ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμεση εμπλοκή της καπιταλιστικής Ρωσίας

Η ...απελευθέρωση στο Αφγανιστάν συνεχίζεται...

Associated Press

Η ...απελευθέρωση στο Αφγανιστάν συνεχίζεται...
Ολο και μακρύτερος μοιάζει για τον αφγανικό λαό ο δρόμος για την ...ελευθερία, με τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», που «έντυσε ιδεολογικά» τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην περιοχή, όχι απλά να μην τελειώνει, αλλά να εντείνεται, από το 2009 και σε βάθος χρόνου. Το χτύπημα των δίδυμων πύργων, που τροφοδότησε τα ιδεολογήματα της αμερικανικής «11ης Σεπτέμβρη», έδωσε αφορμή για μία σειρά επεμβάσεων σε περιοχές της κεντρικής Ασίας και του Κόλπου, με πρώτο το Αφγανιστάν, που από το 2001 μέχρι και σήμερα ζει καθημερινά την τρομοκρατία της κατοχής, σε καθεστώς μόνιμων βομβαρδισμών και απειλής της ζωής των αμάχων.

«Λάθη» και ενισχύσεις

Στις δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν και θα ενισχυθούν κατά 30.000 άνδρες, ήρθε να προστεθεί και η κίνηση της Ρωσίας για ενεργό ανάμειξη στον οκταετή πλέον πόλεμο, διεκδικώντας και αυτή μερίδιο από την πίτα και χρησιμοποιώντας στο παζάρι της με το ΝΑΤΟ τη «βοήθεια» που προτίθεται να προσφέρει. Μία πρόθεση που έρχεται να προστεθεί στην ένταση των ινδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και έχει σαν στόχο τις ενεργειακές πηγές και την εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, που αποτελεί σταυροδρόμι των ενεργειακών οδών.

...όπως και η φτώχεια και η ανέχεια

Associated Press

...όπως και η φτώχεια και η ανέχεια
Παράλληλα στο Αφγανιστάν, μετά και τις συνεχιζόμενες απώλειες αμάχων, λόγω της δήθεν «απροσεξίας» των κατοχικών δυνάμεων και της υποτιθέμενης δυσκολίας να «διακρίνουν τους μαχητές των Ταλιμπάν», αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, απέναντι στους ξένους ιμπεριαλιστές, που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και απειλούν τη ζωή τους και τους ντόπιους δοσίλογους. Αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται προς τους Ταλιμπάν, ως «ύστατη λύση», οι οποίοι έχουν καταλήξει να αντιπροσωπεύουν το αντίπαλο μέτωπο της κατοχής, με όποιους κινδύνους ελλοχεύει αυτό, για το μέλλον του Αφγανιστάν και του λαού του. Οι άνθρωποι που διαθέτουν εαυτούς για επιθέσεις αυτοκτονίας είναι όλο και περισσότεροι και η κάλυψη στους Ταλιμπάν αυξάνεται, παράλληλα με τη δυσαρέσκεια και για την εγκάθετη κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, που χαρακτηρίζεται από διαφθορά και σκάνδαλα.

Ενόψει εκλογών

Βλέποντας τις προεδρικές εκλογές, του Οκτώβρη, να πλησιάζουν και τη δημοτικότητά του να έχει φτάσει στο ναδίρ, ο Χ. Καρζάι θυμήθηκε τις χιλιάδες αμάχων που σκοτώνονται κάθε χρόνο, είτε σε επιθέσεις των κατοχικών, είτε σε επιθέσεις των Ταλιμπάν, αλλά πάντα λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που τον στήριξε. Λογύδρια που ενισχύονται και από την πιθανότητα ενός ισχυρού ανθυποψηφίου, όπως ο Αφγανο-Αμερικανός πολιτικός Ζαλμάι Καλιλζάντ, παλαιότερα στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρείας της Καλιφόρνιας UNOCAL, έχων διατελέσει πρέσβης σε Αφγανιστάν, Ιράκ και ΟΗΕ που ενδέχεται να διεκδικήσει την προεδρία.

Κάπως έτσι ο Αφγανός Πρόεδρος ξεκίνησε να μιλά για «ευθύνες» στις σφαγές αμάχων, από αμερικανο-ΝΑΤΟικά «συμμαχικά - απελευθερωτικά» στρατεύματα και να ζητά «σεβασμό στη ζωή των Αφγανών». Την ίδια στιγμή, φυσικά, εξακολουθεί να στηρίζει την κατοχή και να εκλιπαρεί για τα λεφτά με τα οποία οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να εξαγοράσουν την ελευθερία της χώρας, ενώ προχωρά και σε νέες «λυκοφιλίες», όπως, π.χ., οι επαφές που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος και με επιστολή του, στις αρχές της βδομάδας, δήλωσε ότι η Μόσχα, κατόπιν αίτησης της αφγανικής κυβέρνησης, είναι πρόθυμη να «προσφέρει ευρεία βοήθεια» στο κράτος της Καμπούλ, καθώς κρίνει ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στη γενικότερη ασφάλεια και ηρεμία της περιοχής. Φυσικά, εκπρόσωπος Τύπου της αφγανικής κυβέρνησης φρόντισε να διατηρήσει τις ισορροπίες, αναφέροντας ότι κύριοι σύμμαχοί της παραμένουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Ωστόσο η ανάμειξη της Ρωσίας στο παιχνίδι του Αφγανιστάν έχει ξεκινήσει από πολύ πιο νωρίς και εκφράστηκε για πρώτη φορά το 2008, όταν ειπώθηκε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να δώσει «δρόμο» να περάσουν οι δυνάμεις ανεφοδιασμού των κατοχικών στρατευμάτων του Αφγανιστάν από ρωσικό έδαφος, καθώς και από χώρες της Κεντρικής Ασίας που ανήκουν στη ρωσική «σφαίρα επιρροής», στα πλαίσια μίας συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Η πρόταση εμφανίστηκε ως «κεραυνός εν αιθρία» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2008, οπότε και διατυπώθηκε η ανάγκη εξεύρεσης μόνιμων εναλλακτικών οδών ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων, δεδομένων των επιθέσεων εναντίον τους από «ισλαμιστές αντάρτες», που απειλούσαν το 70% των φορτίων φαγητού, νερού, καυσίμων και εξοπλισμού, που περνά από το Κίμπερ Πας, του Πακιστάν...

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστική και μία κοινή δήλωση που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνη, μετά τη συνάντηση ομάδας εργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της αρχής στο θέμα της προμήθειας ρωσικού οπλισμού στον Αφγανικό Εθνικό Στρατό, στα πλαίσια που «δίνει τη μάχη» ενάντια στους «αντάρτες των Ταλιμπάν» και του ίδιου του λαού κατ' επέκταση.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το χαρτί τόσο των εναλλακτικών οδών ανεφοδιασμού από τα δικά της εδάφη, όσο και τους δρόμους που διασχίζουν χώρες της Κεντρικής Ασίας, με τις οποίες έχει στρατηγική συμμαχία, στον πόλεμο του Καυκάσου, λέγοντας ότι η συμφωνία ακυρώνεται λόγω της στάσης του ΝΑΤΟ. Μία συμφωνία που επανήλθε, στις 20 Γενάρη, διά στόματος του κεντρικού διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων της περιοχής του Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας, Ντέιβιντ Πετρέους, σε επίσκεψή του στο Πακιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ρωσίας, διέρρευσε ότι το Κιργιστάν, κατόπιν πιέσεων της Μόσχας, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην περιοχή Μανάς, που χρησιμοποιείται ακριβώς για τον ίδιο σκοπό, με το προεδρικό διάταγμα να φέρεται να είναι ήδη υπογεγραμμένο και να μένει απλά να δημοσιοποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους...

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Στο μεταξύ οι επιθέσεις και οι σφαγές στο Αφγανιστάν συνεχίζονται και, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων που δρουν στο Αφγανιστάν, οι άμαχοι νεκροί έφτασαν για το 2008 τους 4.000. Οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, διαψεύδουν ότι δεν «προστατεύουν τους άμαχους πληθυσμούς», επαναλαμβάνοντας το ψευτοεπιχείρημα ότι οι «Ταλιμπάν δε φορούν στολές για να ξεχωρίζουν»... Σε αυτή την πραγματικότητα του αφγανικού λαού έρχεται να προστεθεί και η δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας, για να συμπληρώσει την εικόνα της φρίκης, μαζί με το «όραμα» της «ολοκληρωτικής πάταξης της τρομοκρατίας» του νέου Αμερικανού Προέδρου και των 30.000 ακόμα Αμερικανών στρατιωτών, που αναμένονται να ενισχύσουν τις κατοχικές δυνάμεις.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ