Με φόντο τη διακοπή της αποστολής κάποιων όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Για κρίσιμο σημείο καμπής της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ, με φόντο την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τις αποστολές κρίσιμων όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο και ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προωθείται σε σημεία του μετώπου.
Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσημα την προτεραιότητα στις δικές τους ένοπλες δυνάμεις, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα όπλων εμφανίζονται να μειώνονται. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κίνηση που φανερώνει παζάρια, αντιθέσεις και «καραμπόλες» μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών «παικτών» σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια φάση που οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν δυνάμεις και αναθεωρούν γεωπολιτικές προτεραιότητες.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν είχαν χτες ακόμη μια τηλεφωνική επικοινωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα ζητά να σταματήσουν τα κράτη του ΝΑΤΟ να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.
Μεταξύ άλλων οι δυο Πρόεδροι μίλησαν για «πολλά υποσχόμενα κοινά οικονομικά έργα στην Ενέργεια και την εξερεύνηση του Διαστήματος».
Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Τραμπ για την πρόοδο της εφαρμογής των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και έστειλε το μήνυμα ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει πίσω στους στόχους της στην Ουκρανία.
Παράλληλα είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ρωσία «συνεχίζει να επιδιώκει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για την ουκρανική σύγκρουση».
Ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα του γρήγορου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν επέμεινε στην «εξάλειψη όλων των βαθύτερων αιτιών της τρέχουσας αντιπαράθεσης».
Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση γύρω από το Ιράν και τη Μέση Ανατολή συνολικά, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στη Συρία και δεσμεύτηκαν Μόσχα και Ουάσιγκτον να συνεχίσουν τον διάλογο επί του θέματος.
Χθες η εφημερίδα «The Economist» μετέδωσε, επικαλούμενη Ουκρανούς αξιωματούχους, πως οι αμερικανικές αρχές έχουν σταματήσει όλες τις αποστολές αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων οβίδων και ανταλλακτικών. Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η αναστολή αφορά τις παραδόσεις πυραύλων αναχαίτισης για συστήματα αεράμυνας Patriot, όπλων ακριβείας GMLRS, κατευθυνόμενων πυραύλων Hellfire, φορητών συστημάτων αεράμυνας Stinger και ορισμένων άλλων όπλων.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συνδέουν τις ενέργειες της Ουάσιγκτον με μια «προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία, όπως έκανε στις αρχές Μαρτίου, όταν σταμάτησε για λίγο τις παραδόσεις όπλων και τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών» μετά από τη διαμάχη μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, Β. Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.
Ορισμένοι αναλυτές σχετίζουν την απόφαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία με τη στάση που κράτησε η Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ - Ιράν, αποφεύγοντας να στηρίξει στρατιωτικά την Τεχεράνη (π.χ. με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 και S-400), παρότι έχουν υπογράψει 20ετή συμφωνία συνολικής στρατηγικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικοτεχνική συνεργασία.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο είναι σε διαδικασία «διευκρίνισης» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που θα συνεχίσει να χορηγείται στη χώρα του.
«Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι σε διαδικασία να διευκρινίσουν όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη χορήγηση αμυντικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων και εξαρτημάτων της αντιαεροπορικής άμυνας», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας «να αγοράσει ή να νοικιάσει» αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα ώστε να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βομβών και πυραύλων που εκτοξεύει η Ρωσία εναντίον του ουκρανικού εδάφους.
Για το θέμα αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τραμπ με τον Ζελένσκι, ενδεχομένως σήμερα, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Ο Ζελένσκι θα θέσει επίσης το θέμα των πιθανών μελλοντικών πωλήσεων όπλων, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής εν μέσω της προέλασης του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης και της απόφασης των ΗΠΑ να αναστείλουν τις προμήθειες πυραύλων αναχαίτισης στο Κίεβο, ανέφερε χτες η εφημερίδα «Washington Post».
Η Ουκρανία εξακολουθεί να υποφέρει από οξεία έλλειψη όπλων και ανθρώπινου δυναμικού και ενδέχεται στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ήττα, έγραψε η εφημερίδα.
Η Ουάσιγκτον εξέτασε το ενδεχόμενο να ανακατευθύνει ορισμένα από τα βλήματα πυροβολικού και τα συστήματα αεράμυνας που προορίζονταν για την Ουκρανία είτε πίσω στις ΗΠΑ, είτε στο Ισραήλ λόγω της εξάντλησης των αμερικανικών αποθεμάτων πυρομαχικών, συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν σε ρωσικό πλήγμα χθες το πρωί εναντίον της πόλης Πολτάβα, στην κεντρικο-ανατολική Ουκρανία.
Η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές και πολλαπλές πυρκαγιές σε όλη την περιοχή.
Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες» σε πλήγμα εναντίον «κέντρου στρατολόγησης», ενώ πρόσθεσε ότι στο κέντρο και σε ένα γειτονικό του κτίριο ξέσπασε πυρκαγιά.
Νωρίτερα σε άλλη ρωσική επίθεση εναντίον της Οδησσού τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών διάσωσης.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια «πιο δραστήρια και ρεαλιστική προσέγγιση» απέναντι στη χώρα του
2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση των επικεφαλής διπλωματών Κίνας - ΕΕ |
Οπως είπε ο Γουάνγκ στην Ευρωπαία ομόλογό του, Κάγια Κάλας, κατά τον 13ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Κίνας - ΕΕ, στον οποίο συμπροέδρευσαν, Κίνα και ΕΕ «δεν θα έπρεπε να θεωρούνται αντίπαλοι εξαιτίας των διαφορών τους, ούτε να επιδιώκουν την αντιπαράθεση εξαιτίας των διαφωνιών τους».
Μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής που οι δύο πλευρές θα έχουν μέσα στον Ιούλη, ο Γουάνγκ επέλεξε να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη είναι «αντιμέτωπη με προκλήσεις», από τις οποίες - υποστήριξε - καμία «στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον» δεν οφείλεται στην Κίνα, συμπληρώνοντας ότι Πεκίνο και Βρυξέλλες οφείλουν να επιδεικνύουν αμοιβαίο «σεβασμό» και ότι «η Κίνα δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», για να καλέσει τις Βρυξέλλες να ενθαρρύνουν μια περισσότερο «δραστήρια και ρεαλιστική» πολιτική έναντι της Κίνας.
Από τη μεριά των Βρυξελλών, η Κάλας «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να εμπλακεί εποικοδομητικά με την Κίνα στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων». Αναφορικά με το Εμπόριο, η Κάλας «έδωσε έμφαση στη σημασία να βρεθούν διακριτές λύσεις για την επανεξισορρόπηση της οικονομικής σχέσης, να ανέβει το πεδίο δράσης και να βελτιωθεί η αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά». Ακόμα, «κάλεσε την Κίνα να βάλει τέλος στις στρεβλωτικές της πρακτικές, όπως είναι οι περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, που συνιστούν σημαντικούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και απειλούν την αξιοπιστία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για όλες τις διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας και στην Ουκρανία, με τον Γουάνγκ να επισημαίνει ότι «η Κίνα πάντα βάσιζε τη θέση της στην ουσία του ζητήματος, και θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλευρό της ειρήνης, να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών και στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης». Η δε Κάλας είπε ότι η υποστήριξη κινεζικών εταιρειών στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ συνάντησε ακόμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία είπε ότι Κίνα και ΕΕ οφείλουν «να υπερασπιστούν την πολυμέρεια και τις ελεύθερες συναλλαγές (...) να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή».
Στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του στην Ευρώπη, ο Γουάνγκ θα έχει επίσης συναντήσεις σε Γερμανία και Γαλλία, όπου θα βρεθεί και με τους ομολόγους του.
Επίσημες επαφές έχουν όμως κορυφαία στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης και στη Λατινική Αμερική, όπου από την Κυριακή 5 Ιούλη μέχρι τις 8 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των BRICS. Το Πεκίνο θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ. Είναι η πρώτη φορά που δεν θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε Σύνοδο των BRICS ο Πρόεδρός της.
Στη συνέχεια ο Κινέζος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στις 9 και 10 Ιούλη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 10 Ιούλη, μεταδίδει το «Politico», επικαλούμενο έξι αξιωματούχους.
Πρόκειται για άλλη μια πρόκληση προς την πρόεδρο της Κομισιόν κατά τη δεύτερη θητεία της, επισημαίνει το «Politico», με τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τις αντιθέσεις να εντείνονται και μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Η φον ντερ Λάιεν θα αναγκαστεί να εμφανιστεί σε μια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, για να ακολουθήσει τρεις μέρες αργότερα η ψηφοφορία επί της πρότασης.
Σε αυτό το στάδιο η ψηφοφορία είναι κυρίως συμβολική - στην πλειοψηφία τους οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής.
Την πρόταση μομφής κατέθεσε ο Ρουμάνος δεξιός βουλευτής Γκέοργκε Πιπερέα, αφού την περασμένη βδομάδα συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές, ώστε να εκφράσει την αγανάκτησή του για τα μυστικά μηνύματα του 2021 με τον Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού «Pfizer». Αφορούσαν συζητήσεις για την αποστολή εμβολίων στην Ευρώπη στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Ενώ ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (της φον ντερ Λάιεν) και του δεξιού ECR απέσυραν την υποστήριξή τους στην πρόταση, μετά από πιέσεις από τις δικές τους παρατάξεις, η πρόταση συγκέντρωσε τις 72 υπογραφές που απαιτούνται για να προχωρήσει.