ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δεν είναι να ενώσεις δυο γραφεία... "

Σημαντικές και ενδιαφέρουσες απόψεις αιρετών και άλλων παραγόντων της ΤΑ. Αντιδρούν στα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου περί αναγκαστικών συνενώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα

Κατηγορηματικά αντίθετος στις αναγκαστικές συνενώσεις δηλώνει ο Παναγιώτης Σταμάτης,πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδων Λέσβου και τονίζει ότι αυτές θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες στους νέους δήμους, που θα προκύψουν, από αυτά που ενδεχόμενα θα λύσουν. "Οι συνενώσεις, με τον τρόπο που προωθούνται από την κυβέρνηση, συνεχίζει, δεν αποσκοπούν στην αποκέντρωση και την ανάπτυξη. Απλά, πρόκειται για ένα μηχανιστικό τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων, που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ΟΤΑ".

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθούν ικανοποιητικά οικονομικά κίνητρα, και "όχι όπως τα μηδαμινά, τα ελάχιστα, που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό". Συνεχίζει πως, ακόμα, πρέπει να υπάρξουν κριτήρια κοινωνικά και άλλα, γενικά να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να εφαρμόσει τα σχέδιά της, τότε θα υπάρξει αντίδραση, όχι μόνο από τους αιρετούς, αλλά και από τους κατοίκους. Και αυτό γιατί, "το ζητούμενο δεν είναι να ενώσεις, απλά, δυο - τρία γραφεία".

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Λέσβου, Βασίλης Μαμόλης, συμφωνεί ότι τα κονδύλια που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ως οικονομικά κίνητρα για συνενώσεις είναι "ψίχουλα, μια σταγόνα στον ωκεανό". Σημειώνει ότι και μόνο ο όρος "αναγκαστικές" θυμίζει άλλες εποχές, "εποχές που κάποιοι υποχρέωναν τον κόσμο να ενεργήσει ενάντια στη βούλησή του".

Επισημαίνει πως οι κάτοικοι τάσσονται κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και θέτει το ζήτημα σε μια πλατύτερη βάση: "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργεί και το συναισθηματικό στοιχείο, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως το νησί μας. Ακόμα και στο πιο μικρό χωριό, το γραφείο της Κοινότητας αποτελεί ένα αποκούμπι για τον κάτοικο. Για το γέροντα, τη γριά που θα 'ρθουν στον κοινοτάρχη να πουν το πρόβλημά τους, να λύσουν ακόμα και προσωπικές διαφορές. Οι κάτοικοι δε θέλουν να χάσουν αυτό το αποκούμπι".

Ολοκληρώνοντας, υπογραμμίζει ότι πρέπει να απορριφθούν οι σκέψεις περί αναγκαστικών συνενώσεων. Αυτές να προχωρήσουν μόνο όπου συμφωνούν τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι κάτοικοι. Να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, να υπάρξουν κίνητρα και κριτήρια. Και ο πρόεδρος καταλήγει: "Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπακούσει τυφλά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να προχωρήσει με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα".

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις έχουν εκφράσει περισσότεροι από 40 δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που είναι επικεφαλής συνδυασμών του νησιού. Σε κείμενό τους, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις ΟΤΑ προβάλλονται "όχι στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά μιας λιτότητας που περικόπτει θεσμοθετημένα έσοδα της Αυτοδιοίκησης". Οι αιρετοί συνεχίζουν πως "οι συνενώσεις πρέπει να προωθηθούν όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα, με αναγκαία έργα και κοινές υπηρεσίες, όπου υπάρχει οικιστική ενότητα, με τη συμφωνία των δημοτών".

"Εξωραϊσμός"

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Πανάς - ο οποίος έχει εκπονήσει έρευνα σχετικά με το ζήτημα της συνένωσης των κοινοτήτων, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σύντομα - δηλώνει αντίθετος με την "προοπτική" των αναγκαστικών συνενώσεων. Σημειώνει πως δεν έχει γίνει σοβαρή και εκτεταμένη μελέτη επί του θέματος και επισημαίνει πως αν γίνουν οι συνενώσεις όπως προωθούνται από την κυβέρνηση, "απλά θα "μεγεθυνθούν" κάποιες κοινότητες, θα εξωραϊστεί η κατάσταση, αλλά δε θα θιγεί η ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί τους. Προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας".

Ο ίδιος συνεχίζει πως θα έπρεπε κατ' αρχήν να εξεταστεί η "παθολογία" των ΟΤΑ, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς αυτές θα ξεπεραστούν. "Αντί να λειτουργήσουμε, όμως, έτσι, επιδιώκουμε την αναγκαστική συνένωση. Και αυτό, χωρίς να γίνεται κατανοητό ότι μια "καλή" κοινότητα συν μια "κακή" κοινότητα δε θα έχει άλλο αποτέλεσμα, παρά άλλη μια "κακή" κοινότητα", υπογραμμίζει.

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Εντονες αντιδράσεις για τον αναγκαστικό χαρακτήρα

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες και διοικητικά μέτρα στις συνενώσεις. Στόχος της, η προώθηση με καλύτερο τρόπο του τρίπτυχου "πρόσθετη φορολόγηση - ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση"

Την οξύτατη αντίδραση αιρετών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει σύντομα τις αναγκαστικές συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων με διοικητικά και αναγκαστικού χαρακτήρα μέτρα και όχι σε εθελοντική βάση, με τη σύμφωνη γνώμη αιρετών και κατοίκων. Επιπλέον, χωρίς να στηρίζει τη συνένωση σε κριτήρια και κίνητρα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, γενικότερα αναπτυξιακά. Κίνητρα, που θα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες, τις γεωγραφικές, συγκοινωνιακές, δημογραφικές και ιστορικές ιδιομορφίες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει κάνει σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο χρόνο που διανύουμε σε αναγκαστικές συνενώσεις, προκειμένου, το '98 να πάμε στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων με νέο εκλογικό χάρτη. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος,το σχετικό πρόγραμμα, "Ιωάννης Καποδίστριας", θα είναι έτοιμο στο επόμενο χρονικό διάστημα και από τις αρχές Μάρτη μέχρι τα τέλη Μάη, θα γίνει "διάλογος" με τους τοπικούς παράγοντες, μέσα στα πλαίσια όμως του προγράμματος. Και αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απαραίτητη "κοινωνική συναίνεση", για να επιβάλει το αναγκαστικό αυτό μέτρο. Ακολούθως και μέσα στον Ιούνη αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Ανθρωποι της ΤΑ αντιτίθενται στους κυβερνώντες. Αυτούς, που προωθούν τις αναγκαστικές συνενώσεις, υπακούοντας στις αντιλαϊκές επιταγές των Βρυξελλών για αμεσότερη προώθηση του τρίπτυχου "πρόσθετη φορολόγηση - ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση". Αυτούς που προσπάθησαν να προωθήσουν τις συνενώσεις και παλιότερα, μέσω των Συμβουλίων Περιοχής, που δεν ήταν άμεσα εκλεγμένα από τους δημότες και με τα οποία επιχείρησαν να υποκαταστήσουν την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στις βασικότερες των αρμοδιοτήτων της.

Ακόμα και όσοι δήμοι προέκυψαν στα προηγούμενα χρόνια από εθελοντικές συγχωνεύσεις, η κυβέρνηση τους χρηματοδότησε με πενιχρά κονδύλια, που δόθηκαν ως "οικονομικά κίνητρα". Και το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στους αιρετούς αποδεικνύεται και στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, όπου η κυβέρνηση εγγράφει 1,5 δισ. δραχμές ως "δαπάνες" και "οικονομικά κίνητρα" για τους ΟΤΑ που θέλουν να συνενωθούν. Κάτι που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιβάλει οι 6.500 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα να περιοριστούν σε χίλιους, αυτοί θα "ενισχυθούν" με περίπου 250.000 ο καθένας!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Θα αποφασίσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) πιθανότατα θα καταλήξει η "διαμάχη" για το αν δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα και οι δύο σύζυγοι.

Μέχρι τώρα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά πλειοψηφία στο παρελθόν έχει κρίνει ότι η παροχή αυτή αποτελεί γνήσιο επίδομα, και επομένως δεν το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι. Αντίθετα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει αποφανθεί ομόφωνα ότι τα οικογενειακά επιδόματα αποτελούν τμήμα της αμοιβής και αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας του μισθωτού και θα πρέπει να χορηγείται και στους δύο συζύγους.Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε, ύστερα από παραπομπή του Β Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπόθεση που συνδέεται με τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και τέκνων), και συγκεκριμένα αν τα δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι ή ο ένας εκ των δύο.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η Εθνική Τράπεζα, προσβάλλοντας απόφαση του Εφετείου, που είχε δεχτεί ότι τα οικογενειακά επιδόματα τα δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι. Η επίμαχη διάταξη αφορά χιλιάδες περιπτώσεις μισθωτών ζευγαριών, που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας προηγούμενη θέση του, υποστήριξε ότι η παροχή του επιδόματος αποτελεί γνήσιο επίδομα οικογενειακών βαρών και με την έννοια αυτή δεν είναι αντισυνταγματική η διάταξη που περιορίζει την καταβολή του σε έναν από τους δύο συζύγους. Να σημειώσουμε ότι ο Π. Δημόπουλος μετείχε ως αρεοπαγίτης σε παλαιότερη σύνθεση της Ολομέλειας και δε μειοψήφησε, όταν εκδόθηκε η 18/96 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια επιφυλάχτηκε να αποφασίσει, ενώ εισηγητής ορίστηκε ο αρεοπαγίτης Μ. Καρατζάς.

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΙΩΝΙΑ"
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους, φορείς και συλλόγους της Νέας Ιωνίας, απευθύνει η "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" (ΔΗΠΙ) για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Ιωνικού Συνδέσμου, στην πλατεία Σημιριώτη, με θέμα "Δημοτικός προϋπολογισμός 1997".

Στόχος της συγκέντρωσης της ΔΗΠΙ είναι να ενημερώσει για τη φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η δημοτική πλειοψηφία του Δήμου Νέας Ιωνίας και να συζητήσει και να προωθήσει μέσα στο δημοτικό προϋπολογισμό αιτήματα των κατοίκων και φορέων. Τέλος, να καλέσει τους κατοίκους και φορείς σε συνεχή δράση για την ουσιαστική αναβάθμιση της Νέας Ιωνίας.

"Συναίνεση" από τον ΣΥΝ

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ΣΥΝ. Σε πρόσφατο συνέδριό του για την ΤΑ ανατράπηκε η "διαλλακτική" πρόταση της κεντρικής εισήγησης για συνενώσεις "με καταληκτική ημερομηνία την πενταετία". Αντίθετα, αποφασίστηκε ότι οι συνενώσεις (σ. σ. αντιγράφουμε από την ΑΥΓΗ) "πρέπει να προωθηθούν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό και το '98 να πάμε στις εκλογές με νέο χάρτη,υπό βασικές πολιτικές προϋποθέσεις που συνοψίζονται στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης και συμφωνίας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, στην εμπλοκή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να υπάρξει εξομάλυνση τοπικών διαφορών".

Βέβαια, στο συνέδριο τονίστηκε (σ. σ. πάντα κατά την ΑΥΓΗ) και πως "πρέπει να συμφωνηθεί πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων, αναμόρφωση των ΠΕΠ προς όφελος των συνενώσεων, αξιολόγηση της εμπειρίας των νέων δήμων και επισήμανση των ώριμων περιπτώσεων συνένωσης, καθώς επίσης να αποτραπεί ο σχεδιασμός των συνενώσεων "με γνώμονα τους εκλογικούς και πελατειακούς στόχους"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ