Παρουσιάστηκαν χθες τα συμπεράσματα της διημερίδας της ΠΟΕΒ
Πρόκειται για διαπιστώσεις που προκύπτουν από τα συμπεράσματα της διημερίδας που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών το περασμένο καλοκαίρι και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου.
Αν και η ετήσια παραγωγή νέων τίτλων αγγίζει στην Ελλάδα τις 7.000 (αριθμός γενικά ενθαρρυντικός) ωστόσο υπολείπεται κατά πολύ από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά νούμερα και πιο συγκεκριμένα βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Γ. Δαρδανός, σημείωσε ότι η ετήσια παραγωγή της Βρετανίας ξεπερνά τους 102.000 τίτλους, όσοι δηλαδή οι τίτλοι που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από το 1940 μέχρι σήμερα!
Εκτός από τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων, προκαλώντας μόνιμο άγχος στους καταχρεωμένους μικρομεσαίους εκδότες και βιβλιοπώλες, στο «χορό» μπαίνουν και μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ διεκδικώντας μεγάλο κομμάτι της αγοράς, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των μικρών. Ανταγωνιστικά θεωρούνται από τους εκδότες και βιβλιοπώλες και τα πανεπιστήμια τα οποία προχωρούν στην ίδρυση εκδοτικών επιχειρήσεων «και σε εκδόσεις οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν παραχθεί από εκδοτικούς οίκους και μάλιστα οικονομικότερα» όπως εκτιμάται στα συμπεράσματα.
«Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία» και «η κρατική πολιτική για το βιβλίο απέτυχε» ήταν δύο χαρακτηριστικές διαπιστώσεις του Γ. Δαρδανού. Στα συμπεράσματα της διημερίδας σημειώνεται ότι το ΕΚΕΒΙ «παρουσιάζει μία πλαστή και εξωπραγματική εικόνα για τα οικονομικά του βιβλίου», ενώ «οι ενέργειες και η παρουσία του απέχουν κατά πολύ από το σκοπό ίδρυσής του». Επιπλέον, η φορολόγηση στο βιβλίο αυξήθηκε κατά 50%.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στις σχολικές βιβλιοθήκες. Οι 500 υπάρχουσες υπολειτουργούν, ορισμένες δε λειτουργούν καθόλου λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, ενώ όπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, από ορισμένες «έκαναν φτερά» και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιπλέον, οι 500 νέες που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν να υλοποιούνται από το 2000, είναι ακόμη στα χαρτιά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μάστιγα της φωτοτυπίας, αλλά και στην πώληση βιβλίων και σχολικών ειδών από την ιδιωτική εκπαίδευση, κάτι που απαγορεύεται διά νόμου μεν, ο οποίος δεν εφαρμόζεται δε. Ασυδοσία επικρατεί και στην πώληση βιβλίων και ειδών χαρτοπωλείου από τα «σούπερ μάρκετ», τα οποία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το πρώτο εξάμηνο του 2002 παρουσίασαν σε αυτά τα είδη αύξηση των πωλήσεων κατά 9,4%. Ισόποση, το ίδιο διάστημα, είναι η πτώση των πωλήσεων στα βιβλιοπωλεία.
Τα συμπεράσματα κάνουν ειδικές αναφορές στην προβολή του βιβλίου από τα ΜΜΕ που δεν ξεπερνά το 10% της ετήσιας παραγωγής νέων τίτλων, στη δημιουργία «συνεταιρισμών και συσπειρώσεων στην ελληνική αγορά, κυρίως στο χώρο της διακίνησης» και στη δημιουργία τμημάτων κατάρτισης στα επαγγέλματα του βιβλίου στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχέσεις με τους Κύπριους εκδότες και βιβλιοπώλες.
Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής των εργασιών για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη που είχε καταθέσει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συλλόγων κατά της ανέγερσης του ΝΜΑ. Ωστόσο, η απόρριψη της αίτησης στηρίχτηκε σε έγγραφη δήλωση του Οργανισμού Ανέγερσης ΝΜΑ προς το ΣτΕ, ότι ο Οργανισμός παραιτείται από κάθε προγραμματισμένη εργασία στου Μακρυγιάννη μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, πράγμα που θα γίνει στις 6/12. Ετσι, απόντος του λόγου που κατατέθηκε η αίτηση αναστολής, αυτή απορρίφθηκε ως αβάσιμη.
Επιπλέον, στην απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που αποκαλυφθούν νέες αρχαιότητες, οι εργασίες διακόπτονται και ξεκινά ανασκαφή. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ακόμη και στο σημείο που αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποκαλυφθεί αρχαιότητες και που τυπικά μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες, αυτές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αφού το πιθανότερο είναι να βρεθούν νέες αρχαιότητες. Συμπέρασμα: οι εργασίες στου Μακρυγιάννη εξακολουθούν να είναι «παγωμένες», ενώ το ΣτΕ με τους περιορισμούς που θέτει στην απόφασή του, θα κάνει μάλλον τη ζωή δύσκολη στον ΟΑΝΜΑ και την κυβέρνηση.
«Το Δώρο» στο θέατρο «Κιβωτός» |
Ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, μεγάλος λάτρης της ταυρομαχίας, θέλησε με τη συγκεκριμένη σειρά των χαρακτικών του, να δημιουργήσει εικόνες που «αποτυπώνουν τις απαρχές, την εξέλιξη και την τωρινή ατμόσφαιρα στις γιορτές της ταυρομαχίας». Ετσι, το ελληνικό κοινό έχει τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από το βλέμμα του Γκόγια τον κόσμο της ταυρομαχίας. Η έκθεση των χαρακτικών του Γκόγια συμπληρώνει, μαζί με την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη με τίτλο «Ο αιώνας του Πικάσο» και την έκθεση με έργα του Σαλβαδόρ Νταλί στο Κυκλαδικό Μουσείο, το μεγάλο αφιέρωμα για την ισπανική τέχνη που παρουσιάζεται εφέτος στην Αθήνα.