ΚΕΡΚΥΡΑ (Ανταπόκριση).-
Η ανεπάρκεια του δημοσίου συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών δεν επέτρεψε σε έναν ναυτικό, που έπαθε οξύ καρδιακό επεισόδιο κοντά στην Κέρκυρα, να έχει τις υπηρεσίες που επιτάσσουν οι κανόνες της επείγουσας ιατρικής στην ώρα της ανάγκης.
Ηταν ένας Βούλγαρος ναυτικός, που υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο, όταν το πλοίο με την επωνυμία "Μελίρα" έπλεε νοτιοδυτικά του νησιού. Το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων του νησιού. Ωστόσο, μέχρι χτες το απόγευμα, ουδείς εκ των υπευθύνων είχε αναλάβει την ευθύνη του άδικου θανάτου του ναυτικού.
Η ιστορία έχει ως εξής: Την περασμένη Κυριακή, ώρα 11 π.μ., ο πλοίαρχος του "Μελίρα" ζήτησε επειγόντως γιατρό από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου τον παρέπεμψαν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε γιατρό από το Νοσοκομείο.
Στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε κανείς από το Διοικητικό Συμβούλιο και ο εφημερεύων γιατρός δεν μπορούσε να πάει στο πλοίο χωρίς να έχει εντολή από τη διοίκηση. Ακολούθως, το Λιμεναρχείο έστειλε επίσημο έγγραφο στο Νοσοκομείο, με το οποίο ζητούσε γιατρό, αλλά ουδείς από τη διοίκηση το έλαβε. Μιάμιση ώρα αργότερα βρέθηκε ιδιωτικός γιατρός, καρδιολόγος, ο οποίος μετέβη στο πλοίο με ταχύπλοο του Λιμεναρχείου στις 12.45 μ.μ. Δυστυχώς, ήταν αργά. Ο πλοίαρχος τον ενημέρωσε ότι ο ασθενής είχε εκπνεύσει.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης του δημοσίου υγειονομικού συστήματος και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, που κυριαρχείται απ' τη λογική της "οικονομίας της αγοράς" και στην πράξη μεταφράζεται στο: "πλήρωσε για να έχεις παροχές υγείας". "Οσο και αν φαίνεται ωμό - συνεχίζει η ανακοίνωση - αυτή είναι η κυνική κυβερνητική πολιτική, που και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα ακολουθεί τον "ευρωπαϊκό μονόδρομο" της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης".
Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι σκόπιμα και μεθοδευμένα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφήνει χωρίς γιατρούς ευαίσθητες και ακριτικές περιοχές, όπως η Κέρκυρα, παρότι γνωρίζει ότι χάνονται συχνά ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο ναυτικών, αλλά και ντόπιων κατοίκων. Στην ίδια γραμμή, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, κινούνται και τα τοπικά στελέχη της κυβέρνησης, που αδιαφορούν για την εκπόνηση ενός απλού σχεδίου άμεσης παρέμβασης σε κατεπείγοντα περιστατικά. "Το μόνο, συνεχίζει η ανακοίνωση, που ενδιαφέρει τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι η μόστρα μιας εικόνας που είναι επαρκής μόνο για επίδειξη σε συνέδρια, όπως το περσινό όπου συμμετείχε ο υπουργός Υγείας και τα παρουσίασε όλα καλά".
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ένα τέτοιο τραγικό συμβάν αξιοποιείται για εσωκομματικές διενέξεις του κυβερνώντος κόμματος. "Η προσπάθεια του κυβερνητικού νομάρχη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, να μετατοπίσει όλες τις ευθύνες στον πρόεδρο του Νοσοκομείου αποτελεί άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφορτώσει από τις πλάτες του τις τεράστιες ευθύνες που έχει για το χάλι του δημόσιου υγειονομικού συστήματος και την αδυναμία του να παρέμβει. Η μετατόπιση ευθυνών που επιχειρεί ο νομάρχης αποτελεί μέρος του εσωκομματικού παιχνιδιού του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική καρατόμηση μη αρεστών στελεχών του στη μια ή την άλλη πτέρυγα του κυβερνητικού κόμματος. Αυτή του η προσπάθεια αποδεικνύει πόσο αποξενωμένος είναι και αυτός και το κόμμα του από τα λαϊκά προβλήματα".
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Κέρκυρας, τη νεολαία και τους φορείς τους, να αγωνιστούν για άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και απόδοση ειδικά εξοπλισμένου ελικοπτέρου για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στο νομό. Ακόμα ζητά τη στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτές των ιατρείων του λιμανιού και του αεροδρομίου, πλήρωση με γιατρούς, νοσηλευτές και παρασκευαστές όλων των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ.
Τέλος, ζητά τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και την τοποθέτηση αξονικού τομογράφου στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και των απαράδεκτων, ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής."Στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποίηση οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες και οι άλλοι εργαζόμενοι", σημειώνει ο Αχ. Κανταρτζής και ερωτά τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα:
Χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε τετράωρη στάση εργασίας (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) και πανελλαδική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων στο θέατρο "Βρετάνια" στις 25 του Φλεβάρη. Θα ακολουθήσει παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.
Βέβαια, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ζητά την υλοποίηση βασικών σημείων του νομοσχεδίου για την υγεία (μάνατζερ, δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συγχωνεύσεις των Διοικητικών Συμβουλίων), που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
Από κει και πέρα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αναγκάζεται να ζητήσειουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι την κοροϊδία του 2,5%. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υπάρχουν εργαζόμενοι που το εισόδημά τους μειώθηκε από 4.000 έως 10.000 δραχμές απ' την αρχή του χρόνου. Ακόμα ζητά την αύξηση και επέκταση των κλαδικών επιδομάτων και την αύξηση των αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων κατά 45% καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων.
Ειδικότερα, τονίστηκε ότι οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και τεχνικό προσωπικό δημιουργούν προβλήματα στελέχωσης στα νέα νοσοκομεία ("Θριάσιο", Λάρισας, "Παπαγεωργίου") και στις νέες κλινικές των νοσοκομείων (Π.χ. Ασκληπιείο Βούλας). Απ' τις 3.500 προκηρύξεις που εξαγγέλθηκαν το 1997 μόνο 450 προκηρύξεις για το ΕΚΑΒ δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ οι 1.080 από αυτές προκηρύχτηκαν μόλις στις 5.12.1997.
Για το 1998, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη της ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για τις θέσεις που θα προκηρυχτούν, πλην της πρότασης του υπουργείου Υγείας για 4.000 θέσεις. Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ζητά προσλήψεις 4.000, μόνιμου προσωπικού, για το 1998, ολοκλήρωση των προσλήψεων του 1997 και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων, με τους οποίους ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις.
Συνεχίζουν μέχρι αύριο την αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία οι γιατροί στα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή των γιατρών στη χτεσινή 24ωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την κατάθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή, του νομοσχεδίου σχετικά με το νέο ιατρικό μισθολόγιο, καθώς και για την παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους από τις εφημερίες. Η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε να ξεκινήσει ενημερώσεις των κομμάτων για το νέο ιατρικό μισθολόγιο και να γίνει καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή τηημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλου
Ερώτηση για την αποδιοργάνωση, τη μιζέρια και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Ασκληπιείο Βούλας, κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος.
Στο Ασκληπιείο εκδηλώνονται οι αρνητικές συνέπειες της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία που εφαρμόζεται στη χώρα μας, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρουν ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικού καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Οι γιατροί, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταγγέλλουν ότι επικρατούν άσχημες συνθήκες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ άλλα τμήματα, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δέκα κλινών, παραμένουν κλειστά, εξαιτίας της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή περί τους 200 νοσηλευτές ασκούν αλλότρια καθήκοντα. Επίσης, μιλούν για ακαταλληλότητα της κτιριακής υποδομής. Σε δυνατές βροχοπτώσεις αρκετά τμήματα παρουσιάζουν πρόβλημα στεγανότητας.
Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας:
Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στ. Παναγιώτου
Τελειωμό δεν έχει η περιπέτεια πέντε μουσουλμάνων φαρμακοποιών της Κομοτηνής με τους οποίους έχει ασχοληθεί επανειλημμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Αυτή τη φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης και Στ. Παναγιώτου,με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας έφεραν στη Βουλή την άρνηση του ΤΕΒΕ να συμπεριλάβει στους καταλόγους του τους πέντε φαρμακοποιούς, υποστηρίζοντας ότι τις συμβάσεις τις υπογράφει με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, στον οποίο δεν είναι μέλη οι πέντε φαρμακοποιοί. "Για αυτό το γεγονός, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, αλλά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κομοτηνής, του οποίου η διοίκηση με τις συχνές παραιτήσεις της και με διάφορα προσχήματα αρνείται παράνομα να τους εγγράψει", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τους υπουργούς ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση.
Η περιπέτεια όμως των μουσουλμάνων φαρμακοποιών άρχισε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς με διάφορα προσχήματα τους καθυστερούσαν την έγκριση της άδειας λειτουργίας των φαρμακείων τους. Το θέμα είχε φέρει με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή το Μάρτη του 1995. Μετά από την Ερώτηση εγκρίθηκε τελικά η άδειά τους και οι φαρμακοποιοί άρχισαν να εργάζονται και γράφτηκαν μόνιμα στο Ταμείο Συντάξεως και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και συνήψαν συμβάσεις με το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ προκειμένου να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους των Ταμείων αυτών.