αποφεύγοντας παράλληλα τις περιττές προκλήσεις».
Σύμφωνα με την Ινδία, στόχος των πληγμάτων ήταν τα αρχηγεία των οργανώσεων Jaish-e-Mohammed και Lashkar-e-Taiba, τις οποίες κατηγορεί για αυτονομιστική δράση στο Κασμίρ.
Υπενθυμίζεται ότι για την πρόσφατη επίθεση στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ όπου επίσης πλειοψηφούν συντριπτικά οι μουσουλμάνοι, την ευθύνη ανέλαβε αυτονομιστική οργάνωση που το Νέο Δελχί κατηγορεί ότι έμμεσα στηρίζει το Ισλαμαμπάντ.
Οι ινδικές επιδρομές σημειώθηκαν λίγες μόνο ώρες αφού ο πρωθυπουργός Ν. Μόντι ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται και επίσημα η Συνθήκη Υδάτων του Ινδού ποταμού (1960), κάτι που το Πακιστάν έχει δηλώσει ότι ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», καθώς είναι σαφές πως η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή του Πακιστάν αλλά και την καθημερινότητα του πληθυσμού του, ενώ μάλιστα ήδη η χώρα δοκιμάζεται από ξηρασία.
Στο Πακιστάν, μετά τις ινδικές πυραυλικές επιθέσεις, συγκλήθηκε εκτάκτως η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, που κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των παράνομων και απρόκλητων ενεργειών της Ινδίας και να την κάνει να λογοδοτήσει».
Εκπρόσωπος των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως καταρρίφθηκαν 5 μαχητικά αεροσκάφη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων 3 γαλλικής κατασκευής μαχητικών Rafale. Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κατάρριψη τουλάχιστον ενός Rafale, στην πρώτη κατάρριψη του εν λόγω μαχητικού αεροσκάφους σε μάχη.
Σε διάγγελμά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σ. Σαρίφ έκανε λόγο για αερομαχία διάρκειας μιας ώρας, κατά την οποία «τα αεροσκάφη του εχθρού έγιναν θρύψαλα».
Αναφερόμενος στους 31 νεκρούς από τις ινδικές επιθέσεις, προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει εκδίκηση για το αίμα αυτών των μαρτύρων». Απορρίπτοντας δε τις κατηγορίες για «υποστήριξη της τρομοκρατίας», δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι από τις χώρες της περιοχής που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατία και από τις οικονομικές απώλειες για την αντιμετώπισή της.
Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας, ενώ ο Ινδός επιτετραμμένος στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε για να του επιδοθεί διαμαρτυρία. Σε επιστολή δε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι «το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει κατάλληλα σε αυτή την επιθετικότητα σε χρόνο και τόπο της επιλογής του»...
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρανα Σαναουλάχ χαρακτήρισε τα πλήγματα κατά της ινδικής πολεμικής αεροπορίας και κατά του ινδικού πυροβολικού «κατάλληλη δράση», προσθέτοντας ότι «αν η Ινδία καταφύγει σε περαιτέρω δράση, θα δώσουμε ακόμα πιο κατάλληλη απάντηση».
Την ίδια ώρα, στο Νέο Δελχί, το ανώτατο στέλεχος του ινδικού ΥΠΕΞ Κιρτι Βαρνταν Σινγκχ δήλωσε ότι «όλη η χώρα είναι ευτυχισμένη που πήραμε εκδίκηση», προειδοποιώντας «τις εχθρικές χώρες» ότι η Ινδία «γνωρίζει τι γίνεται σε κάθε γωνία» και ότι «αν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω δράση στο μέλλον, θα το κάνουμε με μεγαλύτερη ισχύ»...
Στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, οι αρχές έκλεισαν χτες όλα τα σχολεία, τα κολέγια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε τουλάχιστον επτά παραμεθόριες περιοχές.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ - που μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ είχε σταθεί «με σθένος στο πλευρό της Ινδίας ενάντια στην τρομοκρατία» - εξέφρασε ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα».
Αφού επισήμανε ότι «τα πάμε πολύ καλά και με τις δύο χώρες», εμφανίστηκε πρόθυμος να «μεσολαβήσει», δηλώνοντας: «Θέλω να το δω να σταματήσει. Και αν μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να βοηθήσω, θα το κάνω. Θα είμαι εκεί».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο είπε ότι συνομίλησε με τους ομολόγους του σε Ινδία και Πακιστάν, για να τους «ενθαρρύνει» να «ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση».
Ο δε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντόβαλ, ενημέρωσε τον Ρούμπιο για τα «μέτρα που ελήφθησαν», λίγη ώρα μετά τα πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό, είπε ότι «κατανοούμε τη βούληση της Ινδίας να προστατευθεί απέναντι στη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά καλούμε προφανώς την Ινδία, όπως και το Πακιστάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση».
Η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, καταδίκασε κι αυτή «την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή», ωστόσο - πρόσθεσε - «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να μειώσουμε τις εντάσεις (...) είναι πολύ ανησυχητικά όσα συμβαίνουν εκεί. Είναι σαφές πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν».
Ο δε Ισραηλινός πρέσβης στην Ινδία, Ρ. Αζάρ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «υποστηρίζει το δικαίωμα της Ινδίας στην αυτοάμυνα».
Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρή» τη στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας και δήλωσε ότι η Κίνα «ανησυχεί» για την τρέχουσα κατάσταση, καλώντας τις δύο χώρες να «παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση».
Εσπευσε δε να δηλώσει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αντίστοιχα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η επίθεση που πραγματοποίησε η Ινδία χθες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Καταδικάζουμε τέτοια προκλητικά βήματα καθώς και τις επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές».
Κατά τα άλλα ανέφερε ότι «καλούμε τα μέρη να επιδείξουν κοινή λογική και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες. Αναμένουμε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή το συντομότερο δυνατό και ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητοι μηχανισμοί, μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών», υποστηρίζοντας την «έκκληση του Πακιστάν για έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου».
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε συνομιλία με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σ. Σαρίφ, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην «ήρεμη και συγκρατημένη πολιτική» του Πακιστάν στην κρίση.
Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης» και κάλεσε «τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί επιπλέον επιδείνωση» της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως οι εντάσεις θα καταστεί δυνατό να κατευναστούν «με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα».
Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μπορεί ενδεχομένως να διαταράξουν τις εισαγωγές ρυζιού και από τις δύο γειτονικές χώρες. Σχεδόν το 40% του ρυζιού που εισάγει η Μαλαισία προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν.
Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «εκθέσεις της Επιτροπής του 2023 και του 2024 για την Τουρκία» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:
«Καταδικάζουμε την επιχείρηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους από τη ΝΑΤΟική Τουρκία και την προκλητική θέση περί "δύο κρατών", για την απαράδεκτη νομιμοποίηση της εισβολής και 51χρονης κατοχής στην Κύπρο και ενώ εξελίσσονται "παζάρια" για τη διχοτόμηση του νησιού.
Από παλιά, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ και πλέον ως "στρατηγικός εταίρος", αντίθετα με όσα ισχυρίζονταν τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα - υποστηρικτές της ΕΕ, η αστική τάξη της Τουρκίας προώθησε: Το γκριζάρισμα του Αιγαίου, το παράνομο "τουρκολιβυκό σύμφωνο", την αμφισβήτηση συνόρων, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, διατηρώντας το casus belli σε βάρος της, μην αναγνωρίζοντας καν την Κύπρο, όντας κράτος - μέλος της ΕΕ, εντείνοντας διώξεις πολιτικών αντιπάλων και εισβάλλοντας στη Συρία.
"Επιβραβεύεται" κιόλας με τη βαθύτερη εμπλοκή της στην πολεμική οικονομία της. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, προωθεί τη στρατηγική των "ήρεμων νερών" για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, νέες "φουρτούνες" δηλαδή για τον λαό. Το συμπέρασμα είναι ότι ΕΕ - ΝΑΤΟ αποτελούν πεδία όξυνσης ανταγωνισμών και κινδύνων για τους λαούς και όχι πυλώνες ειρήνης και ασφάλειας».