ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2025
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Συνέχεια στο ιμπεριαλιστικό παζάρι με συνομιλία Τραμπ - Πούτιν

Συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Μόσχας - Κιέβου

2024 The Associated Press. All

Συνεχίζεται το παζάρι γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ να έχει χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν και της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, καθώς και μια σειρά άλλες επαφές με «συμμάχους», στον απόηχο των συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως Μόσχα και Κίεβο «ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις προς την κατάπαυση του πυρός», ενώ ο Πούτιν είπε πως οι δυο πλευρές θα διαπραγματευτούν πάνω σε ένα «μνημόνιο» για «μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες».

Στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη η Ρωσία φέρεται να ζήτησε μεταξύ άλλων πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ακόμα και από τα εδάφη που δεν έχει καταλάβει στρατιωτικά.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά, η μεγαλύτερη ανταλλαγή που έχει γίνει μέχρι στιγμής, να παρουσιάσουν το «όραμά» τους για πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός, να το εξηγήσουν λεπτομερώς και να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η Ουκρανία έθεσε εξάλλου το θέμα μιας συνάντησης Πούτιν - Ζελένσκι, με το Κρεμλίνο να απαντά πως η Ρωσία θεωρεί πιθανή μια συνάντηση, όμως μονάχα αφότου έχουν επιτευχθεί «συγκεκριμένα αποτελέσματα υπό τη μορφή συμφωνιών».

«Το βασικό και θεμελιώδες για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράφει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς», συμπλήρωσε ο Ντμ. Πεσκόφ, σε μια ακόμα έμμεση αναφορά στη θητεία του Ζελένσκι που έχει λήξει.

Μνημόνιο για «μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες»

Η Μόσχα αρνήθηκε να συμφωνήσει στην προτεινόμενη 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ότι ήταν ο κύριος στόχος του τηλεφωνήματος Τραμπ - Πούτιν. Ηταν η τρίτη τηλεφωνική συνομιλία των δυο ηγετών από την αρχή του έτους και διήρκησε πάνω από δυο ώρες.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν σε «συμβιβασμούς κατάλληλους και για τις δύο πλευρές» προτού επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί μια «ειρηνική επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας» και η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κίεβο για να καταλήξουν σε ένα «μνημόνιο για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες».

«Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, καθορίζοντας μια σειρά θέσεων, όπως, για παράδειγμα, τις αρχές του διακανονισμού, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», συνέχισε ο Πούτιν.

«Εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε γενικά στον σωστό δρόμο».

Εξάλλου επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Ρωσίας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «αιτίες» του πολέμου, δηλαδή να προωθηθούν οι θέσεις της Μόσχας για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

«Ηταν πολύ ουσιαστική και πολύ ειλικρινής, και συνολικά, κατά τη γνώμη μου, πολύ χρήσιμη», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης για τη συνομιλία με τον Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν και για την ανταλλαγή 9 Ρώσων με 9 Αμερικανούς κρατούμενους στο πλαίσιο των συζητήσεων για βελτίωση των διμερών σχέσεων, όπως δήλωσε ο βοηθός του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ρωσία και Ουκρανία «θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις»

«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις προς την κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντ. Τραμπ.

«Τους όρους για αυτό θα τους διαπραγματευτούν μεταξύ τους οι δυο πλευρές, επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες για μια διαπραγμάτευση που κανένας άλλος δεν γνωρίζει», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εξαιρετικό» το «κλίμα και το πνεύμα» της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Τόνισε επίσης ότι «η Ρωσία θέλει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό "λουτρό αίματος" και συμφωνώ. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θέσεων εργασίας και πλούτου. Η δυναμική είναι απεριόριστη».

Αντίστοιχα, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, «η Ουκρανία μπορεί να είναι ένας μεγάλος ωφελημένος από το εμπόριο, κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας».

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως», κατέληξε ο Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά τον Β. Ζελένσκι, καθώς και την πρόεδρο της Κομισιόν, τον Γάλλο Πρόεδρο, την Ιταλίδα πρωθυπουργό, τον Γερμανό καγκελάριο και τον Φινλανδό Πρόεδρο, σε τηλεφώνημα μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν.

«Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν πολύ για τη διοργάνωση των διαπραγματεύσεων. Ας ξεκινήσει η διαδικασία!», είπε τέλος.

Ζελένσκι: Εξετάζεται συνάντηση και με Ευρωπαίους

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης επιδιώκουν να μπουν και οι Ευρωπαίοι.

Οπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, το Κίεβο και οι «εταίροι» του σκέφτονταν να διεξαχθεί μια συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση να συμβεί το συντομότερο δυνατό και θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία.

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ηγέτες καλωσορίζουν την ετοιμότητα του Πάπα Λέοντα ΙΔ' να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας - Ουκρανίας στο Βατικανό, είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να παίξει ρόλο στο να διευκολύνει τις επαφές και να εργαστεί για την ειρήνη».

Επικοινωνία με τους Ευρωπαίους

Νωρίτερα, την Κυριακή, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζ. Μελόνι, μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, Kιρ Στάρμερ, της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν και της Γερμανίας, Φρ. Μερτς, προκειμένου να διαβουλευτούν πριν τη συνομιλία με τον Πούτιν.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο αίτημα για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ετοιμάζοντας κυρώσεις και ενδεχομένως δασμούς. H EE θα εντείνει την πίεση στη Ρωσία και από σήμερα τίθεται σε ισχύ το 17ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει και τον «σκιώδη στόλο» που μεταφέρει ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Η Τζ. Μελόνι επανέλαβε καταρχάς την υποστήριξη της Ρώμης, μαζί με τους «Ευρωπαίους και Δυτικούς εταίρους», στις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζοντας τη σημασία μιας «άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός».

«Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει την ειρήνη, αποδεχόμενος την 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Πρόεδρος Τραμπ και υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Ευρώπη», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.

Στο μεταξύ χθες ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε πριν από τη συνομιλία των δυο ηγετών ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να απομακρυνθούν». Οπως είπε, «χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό. (...) Αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να το κάνει, τότε τελικά θα πούμε απλώς ότι αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος».

«Διπλωματικό επεισόδιο» Μελόνι - Μακρόν

Ενα «διπλωματικό επεισόδιο» της Τζ. Μελόνι με τον Εμ. Μακρόν συνέβη την Παρασκευή στα Τίρανα, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αποκλείστηκε από συνάντηση ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας με τον Β. Ζελένσκι και από μια κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ, σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μελόνι δήλωσε στους Ιταλούς δημοσιογράφους ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην ομάδα λόγω της άρνησής της να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο του «Συνασπισμού των Προθύμων» για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγόρησε την Μελόνι ότι διέδωσε «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την απουσία της από τη συνάντηση και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών έλαβε χώρα στη Ρώμη στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του πάπα Λέοντα ΙΔ'. Ο Β. Ζελένσκι συναντήθηκε τόσο με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όσο και με τον αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς.

Η Μελόνι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γερμανό καγκελάριο, εκφράζοντας προθυμία να πάρει μέρος στις συναντήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, αλλά και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, στη φάση αυτή, «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία». Ζήτησε, επίσης, «να περιοριστούν οι πρωταγωνιστικές τάσεις», σε μια έμμεση αναφορά στον Μακρόν.

Μαζική ρωσική επίθεση με drones

Στο μεταξύ μετά τις συνομιλίες της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία εξαπέλυσε την Κυριακή το πρωί τη μαζικότερη επίθεση με drones από την αρχή του πολέμου, με τουλάχιστον μια νεκρή και 3 τραυματίες.

Η Ρωσία εκτόξευσε 273 drones με στόχο κυρίως την περιφέρεια του Κιέβου και τις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Oυκρανική επίθεση με τουλάχιστον 25 drones ανέφεραν και οι Ρώσοι πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ τη νύχτα του Σαββάτου και την Κυριακή το πρωί, ενώ ο κυβερνήτης του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι μια 69χρονη γυναίκα σκοτώθηκε από εκρηκτικό που έπεσε από drone τη νύχτα του Σαββάτου.

Το Σάββατο επίθεση ρωσικού drone φέρεται να στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους, αφού έπληξε μικρό λεωφορείο στην περιφέρεια Σούμι, σύμφωνα με το Κίεβο.

Τέλος ουκρανικά drones χτύπησαν το Σάββατο εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών στην Κριμαία, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη σε αποθήκες όπου βρίσκονταν στρατιωτικός εξοπλισμός και καύσιμα, δήλωσε στο Reuters πηγή από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας.

ΡΩΣΙΑ
Κατάσχεσε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων

Ως απάντηση στην προσπάθεια της Εσθονίας να σταματήσει ρωσικό δεξαμενόπλοιο

Στην κατάσχεση δεξαμενόπλοιου ναυτιλιακής εταιρείας ελληνικών συμφερόντων προχώρησαν οι ρωσικές αρχές, όπως μετέδωσε την Κυριακή η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Εσθονίας, επικαλούμενη το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές αρχές κρατούν το δεξαμενόπλοιο «Green Admire», με σημαία Λιβερίας, το οποίο ανήκει στην «Aegean Shipping», με έδρα την Ελλάδα. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Sillamae της Εσθονίας και έπλεε μέσω των ρωσικών χωρικών υδάτων.

Το πλοίο μετέφερε σχιστολιθικό πετρέλαιο. Ακολουθούσε προκαθορισμένη διαδρομή και τελικός του προορισμός ήταν το Ρότερνταμ, σύμφωνα με το «Bloomberg».

Το περιστατικό συνέβη - όπως σημειώνει το πρακτορείο - τρεις μέρες μετά την αποστολή ρωσικού αεροσκάφους ως απάντηση στην προσπάθεια της Εσθονίας να σταματήσει ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου».

Τα πλοία που αποπλέουν από το λιμάνι του Sillamae συνήθως διέρχονται από ρωσικά ύδατα, καθώς η διαδρομή θεωρείται ασφαλέστερη για τα μεγάλα πλοία σε σύγκριση με τη διέλευση μεταξύ αβαθών σημείων στα εσθονικά ύδατα.

Το υπουργείο Μεταφορών της Εσθονίας δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό, και ότι πλέον τα πλοία που φτάνουν ή αποπλέουν από το Sillamae θα καθοδηγούνται μέσω των εσθονικών χωρικών υδάτων, για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιου συμβάντος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Το σημερινό περιστατικό δείχνει ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενεργεί με απρόβλεπτο τρόπο, γι' αυτό και στο εξής τα πλοία θα κατευθύνονται μέσω εναλλακτικής διαδρομής», δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάχνα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ