Αποκαλυπτικές οι χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτά
Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία δε σπέρνουν μόνο καταστροφή και θάνατο. Προσφέρουν και... δυνατότητες για επικερδείς "μπίζνες". Στα πλαίσια αυτά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Μπαλτάς,ανέλυσε χτες τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι οποίες, στις σημερινές συνθήκες πολέμου έχουν διπλό στόχο.
Από τη μία, δίνουν τη δυνατότητα στους Ελληνες επιχειρηματίες να μπουν στις αγορές των χωρών αυτών και να αγοράσουν παραγωγικές μονάδες για ένα κομμάτι ψωμί. Από την άλλη, οι πρόσφατες κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και οι επισκέψεις παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης στη ΦΥΡΟΜ, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό στήριξης της κυβέρνησης της χώρας αυτής, η οποία, καθώς έχει μετατραπεί σε μία απέραντη βάση υποδοχής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, απειλείται άμεσα με διάλυση... Οσο για τις πιθανότατες ζημίες από τις επενδύσεις αυτές, η κυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάσει τους επίδοξους επενδυτές, ότι θα αποζημιωθούν μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.
Στα πλαίσια αυτά ο Αλ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού της ΦΥΡΟΜ Λ. Γκεοργκιέφσκι και των "Ελληνικών Πετρελαίων ΑΕ", σύμφωνα με την οποία η ελληνική εταιρία θα εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ, καθώς και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σκοπίων - Θεσσαλονίκης. Αν και πριν 3 μέρες είδε το φως της δημοσιότητας τηλεγράφημα, σύμφωνα με το οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων επανεξετάζει τη στάση της για την πώληση των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ, ο Αλ. Μπαλτάς δήλωσε αισιόδοξος πως η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε τη γνωστή δήλωση ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε αυτός θα είναι λόγος ανησυχίας.
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο όγκος εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της ΦΥΡΟΜ στο διάστημα 1992 - 1997 κυμάνθηκε μεταξύ των 19 εκατ. δολαρίων το 1994 και 333,3 εκατ. δολάρια το 1997. Το χρόνο αυτό οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη ΦΥΡΟΜ ανήλθαν σε 273,1 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές στα 60,2 εκατ. δολάρια. Οι κυριότερες δε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη ΦΥΡΟΜ είναι οι: "Τιτάνας", "Μιχαηλίδης","Μυτιληναίος", "Νίκας", "3Ε", "Αθηναϊκή ζυθοποιία" κλπ.
"Γην και ύδωρ" προσφέρει στους επιχειρηματίες η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει την "καλή τους θέληση" στο στόχο μείωσης του πληθωρισμού, που έχει θέσει για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ,η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτά πλέον διατεθειμένη, με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, να προσφέρει στους επιχειρηματίες νέα κίνητρα, φοροαπαλλαγές και μείωση της φορολογίας των υπερκερδών τους, ζητώντας παράλληλα από τους ίδιους στήριξη στην ασκούμενη πολιτική μείωσης του πληθωρισμού.
Η στάση αυτή διαφάνηκε από δηλώσεις που έκανε ο Γ. Δρυς στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεων που είχε χτες με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της ΑΔΕΔΥ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο υφυπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ ήταν υπέρ του δέοντος αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρηματιών.
Με το πρόσχημα του "αναπτυξιακού" χαρακτήρα, που υποτίθεται πως πρέπει να έχει η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση για να βοηθήσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας εξετάζει τα επίπεδα της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, ενώ ταυτόχρονα μελετά τρόπους για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης". Για να προσθέσει - θέτοντας εαυτόν και την κυβέρνηση σε ρόλο "επαίτη" - ότι: "Σε αυτά τα σημαντικά ανοίγματα της κυβέρνησης αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στην προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η οποία θα επιτευχθεί και μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση"!
Λίγο νωρίτερα και μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ - "δεκανίκι" της κυβέρνησης και σ' αυτή την περίπτωση - ο Γ. Δρυς δήλωσε ότι "έγινε μια πολύ θετική συζήτηση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα όπως η αύξηση των αφορολόγητων ορίων, η τιμαριθμοποίηση και αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση των αποδείξεων των οικογενειακών δαπανών, η επανεξέταση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής". Πρόκειται για το - μηδαμινής αξίας στην ουσία - "κερασάκι στην τούρτα" των νέων φορολογικών προνομίων που προωθούνται για τους επιχειρηματίες.
Εξάλλου, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε χτεσινή ανακοίνωση, που εξέδωσε σχετικά με το χαρακτήρα της προγραμματισμένης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι η ανταπόκριση στην προφορική πρόσκληση του υφυπουργού για τη χτεσινή συνάντηση έχει την έννοια διευκρινίσεων επί των προτάσεων που κατέθεσε το Επιμελητήριο και δεν εντάσσεται σε καμία περίπτωση στο πλαίσιο συμμετοχής του συγκεκριμένου φορέα στο σχετικό "διάλογο".
Η πολεμική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία από τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μεγάλη κερδοσκοπία, από φήμες που σπέρνουν... αμερικανικές "επενδυτικές" εταιρίες. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χτες δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά των ομολόγων, καθώς, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα η κατάσταση ήταν ήρεμη, γύρω στις 5μ.μ. άρχισε μια τρελή κούρσα ρευστοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρευστοποιήσεις αυτές αποδίδονται σε έκθεση αμερικανικής "επενδυτικής" τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι σήμερα χαμηλές, καθώς και ότι η ελληνική αγορά κρίνεται συμφέρουσα για τους "επενδυτές" μόνο όταν η διαφορά των αποδόσεων με τα γερμανικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη από τις 2,3 μονάδες...
"Ολως περιέργως", μισή ώρα μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των τιμών των ομολόγων, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, καθώς εκδηλώθηκαν σημαντικές κινήσεις αγορών, οι οποίες επανέφεραν τις τιμές στα αρχικά επίπεδα. Πρόκειται για την κλασική κερδοσκοπική συνταγή της δημιουργίας πανικού... από φήμες, πωλεί κάποιος σε υψηλή τιμή και όταν η τιμή του ομόλογου πέσει αρκετά, σπεύδει να αγοράσει στη χαμηλότερη αυτή τιμή, εισπράττονταν τη διαφορά μεταξύ της υψηλής τιμής πώλησης και της χαμηλότερης τιμής αγοράς... Και βέβαια γίνεται λόγος για τζίρο εκατοντάδων δισ. δραχμών.
Το μεγάλο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι, αν διαταραχτεί η λεγόμενη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, η οποία βρίσκεται στα χέρια ξένων "επενδυτών", κυρίως Αμερικανών, η διαταραχή αυτή συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος μέσω της έκδοσης των ομολόγων...
Η βελτίωση που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ίσως είναι και εικονικά, καθώς τα ελλείμματα υπολογίζονται με τη νέα μεθοδολογία
Βελτίωση εμφανίζουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1998, συγκριτικά με το προηγούμενο δεκάμηνο. Τόσο το εμπορικό έλλειμμα (όπως προκύπτει από τη συνολική δαπάνη για εισαγωγές μείον τις εισπράξεις από εξαγωγές) όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αφορούν το σύνολο των εμπορικών και άλλων συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό), παρουσιάζουν μείωση στο δεκάμηνο του 1998 συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1997. Κανείς, όμως, δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει ότι η μείωση αυτή είναι πραγματική και δεν οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου καταγραφής των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό, καθώς άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται η νέα μεθοδολογία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταγράφει τις εξελίξεις στο ισοζύγιο - δηλαδή τις κάθε είδους συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό - με τη νέα μεθοδολογία, προκύπτει ότι στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1998:
Με βάση το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο αδήλων, το τελικό αποτέλεσμα - δηλαδή το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - έκλεισε στο περσινό δεκάμηνο στα 3.190,5 εκατ. δολάρια, έναντι 4.163,5 εκατ. δολαρίων που είχε κλείσει το προπέρσινο δεκάμηνο.